Windows'dan Linux'a geçilmeli mi?

Fedora ile Ubuntu'nun ikisi de aynı çekirdekten gelse de kaynakları farklı bu yüzden çalışmıyor. Arch'da deb paketlerinin çalışmaması gibi. Zaten deb paketi yok kendimiz tar. Gzden deb e çeviriyoruz. Aralık ayında baktım o zaman kesin olarak çözümü yoktu (yabancı kaynaklarda Fedora için geliştirildi yazıyor) ayrıca olsa bile Windows'daki kadar imkan vermiyor Free versiyon. Benim de video ile çok işim yok ama demek istediğim bu eninde sonunda bir sıkıntı çıkıyor. Ama gerçekten windowsa bin basar Linux. Tek sorunu yazılım desteği.
Tamam da her dağıtıma deb paketi ile kurulum yapmıyorsunuz hani. Archta aurda bulabilirsiniz, diğerlerine çok hakim değilim ama tek bir paket yöneticisinde olacak diye bir şey yok. Eğer Fedora'nın paket yöneticisi için hazırlanmış paketin açıklamasına baktıysanız Fedora için geliştirilmiş yazması normaldir. GNU/Linuxta her zaman Windowstaki gibi kurulum yapmak zorunda değilsiniz. İnternete Davinci XDağıtımı yazarsanız hangi dağıtıma hangi komutla kurabileceğiniz yazar.

Selamlar herkese. Yıllardır Windows kullanıcısıyım. Başka bir işletim sistemine hiç geçmedim.

Şimdilerde ise Linux ilgimi çok çekmeye başladı. Bu sisteme geçmeye kalkarsam, artıları ve eksileri ne olur? Bilgisayar da çok oyun oynayan birisi değilim ama her türlü oyuna sahibim. Bu yüzden Linux oyun konusunda sıkıntı çıkarır mı? Ayrıca bu işletim sistemini rahatlıkla kullanabilmem için bilgisayarımın bileşenleri ne olmalı? Mesela Windows 10 bildiğim kadarıyla 3-4 GB RAM yiyor.
En temizi hocam dual boot.

Geçilebilir deneme amaçlı. Microsoft son zamanlarda WSL diye bir yapı çıkardı, ilk başta kodlarla biraz uğraşırsınız ama deneme amaçlı kullanılabilir WSL.

Onun haricinde normal bir dağıtımı aynı W10 kurar gibi kullanmanız da mümkün pek tabii. Ben eski bir bilgisayara sahibim, kendi deneyimimden bahsedecek olursam gayet akıcı. (Ubuntu ve Pop! OS kullandım şimdiye kadar) Ama Pop! OS'in çok daha rahat bir dağıtım olduğunu söyleyebilirim.

Komple Linux kurma Windows 10 + Ubuntu dualboot yap. Ben dualboot kullanıyorum programlama, Blender, Office programları ve günlük kullanımda Linux kullanıyorum Windows'u ise sadece oyun için kullanıyorum. Ayrıca kurarsan direkt Ubuntu'yu GNOME arayüzü ile kurma. Kubuntu Lubuntu Xubuntu gibi Ubuntu tabanlı fakat farklı arayüzler kullanan distrolardan birini seç. Ben Kubuntu (Ubuntu + KDE Plasma) kullanıyorum. Default olarak biraz kötü gözüküyor fakat birkaç tema kurduktan sonra çok güzel oluyor. Layan KDE theme, latte dock ve tela icon theme kur görev çubuğunu da yukarı al. Aşağıdaki benim Kubuntu kurulumum. Bu discord sunucusuna katılmanı öneririm Join the Discord Linux Discord Server!
Screenshot_20210512_002323.png

Her işletim sisteminin kendi avantajları vardır. Fanboyluk yapmaya gerek yok.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı