- Makaleler
- 11
Daha fazla
Az önce keşfette gezerken klasik bir yıldızlar arası editi izledim.
Ve aklıma bir soru takıldı.
Bu filmi yaklaşık olarak 8 defa izlemiş olmalıyım. Ancak bu soru şimdi aklıma takıldı.
Soruya geçelim: (spoiler)
Şimdi biliyorsunuz cooper NASA'nin koordinatlarını gelecekteki, beşinci boyuta geçmiş kendisinden alıyor. Yanlış hatırlamıyorsam mors ile geçmişteki kendine veriyordu.
Şimdi bu koordinatlar sayesinde cooper NASA'nin kalan son merkezine ulaşıp uzaya çıkıyor ve malûm karadelige giriyor.
Peki en başta yani cooper hiç uzaya çıkmadan önce bu döngü başlamadan önce Cooper'a bu koordinatları kim verdi? Birisi vermiş olmalı ki cooper geçmişteki hâline bu koordinatlari verebilsin.
Kısa bir araştırma sonucu bunun zaman döngüsü (Bootstrap paradox) olduğunu öğrendim bu paradoksa daha güzel bir örnek var aslında:
"Diyelim ki bir gün gelecekte sen zaman makinesi icat ettin.
Sonra geçmişe gidip genç haline o makinenin nasıl yapılacağını anlatıyorsun.
Genç halin seni dinliyor ve büyüyünce o makineyi gerçekten yapıyor.
O zaman makinenin ilk planını kim yaptı?”
Bu tür döngüler gerçekten beyin yakıcı.
Ve bana anlamsız geliyor, bunun bir cevabı olmalı, ancak bilmiyorum.
Ve kaç yıllık Nobel ödüllü filmden de hâlen şaşırtıcı detayları öğrenmek daha da şaşırtıcı.
Ne düşünüyorsunuz?
Ve aklıma bir soru takıldı.
Bu filmi yaklaşık olarak 8 defa izlemiş olmalıyım. Ancak bu soru şimdi aklıma takıldı.
Soruya geçelim: (spoiler)
Şimdi biliyorsunuz cooper NASA'nin koordinatlarını gelecekteki, beşinci boyuta geçmiş kendisinden alıyor. Yanlış hatırlamıyorsam mors ile geçmişteki kendine veriyordu.
Şimdi bu koordinatlar sayesinde cooper NASA'nin kalan son merkezine ulaşıp uzaya çıkıyor ve malûm karadelige giriyor.
Peki en başta yani cooper hiç uzaya çıkmadan önce bu döngü başlamadan önce Cooper'a bu koordinatları kim verdi? Birisi vermiş olmalı ki cooper geçmişteki hâline bu koordinatlari verebilsin.
Kısa bir araştırma sonucu bunun zaman döngüsü (Bootstrap paradox) olduğunu öğrendim bu paradoksa daha güzel bir örnek var aslında:
"Diyelim ki bir gün gelecekte sen zaman makinesi icat ettin.
Sonra geçmişe gidip genç haline o makinenin nasıl yapılacağını anlatıyorsun.
Genç halin seni dinliyor ve büyüyünce o makineyi gerçekten yapıyor.
O zaman makinenin ilk planını kim yaptı?”
Bu tür döngüler gerçekten beyin yakıcı.
Ve bana anlamsız geliyor, bunun bir cevabı olmalı, ancak bilmiyorum.
Ve kaç yıllık Nobel ödüllü filmden de hâlen şaşırtıcı detayları öğrenmek daha da şaşırtıcı.
Ne düşünüyorsunuz?