Windows 11'in performansı kötü mü?

WindowsPlus

Picopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Birçok insan eski sisteminden dolayı Windows 11'i performansın kötü olmasıyla suçlamaktadır. Üstelik bu her yeni çıkan Windows sürümü için yapılmıştır. En tepki görenlerden biri Windows 11 oldu diyebiliriz. Sonuçta Windows 10 uzun süredir ayakta kalmayı başaran işletim sistemi. Halbuki yeni nesil sistemler Windows 11'e ayak uydurarak, Windows 10'dan daha iyi performans almayı başarıyorlar. Yeni olmayan sistemler mecbur Windows 10'da kalacak. Windows 11 için yeni nesil sistem gerekiyor. Buradaki sorun Windows 11'de aldığınız performanstan ötürü sisteminizi eleştirmek yerine işletim sistemini eleştirmek. Windows 11'deki sorunları eleştirebilirsiniz, orası ayrı ancak konu performans olunca işler değişmektedir arkadaşlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Windows 11 kötü değil. İlk çıktığında elbette tam oturaklı olmuyor sistemler. Biraz süre geçince güncellendikçe sorunlar minimize oluyor kullanışlılığı artıyor. Windows'da içinde bir sürü çöp yazılımlar birlikte geliyor bunları winutil gibi bir araçla kaldırdığınızda sorun kalmıyor. Windows ameliyatlandığında iyi hale geliyor. Ameliyat işlemi stabiliteyi bozuyor diyorlar ancak yapılmadan önce daha kötü ve şişkin oluyor. Şişman obez bir adam sağlıklı değildir bu Windows içinde geçerli. Yeni versiyonlar gitgide gereksiz çöp şeylerde obezite halinde geliyor. Kaliteli araçlarla bazı uygulamalar kökünden sökülmeli gereksiz hizmetler durdurulmalı ve kanser hücreleri yok edilmeli. O zaman sağlıklı. Ben uzun zamandır Windows 11 kullanıyorum ve hiç formatlamadım ilk zamandan beri seneler geçti.

Windows 11 kötü değil. İlk çıktığında elbette tam oturaklı olmuyor sistemler. Biraz süre geçince güncellendikçe sorunlar minimize oluyor kullanışlılığı artıyor. Windows'da içinde bir sürü çöp yazılımlar birlikte geliyor bunları winutil gibi bir araçla kaldırdığınızda sorun kalmıyor. Windows ameliyatlandığında iyi hale geliyor. Ameliyat işlemi stabiliteyi bozuyor diyorlar ancak yapılmadan önce daha kötü ve şişkin oluyor. Şişman obez bir adam sağlıklı değildir bu Windows içinde geçerli. Yeni versiyonlar gitgide gereksiz çöp şeylerde obezite halinde geliyor. Kaliteli araçlarla bazı uygulamalar kökünden sökülmeli gereksiz hizmetler durdurulmalı ve kanser hücreleri yok edilmeli. O zaman sağlıklı. Ben uzun zamandır Windows 11 kullanıyorum ve hiç formatlamadım ilk zamandan beri seneler geçti.
Konu performans ile ilgili, o yüzden başlığı değiştirttim. Ayrıca bu bir sürü gelen yazılımlara rağmen konu da az önce bahsettiğim gibi yeni nesil sistem kullanıyorsanız performansınız yine kötü olmayacak. Yani bir sürü kurulu yazılım gelmesi bana kalırsa yeni nesil sistemleri o kadar da etkilememektedir. Gereksizleri kaldırmak sistemi daha performanslı yapar mı, elbette yapar.

Konu performans ile ilgili, o yüzden başlığı değiştirttim. Ayrıca bu bir sürü gelen yazılımlara rağmen konu da az önce bahsettiğim gibi yeni nesil sistem kullanıyorsanız performansınız yine kötü olmayacak. Yani bir sürü kurulu yazılım gelmesi bana kalırsa yeni nesil sistemleri o kadar da etkilememektedir.
Ben ona tam katılmıyorum bana göre ciddi şekilde etkiliyor. Gereksiz çöpler kalkınca iş yükü azalı veriyor hafifleme geliyor. Özellikle o Edge yok mu onu hiç sevmiyorum.

Tabi yeni bilgisayarlarda çoğu zaman hissedilmeyebilir.

Ben ona tam katılmıyorum bana göre ciddi şekilde etkiliyor. Gereksiz çöpler kalkınca iş yükü azalı veriyor hafifleme geliyor. Özellikle o Edge yok mu onu hiç sevmiyorum.

Tabii yeni bilgisayarlarda çoğu zaman hissedilmeyebilir.

Edge, Netflix, Instagram vs. gibi uygulama yazılımlarını kullanıyorsak Edge olmadan indirip kuramıyoruz illede Edge browser lazım.

Bende @Börtü Böcük 'e katılıyorum. Sanal makinede bile olsa Windows 11'in 23h2 ve 24h2 sürümlerini test ettim. Windows 11'in farklı sürümleri arasında bile performans farkları var. Bu performans farkının nedeni de Windows'un gereksiz birçok çöp uygulamayı 24h2 sürümüne doldurmasıdır. Bir işletim sisteminde 30-40 gereksiz uygulama olmasıyla 10-20 tane olması arasında fark yok mu? Bunlar sürekli arkaplanı meşgul ediyorlar, güncelleme yapıyorlar, bazen hatalar veriyorlar. Bunlar performansı etkilemez demek bana mantıklı gelmiyor...

Performans açısından bakıldığında şu soruyu sorayım. Windows 10 kullanıcıları Windows 11'e mecbur bırakılmasaydı acaba % kaçı performans olarak Windows 11'e geçiş yapardı? Hala Windows 11'de ciddi mavi ekran sorunları var. Standart kullanıcıların ilgisini çekmeyecek ve sistemi sürekli meşgul eden, şişiren, çöplüğe dönüştüren yığınla gereksiz uygulama var...

Ben işletim sistemlerinde güncelin takip edilmesini düşünen kişilerdenim. Fakat Windows 11'de gereksiz birçok uygulamayı birbirine öyle bir bağladılarki birisini aradan çeksen bütün sistemi bozuyor. Bir üst mesajda belirtildiği gibi Edge'yi, Edgewebview2'yi kaldırdığında mesela Microsoft Store'dan Instagram indirip kulllanamıyorsun. Bir uygulamayı kullanmak için birçok uygulama kullanılması gerekiyor. Yani sadece Instagram uygulamasını kullanırken arkaplanda Edge ve Edgewebview'in parçası olan başka bileşenlerde çalışıyor. Bu olayın performansı kötü etkilememesi gibi birşey olabilir mi? Gereksiz uygulamalar sistemi yormuyor olsaydı zaten Windows modifiyesi diye birşey olmazdı. Oyunlar için işletim sisteminin optimize edilmesi gerekmezdi. Optimize ederken ya kapatıyorsunuz yada siliyorsunuz...

Windows 11'deki yaşanan performans sorununun Windows 11 ile alakalı olduğu görüşü mevcut. İleriki Windows 11 sürümlerinde de ne kadar performans iyileştirmeleri yaşanacak olsa da yeni nesil olmayan sistemlerin performansı bu durumda yine olumlu yönde olmayacak. Bu da performans konusunda sistemlerin daha önemli olduğunu göstermektedir.

Son düzenleme:
Bu aslında bilgisayarınızla ilgili bir mesele. 2023'den sonra çıkmış billeşenlere sahipseniz Windows 11 kullanmak daha sağlıklıdır ve performanslı. Lakin 2023'den geriyse billeşenler win10 daha performanslı.

Birçok insan eski sisteminden dolayı Windows 11'i performansın kötü olmasıyla suçlamaktadır. Üstelik bu her yeni çıkan Windows sürümü için yapılmıştır. En tepki görenlerden biri Windows 11 oldu diyebiliriz. Sonuçta Windows 10 uzun süredir ayakta kalmayı başaran işletim sistemi. Halbuki yeni nesil sistemler Windows 11'e ayak uydurarak, Windows 10'dan daha iyi performans almayı başarıyorlar. Yeni olmayan sistemler mecbur Windows 10'da kalacak. Windows 11 için yeni nesil sistem gerekiyor. Buradaki sorun Windows 11'de aldığınız performanstan ötürü sisteminizi eleştirmek yerine işletim sistemini eleştirmek. Windows 11'deki sorunları eleştirebilirsiniz, orası ayrı ancak konu performans olunca işler değişmektedir arkadaşlar.

5. defa Windows 11'e yükselttim geçen gün, tekrar 10a indiriyorum GTA Online oynarken 10-15 FPS'lik bir düşüş yaşadım FPS dropları da 10a göre fazlaydı.
Sistemim: RTX 2060 6 GB - Ryzen 5 5600 - 2x8 16 GB DDR4 3444MHz RAM.

Windows 10 ve 11'i aynı sistemde 1,5 yıl kullandım. FPS olarak Windows 11, %1 (ölçmedim) daha fazla FPS veriyor. Windows 11 çok az da olsa 10'a kıyasla daha fazla işlemci gecikmesi yapıyor. Yani aralarında hiçbir fark yok denebilir ancak Windows 11 arayüzü biraz hantal çalışıyor, animasyonları yavaş hissettiriyor. Bazı uygulamalarda sürücü kaynaklı uyumluluk sorunu yaşatabiliyor. Genel toplamda Windows 10 bi' tık daha iyi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı