Yazılımda hangi alan seçilmeli?

Mühendis arkadaş yanılıyor, yil olmus 2022 bir muhendisin agzina bakip kariyerini belirleme. Quora ve Redditte binlerce bu tarz baslik var. Orada developlerlardan tut yazilim muhendisi kidemli muhendis managerlara kadar her turlu insan fikir belirtiyor. Ben bir kere bile front end bitecek diyene rastlamadim. Gomulu sisteme para var diye baslanmaz, tutku gerekir. Benim sana onerim front end.

Kesinlikle öyle. Gömülü yazılım tutku isteyen bir süreç. 1.5 sene kadar çalıştığım bir İHA projesinde yeri geliyor bir hafta atölyede sabahlıyorduk. Bu gerçekten istek ya da tutku olmadan yapılabilecek bir şey değil. Ailenden, sevdiklerinden uzakta doğru düzgün uyumadan büyük fedakarlıklarla dönüyor bu işler. Benimki bir örnekti ancak farklı alt sistemlerde çalışan gömülü yazılımcılardan benzer hikayeleri duyabiliriz.

İHA üzerine çalışıyorsan o İHA uçtuğu zaman yorgunluğunun gitmesi gerekiyor. Ya da bir akıllı sistem üzerine çalışıyorsan, sistemi başarıyla çalıştırdığında tüm yorgunluğun gitmeli. Böyle deyince insanlar duygusal yaklaşıyoruz zannediyor ancak özünde böyle dönüyor.

Üniversite yıllarındaki vakitler çok kıymetli. İstersen mobil uygulama geliştir istersen gömülü yazılım ile ilgilenip mikroişlemci kodla. Ne yapılacaksa üniversite yıllarında yapılmalı zira işe atılman gerekti mi vaktin ve enerjin kalmayabiliyor.
 
Kesinlikle ya Mobil sektörü ya da Web sektörüne yönel.
Mobil'de iyi para var ve önü açık.
 
Mekatronik Mühendisiyim, yani bende kendi bölümümü yorumluyorum. :)

Ben de EEM'ciyim, çalıştığım yerde de genel olarak EEM, mekatronik ve kontrol otomasyondan arkadaşlarla bir aradayız. Birçok kişi için durum aynı. Dediğim gibi freelancer düşünme seviyesine gelen birisi zaten direkt olarak yurt dışına temelli çıkıyor. Bunu yakın arkadaşlarımda da pek çok kez gördüm.

Uzaktan makine vs. kastettim. Böylelikle dosyalar şirket sunucusundan çıkamıyor. Ha tabii ki yeni başlayan biri asla bu imkanlara sahip olamaz. Onu kastetmiyorum tabii ki, onu da tersten anlarsın şimdi.

İşte ne yazık ki çıkamaz. Gömülü yazılım var gömülü yazılım var tabii ancak yukarıda da dediğim gibi, bunlar şirketlerin mahrem noktalarıdır. İster bir arabanın motor beyni olsun ister İHA'nın uçuş kontrol sistemi, bunlar şirketlerin kendi kapalı ağlarında tutulur ve dışarıya çıkartılmaz. Pandemi döneminde bile böyle şirketler özel servis ve araçlar tahsis edip çalışanlarını yine de işe getirdi.

Neyse konudan sapmaya gerek yok bence. Gömülü yazılımda aranan bir eleman olursan, yurt içi ve yurt dışı iş bulmakta zorlanmazsın. Ancak kendini geliştirme sürecin sancılı geçebilir. Zaten aranan elaman haline gelen kişileri de elimizde tutamadığımız için yurt dışına gidebiliyorlar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı