Windows 10 yanına Kubuntu nasıl kurulur?

BalikŞuşişi

Kilopat
Makaleler
1
İleride Windows 10'un yanına Kubuntu kuracağım ve beğenirsem geçiş yapacağım. Yanına nasıl kurulur? Beğenmezsem Kubuntu'yu nasıl silebilirim? Ve son bir soru. Direkt olarak Kubuntu nasıl kurulur? Ek olarak ilk Linux deneyimim olacak. Bu sayede kodları da öğrenmeyi amaçlıyorum.

Peki farkı nedir? Yani mesela Kubuntu'da bir dosya kurduğumda Windows ile ortak diske mi gidiyor? Bu da Kubuntu'yu silmeyi zorlaştırır sanırım.
İşte öyle değil. Kubuntu'ya ayırdığınız alan doğrudan uçup gidiyor. Alana ayırmadan önce Windows'ta 100GB boş yeriniz vardı ya diyelim ki. 32GB alan ayırdıktan sonra Windows'a girdiğinizde 68GB boş yeriniz kalıyor. 32GB alanda ise 23GB gibi bir boş alan sizi karşılayacaktır. Silmek kolay, anlatmıştım zaten.

Kısaca ikisi farklı alanlarda çalışıyor.

Örnek resimdeki SSD niye 8GB. Windows 7, 2GB alan ile çalışabiliyor mu?

Dostum ilk önce Windows Disk Yönetiminden;
30.5 GB + RAM'in kadar boş alan ayır.
Tam sayılar olması için 1024 ile çarpan lazım. Örneğin 1GB = 1024 şeklinde.

Bu arada 30 GB alan ben önerdim. Ne kadar istersen o kadar alan ayırabilirsin. Sadece 500 MB EFI bölüm için ayarlaman lazım.

Sonra Kubuntu kurulum ekranına ekrana gel.

30 GB EXT4 formatında biçimle ve bağlama noktasını " / " seç,
500 MB EFI alan olarak seç. EFI yoksa, EXT4 formatında biçimle ve bağlama noktasını " /boot " seç.
Sonra RAM'in kadar ayırdığın alanı, takas alanı olarak seç.

Kurulum bittikten sonra ise tek yapman gereken ise Boot önceliğini değiştirmen.
Eğer Boot önceliğini Kubuntu yaparsan, bilgisayarın her açıldığında Windows 10 ve Kubuntu'yu seçebilirsin.

Boot önceliğini Windows Boot Manager yaparsan, Kubuntu'yu maalesef Boot menüsünü açarak seçebilirsin.

Napacan kubuntuyu mubuntuyu?Windows 10 neyine yetmiyo!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…