Yazılıma hangi dille başlanmalı?

bu işi meslek edinmek istiyorsan öncelikle öğrenme arzunun hiç bitmemesi gerekiyor. çünkü bu meslek sürekli ilerliyor, senin de ilerlemen gerekiyor. 1 sene kullandığın Framework anında piyasadan silinebilir veyahut çok az kişinin kullandığı bir kütüphane nin çok sayıda kullanıcısı olabilir, yani demek istediğim öğrenme arzun bu iş için çok önemli.
 
Yapay zeka araştırmaları için çalışıyoruz. İş kodlama dilinden değil psikoloji ve nörolojik sistemlerden başlıyor.
 
Çok göreceli bir durum bu, buna önce ne yapmak istediğinize karar vererek başlayın, doğrudan C veya buna benzer taban dilleri öğren demek yanlıştır. C şu anki sözü geçen programlama dillerinin (PHP'nin bile) babasıdır, atasıdır ancak maalesef en babasını öğrenmek her zaman çözüm değil. C temel bir dil, kullanımı Python ve Ruby'e kıyasla daha zor olabilir, bu da fazladan zaman demek.

Sen bir yazılım geliştiricisin, eline bir iş geldi ve 1 haftada bitirilmesi gerekmekte, C ile 1 haftada büyük çaplı bir yazılımı geliştirmen imkan dışıyken Python bu süreçte sana istenilen yazılımı verebilir. Python'un bu kadar tercih edilmesinin en büyük sebebi de budur, senior geliştiriciler "kodları kolay olsun" diye düşündükleri için değil, "projem daha hızlı bitsin" diye düşündükleri için Python'u tercih ediyorlar. Zaten sanırım kinect dışında C'nin yaptığı her şeyi Python'da başarıyla yapabiliyor. C en babası olabilir ancak güncel değil, hız gerektiren yazılımlarda başına bela olabilir. İlla Python kullan demiyorum zaten, C++ ondan daha iyi bir çözüm olucaktır.

Ek olarak; yazılım veya kodlamanın "sıkıcılık" düzeyinin kişiye göre değişeceğini düşünmüyorum. Sürekli olarak bir şeyler geliştirirsen hevesli olman doğal, yapmak istediğin bir yazılımı başarıyla yaptığında tatmin duygusunu tatman ve bu duyguyu sevmen çok doğal, ancak bi' süre sonra bu düşünceler bitiyor, yaklaşık 6 senedir web programlama ile uğraşıyorum ilk başlarda çok eğlenirken şu an bıkmış durumdayım, bir projeyle uğraşmak dert geliyor bir süre sonra inanın.
 
JavaScript öneririm. Client tarafında rakipsiz. Kurulumu yok, her şey browser üzerinden çalışıyor. Öğrenmesi kolay ve eğlenceli.

Ayrıca yazdığınız uygulamaları her yerden görüntüleyebilirsiniz. Progressive Web Apps sayesinde offline çalışan uygulamalar geliştirmek mümkün.
 
Konu sanırsam ölü ama yine de yazayım. İngilizce'n iyiyse ve Unity kullanıyorsan kesinlikle Youtube'den Brackeys kanalına bak, adam mükemmel anlatıyor. "Oyun nasıl yapılır" diye 10 bölümlük bir serisi var, ilk bölümünde Türkçe altyazı da vardı. Yalnız videoyu yavaşlatman ya da İngilizce altyazı açmak gerekebilir, adam çok hızlı konuşuyor.
 
Ne yapacağına göre değişir. Kesinlikle kendin ne yapman gerektiğini düşünerek karar ver. Burada senin tercihin önemli başkalarının ne dediği değil. Web Programlama ile ilgisi olmayana PHP saçmalık olur.
 
Ben C ile başladım, yatay geçiş yaptım ve C++ gördüm baştan.

İstersen C ile başlayıp temelleri öğrendikten sonra yeni bir dile geçiş yapabilirsin. Nesne mantığını yeni dil üzerinden öğrenirsin.

İstersen de direkt nesne yönelimli olduğu için C++ ile başlayabilirsin. C'ye göre daha zordur. Nesne mantığını C++ ile öğrendikten sonra diğer dillere geçişin rahat olabilir. Tabi bu değişe de bilir. Çünkü bazı farklılıklar olabiliyor.
Hocam ben şuan C dilini öğrenmeye başladım C dilinden sonra hangi dile geçmem daha uygun olur acaba? Ben oyun yapmak, site kurmak ve kendi programlarımı yazmak istiyorum ne önerirsiniz bana C dilini öğrendikten sonra?
 
Hocam ben şuan C dilini öğrenmeye başladım C dilinden sonra hangi dile geçmem daha uygun olur acaba? Ben oyun yapmak, site kurmak ve kendi programlarımı yazmak istiyorum ne önerirsiniz bana C dilini öğrendikten sonra?
Yanlış bilgi verme ihtimalim çok yüksek ama ben yazayım bildiklerimi.
Unity için C# dili, Unreal Engine için C++ dili kullanılıyor. Oyun için bu iki dil bilnidiktir. Python dilinin PyGame kütüphanesi ile oyun da yapılabiliyor ama sanırım basit oyunlar. Javascript dili ile de oyun yapılabiliyor diye biliyorum.

Site kurmak için Html, CSS, SQL ve bir Back-End dili bilmek gerekiyor -ki Javascript tavsiyem.

Aynı zamanda kendi uygulamalarını da bu dillerle yapabilirsin.
 
16 yaşındayım ve yazılıma başlamak istiyorum, gerçekten çok ilgimi çekiyor ama yazılım ile ilgili bir bilgim yok. Hangi yazılım dillerini öğrenmeliyim nasıl başlayabilirim? Amacım program ve uygulama yapmak, yani kodlamayı yazılımı tamamen öğrenmek istiyorum. Nerelerden öğrenebilirim ve nereden nasıl başlamalıyım? Teşekkürler.

İstediğiniz bir dilden başlayabilirsiniz. Programlama öğrenirken bilmeniz gereken temel kavramlar vardır. Bu kavramlar bütün dillerde ortaktır. Herhangi bir programlamaya giriş eğitim serisini izlemeye başlayarak ya da doküman/kitap okumaya başlayarak öğrenebilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı