Yeni toplayacağım sistem için fikir alışverişi

RAM 3600 MHz CL16 ve Beyaz:

Ekran kartı olarak RTX 2080 Super alıp ileride 3000 serisi geçilebilir:
Abartmaya gerek yok ama Asus için:

3000 serisi çıktığı zaman beyaz model olarak özellikle gelirse Galax HOF öneririm.

Sıvı soğutma:

1) 3500 MB/s hızın yeterli olduğunu düşünüyorum.

2) Bilgisayarı oyun dışında bir iş için kullanacak mısınız bilmiyorum fakat çoğu productivity uygulamasında AMD Ryzen 9 3900X (12c/24t) ve 3950X (16c/32t)'teki yüksek çekirdek sayısıyla Intel'e kıyasla çok daha iyi performans verirken, oyun ağırlıklı kullanacak iseniz yüksek frekanslara çıkabilmesi sayesinde Intel daha iyi bir performans veriyor. Tercihinizi buna göre yapmanızı öneriyorum.

3) Overclock yapmayı düşünmüyorum demiş olmanıza rağmen Z chipsetli overclock destekleyen bir anakart almışken K'lı işlemci almanızı öneriyorum. Şimdi yapmasanız da 4-5 sene sonra çok daha güçlü bir ekran kartı çıktığında biraz işlemci Overclock'u yeni işlemci gereksinimini ortadan kaldırabiliyor. Üstelik günümüzde overclock yapmak da çok kolaylaştı. Geleceğe yatırım gibi düşünün.

6) 3600MHz ise CL16, 3200MHz ise CL14 gecikme değerlerine bağlı kalmaya çalışın. Gecikme de frekans kadar önemli.

7) RGB tamamen zevk meselesi. Fakat ben soğutucunun üstünde gelen fanları kullanmanızı tavsiye ederim çünkü radyatöre uyumlu basınç ve hava akışı değerlerini sağlıyorlar. RGB kullanmak istiyorsanız bile soğutucu ile birlikte gelen fanların aynısının RGB olanlarını bulmaya çalışın.
Cevap için teşekkürler hemen aynı şekilde cevaplayayım;

1) SSD için bende aynı şeyi düşünüyorum fazlasına gerek yok. Ancak NVMe M.2 SSD'de herkes Samsung'un en iyisi olduğunda hemfikir ki benim de görüşün bu şekilde. Ama Seagate'e ya da başka bir markaya şans verilemez mi? Diğerleri uzun ömürlülük ve sorunsuzluk konusunda Samsung kadar başarılı olamıyorlar mı? Neden? Neden diye soruyorum çünkü gerçekten araştırdım bu konuyu ancak tatmin edici bir cevap bulamadım. Bİlgi ve tecrubeniz var ise zevkle okumaya hazırım.

2) Oyun dışında kullanmayacağım. Evet Photoshop, After Effects, Adobe Premiere, gibi programları kullanacağım ancak iş için değil hobi için kullanacağım. Yani öyle uzun süreli renderlar ile ya da encoding işleriyle işim yok. O yüzden AMD'yi tercih etmedim. Öncelik oyun ve günlük standart kullanım.

3) Mantıklı, gerekirse 10900K bile alabilirim. Bu şekilde düşünmemiştim teşekkürler.

6) Kesinlikle katılıyorum. Aslında bu noktada düşüncem Corsair'in RAM'lerini kullanmak (RGB olayında iCUE desteği olduğu için). iCUE'nun destek verdiği başka marka RAM'ler var mıdır? Bunu bir araştırayım ben.

7) Bu konuda da seçimim Corsair iCUE H150i RGB PRO XT 360 mm olacak. Fanlarına gelince. Bu ürün üstünde ML120 serisi fanlarla geliyor. RGB değiller. Bunu sadece kasanın ön tarafına monte edebiliyorum. Kasanın önünde ise kasa ile beraber gelen 3 adet LL120 fan var.

ML120: 47.3 CFM 'ye sahipken
LL120: 63 CFM'ye sahip.

Aralarındaki en büyük fark ML serisi fanların rulman tipi magnetic levitation iken LL serisinin hydraulic. Elbette LL serisi fanlar ML serisine göre daha sesli ama bu fark 11 DB ile sınırlı. Yani beni etkileyecek düzeyde değil. Dolayısıyla sıvı soğutmada LL120'lerin daha etkin soğutma yapacağı kesin.

LL120'lerden 3 tane daha alacağım. 1 egzoz, 2 tepe fan olacak şekilde olacak.

RAM 3600 MHz CL16 ve Beyaz:

Ekran kartı olarak RTX 2080 Super alıp ileride 3000 serisi geçilebilir:
Abartmaya gerek yok ama Asus için:

3000 serisi çıktığı zaman beyaz model olarak özellikle gelirse Galax HOF öneririm.

Sıvı soğutma:
Cevap için teşekkürler.

RAM konusunda Corsair iCue'nun Asus Aura ile ortak çalışabilme özelliğinden dolayı ramleri Corsair marka almayı düşünüyorum. Bu konuyu derinlemesine araştıracağım.

Ekran kartı olarak geçici GTX 1650 ya da 1070 bile alabilirim. Hem 3000 serisi gelince kolay elden çıkartılacak bir kart olur hemde o zamana kadar beni idare etmiş olur.

Sıvı soğutma tarafında keşke Corsair 360mm'nin beyazını üretse.

@mralkcglr soğutmayı hiç hesaba katmıyorsunuz ama soğutma işi önemli.

Corsair RAM olarak:
4X Corsair Vengeance RGB PRO 16GB (2x8) 3600Mhz DDR4 CL18-22-22-42 Beyaz RGB Ram CMW16GX4M2D3600C18W
Bir önceki mesajda cevapladım. Tam tersi soğutma en önemli kriterlerimden biri. Soğutma için hiçbir masraftan kaçınmam. Bıktım çünkü gaming laptopun sürekli yüksek sıcaklıklarla çalışmasından.
Yukarı 240 MM takarsınız işte sıkıntı yok. Diğer mesajda Corsair RAM bıraktım.

Uygun fiyatlı ve beyaz ekran kartı olarak önerim:
Corsair Vengeance RGB PRO ramler yüksek profilli olduğu için ne yazık ki yukarı radyatör takamam. Daha doğrusu radyatör takarım fanları takamam ramlere değer. Radyatör önde ve 360 mm olacak. Çünkü 360 mm radyatör takacak kadar yer yapmışlar. O konuda sorun yok. 2080ti'ın en uzun kartını da taksanız değmiyor. Ha ne yapamıyoruz? Radyatöre pull push şeklinde toplamda önlü arkalı 6 fan takamıyoruz.

Ben aslında Corsair Obsidian 1000d alacaktım ancak astarı yüzünden pahalıya gelecekti o yüzden vazgeçtim, yoksa her şeyim hazırdı. :(

Pro sıkıntı olmaz diye düşünüyorum asıl sıkıntı Dominator diye hatırlıyorum ama RGB olmasın düşük profil olsun:

Hem beyaz olduğunu daha belli eder. Keşke Corsair tabanlı gitmeseydiniz Corsair çok fazla sınırlıyor yoksa 360 MM beyaz sıvı soğutma var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
bu videoda 1:15'e gelirseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız.

RAM'lere gelince
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
13:50'ye gelirseniz görebilirsiniz. Ne yazık ki yüksek profilli.

Beyaz sıvı soğutma var evet ASUS'ta. Ama Corsair ile karşılıklı soğutma performansı karşılaştırması bulamadım ne yazık ki... Fakat çok büyük bir fark olacağını da sanmıyorum.

Zaten 240 MM ile Pull-Push yapabilirsiniz isterseniz onu söyleyeyim kafanız karışmasın.

Beyaz ekran kartı olarak 2. attığınız video da olduğu gibi Galax tam bir nimet serin ve yakışıklı kartlar.
10700k ya da 10900 için 360 mm soğutma en etkili çözüm olacaktır. O yüzden 360 mm soğutma çözümlerinin altını düşünmüyorum.

Ekran kartında dediğim gibi 3000 serisini görecek şekilde bir alım yapacağım ilk etapta.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı