Anasayfa Haber Amerika, Dinleyemediğini Kapatıyor!

Amerika, Dinleyemediğini Kapatıyor!

lavabit

Bir süredir dünya gündeminde olan dinleme skandalı, farklı bir yöne kayıyor.

Amerikan gizli servislerinin tüm dünyadaki iletişimi dinlemek için yaptığı çalışmaların boyutları, eski bir ajanın açıkladığı bilgilerle iyice ortaya dökülmüştü. 11 Eylül saldırılarından sonra ABD Senatosu’ndan geçen Yurtsever Yasası (Patriot Act) sayesinde, Amerikan gizli servislerinin ülke içinde ve dışındaki istihbarat yetenekleri katlanarak artmaya başladı. Öyle ki pek çok Amerikalı, ülkenin hızla bir polis devletine dönüştüğünü düşünüyor ve buna karşı mücadele etmeye çalışıyorlar.

Ne var ki NSA ve CIA gibi Amerikan gizli servisleri ellerindeki imkanları kullanmaktan vazgeçecek gibi görünmüyorlar. Öte yandan, henüz teknolojik imkanları ve hatta zaman zaman yasal yetkileri de her haberleşme yöntemine el atmalarına imkan tanımıyor. Bu gibi durumlarda ise, devletin diğer kurumları devreye giriyor ve farklı yöntemler uyguluyorlar.

Ladar Levison tarafından yaklaşık on yıldır sürdürülen bir internet hizmeti olan Lavabit’in başına gelenler buna iyi bir örnek. Lavabit, internet üzerinden “güvenli e-posta hizmeti” sunan bir servisti. Yüzbinlerce ücretli ve ücretsiz kullanıcısı olan bu servisin amacı, bilgi sızdırmayan bir haberleşme hizmeti sunmaktı. Ancak ABD kökenli bu hizmet, aniden gelen mahkeme kararlarıyla kapatıldı!

Levison tarafından yapılan açıklama, konu hakkında henüz fazla konuşamayacağı ancak karşısına “vatana ihanet” gibi ciddi suçlamalar konduğu yolundaydı. Açıklamanın sonunda yasal yollardan mücadele edeceğini bildiren Levison, aynı zamanda kullanıcıları bir konuda açıkça da uyarmaktan çekinmiyordu: “Verilerinizi sakın ABD ile herhangi bir ilişkisi olan bir internet hizmetine emanet etmeyin!”

Lavabit’in kapanmasının hemen ardından, benzer güvenli haberleşme hizmetleri ve yazılımlarıyla tanınan Silent Circle’ın da güvenli e-posta hizmetini durdurduğu haberi geldi. Silent Circle yöneticileri henüz bu yolda ABD devletinden bir talep almadıklarını, ama sıranın kendilerini geldiğinden emin olduklarını, bu yüzden de güvenli e-posta servisini durdurduklarını açıkladı. Bununla birlikte Silent Circle’a ait olan başka servisler şimdilik çalışmaya devam ediyor. Ancak kesin olan bir şey var, o da özgür bir internet fikrinin, neredeyse hiç bir devletin hoşuna gitmediği gerçeğidir.

İlginizi çekebilir:

Kahrolası Federaller Peşinizde!

Eski CIA Yöneticisi Bomba Açıklamalarda Bulundu!

Amerika, Dinleyemediğini Kapatıyor!

Gizli Servisler Bu Markayı Kullanmıyor

Google’ın Mahkeme Açıklaması Şaşırttı

NSA, Facebook ve Yahoo’yu Tehdit Etmiş

Google FBI Mektuplarını Açıkladı

Huawei ve ZTE Firmaları ABD İçin Birer Tehdit mi?

Rus Malı Android İster Misiniz?

Pentagon’un siber kalkanı!

Gizli Servisten NASA’ya Beklenmedik Hediye!

NSA İnsanlara Pek Güvenmiyor!

Microsoft’un Sağlam Arkadaşları Var

John McAfee, Yeni Bir Güvenlik Cihazı Üreteceğini Açıkladı