Yeni toplayacağım sistem için fikir alışverişi

Selam. Şimdi müsait oldum ve size beyaz tabanlı sisteminiz için parça önerisi yapacağım.
Anakart olarak beyaz isterseniz Gigabyte Z490 Vision G ya da Asus Rog Strix Z490A alabilirsiniz. Örnek olması için aşağıya linklerini bıraktım. Siz güvendiğiniz veya uyguna bulduğunuz herhangi bir siteden alabilirsiniz.
Eğer anakartın beyaz olmasını istemiyorsanız alternatif olarak MSİ MEG Z490 ACE ve Asus Rog Strix Z490E anakartlarına da bakabilirsiniz.
Eğer çok fazla paranız var ise ve harcamaktan çekinmiyorsanız Asus'un üst seviye anakartını da önerebilirim.

Kasa seçiminiz oldukça güzel. PSU'da gerçekten beğendiğim modellerden. Sıvı soğutma olarak H150İ RGB PRO XT alın. Sıvı soğutucunun kendi fanları yerine, kasanın yanında gelen 3 RGB fanı radyatöre monte edin. İkisi üste, biri arkaya olmak üzere 3 adet beyaz çerçeveli Corsair LL120 RGB fanları ise egzoz fan olarak monte ederseniz gerçekten çok güzel olur. Eh, beyaz sistem topluyorsanız sıvı soğutmada da birazcık beyaz olmalı değil mi? Linkini verdiğim ürünü satın alabilirsiniz. Sıvı soğutmanın hortumlarını beyaz kılıf ile kaplamış olursunuz. Çok güzel olur. Kafanızda biraz fikir oluşması için ürünün altına, ürünle ilgili bir video ekliyorum ki kafanızda fikir oluşsun. Ürün:
Ürünle ilgili video:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İşlemci seçimine gelince eğer çok üst düzey şeyler yapmayacaksanız 10700K alabilirsiniz. Ama bu sisteme güzel bir 10900K yakışır benden söylemesi. 😀
10700K:
10900K:

Ram kısmına gelince, eğer kristal görünümlü RGB ramler istiyorsanız Gskill Trident Z Royale ramlerine bakabilirsiniz. Ya da benim kasam, güç kaynağım, sıvı soğutucumla aynı marka olsun derseniz de Corsair Vengance RGB Pro CL18 3600MHz ram alabilirsiniz. Ayrıca bu modelin beyazı da olduğu için sistemde ayrı bir güzel gözükür. Belki bilmezsiniz diye söyleyeyim. Bunun gibi üst seviye sistemlerde bence ramler en az 3600 MHz olmalı. CL değeri (gecikme değeri) ne kadar düşükse o kadar iyidir. Burada size iki farklı ram önereceğim. Birincisi Gskill Trident Z Neo CL16 3600MHz. İkincisi ise Corsair Vengance RGB Pro CL18 3600MHz. Burada ya aynı marka olmasından vazgeçiceksiniz, ya da daha yüksek gecikmeli bir ram alıcaksınız. Karar sizin. Linkleri aşağıya bırakıyorum.
Corsair ve Gskill.

Depolama kısmına gelince SSD'de Samsung bir numaradır. Şaşmayın. Önerim Samsung 970 Evo Plus 2TB SSD. (3500/3300) Linki aşağıda.

Gelelim ekran kartına. Çok fazla farklı marka kullanmak istemediğiniz için anakart olarak hangi markayı tercih ederseniz ekran kartını da o marka seçin.
Üst linkteki ekran kartı fabrika çıkışlı beyaz. Yani beyaz sistem kurmak istediğiniz için bu modeli alabilirsiniz.

Bu ekran kartı ise Evga'nın en üst seviye (FTW3) modelidir. Gerçekten çok iyi bir ekran kartı. Bu ekran kartını tercih edebilirsiniz.

Bu ise MSİ firmasının en üst model soğutmaya sahip ekran kartı. Beyaz değil ancak çok güzel.

Eğer anakart olarak Gigabyte seçtiyseniz aynı marka olması için bu ekran kartını alabilirsiniz.

Son olarak eğer beyaz bir ekran kartı tercih etmez iseniz, V1 Tech sitesinden beyaz backplate alabilirsiniz. Örnek video:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

V1 Tech sitesi: Backplates Archives - V1 Tech
Mıktanıslar aracılığıyla ekran kartının üstüne koyuyorsunuz. Soğutmaya herhangi bir negatif etkisi yok. Ve çok dayanıklı.

2) Oyun dışında kullanmayacağım. Evet Photoshop, After Effects, Adobe Premiere, gibi programları kullanacağım ancak iş için değil hobi için kullanacağım. Yani öyle uzun süreli renderlar ile ya da encoding işleriyle işim yok. O yüzden AMD'yi tercih etmedim. Öncelik oyun ve günlük standart kullanım.

3) Mantıklı, gerekirse 10900K bile alabilirim. Bu şekilde düşünmemiştim teşekkürler.

Photoshop'u bilmiyorum ama After Effects için zaten işlemcinin çok bir önemi yok yani 10900K seviyesinde bir işlemci alabiliyorsanız 3950X vs 10900K konusunda zaten After Effects öyle çok çekirdek kullanan bir program değil en fazla ekran kartına önem verir o yüzden 10900K daha mantıklı zaten oyun perofmrnasında solluyor ilerde OC ile 3080 super seviyesinde bir kartı daha rahat besleyeceği için çekirdek perofmransı sebebiyle aradaki fark daha da açılacaktır ve Premiere için ise bu da blender gibi değil yani "ne kadar çok çekirdek o kadar iyi" diyen programlardan değil çekirdek perofmrnasına oldukça önem veriyor ve belki çok ağır kullanımda 10 çekirdeği aşar mı bilmem aşacağını da sanmıyorum doğrusu şuan 9900K bile çekirdek perofmransı sebebiyle 3900X'i premiere geçebiliyor ama 10900K ondan bile iyi olduğu için burada da net 10900K.

10900K'nın aslında 2 çekirdek fazlası var sadece ama alınabiliyorsa kesinlikle alınır sırf sadece oyun ve 8 çekirdek için 10700K şuan iyi olsa bile 10900K daha ileri dönük olabilir ama daha çok genel kullanım için 10900K tercih ediliyor bence oyun+ render + yayın için bütçeyi zorlamıyorsa 10900K alın.

Selam. Şimdi müsait oldum ve size beyaz tabanlı sisteminiz için parça önerisi yapacağım.
Anakart olarak beyaz isterseniz Gigabyte Z490 Vision G ya da Asus Rog Strix Z490A alabilirsiniz. Örnek olması için aşağıya linklerini bıraktım. Siz güvendiğiniz veya uyguna bulduğunuz herhangi bir siteden alabilirsiniz.
Merhaba, öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim.

- Anakart olarak Asus ROG STRIX Z490 A Gaming anakartı dün almıştım zaten. Onu atlamışsınız sanırım. :)

- Soğutma tarafına gelince, dediğiniz gibi H150i XT modelini alacağım. Kurulumu da aynen dediğiniz gibi yapacağım. Bu arada bunun borularına giydirmek için o beyaz kablodan arıyordum, linkini verdiğiniz çok iyi oldu. Kenara not aldım muhakkak alacağım. Bunun için ayrıca teşekkür ederim.

- RAM konusuna gelecek olursak. Araştırmalarımda denk geldiğim bir konu oldu.

Soru şu "G.SKILL Trident Z RGB ramlerimin ARGB kontrolünü Asus anakartımda iCue üzerinden yapabilir miyim?". Gelen cevapların hepsi bir şekilde "evet" ama her bilgisayarı açışta bunu tekrar yapmak gerekiyor diyorlar.

Evet CL değeri önemli, evet bende 3600Mhz altında RAM almak istemiyorum (her ne kadar Intel için Mhz'nin çok büyük bir önemi olmasa da). Bu arada RAM Mhz ve CL araştırması yaparken şöyle bir siteye denk geldim.

3200 Mhz CL16 ile 3600Mhz CL18 kontrol edildiğinde ikisininde latency değerleri 10 nanosaniye çıkıyor. Oyunlarda da 3 - 5 fps fark oluyor. Dolayısıyla 3600Mhz CL18 RAM almaya karar verdim. Bulabilirsem 4x16GB şeklinde alıp direk 64GB yapıp konuyu kapatmak istiyorum. Bulamazsam 4x8GB şeklinde alıp 32GB'ta kalacağım. Bu arada Dominator Platinum RGB'de ileriye yönelik, OC'ye daha yatkın. Şöyle ufak bir araştırmayla Vengeance PRO RGB için 2x8GB'dan 2 kit alırsam 1.815 TL, Dominator Platinum RGB 4x8GB alırsam 2.248 TL fiyat buldum. kabaca aradaki 400 TL farka değer mi bilemiyorum. Vengeance RGB PRO'nun RGB aydınlatması çok daha iyi. Ancak o tarafta aydınlatma mı? Yoksa ileriye yönelik OC mi (ki 4000Mhz'ye çıkar rahatlıkla)? Bunun içinde son kararı verip bu ay içinde ramleri de almayı planlıyorum.

- Ekran kartı olarak daha öncede dediğim gibi Nvidia'nın yeni 3000 serisi ekran kartlarını görmeden bir alım yapmak istemiyorum aslında. Eğer büyük bir fark yoksa 2080Ti OC Edition alacağım -ki ciddi fark olduğu söyleniyor-. Ekran kartı en son alacağım bileşen olacak.

- İşlemci tarafında 10700k ya da 10900k yine duruma göre bakılacak.

- Depolamada benimde ilk tercihim Samsung olacak gibi görünüyor ancak Seagate Firecuda 510 serisi de radarıma girdi. SSD'yi önümüzdeki ay alacağım için şimdilik araştırma aşamasındayım.

İlginiz ve detaylı cevabınız için teşekkür ederim tekrar.
Photoshop'u bilmiyorum ama After Effects için zaten işlemcinin çok bir önemi yok yani 10900K seviyesinde bir işlemci alabiliyorsanız 3950X vs 10900K konusunda zaten After Effects öyle çok çekirdek kullanan bir program değil en fazla ekran kartına önem verir o yüzden 10900K daha mantıklı zaten oyun perofmrnasında solluyor ilerde OC ile 3080 super seviyesinde bir kartı daha rahat besleyeceği için çekirdek perofmransı sebebiyle aradaki fark daha da açılacaktır ve Premiere için ise bu da blender gibi değil yani "ne kadar çok çekirdek o kadar iyi" diyen programlardan değil çekirdek perofmrnasına oldukça önem veriyor ve belki çok ağır kullanımda 10 çekirdeği aşar mı bilmem aşacağını da sanmıyorum doğrusu şuan 9900K bile çekirdek perofmransı sebebiyle 3900X'i premiere geçebiliyor ama 10900K ondan bile iyi olduğu için burada da net 10900K.

10900K'nın aslında 2 çekirdek fazlası var sadece ama alınabiliyorsa kesinlikle alınır sırf sadece oyun ve 8 çekirdek için 10700K şuan iyi olsa bile 10900K daha ileri dönük olabilir ama daha çok genel kullanım için 10900K tercih ediliyor bence oyun+ render + yayın için bütçeyi zorlamıyorsa 10900K alın.
Katkınız için teşekkürler.

10900K hem OC imkanı hem ileriye dönük bir işlemci olacağı için -ki bir sistemi en az 5 sene kullanan birisiyim- sanırım işlemci tarafında 10900K tercih edeceğim..

Ona gerek yok, buna gerek yok. Peki neye gerek var? Ya da şöyle sorayım sizin bu peşin hükümlü tavır, düşünce ya da cevaplarınıza ne gerek var?

1) Şartlandığım yok!
2) Dünde bir Corsair sevdasına gerek yoktu mesela!

Yazıklarımı okuyor musunuz? Hiç sanmıyorum çünkü okumadan cevaplıyorsunuz. İstediğim bileşeni alabilme imkanına sahibim diye her sene upgrade yapacağım diye bir şey yok bence.

Zira bir sistemi en az 5 sene kullandığımdan daha önce bahsetmiştim. Yani seneye 11. nesil alırım, ondan sonraki sene LGA1700 anakart alıp 12. nesil işlemciye geçerim gibi düşüncem yok. Farklı farklı markalardan farklı bileşenler almak yerine, ki daha önce onu da yaptım, şimdi sistemde bu kadar farklılık olsun istemiyorum mesela ama siz bunu "fanboyluk" olarak algılıyorsunuz, garip... Daha önce kullanmadığım, sahibi olmadığım dolayısıyla deneyimlemediğim markanın nasıl fanboyu olabilirim dedim dün, gelen cevap 15 yaşında da sevda olur, 35 yaşında da sevda olur şeklindeydi. Bence sizin kendi düşüncelerinizi karşınızdaki insana empoze etmek gibi bir derdiniz var.

Bir 5 sene sonra yine ihtiyaçları karşılayacak şekilde ideal bir sistem toplarım. Yoksa benim dünde o günün şartları ile "ihtiyacım olanın en iyisini toplayacak gücümde vardı" -ki 1997 yılından beri bilgisayar topluyorum-, bugün 100.000₺'lik sistem toplayacak gücümde var, yarın abartıp 200.000₺'lik sistem toplayacak bir gücüm yine olacak siz merak etmeyin.

Abartıdan, gereksiz para harcamaktan imtina etmenin yeni adı "şartlanmak" mı oldu? Haberim yok.

Üslup maalesef rahatsız edici.

Ona gerek yok, buna gerek yok. Peki neye gerek var? Ya da şöyle sorayım sizin bu peşin hükümlü tavır, düşünce ya da cevaplarınıza ne gerek var?

1) Şartlandığım yok!
2) Dünde bir Corsair sevdasına gerek yoktu mesela!

Yazıklarımı okuyor musunuz? Hiç sanmıyorum çünkü okumadan cevaplıyorsunuz. İstediğim bileşeni alabilme imkanına sahibim diye her sene upgrade yapacağım diye bir şey yok bence.

Zira bir sistemi en az 5 sene kullandığımdan daha önce bahsetmiştim. Yani seneye 11. nesil alırım, ondan sonraki sene LGA1700 anakart alıp 12. nesil işlemciye geçerim gibi düşüncem yok. Farklı farklı markalardan farklı bileşenler almak yerine, ki daha önce onu da yaptım, şimdi sistemde bu kadar farklılık olsun istemiyorum mesela ama siz bunu "fanboyluk" olarak algılıyorsunuz, garip... Daha önce kullanmadığım, sahibi olmadığım dolayısıyla deneyimlemediğim markanın nasıl fanboyu olabilirim dedim dün, gelen cevap 15 yaşında da sevda olur, 35 yaşında da sevda olur şeklindeydi. Bence sizin kendi düşüncelerinizi karşınızdaki insana empoze etmek gibi bir derdiniz var.

Bir 5 sene sonra yine ihtiyaçları karşılayacak şekilde ideal bir sistem toplarım. Yoksa benim dünde o günün şartları ile "ihtiyacım olanın en iyisini toplayacak gücümde vardı" -ki 1997 yılından beri bilgisayar topluyorum-, bugün 100.000₺'lik sistem toplayacak gücümde var, yarın abartıp 200.000₺'lik sistem toplayacak bir gücüm yine olacak siz merak etmeyin.

Abartıdan, gereksiz para harcamaktan imtina etmenin yeni adı "şartlanmak" mı oldu? Haberim yok.

Üslup maalesef rahatsız edici.
Bence sizin dediklerinize ters veya böyle sorun olur diyince siz hemen yok olmaz diyorsunuz asıl amaç beyaz bir sistem olduğu için konun başından beri ona göre öneri yapmaya çalışıyorum ama siz beni yanlış anlıyorsunuz neyse diğer arkadaşlar Corsair uyumu olmayan, statik basınç değeri düşük olan fanlar öneren arkadaşlar yardımcı olur iyi günler.

Bence sizin dediklerinize ters veya böyle sorun olur diyince siz hemen yok olmaz diyorsunuz asıl amaç beyaz bir sistem olduğu için konun başından beri ona göre öneri yapmaya çalışıyorum ama siz beni yanlış anlıyorsunuz neyse diğer arkadaşlar Corsair uyumu olmayan, statik basınç değeri düşük olan fanlar öneren arkadaşlar yardımcı olur iyi günler.
Konu dediklerime ya da düşüncelerime ters bir şey söylediniz değil çünkü konuyu, isteklerimi, amacımı okumadınız. Ben "gereksiz para harcamak istemeyen" birisiyim. Bundan daha doğal ne olabilir?

İlk mesajda ne yapıp ne yapmak istemediğimi, bileşenlerin, markaların ve teknolojinin geldiği noktayı ve benim 10 senedir bu konulardan uzak kaldığımı belirttim. Hem kendim bilgi toplamaya çalışıyorum hemde fikir alışverişi yapmaya çalışıyorum.

Böyle sorun olur dediğiniz kısma gelince, örnek olarak kasa konusunda, bilginiz olabilir kabul ama model bazlı ne yazık ki bilginiz yok (ki olmak zorunda değil elbet), inatla sıvı soğutma radyatörünü kasanın üstüne takmamı söylediniz. Aldığım kasada bu mümkün değil. Mümkün ancak altına fan takamam. Yüksek profilli ram olacağı için radyatör + fan ikilisi oraya sığmıyor. Bu konu ile ilgili de ben ne demiştim size, "Obsidian 1000d alacaktım ancak astarı yüzünden gereksiz pahalı olacaktı" siz bunun karşılığında kasayı iade edin diyerek CoolerMaster kasa önerdiniz. Bunu yapmayı bende biliyorum. Önemli olan karşınızdakinin düşündüğü çerçeveden olaya bakabilmek. "Elimizdekilerle optimum çözüme nasıl kavuşuruz?"u bulmak.

Yoksa bende biliyorum parayı bastırıp Levon Turaç gibi sistem toplamayı. Ne işime yarayacak?

Fan konusunda da sağolsun @Novisnage belirtti, hava basıncının önemini ki kendisine teşekkür ediyorum, sayesinde araştırdım ve hava basıncı meselesini de öğrendim. Yalnız ben ML serisi fanların RGB olanlarını içindeki LED sayısının azlığı (LL serisine göre) ve LL serisindeki kadar renk geçişlerinin gözüme güzel gelmemesi sebebiyle ML RGB almayı düşünmedim. Ha ML serisindeki LED'leri LL'deki kadar smooth geçişlere sahip olanını üretirler, ondan da alırım 6 tane direk değişimi yaparız. Şimdi sadece aradaki o basınç farkının işlemci soğutmaya ne kadar eksi yazabileceğini araştırıyorum. Yani sistem boştayken işlemci sıcaklığı ML fanlarla atıyorum 35 derece olacak, LL fanlarla atıyorum 55 derecede çalışacak gibi bir fark varsa ona göre çözüm üreteceğim ve başka marka sıvı soğutma ya da fan tercih edeceğim.

Tüm fikirlere açık bir insanım fakat günün sonunda elbette benim ne düşündüğümden neyi beğendiğimden ziyade neye karar vereceğim önemli. Yoksa burada konu açmanın hiçbir espirisi kalmazdı.

Şimdiye kadar yazdıklarınız ve açıklamalarınız için teşekkür ederim.
SSD olarak buna da bakabilirsiniz.
PCIe 4.0 SSD'ye inanın şu anda hiç gerek yok. Yoksa çok güzel bir model. Teşekkürler öneri için.
Hocam konudaki her şeyi okudum ve neredeyse DreamWork bir sistem topluyorsunuz.
Rica etsem topladığınızda, yine bu forumda fotoğraflı bir inceleme paylaşabilir misiniz ?
E03ADBFC-C7E7-41C9-AE36-E4C03C9273BC.jpeg
3860CA50-868A-4DD0-A116-FF40D35EA074.jpeg
AF260284-2751-4A3E-A177-1B77E057DEFD.jpeg

Şimdilik şöyle bir paylaşım yapayım o halde. :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı