Yazılımda nasıl gelişilir?

Wegass

Decapat
Daha fazla  
Meslek lisesi bilişim bölümünde 4. sınıfım. Seneye YKS'ye girip üniversite kazanıp, ciddi anlamda gelecekteki işimi yazılım sektöründe yapmak istiyorum (yazılım sektöründe üniversiteden çok çalıştığım projelerin önemli olduğunu biliyorum). Ama hangi dilden başlayıp, gelecekte hangi dilde iş hayatımı devam ettireceğime karar veremiyorum. Yardımcı olur musunuz? Gelecekte yapay zekânın bana engel koymayacağı ve büyük projelerde yer alabileceğim bir dil öğrenmek istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Meslek lisesi bilişim bölümünde 4. sınıfım. Seneye YKS'ye girip üniversite kazanıp, ciddi anlamda gelecekteki işimi yazılım sektöründe yapmak istiyorum (yazılım sektöründe üniversiteden çok çalıştığım projelerin önemli olduğunu biliyorum). Ama hangi dilden başlayıp, gelecekte hangi dilde iş hayatımı devam ettireceğime karar veremiyorum. Yardımcı olur musunuz? Gelecekte yapay zekânın bana engel koymayacağı ve büyük projelerde yer alabileceğim bir dil öğrenmek istiyorum.

Bence yapay zekanın öldüremeyeceği bir dil yok. O yüzden yapay zeka hakkında bir bolüm okusan daha iyi olur.

Sakın Python ile başla gibi bir öneri alma, git İngilizce öğren ve Microsoft'un resmi kaynaklarından öğren C, C++, C# gibi programlama dillerini çok paradigmalı dillerin yardımları için Stack Overflow kullan.

Sana bir çok kurs öneren olacak; resmi kaynaklar o tüm kurslardan daha değerli ayrıyeten: Programlama ile değil mühendislik temellerine adım at bunun için Clean Code gibi veya Youtube'da bulunan Computer Programing, Computer Engineering veya computer networking a top-down approach gibi serileri oku.

IDA, GHIDRA gibi debugger'ların kullanımlarını öğren ve Assembly analiz etmeyi öğren. Windows'un veya Terry Davis gibi programcıların yazdığı Kernel'leri çekirdek sistemlerini analiz etmeye çalış. Poliformik motoların işleyişine bak ve yazmaya çalış. Shell Code mantığına bak.

Kabuk kodları malware'den ibaret sanan tayfa için şunu diyeyim, tüm kullandığımız programlar hex yapılarından ve bir kaç satırlık \xe7\'den oluşuyor.

Senin öğrenmen gereken en başta İngilizce sonrasında programlama ve bilgisayar terimleri, yapay zekaya hiçbir zaman güvenme; AI'lar insanlara göre geliştiriyor kendi modellerini, sen yeni bir model geliştiremezsin bu şekilde kısır döngü.

Kafana takılan her şeyi yazabilirsin.

Sakın Python ile başla gibi bir öneri alma, git İngilizce öğren ve Microsoft'un resmi kaynaklarından öğren C, C++, C# gibi programlama dillerini çok paradigmalı dillerin yardımları için Stack Overflow kullan.

Sana bir çok kurs öneren olacak; resmi kaynaklar o tüm kurslardan daha değerli ayrıyeten: Programlama ile değil mühendislik temellerine adım at bunun için Clean Code gibi veya Youtube'da bulunan Computer Programing, Computer Engineering veya computer networking a top-down approach gibi serileri oku.

IDA, GHIDRA gibi debugger'ların kullanımlarını öğren ve Assembly analiz etmeyi öğren. Windows'un veya Terry Davis gibi programcıların yazdığı Kernel'leri çekirdek sistemlerini analiz etmeye çalış. Poliformik motoların işleyişine bak ve yazmaya çalış. Shell Code mantığına bak.

Kabuk kodları malware'den ibaret sanan tayfa için şunu diyeyim, tüm kullandığımız programlar hex yapılarından ve bir kaç satırlık \xe7\'den oluşuyor.

Senin öğrenmen gereken en başta İngilizce sonrasında programlama ve bilgisayar terimleri, yapay zekaya hiçbir zaman güvenme; AI'lar insanlara göre geliştiriyor kendi modellerini, sen yeni bir model geliştiremezsin bu şekilde kısır döngü.

Kafana takılan her şeyi yazabilirsin.
Kafama takılan bundan sonra en çok iş bulamama korkusu kısaca emek verip iş bulamayıp asgarî ücretle bir restoranda garson olmaktan korkuyorum yazılım sektöründe yada Bilgisayar mühendisliği(donanımsal taraf) nasıl iş bulurum o yönden tereddütlerim var.

Kardeşim hevesin güzel, makale tadında anlatmayı deneyeceğim yine takıldığın yerde sor.

Bak Full Stack Developer dediğin kavram nedir tam olarak? Her alanda uzman değil mi? Backend, Frontend, Database Management... Bu böyle gidiyor. Sana basit bir yol haritasını çiziyorum fakat senin buna uyup uymayacağın kesin değil, buna uyarsan 100% mühendis olursunda demiyorum. Senin çabana bağlı kılınmış her şey;

İngilizce öğren - Dili öğren bu konuya parantez açalım:

Diyorsan ki yazılım dilini nasıl öğrenebilirim, İngilizce eğitimi şart niye dersen Türkçe kaynak çok sınırlı: O gördüğün tüm Türkçe kaynaklarda AI'dan çeviri yapılarak sunuluyor. Sen İngilizce öğren ki Microsoft, Stack Owerflow gibi kaynaklardan, nimetlerden faydalan. Dilleri burda ki anlatımlardan anlamayı geçer artık kendi dil modelinin bile prototipini oluşturabilirsin. Tabii fonksiyon tasarımlarını ve hesaplama modellerindeki tüm refere sayfalarını saymazsak neyse bunlarla kafanı karıştırma.

Yapman gereken dili öğrendin sırada ne var, elbette sorun aramak ve buna göre proje geliştirmek. Mesela Ağ analiz eden bir C# Form programı bunu poliformik motor gibi bir debugger olarak mı geliştireceksin yoksa packet sniffer gibi bir stealer olarak mı? Problem çözmek ve soruna göre çözüm geliştirmek senin yeteneğine kalmış.

Tamam dili öğrendik programı yazdık, ee abi? Yani biz nasıl Microsoft'ta mühendis olacağız.
Şimdi senin tüm programlama ve mühendislik harici bilmen gereken daha çok şey var.

Sana temelden başlayarak güzel bir yol haritası;

İngilizce Öğren - Dili Öğren (Resmi Kaynaklardan) - Problem Bul - Program Geliştir - Probleme Sahip İnsanlara Programı Pazarla - Projeyi İlerlet ve Şirketler ile Anlaş.

Gibi gibi devam edilebilir.

Bol bol proje geliştir. Bu projeleri, gerçek hayatta kullanılabilecek şekilde, yani birer ürün olarak hayata geçir. Gelir elde etmeye çalış.

Hedef sınava girip üniversite kazanmaksa buna odaklanın, akademik eğitim hedefi var ise şu an dil öğrenmek bilmemne vs. o kadar saçma ve işinize yaramayacak bir şey ki. Alabileceğiniz en iyi puanı alıp girebileceğiniz en iyi Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, CS vs. bölüme girmeye çalışın. Akademik eğitim hedefinizden vazgeçerseniz, forumda sayısız yol haritası mevcut zaten, onlara göz atmaya o zaman başlarsınız.

Seneye YKS'ye gireceğim diyen birine neden şu dili öğren, proje yap, youtube izle gibi öneriler veriliyor anlamadım, okuduğumuzu mu anlamıyoruz arkadaşlar?

Kardeşim hevesin güzel, makale tadında anlatmayı deneyeceğim yine takıldığın yerde sor.

Bak full stack developer dediğin kavram nedir tam olarak? Her alanda uzman değil mi? Backend, frontend, database management... Bu böyle gidiyor. Sana basit bir yol haritasını çiziyorum fakat senin buna uyup uymayacağın kesin değil, buna uyarsan 100% mühendis olursunda demiyorum. Senin çabana bağlı kılınmış her şey;

İngilizce öğren - dili öğren bu konuya parantez açalım:

Diyorsan ki yazılım dilini nasıl öğrenebilirim, İngilizce eğitimi şart niye dersen Türkçe kaynak çok sınırlı: O gördüğün tüm Türkçe kaynaklarda AI'dan çeviri yapılarak sunuluyor. Sen İngilizce öğren ki Microsoft, stack owerflow gibi kaynaklardan, nimetlerden faydalan. Dilleri burada ki anlatımlardan anlamayı geçer artık kendi dil modelinin bile prototipini oluşturabilirsin. Tabii fonksiyon tasarımlarını ve hesaplama modellerindeki tüm refere sayfalarını saymazsak neyse bunlarla kafanı karıştırma.

Yapman gereken dili öğrendin sırada ne var, elbette sorun aramak ve buna göre proje geliştirmek. Mesela ağ analiz eden bir C# form programı bunu poliformik motor gibi bir debugger olarak mı geliştireceksin yoksa packet sniffer gibi bir stealer olarak mı? Problem çözmek ve soruna göre çözüm geliştirmek senin yeteneğine kalmış.

Tamam dili öğrendik programı yazdık, ee abi? Yani biz nasıl Microsoft'ta mühendis olacağız.
Şimdi senin tüm programlama ve mühendislik harici bilmen gereken daha çok şey var.

Sana temelden başlayarak güzel bir yol haritası;

İngilizce öğren - dili öğren (resmi kaynaklardan) - problem bul - program geliştir - probleme sahip insanlara programı pazarla - projeyi ilerlet ve şirketler ile anlaş.

Gibi gibi devam edilebilir.

Hocam konuyu bölmeden bende bir soru sorayım, yaş geçti keşke genç olsak ta yazilima yönelsek.
Hep içimde kaldı yazılım.
Böyle kendimce basit programlar yapmak geliştirmek istiyorum.
Python'dan mı başlayayım amacım zevk üzerine kendi programlarimi basit şeylee yazıp geliştirmek. Önerin ne olur?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı