Yaşlı insanlara saygı duymuyorum

Türkiye Kıbrıs savaşında Türklere yardım etmek için adaya asker gönderiyordu, ambargoyu da bu yüzden koydular. Para kazanıyorlar neden koysunlar falan bunlar mantıksız düşünceler. Apple gibi devasa firmalar bile Rusya'dan çekildi sırf savaş olduğu için, burada ki olay rakip ülkeyi asker göndermeden güçsüz duruma düşürme.
Yahu Rusya'yı batırdı mı? Apple'ın da %1 civarı bir kaybı var. Gaz, maden vs almasınlar bakalım, ne oluyor. Ambargo dediğiniz böyle olur çünkü, İran'a yapılan gibi. Apple bizden çekilse savaş durumunda ne kaybımız olacak? Hatta onu geçtim Apple'dan kalan boşluğu Xiaomi falan değerlendirir. Google bile çekilse gidersin Yandex kullanırsın, Bing kullanırsın, Yahoo kullanırsın. Kaldı ki hiçbir şey olmasa bile ticaretin köprüsüyüz. Tamam kötüyüz hatta olabilecek en kötü haldeyiz ama bundan daha büyük felaket yaşamayacağız bence daha ne olabilir ki. Bu arada ambargo olursa tabiki çok büyük etkisi olacaktır ve elbette gün sonunda alabilirler. Elbette Türkiye, Rusya kadar önemli değil vs vs ama bu duruma gelmemiz için artık Kıbrıs Harekatı'ndan da büyük bir şeylerin yaşanması gerekiyor. Demeye çalıştığım 70'li yılların koşullarıyla şu ankiler aynı değil artık.

Paran ne kadar değersiz ise alım gücün de bir o kadar düşüktür, yani ister alternatif olsun ister 200'e üretip 300'e satsın, alım gücü düşük olduğu sürece halkın küçük bir kısmı bunlara erişebilir sadece.
Hocam siz biz yaşıyoruz krizi. Kaynaklar el değiştiriyor sadece. :D Para arzını arttırarak çok özetle senin benim paramızı alıp başkalarına veriyorlar. Kaldı ki tüketim mi azaldı enflasyondan dolayı? Yarın daha da pahalılaşacak korkusundan dolayı insanlar ertelemiyor ki harcamalarını. Ben 10 liralık dürümü artık alamıyorum ama işletme o maliyeti karşılayabiliyor. Böyle olmasa batarlar herhalde. Hala işletebildiklerine göre hala kara geçebiliyorlar. Akp yapmaması gereken bin tane şey yaptı, sonuç bu.

Sorun yasamazsan koymaz zaten papaz brunson olayında doları fırlattılar hemen demir çeliği bu ülkeden alıyosun bunun dışında teknolojik sanayi vs. pek çok aleri o zaman ABD savas istemiyordu ambargo yaptı. Mesela şu an ABD ambargo koysa diğer ülkeler aynı malı hayatta aynı fiyata satmaz bunun dışı ABD'de Türk pazarındaki geliri ana gelirin yanında çok az.
Aynı malı aynı fiyata satarlar. Çünkü dediğim gibi pazar payları genişliyor zaten. O olmazsa bu yerli yatırımcıya fırsat sağlayacaktır(yatırımcıya ama devlete değil. Devlet de el atabilir ama atsın istemem o da ayrı sorun). Vs vs.

Brunson olayı sadece papaz'ın içeri atılmasından ibaret değildir. 2018 Temmuz Ppk kararı yine etkili oldu. Zaten kur artışı yaşanacaktı. Faiz kararını piyasa beğenmemişti. Papaz olayı işi öne çekti ki sonrasında gelen faiz artışıyla, papazın salınmasıyla falan değerini buldu. Ama buna tabi 2018 özelinde bakmamak lazım. Bugünlere gelen bir süreç söz konusu aslında. Hatta ambargo olayına bile benzeşim kurulabilir(Akp'nin yürüttüğü politika adamları kaçırttı). Çünkü Akp, piyasayla(özellikle de Batı sermayesi) kavgaya tutuştu. Yabancı paralar çekildikçe de kur zıpladı. Ambargodan daha kötüsünü ya da benzerini yaşıyoruz(marketler dolu tek farkı o). Brunson hatta belki Türk Tipi Başkanlık denilen kuvvetler birliği sistemini krizin patlak verdiği nokta olarak alabiliriz. 4 senelik süreçte yaşananları zaten biliyoruz. Yahu ülke çok ucuz, bize pahalı, ama yabancı için ucuz(sadece tatil değil, borsa vs). Ona rağmen gelmiyorlar. Yani bizler bile bu ülkeye yatırım yapmanın artık mantıklı olmadığını ve yurt dışına gitmeyi düşünüyoruz. Ha Arap sermayesi var artık. O da ne kadar tutacak göreceğiz Araplar da ölücüdür ama. Zaten Akp'nin politikaları da artık uzun vadeci değil, günü kurtarmalık işler yapıyor. Kur korumalı mevduat gibi falan. Bence gelecek hükümet gitsin İMF'den borç alsın. En akılcı çözüm artık bu.

Yahu Rusya'yı batırdı mı? Apple'ın da %1 civarı bir kaybı var. Gaz, maden vs almasınlar bakalım, ne oluyor. Ambargo dediğiniz böyle olur çünkü, İran'a yapılan gibi. Apple bizden çekilse savaş durumunda ne kaybımız olacak? Hatta onu geçtim Apple'dan kalan boşluğu Xiaomi falan değerlendirir. Google bile çekilse gidersin Yandex kullanırsın, Bing kullanırsın, Yahoo kullanırsın. Kaldı ki hiçbir şey olmasa bile ticaretin köprüsüyüz. Tamam kötüyüz hatta olabilecek en kötü haldeyiz ama bundan daha büyük felaket yaşamayacağız bence daha ne olabilir ki. Bu arada ambargo olursa tabii ki çok büyük etkisi olacaktır ve elbette gün sonunda alabilirler. Elbette Türkiye, Rusya kadar önemli değil vs. Ama bu duruma gelmemiz için artık Kıbrıs harekatı'ndan da büyük bir şeylerin yaşanması gerekiyor. Demeye çalıştığım 70'li yılların koşullarıyla şu ankiler aynı değil artık.

Hocam siz biz yaşıyoruz krizi. Kaynaklar el değiştiriyor sadece. :D para arzını arttırarak çok özetle senin benim paramızı alıp başkalarına veriyorlar. Kaldı ki tüketim mi azaldı enflasyondan dolayı? Yarın daha da pahalılaşacak korkusundan dolayı insanlar ertelemiyor ki harcamalarını. Ben 10 liralık dürümü artık alamıyorum ama işletme o maliyeti karşılayabiliyor. Böyle olmasa batarlar herhalde. Hala işletebildiklerine göre hala kara geçebiliyorlar. Akp yapmaması gereken bin tane şey yaptı, sonuç bu.

Aynı malı aynı fiyata satarlar. Çünkü dediğim gibi pazar payları genişliyor zaten. O olmazsa bu yerli yatırımcıya fırsat sağlayacaktır(yatırımcıya ama devlete değil. Devlet de el atabilir ama atsın istemem o da ayrı sorun). Vs vs.

Brunson olayı sadece Papaz'ın içeri atılmasından ibaret değildir. 2018 Temmuz ppk kararı yine etkili oldu. Zaten kur artışı yaşanacaktı. Faiz kararını piyasa beğenmemişti. Papaz olayı işi öne çekti ki sonrasında gelen faiz artışıyla, papazın salınmasıyla falan değerini buldu. Ama buna tabii 2018 özelinde bakmamak lazım. Bugünlere gelen bir süreç söz konusu aslında. Hatta ambargo olayına bile benzeşim kurulabilir(akp'nin yürüttüğü politika adamları kaçırttı). Çünkü akp, piyasayla(özellikle de batı sermayesi) kavgaya tutuştu. Yabancı paralar çekildikçe de kur zıpladı. Ambargodan daha kötüsünü ya da benzerini yaşıyoruz(marketler dolu tek farkı o). Brunson hatta belki Türk tipi başkanlık denilen kuvvetler birliği sistemini krizin patlak verdiği nokta olarak alabiliriz. 4 senelik süreçte yaşananları zaten biliyoruz. Yahu ülke çok ucuz, bize pahalı, ama yabancı için ucuz(sadece tatil değil, borsa vs). Ona rağmen gelmiyorlar. Yani bizler bile bu ülkeye yatırım yapmanın artık mantıklı olmadığını ve yurt dışına gitmeyi düşünüyoruz. Ha Arap sermayesi var artık. O da ne kadar tutacak göreceğiz. Zaten Akp'nin politikaları da artık uzun vadeci değil, günü kurtarmalık işler yapıyor. Kur korumalı mevduat gibi falan. Bence gelecek hükümet gitsin Imf'den borç alsın. En akılcı çözüm artık bu.

Çok hayalci düşünüyosun. Pazar payi artasada adamlar biz burada tekiz mantigiyla her şeyi pahalı satacak ve şu an tüketim çok azaldı Arap sermayesinin garantisi de sıfır yarın yenilebilir enerji gelse biter direk. Rusya'da şu an çökmüş durumda 20 yıllık ülkeyi yenemiyorlar komedi gibi. En son olarak yabancı şirketler bizim ülkeyi anca sallarsa ucuz iş gücü için fabrika taşırlar baska da umursamazlar.

Böyle olayları yaşamayan yoktur bende anlatayım ben 15 yaşında biriyim tramvayda boş yer vardı geçecektim neyse durakta durdu tramvay geldi bir tane yaşlı teyze oturdu hemen ters ters bana baktı neyse birisi indi boş bir yere oturdum yol uzun olduğu için müzik dinleyip bir yandan oyun oynuyordum taktım AirPods'u neyse bir gözüm kaydı baktım teyze hala bana ters ters bakıyor neyse konuştuklarını gördüm müziği vs. kapattım baktım kadına diyor şu gençlerin haline bak takmış kulaklığı hava atıyor bize heh bir de güzel bir hakaret yedim hayata dair katkıları yok şimdi büyüktür diye laf söylemek istemedim ama devam etti bunaldım daha yola varmadan indim tramvaydan böyle boş insanlar insanı hayattan soğutur.

Çok hayalci düşünüyosun. Pazar payi artasada adamlar biz burada tekiz mantigiyla her şeyi pahalı satacak ve şu an tüketim çok azaldı Arap sermayesinin garantisi de sıfır yarın yenilebilir enerji gelse biter direk. Rusya'da şu an çökmüş durumda 20 yıllık ülkeyi yenemiyorlar komedi gibi. En son olarak yabancı şirketler bizim ülkeyi anca sallarsa ucuz iş gücü için fabrika taşırlar baska da umursamazlar.
Serbest piyasa bu yüzden var.

Yarın yenilebilir enerji gelmeyecek. Gelse de adamların parası var. Başka şekilde değerlendirirler. Ayrıca Araplar batarsa batsın ben Arapları savunan, gelsinler gibi bir şey mi demişim? Olan bu. Kanal İstanbul, vatandaşlık hatta zengin oğlan fakir kız dizileri bile Araplarla yapılan ticaretten dolayı. Ben ayılıp bayılmıyorum. İngiliz sermayesi yerine Arapları tercih ettiler diyorum.

Rusya, Afganistan'dan da çıkamadı. Abd de çıkamadı, hatta Vietnam'dan da çıkamadı, Kuvayı Milliye yine büyük devletleri def etti. Konunun ekonomiyle ne alakası var? Gerilla savaşı vs vs. Sadece ekonomik mesele olsa tüm dünyayı 2 ülke yönetirdi. :D

Fabrika taşısınlar sıkıntı ne? Bu kötü bir şey mi? Sen piyasayla zıtlaşırsan sırf ucuz işçisin diye neden gelsinler ama?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
bakın bakalım, sadece ucuz işçi yetiyor muymuş?(videoyu önceden izlemiştim, Çin'in gelişimiyle alakalı geniş bir video değilse dikkate almasanız da olur. Tüm detaylarıyla hatırlamıyorum. Aklımda öyle kaldığı için paylaştım.)

Hayali de siz görüyorsunuz. Dediğim şeyi mevcut politikada görmesek haklısınız diyeceğim. Ama AB gaz almayı sürdürüyor. Küresel ekonomi bu işte. ABD ambargo koymasına rağmen ithal edebileceği başka seçenekleri vardı. Gitti Maduro'yla masaya oturdu vs. ki hatırlatayım Venezuela'ya da ayrı ambargo uyguluyorlar. Ona rağmen bile gaz ve petrol fiyatları arttı ülkesinde. Bu kadar basit mi yani, ben ambargo koydum hiç etkisini görmedim vs? Değil. Onu geçtim 1974 krizinin tek suçlusu da ambargo da değildir bu arada. Dünya'da da petrol krizi vardı zaten. OPEC üyeleri petrol fiyatlarını arttırdılar o dönem(ki Dünya da bu tarz şeylerden dolayı yeni alternatifler arayışında oldu petrol ve gaz konusunda zaten ayrıca). Gelişmiş ekonomiler baya hasar aldı(ki baya hasar yani bugünlere şükredersiniz). Uzun yıllar süren durgunluk yaşandı o yıllarda. Devamında da yaşanan krizler oldu. Keynes ekonomisi krizlerle doludur, Bretton Woods sistemi falan dünyayı krize sürükledi(dünya savaşı ve sovyetler sebebiyle bir dönem iş gördüğünü de söylemek lazım). Zaten Margaret Thatcher, Ronald Reagan bizde de Turgut Özal sayesinde bugünlere gelebildik(Dünya olarak).

edit: Bir de özel sektör en nihayetinde karlılığına bakar. Çekilme olduysa bile bunun bir getirisini görmüşlerdir. Rusya karşıtı ülkeye Rusya'dan çekildim diyerek ambargodan zararını kurtarabilir Apple. Ki şimdi baktım ABD ambargosuna rağmen İran'da da gayet Apple Store bulunuyor. Onu geçtim ABD'nin özel şirketler üzerinde o kadar da etkili olduğunu zaten zannetmiyorum. Petrol gaz gibi stratejik ürünlerde ambargoyu koyar ama telefon sattırmayacağız da şirketlerine dayatamaz bence. Apple'ın çekilmesiyle borsada çökmüş hissesi ama daha sonradan da tekrar artmış mesela.

Son düzenleme:
Serbest piyasa bu yüzden var.

Yarın yenilebilir enerji gelmeyecek. Gelse de adamların parası var. Başka şekilde değerlendirirler. Ayrıca araplar batarsa batsın ben arapları savunan, gelsinler gibi bir şey mi demişim? Olan bu. Kanal İstanbul, vatandaşlık hatta zengin oğlan fakir kız dizileri bile araplarla yapılan ticaretten dolayı. Ben ayılıp bayılmıyorum. İngiliz sermayesi yerine arapları tercih ettiler diyorum.

Rusya, Afganistan'dan da çıkamadı. ABD de çıkamadı, hatta Vietnam'dan da çıkamadı, kuvayı milliye yine büyük devletleri def etti. Konunun ekonomiyle ne alakası var? Gerilla savaşı vs vs. sadece ekonomik mesele olsa tüm dünyayı 2 ülke yönetirdi. :D

Fabrika taşısınlar sıkıntı ne? Bu kötü bir şey mi? Sen piyasayla zıtlaşırsan sırf ucuz işçisin diye neden gelsinler ama?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
bakın bakalım, sadece ucuz işçi yetiyor muymuş?(videoyu önceden izlemiştim, Çin'in gelişimiyle alakalı geniş bir video değilse dikkate almasanız da olur. Tüm detaylarıyla hatırlamıyorum. Aklımda öyle kaldığı için paylaştım.)

Hayali de siz görüyorsunuz. Dediğim şeyi mevcut politikada görmesek haklısınız diyeceğim. Ama ab gaz almayı sürdürüyor. Küresel ekonomi bu işte. ABD ambargo koymasına rağmen ithal edebileceği başka seçenekleri vardı. Gitti Maduro'yla masaya oturdu vs. ki hatırlatayım Venezuela'ya da ayrı ambargo uyguluyorlar. Ona rağmen bile gaz ve petrol fiyatları arttı ülkesinde. Bu kadar basit mi yani? Değil. Onu geçtim 1974 krizinin tek suçlusu da ambargo da değildir bu arada. Dünya'da da petrol krizi vardı zaten. Opec üyeleri petrol fiyatlarını arttırdılar o dönem(ki dünya da bu tarz şeylerden dolayı yeni alternatifler arayışında oldu petrol ve gaz konusunda zaten ayrıca). Gelişmiş ekonomiler bayağı hasar aldı(ki bayağı hasar yani bugünlere şükredersiniz). Uzun yıllar süren durgunluk yaşandı o yıllarda. Devamında da yaşanan krizler oldu. Keynes ekonomisi krizlerle doludur, bretton woods sistemi falan dünyayı krize sürükledi(dünya savaşı ve sovyetler sebebiyle bir dönem iş gördüğünü de söylemek lazım). Zaten margaret thatcher, ronald reagan bizde de turgut özal sayesinde bugünlere gelebildik(dünya olarak).

Yurt dışı ülkesinin sermayesini getirmesi bize yaramiyor iş gücü ucuz diye getirir şu an getirse eski Çin'e döndük şu an Çin'le dalga geçiyorduk ücretleri az diye şimdi onların ki fazla bizden 150 dolar fazla. Bunun dışında ABD Afganistan'i yirmi yıl idare etti ama politikaları yüzünden saldı uğraşmak istemedikleri kendi vatandaslarini yollamak istemedikleri için. Onun disi özal şu anki başımızdakilerin fikir babalarindandir menderesle birlikte nasıl iyi ülke batırılır onu gösterdiler.

Akıl yaşta değil, baştadır. Yani biri yaşlı diye ona illa saygı gösterme zorunluluğunuz yok ama toplum kuralları gereğince gösteriyoruz.

Yurt dışı ülkesinin sermayesini getirmesi bize yaramiyor iş gücü ucuz diye getirir şu an getirse eski Çin'e döndük şu an Çin'le dalga geçiyorduk ücretleri az diye şimdi onların ki fazla bizden 150 dolar fazla. Bunun dışında ABD Afganistan'i yirmi yıl idare etti ama politikaları yüzünden saldı uğraşmak istemedikleri kendi vatandaslarini yollamak istemedikleri için. Onun disi özal şu anki başımızdakilerin fikir babalarindandir menderesle birlikte nasıl iyi ülke batırılır onu gösterdiler.

Şu an Rusya'dan doğal gaz alma sebepleri ise sanayileri batar niye alsınlar en son olarak yenilenemez enerjinin devrinin bitmeye başlayacağını görecegimizi düşünüyorum elektrik vs. enerjiye gecilirse araplarda doğru düzgün kalmaz para.

Aynen, Özal ülkeyi batırdı. :D

Size bu abiyle iyi eğlenceler o halde. Devlet sanata da yatırım yapsın, kültürlenelim.

Arkadaş Rusya'nın bile liberal olduğu, Nato'ya bizi de alın dediği dönemde hala sosyalizm kendine nasıl yer buluyor, anlamıyorum. Sovyetler dağıldı, Berlin duvarı yıkıldı.

Son düzenleme:
Bu konu birini hedef göstermek, kışkırtma, nefret vs. gibi amaçlardan oluşturulmamıştır. Konudaki düşüncelerin hepsi öznel düşüncelerdir, tartışma konusudur. Kimseyi kin ve nefrete itme gibi bir amacım yok.

Konu başlığında da okuduğunuz üzere yaşlı insanlara saygı duymuyorum, şimdi düşüncelerim yüzünden linçleyen de çıkacaktır. Çok da umurumda değil, şimdi neden böyle düşündüğümü birkaç cümleyle açıklamak isterim:

Yaşlı bireyler karşısındaki kişiden yaşça büyük olduğu için ne yaparsam yapayım bana saygı duymak zorunda kafasında baktığı için karşısındaki kişinin fikrine saygı duymaz, düşüncesini de önemsemez. İstisnalar olabilir ama geneli böyle ve tüm dünya onun etrafında dönüyormuş gibi davranır. Her istediğini bir şekilde yaptırmaya çalışır, her şeye burnunu sokarlar. Toplu taşımada falan örneğini çokça görebilirsiniz, ben yaşça büyüğüm senden. Yerini bana ver ya da kız bireylere karşı böyle kıyafet mi giyilir falan falan şekilde karşı çıkıyorlar. Unuttukları bir şey var ki T.C. laik bir devlettir.

Bir de bir yaşlı bireyle tartışmaya girdiğinizi düşünün, girince de ben senden yaşça büyüğüm. Benden daha iyi mi bileceksin şeklinde söylemleri oluyor ve düşüncelerinizi de doğrudan bu şekilde çürütmeye çalışıyorlar. Tartışma denilen şey karşılıklı olur ve yaşın da önemi olmaz. Ben nice insanlar gördüm, 13-14 yaşında ama düşünce yönünden çok gelişmiş bir birey. Kendileri çok iyi bildiği için karşısındaki insana konuşma fırsatı vermiyorlar :D Bir de işin ekonomik boyutunu düşünecek olursak da yaşlı bireyler ekonomi için her zaman sıkıntıdır ve yüktür ekonomiye. Sizler ne düşünüyorsunuz?

Şunu da eklemek isterim ki saygı karşılıklı olan bir şeydir, birinden saygı görmek isteniyorsa o kişiye karşı da saygı gösterilmesi gerekir. Bu işler karşılıklı olur, saygı gösterene saygı gösterilir. Göstermeyene de neden gösterilsin ki sırf yaşından dolayı?
Akıl yaşta değil, baştadır.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı