Windows 11'den Linux Mint'e geçilir mi?

Arkadaş oyun oynayacakmış Yusuf İpek'ten Garuda diye bir dağıtım gördüm güzel gözüküyordu onu kurabilir daha önce kullanmadım.
Garuda bilgisayarı Windows'tan daha çok yorar, fazla ağır bir dağıtım. Bloat dolu.

Arkadaş oyun oynayacakmış Yusuf İpek'ten Garuda diye bir dağıtım gördüm güzel gözüküyordu onu kurabilir daha önce kullanmadım.

Yani, çok aşırı oyun oynamıyorum bu söylediklerimin dışında. Genellikle Kick, YouTube'da yayın veya video izliyorum. Windows 11'e geçeli hiç alışamadım; GUI'leri çok sevemedim, her saniye bilgilerimin alınması ve performans kaybı ek ram kullanımı beni rahatsız etti.

Peki ilk önce sanal makinede kurmayı denese kurabilse kullanması mantıklı mı?
Linux Mint hâlâ daha iyi bir seçenek. Garuda bloat dolu. Sistemi çok yorar ve hata verebilir, stabil değil.

Bugün itibarıyla Windows'un bilgilerimizi çaldığını öğrendim; çaldığını değil de Microsoft'un gizlilik sözleşmesinde verilerimin toplanmasına, kullanılmasına ve açıklanmasına izin verdiğimi gördüm. Başka bir neden olarak, daha sade ve hızlı olan Linux'a geçmeye karar verdim. Fakat oyun konusunda Linux o kadar da iyi değilmiş; bazı oyunlarda GPU kullanımı %50'ye kadar düşebiliyormuş. Oynadığım oyunlar genellikle hikayeli ve strateji tarzı oyunlar: RDR2, Bannerlord, AoH3, CS2, HOI4, EU4. Bunları oynuyorum. Linux Mint'e geçtiğimde performans kaybı yaşar mıyım sizce? Oyunlarda daha düşük FPS alır mıyım? Linux'a geçmek mantıklı mı? Bir başka Linux olan SteamOS var; sizce o iyi mi? Sistem özelliklerim aşağıda yazıyor.

Ekran kartı: RTX 3050 6 GB OC.
İşlemci: i3 12100F.
RAM: 16 GB.

Hocam en iyisi siz Dual boot kurun bir deneyin Linux'a da alışın alışınca severseniz tamamen formatlar bence fikrimde Arch tabanlı GUI kurulumlu bir sisteme geçebilirsiniz saf Arch fazla gelir onu söyleyeyim Arch da gene fazla gelebilir en kötü biraz deneyim sonrası geçerseniz tadından yenmez.

Yeni nesil hikayeli oyunlar Linux'ta daha iyi performans verir. Yeni nesil derken buna son 3-5 sene yerine son 10 seneyi dahil edebiliriz.

ProtonDB sitesinden oynadığın oyunları kontrol edebilirsin @Sulu Limon ona göre geçiş yaparsın. NVIDIA kullandığın için eksi durumda olduğunu unutma. AMD ve Intel'in aksine NVIDIA GNU/Linux'ta berbat durumda. Yine de korkmana gerek yok. Aynı ekran kartına sahibiz hatta benimki laptop sürümü olduğu için daha kötü durumda ancak hem oyun hem işim hem de günlük kullanımda en ufak sorun yaşamıyorum. Dual boot yok, yalnızca Arch Linux kullanıyorum. Elbet sana Arch önermem. Linux Mint'e gelirsek öyle çok performans sunabilecek bir dağıtım değil ancak Windows'tan iyidir. Linux Mint'i GNU/Linux kullanmaya alışana kadar kullandıktan sonra daha performanslı dağıtımlara geçebilirsin.

Steam OS mevzusuna gelirsek Steam Deck kullanıcısı değilsen önermem. Oyun oynamaya yönelik hazırlanan işletim sistemleri günlük kullanıma uygun değildir. Sorunsuzca oyun oynarsın ama diğer işlerde seni zorlar.

Terminalden korkmamalısın çünkü işlerini hızlandırır ancak yine de terminalsiz kullanım imkansız değil. Aşağıdaki blog listeme göz atman seni GNU/Linux kullanımında bilgilendirecektir.

Ek olarak şurada en ufak komut kullanmadan mod, yama kurdum:

Şurada Steam vb. mağazalar yerine açık kaynak kodlu, internet üzerinden indirdiğim oyunları nasıl kolayca açtığımı gösterdim:

Android oyunları oynamak da gayet sorunsuz üstelik emülatör kullanmadan Android oyunları açabildiğimiz için çok fazla performanslı çalışıyor. Ben şu an MLBB ve Clash of Clans oynuyorum PC'de.

Sistem çökmesine kendin hata yapmadıkça denk gelmezsin. Şurada açılmayan sistemi nasıl düzeltebileceğinden bahsediyorum:

Linux Mint'te terminalden program kuracağında kullanacağın paket yöneticisi APT'dir. Kullanım için rehber:

Ek olarak @ensareis hocamın rehberini okuyarak GNU/Linux'ta oyun oynamak için yapabileceğin performans ayarları ve uygulamaları görüntüleyebilirsin.

GNU/Linux kullanacaksan bunların hepsine bakman senin yararına olacaktır. Unutmamalısın, yeni bir işletim sistemine geçiyorsun. Eski işletim sisteminde yaptıklarını aynı şekilde yapmayı bekleyemezsin. En çok düşülen hatalardan biridir bu. Yeni bir bilgisayar kullanıcısı olduğunu kabullenerek geçiş yapmalısın.

Hocam emin misiniz daha iyi performans konusunda? Linux testlerinde gördüğüm üzere Linux'ya düşük ya da yakın performans veriyor native olmayan oyunlarda. Ayrıca Linux NVIDIA sürücüleri konusunda binbir türlü sorun çıkartıyor.

Hocam emin misiniz daha iyi performans konusunda? Linux testlerinde gördüğüm üzere Linux'ya düşük ya da yakın performans veriyor native olmayan oyunlarda. Ayrıca Linux NVIDIA sürücüleri konusunda binbir türlü sorun çıkartıyor.
Dual boot olmadan yalnızca GNU/Linux kullanan ve vaktinin çoğunluğunu oyun oynayarak geçiren birisiyim. Hiçbir problemle karşılaşmadım. Windows kullandığım zamanlardan da (Aynı donanım.) daha yüksek performans alıyorum. NVIDIA sürücüsü problemli evet, ben Nouveau sürücüsü kullanıyorum.

Dual boot olmadan yalnızca GNU/Linux kullanan ve vaktinin çoğunluğunu oyun oynayarak geçiren birisiyim. Hiçbir problemle karşılaşmadım. Windows kullandığım zamanlardan da (Aynı donanım.) daha yüksek performans alıyorum. NVIDIA sürücüsü problemli evet, ben Nouveau sürücüsü kullanıyorum.
Linux Mint'i diskimi bölüp indirdim fakat ekran kartı sürücüsünü kurmama rağmen tarayıcı ve diğer uygulamalarda çok fena kasıyor, Windows'taki akıcılık yok yani.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı