- Makaleler
- 1
Bu konuda sana katılıyorum. İnsanlar sürekli çip odaklı düşünüyorlar. Ancak bu bilgisayarlarda yükseltme şansın olmayan ve sistemin çalışması için gerekli ve işlemleri bellekte tutan RAM'ler var. 16 GB standart olduğu dönemlerde, iş bilgisayarında 16 GB RAM olması saçmalık ki, oyuncular bile artık 16 GB kullanmıyor. Windows bilgisayarım şu an boşta 12 GB RAM tutuyor, daha AutoCAD açacağım paket yazılım açacağım. 18 GB RAM olan MacBook'ta 10GB kullanımda Steam ChatGPT Safari açık. YouTube videolarına bakmayın bomboş sistemde render alıp videoları atıyorlar kaldı ki Apple da öyle. Siz çalışırken arka planda hiçbir uygulama olmayacak mı? Yüzden RAM çok daha önemli, M.2'de M4 de zaten en fazla %20 performans farkı verecek ama yüksek RAM de çok daha fazla.
Kesinlikle oyle. Bence profesyonel isler yapiliyorsa min limit 32GB olmali.
Ben de bu cihazda gelistirme yapiyorum, docker + IDE acik 50GB+ RAM tuketimi var ki tek acik olan tab technopat su anda.
Butunlesik chip oldugu icin sonradan RAM takviyesi mumkun olmayacak, bence fiyat problem degilse min 32; problemse M4 yerine M2 + 32GB cok daha makul bir konfigurasyon. Swap kullanmaya basladiginda zaten islemcinin getirecegi performans artisini alamamis olacak kullanici.