YouTube Vanced Güvenilir mi?

Bir Ekşi Sözlük yazarından bu uygulama için şöyle bir entry girilmiş. Okumanızı öneririm.

Simdi biraz klise olacak ancak oldukca net bir gercek var; eger urune ucret odemiyorsaniz, ürün sizsiniz. Bunu hiçbir uygulamada, urunde unutmamak gerekir. İnternetle beraber, zamanimizin, verilerimizin de bir para birimi oldugunu ogrenmeye basladik. YouTube vanced, bu anlamda insanlari haberleri olmadan kullanan bir uygulama.

Arka planda calisma ozelligi sayesinde, veri akisini kontrol ediyor. Basta tam olarak anlayamadim bu uygulama ne yapiyor tam olarak? Spotify gibi baska icerikleri tuketerek, kullanicilari botlara mi ceviriyor diye merak ettim. Ancak tam olarak oyle olmadigini da gordum. İlk olarak bu uygulamanin esas tehlikeli oldugu kisim microg.APK adli dosya. Bunu kurmadan Google hesabinizi aktif edemiyorsunuz zaten. Ancak bunu kurdugunuz andan itibaren Google hesap bilgileriniz artik tamamen internette bu uygulama, kimlerin elindeyse onlara gidiyor. Her hareketiniz buna dahil. Eger klavyenizde otomatik duzeltme gibi ozellikler de aciksa, yazdiklarinizi bile gorebilirler. Yaparlar mi? Bilmiyorum. Ancak teknik olarak yapmamalari için bir sebep yok gibi gozukuyor. Google hesabiniza eristikten sonra, onunla ne yaptiklarini merak ettim. Basta buna bir yanit bulamadim. Ancak aradan gecen birkac aydan sonra alakasiz bir sekilde bunu ogrendim. Google haritalardan bana bir bildirim geldi, bir restoran onerisi. Sasirmistim cunku ben yasamiyor olmama ragmen İspanya'da bir restoranin onerisi gelmisti. Hemen haritalar uygulamasina girdim ve profilimi kontrol ettim. İspanya'da alakasiz birçok restorana İspanyolca ve İngilizce olarak yorumlar yazmis gibi gorunuyorum. Hepsine de 5 yildiz vermisim, cevirme zahmetine girmedim ne yaziklari zaten belli. Yorumlari sildim ve sifreyi hemen degistirdim. Vanced uygulamasini da hemen sildim.

İsin icinde Google hesabiniz oldugu zaman, konumuzu bile gorebilirler. Cok tehlikeli bir uygulama olmasi tam olarak buradan geliyor. Sizin onlara verebileceginiz bilgileri calmalari, telefon donanimini kullanmalari falan yine ufak kalir bunun yaninda. Google hesabiniz ile telefonunuz bagli oldugu için telefonunuzdaki her bilgiye bir sekilde erisme sanslari var. Guvenlik sebebiyle pek onermedigim, eger reklam izlemek istemiyorsaniz ayda belli bir ucreti YouTube'a verip en azindan boyle riskler barindirmadan reklamsiz video izlemenizi tavsiye ederim.

Başka konularda da bunu söyledim, hatta Huawei telefonlarda MicroG ile YouTube kullanmayı öneren birkaç arkadaş vardı onlara da söyledim. Tamamen geliştiricinin insafına kalmış durumdasınız. Kullanacaksanız MicroG olmadan kullanın. Bırakın hesap bilgilerinizi görmesinler. Bağlamayın hesabınızı o uygulamaya. Standalone kullanın. Hiçbir izin vermeyin, bilinmeyen kaynaklardan yüklemeyi kapatın. Kullanmadığınız zamanlarda gereksiz pil tüketimi görürseniz kaldırın gitsin. Hiçbir şey verilerinizden daha önemli değil şu çağda.

@Dutchman hocam adamların GitHub sayfası bile var, ayrıca MicroG ve Vanced Manager açık kaynak kodlu değil mi herkes bu kadar çekiniyor?
Açık kaynak kodlu olması koşulsuz şartsız güvenilir olacağı anlamına gelmiyor yalnız. Dediğim gibi MicroG olmadan kullanılabilir, zamanında ben de denemek amaçlı sanal bir Android ortamında Vanced Manager ile ilgili .apk dosyasını edinip, Bitbaan Lab, Falcon Sandbox, VT, Metadefender Cloud ve Kaspersky Threat Intelligence üzerinden detaylı incelemeler gerçekleştirdim. Buna istinaden, güncellememek koşulu ile cihazıma kurmuştum. Bir hafta kullanıp kaldırdım, riske atmaya gerek yok.

MicroG'nin sonuç olarak Google hesabına ve detaylara eriştiğini biliyoruz. Modern bir botnet ağı gibi, Google hesaplarındaki veriler kullanılabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı