Web geliştirme vs Android geliştirme

Herkese selam. İki alana da eşit mesafede olan biri için soruyorum bu soruyu.

Şu an bu iki alandan birini seçecek olsaydınız, tercihiniz hangisinden yana olurdu?

Nedenleriyle birlikte yazarsanız çok sevinirim.
Şuanki çalıştığım şirkette her iki alanda da aktifim.
Web uygulamaları sadece tasarımdan oluşmaz. Arka planda tonlarca sistemleri olabilir. Loglama, cache, kuyruk yapıları, veritabanı, file management, DevOps işlemler vs.
Buna benzer mobil de de servisler olabiliyor. Mesela bizim şirkette C++ ile yapay zeka geliştirdik.Bunu React Native projesine uygun hale getirdik vs. Bunlar tasarımlık işler değil.

Android veya mobil geliştiricileri API servislerine girmezler. Onların amaçları; uygulamayı stabil tutmak, UI&UX tasarımlarını gerçekleştirmek vs.
Öte yandan bir web geliştiricisi ise arka planda çalışan mikroservisler, cron işlemler, veritabanı işlemleri, tasarımlar, CLI projeleri, socket işlemler vs tonla servis yazabilirler. Artı olarak sunucuda çalışan işlemler için tonla yazılımlar da geliştirebilirler.

Ben business ve logic işlemlerden hoşlanıyorum. Bu sebeple web-backend tarafını seçerdim.

Eğer web geliştiriciliğinden kastın frontend (html-css-js) kısmı ise mobil alanı tercih ederim.

Not: Bu dediklerimden mobil tarafta logic ve business yok sanmayın. Backend kadar olmasa da yine logic işlemler var. Fakat mobilde önemli kısım tasarım diyebilirim.

Şuanki çalıştığım şirkette her iki alanda da aktifim.
Web uygulamaları sadece tasarımdan oluşmaz. Arka planda tonlarca sistemleri olabilir. Loglama, cache, kuyruk yapıları, veritabanı, file management, DevOps işlemler vs.
Buna benzer mobil de de servisler olabiliyor. Mesela bizim şirkette C++ ile yapay zeka geliştirdik.Bunu React Native projesine uygun hale getirdik vs. Bunlar tasarımlık işler değil.

Android veya mobil geliştiricileri API servislerine girmezler. Onların amaçları; uygulamayı stabil tutmak, UI&UX tasarımlarını gerçekleştirmek vs.
Öte yandan bir web geliştiricisi ise arka planda çalışan mikroservisler, cron işlemler, veritabanı işlemleri, tasarımlar, CLI projeleri, socket işlemler vs tonla servis yazabilirler. Artı olarak sunucuda çalışan işlemler için tonla yazılımlar da geliştirebilirler.

Ben business ve logic işlemlerden hoşlanıyorum. Bu sebeple web-backend tarafını seçerdim.

Eğer web geliştiriciliğinden kastın frontend (html-css-js) kısmı ise mobil alanı tercih ederim.

Not: Bu dediklerimden mobil tarafta logic ve business yok sanmayın. Backend kadar olmasa da yine logic işlemler var. Fakat mobilde önemli kısım tasarım diyebilirim.
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Mobil geliştirmede hangi dilleri öğrenmemi önerirsiniz peki? IOS geliştirmeye daha yakındım aslında ama onun için yeterli şeylerim yok. O yüzden Android tarafını düşündüm mecburen. Java ve Kotlin karşıma çıktı araştırdığımda. Bir de Flutter ve React Native. Ek olarak da, Android Studio hakkında çok fazla eleştiri okudum. İyi bir sistem mi gerekir mesela sağlıklı çalışması için?

Hangi dilleri öğreniyorsunuz acaba? Ve bir de Android Studio hakkında bazı olumsuz şeyler okudum. Ağır bir uygulama mı, iyi bir sistem mi gerektirir mesela?

Android Studio bir IDE. Visual Studio Code ise editör, bu yüzden daha hafif. Visual Studio var mesela o da Android Studio gibi. Her IDE ağırdır çünkü geliştirme ortamı sağlar. Android Studio'da emülator çalıştırdığında genelde PC'yi zorluyor ama ben genelde kendi telefonumu emulator yerine kullanıyorum bu yüzden bir sıkıntı olmuyor. Sistem olarak ortalama bir sistemle kod yazabilirsin Android Studio'da. Dil olarak Kotlin kullanıyorum

Çok teşekkür ederim cevabınız için. Mobil geliştirmede hangi dilleri öğrenmemi önerirsiniz peki? iOS geliştirmeye daha yakındım aslında ama onun için yeterli şeylerim yok. O yüzden Android tarafını düşündüm mecburen. Java ve Kotlin karşıma çıktı araştırdığımda. Bir de Flutter ve React Native. Ek olarak da, Android Studio hakkında çok fazla eleştiri okudum. İyi bir sistem mi gerekir mesela sağlıklı çalışması için?

Küçük bir tavsiye vereyim eğer Android yazacaksan sakın bir Framework ile başlama.(Flutter, React gibi).Çünkü native yanın körelir. Native mantığı her zaman piyasada aranan şeydir. Tabii ileride zaten Framework'leri de bilmek zorunda kalacağın için native programlamaya hakim olduğundan sorun kalmayacaktır

Android Studio bir IDE. Visual Studio Code ise editör, bu yüzden daha hafif. Visual Studio var mesela o da Android Studio gibi. Her IDE ağırdır çünkü geliştirme ortamı sağlar. Android Studio'da emülator çalıştırdığında genelde PC'yi zorluyor ama ben genelde kendi telefonumu emulator yerine kullanıyorum bu yüzden bir sıkıntı olmuyor. Sistem olarak ortalama bir sistemle kod yazabilirsin Android Studio'da. Dil olarak Kotlin kullanıyorum

Küçük bir tavsiye vereyim eğer Android yazacaksan sakın bir Framework ile başlama.(Flutter, React gibi).Çünkü native yanın körelir. Native mantığı her zaman piyasada aranan şeydir. Tabii ileride zaten Framework'leri de bilmek zorunda kalacağın için native programlamaya hakim olduğundan sorun kalmayacaktır
Evet evet, IDE olduğunu biliyorum. 8 gb ram, i5 9. nesil işlemci, gtx 1650 ekran kartı olan bir laptopum var kısaca. Kendi telefonumu emulator olarak kullanabiliyorsam ben de öyle yaparım o zaman. Direkt Kotlin ile mi başladınız peki android geliştirmeye? Yoksa öncesinde Java falan da öğrenmiş miydiniz?

Evet evet, IDE olduğunu biliyorum. 8 GB RAM, i5 9. nesil işlemci, GTX 1650 ekran kartı olan bir laptopum var kısaca. Kendi telefonumu emulator olarak kullanabiliyorsam ben de öyle yaparım o zaman. Direkt Kotlin ile mi başladınız peki Android geliştirmeye? Yoksa öncesinde Java falan da öğrenmiş miydiniz?

Okulda Java gördük ancak illa Java bilmene gerek yok. Zaten Kotlin Java'dan gelme bir dil. Android Studio bu dilleri birbirine dönüştürebiliyor. Ayrıca Kotlin daha hafif bir dil

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı