Yazılım mühendisliği eğitimi üniversitede nasıl veriliyor?

a_harfi

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar benim bilgisayarlara ilgim var ve yazılım veya işlemci, anakart gibi donanımların yazılımlarıyla uğraşmak istiyorum, şimdi:

• AYT odaklımı yoksa TYT odaklı mı çalışmalıyım?
  • Başarılı olma ihtimalim nedir?
  • Yazılımı üniversite de öğretirler mi? Şu an yazılım hakkında bir bilgim yok.
  • Aylık kazancım ne olur?
  • Hangi üniversite de okuduğumun bir önemi var mı?
  • Sayısal ve matematik ne kadar gerektiriyor?

Arkadaşlar benim bilgisayarlara ilgim var ve yazılım veya işlemci, anakart gibi donanımların yazılımlarıyla uğraşmak istiyorum, şimdi:

Size tavsiyem az da olsa js, python, c+ gibi yazılım dillerile ilgilenmeniz. Hoşunuza gitmezse birkaç senenizi çöpe atmaktan kurtarırsınız. Yani bir şeyi seviyor gibi geliyor bazen insana ama yapınca farkediyor ki sevmiyormuş aslında. Yazılım sevilmezse tam bir işkence oluyor

TYT bilmeden AYT yapamazsın zaten.
Başarılı olma ihtimalin gün içerisinde çalıştığın saate ve verimli çalışmana bağlı.
Sanırım 12. sınıfa gidiyorsun?

TYT bilmeden AYT yapamazsın zaten.
Başarılı olma ihtimalin gün içerisinde çalıştığın saate ve verimli çalışmana bağlı.
Sanırım 12. sınıfa gidiyorsun?

10.sınıfım bu konular hakkında ne yapmalıyım bilmiyorum
Sanırım bu konudan anlıyorsunuz
Matematik ile iç içe olmam gerekiyor mu?

Size tavsiyem az da olsa JS, Python, C+ gibi yazılım dillerile ilgilenmeniz. Hoşunuza gitmezse birkaç senenizi çöpe atmaktan kurtarırsınız. Yani bir şeyi seviyor gibi geliyor bazen insana ama yapınca fark ediyor ki sevmiyormuş aslında. Yazılım sevilmezse tam bir işkence oluyor

Tamam sağ olun

1. AYT-TYT sistemini bilmiyorum. 4 yıllık lisans eğitimine hangisiyle giriliyorsa onunla girebilirsiniz.
2.Başarılı olabilirsiniz fakat kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Yata yata sadece okulun verdiği bilgilerle bir gelecek kuramazsınız.
3- Yazılımın sadece milyonda birini üniversitede öğretirler. Araştırarak kendinizi geliştirmek zorundasınız. Birçok Udemy eğitimi ile temeli oluşturabilirsiniz.
4- Asgari ücretin bir tık üstü gelirinizde olabilir yıllık 150000 dolarda kazanabilirsiniz. Piyasa asgari ücretin biraz üstünde çalışan yazılım mühendisleriyle dolu.
5- İstanbul ve Ankara'da her üniversite gelecekte iş ararken CV'nizi etkiler.
6- Sayısal ve matematik kesinlikle gerekli. Algoritma becerisi için olmazsa olmaz.
Ayrıca Yazılım mühendislerinin donanımla işi olmaz. İşlemci, anakart ve ekran kartı ile ilgili size bir şey öğretilmez. Temel donanımlar için bilgisayar mühendisliği okumanız gerekli. Fakat bu da ülkede bir işe yaramıyor. Sadece sunucu kurulumu yapabileceğiniz firmalarda iş görür. Ondada sadece donanım bilmek yetersiz. Ağ ve sistem yönetimi bilgisi gerekir. Bilgisayarın donanımlarını sevip bilgisayar mühendisi olan ve hüsrana uğrayan birçok insan tanıyorum. Sadece dışarıdan donanımları ve basit yazılımları gözünüze hoş geliyorsa boşuna tercih etmeyin. Sektörde yazılım işleri çok fazla boyutlu. Birçoğu algoritma becerisine dayalı iş olduğu için insanlar çok sıkıntı çekebiliyor. Bilgisayara ilgi duymanız yazılım geliştimenize olan ilginizi arttırmayacaktır. Yazılım geliştirmeye, Ağ yönetimi yapmaya, Sunucu kurulumu-yetkilendirmeleri yapmaya hevesiniz varsa anca o zaman bir gelişim sağlayabilirsiniz.

Matematik ile iç içe olmam gerekiyor mu?

Matematikle yazılım geliştirme iç içedir. Matematik ve mantık kesinlikle yazılım mühendisliğinde gereklidir.

Sizin bu söyledikleriniz yazılım mühendislerinden çok elektrik-elektronik mühendislerinin alanına giren kısımlar. Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencisiyim, yazılım dersi alıyoruz ve alakası yok diyebilirim. YKS için de her zaman ana odağınız AYT ve matematik olsun, matematik çözen kazanıyor sınavı. Yazılımın kendisini öğrenirken başlarda matematikle bir bağlantı olmuyor ama farklı diller öğrendikçe fonksiyon, türev, logaritma gibi bazı matematik bilimleriyle bağlantılı hale geliyor. Yazılımı üniversitede öğrenirsin ama tercih edenlerin çoğunda az-çok bir temel oluyor, en azından JS ve Python’a giriş yapsan fena olmaz. Mühendislikleri hangi üniversitede okuduğun maalesef önemli, mühendis iş grupları tıp ve hukuk gibi değil. Üniversite, öğrenilen dil bunlar işe alımda fark yaratan kriterler. Kendi bölümüm de dahil olmak üzere mühendislik bölümlerinde İngilizce dil eğitimi, network bunlar çok önemli. Bunları okul başladığında kurmaya başlamak ve bağlantıları kaybetmemek hepsinden önemli. Kazanç kısmı ise göreceli, yazılımda yolunu kendin çiziyorsun. Freelance takılıp 100.000₺ kazanan tanıdığım da var, standart bir özel şirkette çalışıp 30.000₺ alanı da gördüm. Özetle iş sende bitiyor. Ama tüm bunlardan önce senin ilgi alanın bence yazılım mühendisliğinden çok elektrik-elektronik alanına giriyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı