Yazılımcılık için matematik zorunlu mu?

Ömer Özgenç

Hectopat
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
295
Herkese merhaba. Yazılım hakkında hiçbir bilgim yok ama ben bunu meslek edinmek istiyorum, çevremden hep bunun için matematiğimin iyi olması gerektiğini duydum. Matematiğim iyi değil, hatta nefret ederim ancak zekamda bir gerilik falan yok yani cidden matematiği "yapamıyorum". Donanım ve teknoloji konusunda bir işlemciyi nasıl üretirim bilmesem de çok yakından takip ederim ve ilgiliyimdir. Diğer derslerimde bir sorun yok, İngilizce'm gayet iyi. Algoritma hakkında birkaç şey okudum ve bunlar hakkında da kendimce bir sorun görmüyorum, yapabilirim sadece matematiği sevmiyorum. Yazılımcı olmak için iyi bir matematik "zorunlu" mu ? En azından ne tür bir matematik gerekli bunun için ? Teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yazılımcı olmak için super zekaya gerek yok.Matematik kotüyse tabiki öyrenirken zorlanıcaksın ama bu yapamazsın demek değil.Ayrıca üstün bir matematik bilgisine mühendistik bir işte gerek duya bilirsin. Korkmadan devam et en önemli şey sabır ve google bu işte.
 
Matematik yazılımın mantığını kavramana yardımcı olur ama matematiğin kötüyse yapamazsın diyenlere kulak asma elbetteki matematiğin iyi olursa bir + sı olacaktır ama ne matematiği iyi olanlar gördüm fakat yazılım dersleri berbattı benim matematiğim de berbat fakat yazılım derslerinde en yüksek ortalamaya sahibim.
 
Üniversite matematik bölümü mezunuyum. Sektörde yazılımcı olarak çalışıyorum.

Matematikte iyi değilim derken kastettiğiniz lisede gösterilen matematik ise lise matematiği gerçek matematiğin yanından bile geçmediğinden sorun yok. Gerçek matematiği ben gördüm. İpucu vereyim. Teoremler ve ispatları. Müfredata kodlama dersi koyulacağına dair çalışmalar varmış. Eğer dersi açarlarsa çok iyi olur.

Matematik olsun yazılım olsun ortak nokta bir problemi çözmektir. Yazılımda kendinizi ifade etmek için bir programlama dili ile başlamak doğru olur. Program yazdıkça gelişecek. Daha iyi kodlar yazabileceksiniz. Baştan uyaralım yazılımcı olmak gerçekten zor bir iş. Çok fazla araştırma ve çaba gerektiriyor. Yazılımcı olmak için yabancı dilin var olması büyük bir artı. Belli bir yerden sonra kaynak takibi için İngilizce olmazsa olmaz hale gelebiliyor. Bir deneyin bakalım gerçekten size göre mi bu iş. Sonuçta kaybettiğiniz bir şey olmayacak. Yolunuz açık olsun :)
 
Matematik her alanda lazım. Ama matematik bilmeyen yazılım yapamaz gibi bir durum söz konusu değil. Yazılım yaptığın alana göre matematik gerekir. Bu hesaplamaları bilmeden yapamazsın. Ama öğrenememe gibi bir durum olmaz. Zamanla öğrenirsin. Sen yazılım dünyasına girdikten sonra inan yaparsın. İngilizce ilerletmeye çalış. Yabancı kaynakları takip et. Bunlar sana çok kazandırır. Şimdiden çalışmaya başla. Sürekli pratik ve örnekler yap. Yaptığın örnekleri geliştirmeye çalış. Bir projeye başla ve sürekli onu geliştir. Bunun gibi şeyler sana çok şey katar. Şimdiden başarılar dilerim.
 
''Yazılım yaptığın alana göre matematik gerekir. Bu hesaplamaları bilmeden yapamazsın.'' Ben işte buradaki hesaplamaları bilmek istiyorum yani ne gibi hesaplamalar ?
 
Matematiği kod yazarak öğrendim diyebilirim.
Bir bakarsınız ve dersiniz ki :
Ya asıl matematik buymuş.
Ve matematiği seversiniz.

Emin olun eğitim sistemindeki gibi ezbere gitmeyeceksiniz.
Mantığını anlayacaksınız.

Yazılımın mantığını çözdünüzmü zaten sıkıntı yok.
 
Hesaplamalar yazdığın programa göre değişebilir.Örneğin bir teknik çizim programında çeşitli vektörel hesaplamalar yapmak zorunda kalabilirsin bu da Matematik, Geometri gibi derslerde belirli bir düzeyde bilginlik gerektirir.
 
Yazılımın şahsen her şeyden uzak, sadece belli seviyede matematik, İngilizce ve algoritma konularını içeren bir mantığı var. C# haricindeki diğer programlama dilleri hakkında bir şey söyleyemem -ki zaten bütün programlama dillerindeki mantık aynıdır- matematik hesabı içeren örnekler de yaptım C#'ta ve zor değildi. Zaten programlamada matematik demek, sadece seni alakadar edecek konuyu kafanda oluşturman ve düşünmenle sınırlı. Sen sadece yapılacak işlemi yazıyorsun, çözmek programa düşüyor. Mesela sen bir projende 2+2'nin 4 olduğunu belirteceksen sadece kodlarla 2+2 nedir diye yazdırırsın, cevabını vermesi yani 4 demesi de programa düşüyor.
 
Yazılım mühendisliği okuyacağını düşünerek matematik zorunlu demiş olabilir insanlar. Bütün mühendisliklerde matematik şarttır. Ancak yazılım öğrenmek için matematik temel bir şart değildir. Çekirdekten öğrenmek diye bir şey var sonuçta. Ama iyi bir kariyer için matematik öğrenmen gerekli. Matematik yapamıyorum demekle de hata ediyorsun bilmeni isterim. Matematik yapamıyorum demekle zaten başlamadan bitiriyorsun kendini. Kendin yapamıyorsan yardım almalısın. Üniversite okumadan artık hayat çok zor. Ülkemiz şartları ortada..
 

Yeni konular

Geri
Yukarı