Yüzüklerin Efendisi vs Harry Potter

Sizce hangi seri daha iyi?

  • Yüzüklerin Efendisi

  • Harry Potter


Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Ama çok yanlış bir kıyaslama bu. Tema olarak bile bambaşka. Hani GoT mu LoTR mı desen bir yere kadar belki. Üçü de çok sevdiğim serilerdir ama bu kıyaslamaya girmeyi pek düşünmüyorum. Sadece oy verdim ankette o kadar:)
 
İkisi de severek izlediğim filmlerden. İkisi arasından tercihim Harry Potter.

Harry Potter filminde de Harmoni ve Harry nasıl sevgili olamadı anlam veremedim. İkisi birbirine yakışıyordu o biraz ben de hayal kırıklığı yarattı.😁
 
Arkadaşlar hayatınızda okuduğunuz fantastik kurgu kitaplar HP ve LOTR ile mi sınırlı? 😂
Burada ikisini filmler üzerinden karşılaştıranlara ise yorum yapamayacağım.

İkisini de çok severim. Ama birisi demiş LOTR olmasa HP olmayacaktı diye, iyi de LOTR'un da esinlendiği çeşitli mitolojiler var. İkisi de yoktan var etmedi evrenlerini. Sanıyorsunuz ki Tolkien kendi kendine uydurdu entleri, hobbitleri. Rowling sağlam bir Tolkien hayranı ama hangimiz değiliz ki? Bu Rowling her şeyi Tolkien'den öğrendi, onu taklit etmeye çalıştı anlamına gelmez. Rowling HP yazarken İngiliz folklörü ve Yunan mitolojisine kayarken, Tolkien bir İskandinav mitolojisi delisidir ve LOTR okurken hiç antik Yunan'da mı geçiyor bu demezsiniz. Kuzey kültürünü iliklerinizde hissedersiniz. Ancak tesadüfe bakın ki bu mitolojiler de birbirlerinden aşırı etkilenmiştir ve karakterler ve olaylar arasında benzerlikler görülür.

Farkındaysanız hiç hangisi daha iyi karşılaştırması yapmadım.

Ayrıca eserler hakkında "iğrenç" tanımlamasının yapılmasını tuhaf buluyorum. Stephen King de kendi alanında efsanedir. Yazım tekniklerinin başarısı, siz zevk almıyorsunuz diye tarihten silinmeyecek.

Virginia Wolf da bilinç akışı tekniğiyle yazar, çoğu insan "bu ne anlatıyor ya?!" diyerek üçüncü sayfada bırakır. Bu onun berbat bir yazar olduğunu göstermez.
 
LOTR'ın derin mitolojik özelliğini ve tarihçesini, Witcher'ın ana karakterlerini, felsefesini ve siyasi çekişmelerini, Harry Potter'ın ise gerçek dünyaya uyarlanmış büyü konseptini, mekanlarını seviyorum. Aralarında en çok sevdiğim ve tercih ettiğim evren şuan Witcher. Beni fantastik evrenle tanıştırdığı için HP'yi de seviyorum. Ayrıca Orta Dünya'nın kalitesine genişliğine saygı duyuyor ve dünyasını seviyorum. LOTR'a saygı duyulmalı HP iyidir hoştur severim ama basit kalıyor diğerlerinin yanında ve açık konuşayım ilk 3 kitabını okudum biraz daha çocuklar için yazılmış gibi son kitapları bilmem ama son filmler gerçekten daha iyi Lore açısından gerek ölüm yadigarları gerek Grindelwald olsun gerçekten bunların üstüne düzgünce gidilseydi güzel altyapısı olan bir evren olabilirdi. Fantastik canavarlar biraz hayal kırıklığı oldu. HP biraz fantastik evrene giriş 101 gibi bir seri çocukların tanışması için :D .HP'nin kaçırdığı potansiyelleri gördükçe üzülüyorum.
 
Orta Dünya hikayesi hakkında bilgisi olmayan arkadaşların HP demesini anlayabilirim ancak LOTR bir evrendir. Yani Yüzüklerin Efendisi buzdağının sadece görünen kısmıdır bir o kadar da yerin altında vardır. Ancak HP ne ise odur. Filmde gördüğünüz hikayeden başka hikayesi ya da geçmişi yoktur. LOTR'de ise filmi izledikten sonra araştırırsanız asıl Orta Dünya hikayesini keşfetmiş olursunuz. İsteyene çok daha ayrıntılı bilgi verebilirim. (Alıntıdır ama altına imzamı atıyorum)




1628592592379.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı