Yazılım mühendisliği okumaktan korkuyorum

Öncelikle merhaba, küçüklüğümden beri bilgisayara karşı bir ilgim var ve ilgilenmeyi çok seviyorum. Bilgisayar karşısına oturunca ister oyun oynayayım, ister başka bir şey yapayım saatlerce oturmaktan sıkılmam.

Şu an 10. sınıfa geçtim, çalışırken bir hedefimin olmasını istiyordum. Ortaokulda üniversite bölümlerini pek bilmezdim, liseye geçince yavaştan araştırmaya başladım ve en çok hoşuma giden bölüm yazılım mühendisliği bölümü olmuştu.

Buraya kadar hiçbir sorun yok, sorun son zamanlarda başladı. Yaklaşık 1, 2 senedir süren bir virüs paranoyam var. Bu 1, 2 sene içinde bazı hesaplarımda güvenlik açıkları meydana gelmişti ve çok korkmaya başlamıştım. Bu paranoyam gitgide azaldı, fakat son bir aydır yine fazla paranoyaklaştım. Bu sırada aklıma, "yazılım mühendisi olursam virüslere daha yakın olacağım" gibi düşünceler kapıldı ve hedefim olan bölümden korkmaya başladım. Hedefimden uzaklaşınca da ders çalışırken kendimi motive edememeye başladım ve hala edemiyorum. Bu yüzden eksik konular biraz birikti ve yetiştirmekte zorlanıyorum.

Özetle, virüslerden dolayı hayalimdeki meslekten korkar hale geldim. Aileme bir kez paranoyam hakkında danışmıştım onlar takmamamı söylemişti ama düşünmeden de edemiyorum kafamı yiyip bitiriyor. Sizce ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam işte böyle korsan oyun, Discord'dan gelen saçma sapan .exe'ler, "ücretsiz iPad kazandınız" gibi şeyler, 30.000TL maaş için mesaj atın gibi SMS'ler dışında virüsten korkmayın. Takıntı kötü bir şey tabii ki ama takıntı yapabildiğinize göre algıları açık ve bir insansınız, toplumun ortalamasından zekisinizdir.

Toplumda sizin kadar özenli ve temkinli olmayan milyonlarca insan var ve var olmaya devam edecek. Bu bahsettiğim şeylerle milyonlarla insandan ekmek yiyordur virüsleri yapan abiler. Size sıra gelmez yani :D

Takıntı seviyesine gelmediği sürece içinizden gelen önlemleri alın, gerisini de sallayın gitsin hocam, 1 saniye için bile üzülmek ve endişelenmek bu ömrümüzde kendimize yapabileceğimiz en büyük kötülüktür. :)

Hocam kötü amaçlı bir SMS geldiği zaman artık dalga geçiyorum alıştım. Biraz kaygılandırıyor ama geçiyor yine. :D
Discord hakkında forumdan bazı yazılar okumuştum, bağlı hesaplardan TC numarası öğrenme falan. Orada ki bilgilerden de T.C. Numarasını falan buluyorlarmış ama çok bilgili değilim bu konu da, Discord'da zaten boş boş duruyordu hesabı kapattım. Yine onu düşünecektim yoksa T.C. Numaramı falan bulurlar diye. :D

Bu arada teşekkürler hocam, çevremdeki insanlar sağ olsun bana yardımcı olmuyorlardı bende anlatmıyordum, ama burada yardım eden çok insan var.

Sana benzeyen biri olarakdan kendi hikayemden bahsedeyim. Ben çok tembel, depresif ve özgüveni düşük biriydim. 9. ve 10. sınıfta blog yazarlığına başlamak istiyordum ancak piyasada olan blog yazılımlarına/web sitelerine güvenmiyordum. Paranoyaklığım birçok alanda tutuşup duruyordu bu yüzden çevremdekiler ve ailem beni paranoyak olarak biliyordu.

Ben sırf bu paranoyaklığım sebebiyle "kendi blog web sitemi sıfırdan kodlayacağım." diye motive oldum. Gecelerden sabaha kadar Google'a taciz ettim. HTML, CSS ve JS dillerine zamanla hakim olmam sebebiyle kendi çok güzel blog web sitemi sıfırdan kodlamıştım. Ama paranoyaklığım durmuyordu ve aklıma hala sorular geliyordu. Mesela "blog sitemi 0'dan kodladım ama Windows kullanıyorum. Windows'u ise Microsoft yaptı, ben değil." diye düşününce başta kendi işletim sistemimi sıfırdan kodlarım zannediyordum ama işlerin o kadar kolay olmadığını görünce araştırmaya devam ettim ve Linux'le tanıştım. Şu an Arch Linux kullanıyorum. O günlerde Ubuntu kullanırdım.

Kafamdaki sorular durmuyordu haliyle "internete nasıl güvenebilirim?" sorusuyla internetin çalışma şeklini araştırırken işlerin karışık ve uzun olduğunu fark ettim. Olay kriptolojiye kadar gidiyor. Ki kırılamaz şifreleme yapmaya çalışıp defalarca kez türklere ve yabancılara rezil olmuşluğumda vardır.

Sonuç olarak kafamdaki sorulara cevap aradıkça rahatladım ve daha iyi anladım. Haliyle öz güvenim yükselirken tembelliğim düşerken hedeflerim daha netleşmişti. Şu an kusursuz güvenlik aramıyorum. Çünkü fizik biliminin bitmek bilmez bir derya olduğunu biliyorum. "ne alaka fizik?" işin en temelinde fizik yahut matematik var. Bu 2 alanda bitmez bilmez deryalardır. Bu 2 alanda ilerlemeye devam etmediğimiz sürece ne evreni, ne güvenlik sorunlarını, ne de gizlilik sorunlarını daha net bir şekilde çözebileceğimize kesinlikle inanmıyorum.

Bu 2 alanın bitmek bilmeyen deryalar olduklarını bildiğim içinde kusursuz güvenlik yerine yapay genel zeka arıyorum. Çünkü yapay genel zeka yapılırsa bilimde çok daha hızlı ilerlemeler meydana gelmiş olacağını biliyorum. Sana belki ilham verir diye bu yazıyı yazdım. Kafandaki karıncalanmaları dindirmek için araştırmaya devam et.

Hocam kendi hikayenizi anlattığınız için teşekkür ederim. Bu arada hikayeniz gerçekten benim şu anki yaşadıklarıma çok benziyor. Okurken gerçekten motivasyonun önemli olduğunu anladım ve ilham aldım. Zaman ayırıp yazdığınız için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Hocam kötü amaçlı bir SMS geldiği zaman artık dalga geçiyorum alıştım. Biraz kaygılandırıyor ama geçiyor yine. :D
Discord hakkında forumdan bazı yazılar okumuştum, bağlı hesaplardan TC numarası öğrenme falan. Orada ki bilgilerden de T.C. Numarasını falan buluyorlarmış ama çok bilgili değilim bu konu da, Discord'da zaten boş boş duruyordu hesabı kapattım. Yine onu düşünecektim yoksa T.C. Numaramı falan bulurlar diye. :D

Bu arada teşekkürler hocam, çevremdeki insanlar sağ olsun bana yardımcı olmuyorlardı bende anlatmıyordum, ama burada yardım eden çok insan var.
Siz de sağ olun hocam, bu arada etik/beyaz şapkalı hacker'lığı da araştırabilirsiniz, belki de korkularınızın üstüne gitmenize yardımcı olur. :)

Konuyla ilgili değil ama YouTube'da "MENTALGÜÇ" kanalına girmenizi isterim. Hem ders hem mental sağlık için güzel videoları var kısa kısa. Bana çok yardımcı olmuştu. "Önce motivasyon, sonra disiplin." :)

Ha bir de, "Limitless" filmi, motivasyon için süper :)

Siz de sağ olun hocam, bu arada etik/beyaz şapkalı hacker'lığı da araştırabilirsiniz, belki de korkularınızın üstüne gitmenize yardımcı olur. :)

Konuyla ilgili değil ama YouTube'da "mentalgüç" kanalına girmenizi isterim. Hem ders hem mental sağlık için güzel videoları var kısa kısa. Bana çok yardımcı olmuştu. "önce motivasyon, sonra disiplin." :)

Ha bir de, "limitless" filmi, motivasyon için süper :)

Hocam tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. YouTube'da önerdiğiniz kanalı ve önerdiğiniz filmi kesinlikle izleyeceğim. Etik/beyaz şapkalı hacker'lığı ilk kez duydum ona da bakacağım. Tekrardan teşekkürler, iyi sosyaller. :)

Virüslerle haşır neşir olmuyorsun, hatta onları daha yakından tanıyorsun. Yazılıma merak salmadan önce noSteam gibi yerlerden korsan oyun indirip bilgisayarımı virüslerle doldururdum, şimdi daha bilinçli bir bilgisayar kullanıcısıyım ve son 3 senedir hiç virüs yediğimi hatırlamıyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı