Windows 10 Hızlandırma

  • HOŞGELDİNİZ
Selamlar, saygılar;
İnternette bilgisayar hızlandırma hizmeti vs. veriyouz gibi şeyler gördüm. Ayrıca bu forumda da gördüm. Bunlara para vermenize gerek yok. Sizlere kısa bir şekilde ayrıca ücretsiz olarak Windows'unuzu nasıl hızlandıracağınızı göstereceğim. Ayrıca bazı kaynaklardan da @408157 hocamdan aldım. Ona da ayrıca teşekkür ederim.

Uyarı: Bu işlemleri yapmadan önce, sistem geri yükleme noktası oluşturmanız önerilir.



  • 1-Regedit Dosyası İle İlk Optimizasyonu Yapın
Aşağıdaki linkten bu dosyayı indirip çalıştırıyoruz.
Gelen uyarıları onaylayıp işleme devam ediyoruz.


  • 2-Denetim Masasından Dizin Oluşturma Seçeneklerini Kapatın
Öncelikle Denetim Masası'ndan Dosya Gezgini Seçeneklerine geliyoruz ve ardından Görünüm sekmesine gelip Gizli Dosya ve Sürücüleri göster seçeneğini etkinleştirin.
1.PNG

Ardından pencereyi kapatıp Dizin Oluşturma Seçeneklerine gelelim.Tüm dosya konumlarını seçip Değiştir deyip tüm dizinlerin tikini kaldırıyoruz.


  • 3-Güç Planına Nihai Performansı Ekleyin
CMD'yi yönetici olarak çalıştırıyoruz ve şu komutu giriyoruz:
Kod:
powercfg /duplicatescheme E9A42B02-D5DF-448D-AA00-03F14749Eb61
Sonra da Denetim Masasından Güç Seçeneklerine gelip Nihai Perfomansı seçiyoruz.


  • 4-MSConfig Ayarı Yapın
Windows+R yapıp açılan pencereye msconfig yazın.
2.PNG


Tamam dedikten sonra gelen pencerenin üst tarafında ki "Önyükleme" kısmına giriyoruz.
3.PNG


Ardından Gelişmiş Seçeneklere geliyoruz.
4.png

İşlemci sayısının tikini açıp oradaki en büyük değeri seçiyoruz.

Şimdi ise Hizmetlere giriyoruz.
5.png


Burada ne olduğunu bildiğiniz ve kullanmadığınız bir şey var ise tikini kaldırın. Bilmediklerinizi dokunmayın. Hiç ellememeniz daha doğru olur.

NOT: Buradaki görseller Windows 8.1'den alınmıştır. Windows 10'da da aynı şekildedir. Bir fark olmayacaktır.



  • 5-Görsel Efektleri Kapatın
Öncelikle Dosya Yöneticisini açıyoruz ve üstteki sekmeden Bilgisayara tıklayıp, ardından Sistem Özelliklerine tıklayın.
6.PNG


Ardından sağdaki bölümden Gelişmiş Sistem Ayarlarına tıklıyoruz.
7.PNG


Performans sekmesi altından Ayarlara tıklayın.
11.PNG


Ardından Özeli seçip sadece Ekran Yazı Tipi Kenarlarını Düzelti seçip Uygula diyoruz.
12.PNG


  • 6-Windows'a Sanal RAM Ayarlayın
Aynı pencereden Gelişmiş sekmesine geliyoruz ve Sanal Bellek sekmesi altından Değiştir seçeneğine tıklayın.
13.png



  • 7-Arka Plan Uygulamalarını Kapatın
Windows'un arama kutucuğuna, Arka Plan Uygulamaları yazıyoruz ve giriyoruz.
8.png



  • 8-Oyun Modunu Açalım Ve Xbox Game Bar'ı Kapatın
9.png

10.png



  • 9-HPET'i Devre Dışı Bırakın
HPET'i devre dışı bırakırsanız, hatrı sayılır bir FPS artışı yaşarsanız. İsterseniz geri açabilirsiniz.

İlk önce, aygıt yöneticisine girin ve yüksek duyarlıklı olay süre ölçerine sağ tıklayarak, kaldırın ya da devre dışı bırakın.
14.png

15.png


Ardından, CMD'yi yönetici olarak çalıştırıyoruz ve bunu yazıyoruz:
Kod:
bcdedit /deletevalue useplatformclock

Eğer böyle bir hata alırsanız, HPET kapalı demektir.
16.png


HPET'i geri açma kodu:
Kod:
bcdedit /set useplatformclock true

  • 10-Mem Reduct, Açık Kaynak Bir RAM Temizleme Programını Kullanın
Mem Reduct, RAM önbelleğini temizleyerek RAM'de çok ciddi yer açar ve hizmet, uygulama kapatmaz. Otomatik temizleme özelliği bulunuyor fakat, oyunda olduğunuz zaman otomatik temizlerse, diske ağırlık yapar ve oyununuza drop girebilir, o yüzden oyuna girmeden önce temizleyin.

Ek olarak, bölgesel temizlemeden hepsini seçerseniz, daha çok RAM alanı kazanırsınız ve daha derin temizleme yaparsınız.

17.png


MemReduct İndirme Linki:

  • 11-NVIDIA Ekran Kartı Olanlar İçin Ayarları Yapalım
18.png

19.png

20.png

21.png


  • 12-Sürücülerinizi Güncel Tutun
Sürücülerini güncel tutmaya özen gösterin. Özellikle elle kurmaya özen gösterin. İnternette küçük bir araştırma ile sürücülerinize ulaşabilirsiniz.


  • 13-Wise Care 365 Temizliği Yapın
Wise Care 365 en zararsız ve en işe yarayan Tweak programıdır. Burada bunu kullanarak biz kullanıcıların el ile yapması zor olan işlemleri bu programa bırakacağız.

Bu linkten programı indirip, kurabilirsiniz:

Programı açtıktan sonra ilk olarak "Kontrol et" butonuna basıyoruz. İşlem bittiği zaman Düzelt diyoruz.
22.png


Ardından Sistem Temizleyici kısmına giriyoruz ve "Tara" butonuna basıp işlemin bitesini bekliyoruz. Ardından "Temizle" seçeneğine basıyoruz.
23.png



  • 14-PureRa İle Bilgisayarınızdaki Kalıntıları Temizleyin
PureRa bilgisayaranızdaki kalıntıları temizler.

Bu linkten indirebilirsiniz.

Programı açıyoruz. Açılan sekmedi "Check all" seçeneğine tıklayıp cleana basıyoruz. İşlem bittikten sonra kapatabilirsiniz.
24.png



  • 15-Windows 10 İle Gelen Uygulamaları Kaldırın
Aşağıda bıraktığım rehberden faydalanabilirsiniz. Kullanmadığınız uygulamaları bu şekilde silerek daha da hızlandırabilirsiniz.

Eğer komutlarla uğraşmak istemiyorsanız Revo Uninstaller ile de grafik arayüzü ile kaldırabilirsiniz. Programı açtıktan sonra üstteki kısımdan Windows Uygulamalarına tıklayıp o kısımdan kullanmadığınız uygulamaları kaldırabilirsiniz.
30.PNG



  • 16-Çeşitli Olaylar İçin Ses Bildirimlerini Devre Dışı Bırakın
Denetim Masasını açın. Ardından Donanım ve Ses kategorisi altındaki Ses seçeneğine tıklayın ve açılan menüdeki Ses Efektleri sekmesine gelin. Buradan ses düzenini ses yok şeklinde değiştirin.

25.PNG



  • 17-Windows'ta Gereksiz Hizmetleri Kapatın
Ortalama 90 hizmet varsa 30 hizmet çalışıyor ve performansa etkisi ciddi şekilde oluyor.

Uyarı: Windows şifre girme hizmeti, Windows Update, Windows Defender, geri yükleme noktası gibi yerler çalışmayacaktır. Özellikle, Windows'u hoş geldiniz ekranında şifreli olarak kullanıyorsanız, bunu yapacaksanız kesinlikle kaldırın şifreyi, yoksa Windows'a giremezsiniz normal türlü. İsterseniz bunu yapmayabilirsiniz, risk almak istemezseniz. Dilerseniz bu maddeyi geçebilirsiniz.

Aşağıdaki linkten attığı arşivi ayıklayın ve işlemlere başlayalım:

1-NSudo programını çalıştıralım. İndirdiğiniz arşivin içini ayıladıktan sonra girip NSudo klasörünü göreceksiniz. Oraya girelim.
26.png


2-Açılan pencerede "Enable All Privileges" seçeneğine tik atıp "Browse" butonuna tıklayın.
27.png


3-Gelen pencerede Windows 7 kullanıyorsanız "Gereksiz Hizmetleri Kapat - Windows 7" dosyasını eğer Windows 8.1 veya Windows 10 kullanıyorsanız "Gereksiz Hizmetleri Kapat" dosyasını seçip "Aç" butonuna tıklayın. Eğer tüm hizmetleri varsayılan ayarlarına geri döndürmek istiyorsanız "Tüm Hizmetleri Varsayılan Ayarlarına Geri Döndür" dosyasını seçip "Aç" butonuna tıklayın.
28.png


4-"The operation completed successfully." yazısını görürseniz işlem başarıyla tamamlanmıştır, programları kapatıp bilgisayarı yeniden başlatın.
29.png



  • 18-Saydamlık Efektlerini Devre Dışı Bırakın
Ayarları açın ve ardından Kişiselleştirme – Renkler menüsüne gelin ve diğer seçenekler yazısının altındaki “Saydamlık efektleri” seçeneğini devre dışı bırakın.

31.PNG


Eski Windows 10 sürümlerinde bu seçenek aynı menü altında başlat menüsü, görev çubuğu ve eylem merkezindeki saydamlıklar olarak yer alıyor.


  • 19-Başlangıçta Açılan Gereksiz Uygulamaları Kapatın
Görev çubuğuna sağ tıklayıp ya da Ctrl+Shift+Esc tuş kombinasyonunu kullanarak Görev Yöneticisi’ni açın ve Başlangıç sekmesine gidin. Tercihen ekran kartı ve ses aygıtı sürücülerine ait yazılımlar dışında kalan yazılımları devre dışı bırakın.

32.PNG



  • 20-Virüs Taraması Yapın

Virüsler ve zararlı yazılımlar performansa etki eder ve hızı, FPS'i düşürür. En hızlı şekilde virüsleri tespit edip kaldırarak performansınızı iyileştirebilirsiniz.





EKSTRALAR:
Ram ve SSD takviyesi yapabilirsiniz. Bu yaptıklarımız sadece yazılımsal olarak hızlandırıyor. Bunları alarak %200-300 gibi bir hız seviyesine ulaşabiliriz.

  • SON
Bu rehberi okuduğunuz için teşekkürler...

Hocam kelimelerde herhangi bir düzenleme yapmazsanız sevinirim. İyi günler dilerim.
 

Dosya Ekleri

  • 29.png
    29.png
    191,1 KB · Görüntüleme: 37
  • 25.PNG
    25.PNG
    275,2 KB · Görüntüleme: 32
  • 19.png
    19.png
    69,7 KB · Görüntüleme: 40
  • 17.png
    17.png
    91,5 KB · Görüntüleme: 29
  • 16.png
    16.png
    17 KB · Görüntüleme: 43
  • 5.png
    5.png
    33,4 KB · Görüntüleme: 37
Tamam iyi hoş ellerinize sağlıkta bir şeyleri neden kapatıyoruz ya da neden açıyoruz, kapattığımızda ne gibi kaybımız oluyor açtığımızda ne gibi faydası oluyor, keşke onları da detaylıca ekleseydiniz, bir şeyler yapıyoruz ama ne için olduğunu bilmeden yapıyoruz, yarın bir gün düzeltmeye çalıştığımızda ya da bir sıkıntıyla karşılaştığımızda ise onu çözemiyoruz, tekrardan ellerine sağlık ama eksik bir konu gibi geldi bana.
 
Elinize saglik cok guzel ve detayli bir rehber olmus 👍 Sadece ben msconfig uzerinden islemci kilidinin acilmamasi taraftariyim, Windows zaten otomatik kendine gore ayarliyor kac cekirdek kullanacagini.
 
İyi olmuş, eline sağlık. BAT dosyasındaki hizmet kapatma şeyini ben bazı kullanıcılar için önermiyorum. Windows Update, Windows Defender falan kapatıyor. Yanında Windows'un çoğu özelliğini kapatıyor. Tema ayarlama şeyini bile kapatıyordu. O hizmetleri kapatmak isteyenler ya da bu dediklerimi umursamayacak, ihtiyacına olmayan kişiler yapsın onu.
 
Bilgisayar iyice hesap makinesine dönüyor. Evi ipotek edip bilgisayar alıyoruz ve bütün ayarları kapatıyoruz. O zaman niye bu bilgisayarı aldım ki ben? Tek aşamayla çözülebilecek(Linux) bir sorun ama insanlar saatlerce onu kapa, bunu kapa diye uğraşmaya devam ediyor.
 
Sistem yapılandırmasındaki çekirdekleri açmanızın mantığı yok, forumda da birçok muhabbeti döndü açılmaması tavsiye ediliyor, sanal bellek atama olayını da otomatiğe bırakın değer belirlemenize gerek yok.
 
Bilgisayar iyice hesap makinesine dönüyor. Evi ipotek edip bilgisayar alıyoruz ve bütün ayarları kapatıyoruz. O zaman niye bu bilgisayarı aldım ki ben? Tek aşamayla çözülebilecek(Linux) bir sorun ama insanlar saatlerce onu kapa, bunu kapa diye uğraşmaya devam ediyor.

Destek meselesi hocam. Mesela Valorant oynamak isteyen adam yapamıyor bunu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı