Yeni neslin terbiyesiz yetişmesi

Onlar yine iyi. Geçen 10 kişilik arkadaş grubuyla internet kafeye LoL oynamaya gittik. Konyalılar bilir Nene Hatun parkında yürüdük biraz oyunu oynadıktan sonra. Yürüdüğümüz yol küçük olduğu için biraz bölündük ve 2'li sıra olmuştuk. O sırada bizi 2 kişi sanan bir "Yabancı Uyruklu" bize küfürler savurarak "Sigara verin lan" diye bağırdı. O sırada herkes ona bakınca çocuk biraz geri adım atmıştı. 2 kişi olsak ne yapardık inanın bilmiyorum. Çocuk max 13 yaşındaydı ama net bıçak taşıyordu. O kadar rezil bir yer ki orası aynı gün aynı olayı 2 kez yaşadık. Yazık gerçekten.

13 yaşındayım. Okulumdan biliyorum öğrencilerin çevreleri çok bozuk. Düzgün arkadaş seçen insanlar çok düzgün, diğer tipler ise herkese babalık taslıyor.

Anne baba ilgisizliği ve aile ortamından olabilir. Bizim buralarda aileler genelde küfürlü veya argo konuşur, agresiftirler. Çocuklarıyla pek ilgilenmezler direkt tablet telefonu yapıştırırlar çocuk sussun diye. Böyle olunca çocuk ailesinden gördüğünü iyi birşey sanıyor. Sonra bunu uyguluyor. Ailesi çoçuğa adam akıllı bakmayıp bunun yanlış olduğunu anlatmadığı için de çocuk doğruyu bu sanıp psikopat oluyor. Maalesef böyle aileler var. Ben böyle anne babaların sırf beraber oynamak için evlendiğini düşünüyorum. Aksi olsa adam akıllı bakarlardı çocuklarına.

Aile çocuğu terbiyeli yetiştirse bile toplumdan uzak tutamaz, topluma bunu aşılaması mümkün değil. Toplumdan kaynaklı bir durum.

Genelleme yapmayın dicemde, yeni neslin çoğu böyle. Mesela bir arkadaşımın apartmanına gittim. Küçük bir çocuk gelip "neden geldin?" diye sordu, ben sesimi çıkarmadım.

Bende 13 yaşındayım, ama yaşıtlarıma göre daha olgunum, birinin yanında hiç küfür etmedim. Toplu taşımada, takside veya yolda yürürken asla yüksek sesle konuşmam bazen hiç konuşmuyorum. Yolda abuk subuk hareketler yapmıyorum. Fazla konuşmadığım içinde bazen dışlanıyorum. Ne yapayım? Boş- boş konuşayı mı?

Az önce yaş ortalamaları 12-13 olan bir çocuk topluluğu ile karşılaştım. Ben yolun başındayken kendi aralarında küfürlerle birbirleriyle konuşuyorlardı. Her neyse, ben yaklaştıkça bana odaklanmaya başladılar. Daha sonra içlerinden birisi benim yürüdüğüm yöne doğru topu vurdu. Önce ses etmedim ve yoluma devam ettim. Ardından çocuğun bunu kasıtlı olarak yapmaya çalıştığını fark ettim. Çocuk arkamdan hızlıca gelip topu tekrar benim ayağıma çarptıracak şekilde vurmaya çalıştı. Bizler de sokakta büyümüş bir nesil olarak o çocuğa anlayacağı dilde uyarmak istedim ve topu uzak bir yere diktim ardından tatlı şekilde (!) uyardım. Daha sonra çocuk topunu almaya gitti ben de yoluma devam ettim.

Yeni nesil neden böyle psikopat ve deli cesareti ile yetişiyor? Biz o yaşlarda elbet küfür ediyorduk ama yanımızdan insanlar geçerken asla küfür etmemeye çalışıyorduk. Bu nesil insanların yanında küfür etmeyi bırakın yoldan geçen insanlara laf atar olmuş. Bunun yanı sıra cins saç tıraşı kestirip gelene geçene dik dik bakan 14-15 yaşındaki çocuklarla da elbet bir kez karşılaşmışsınızdır.

Ben yeni nesildeki bu terbiye bozukluğunu internet çağının içerisine doğmuş olmalarına bağlıyorum. Ne kadar iğrenç, pislik ve terbiye dışı olay varsa bu internet ortamında görüp bunların doğru olduğu bilincinde yetişiyorlar diye düşünmekteyim.

Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?
Benim oturdugum yerde de bunlardan var. Cogunun abilerinden vs. kaynaklandigini dusunuyorum, cunku abileri de "nasil yorumlarsaniz artik" turde ki kisilerle takiliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı