Ramazan Günlüğü 02/30: Virüs

02.png


Ayçelen ailesi Ramazan davulcusunun çaldığı sese uyanırlar. Herkes odasından çıkar ve mutfağa doğru yol alırlar. Aslıhan, sahurda yiyecekleri yemekleri ve içecekleri hazırlarken, Ertuğ ve Ayçelen mutfak masasında yer alan sandalyelerde otururlar. Bu aile kendi aralarında havadan sudan konuşuyorlar. Ayçelen yemeği hazırlar ve mutfak masasına koyarken, Ayçelen onu görür görmez annesine yardım etmek için kalkar ve annesine yardım eder. Sonra ailecek yemeklerini yerler ve içeceklerini içerler. Sonra herkes yatar.

O sırada Diyar ailesiyse, Diyar hariç herkesin telefonundaki alarm saatinin sesine kalkarlar. Diyar kasıtlı olarak alarm kurmamıştır. Çünkü uykuyu, sahura karşı tercih etmiştir. Ailemizin annesi yemeği hazırlamak için mutfağa geçer ve her şeyi hazırlayınca, tüm aileyi mutfağa toplamak için yola koyulur. Evin babası uyanık ama odasında kendine gelmesini bekliyor. Ona "yemeğin hazır olduğunu söyler." Evin babası, annesine "Diyar'ı bugün ben uyandıracağım?" der. Evin büyük oğlu olan Diyar'a varır ve hâlâ uyuduğunu görür. "Bugün kalkmazsan, yarın saat 04:00'e kadar uyku yok." Bunu duyan Diyar anında yataktan fırlayarak "Baba!" der. Fakat babası içinden gülerek o odadan çıkar. Evin küçük oğlu olan Ertuğrul ise kalkmış ve üzerini giymiş ve odasından çıkar. Sonra herkes yemeklerini yer, içeceğini içer. Diyar babasına karşı, "Baba, bu biraz fazla olmadı mı?" diyerek sitem eder. Bilgen sakin bir şekilde "Alarmı kursaydın, bizi bu kadar uğraştırmak zorunda kalmazdın" diyerek oğlunu lafıyla iğneler. Ertuğrul ise, olaylara pek karışmadan tabaktaki yemeği götürmeye devam eder. Diyar kardeşine bakarak, "Sen niye hep benden önce uyanıyorsun?" sorusunu sorar ama Ertuğrul onu duymamazlıktan gelerek yemeğini yemeğe devam eder. Sonra herkes yemeğini ve içeceklerini içerler. Arkasından herkes odasına çekilir. Diyar ise yatmak yerine PC başında oyun oynar. Ezan saati okununca yatağa girer ve uyumaya başlar.

Ayçelen evden çıkmak üzereyken, masaüstünde duran cep telefonu çalar. Arayan patronudur. Patronun adıysa Çağatay olup, 25 yaşındadır. Çağatay sanki bilgisayara virüsleri Ayçelen bulaştırmış gibi ona bağırarak sinirini çıkartır. Ayçelen sakinliğini korumaya çalışsa bile, patron onu hiç dinlemiyor bile. Patronun son cümlesindeyse "Seni kovdum." demesiyle telefonu yüzüne kapaması bir oldu. Ayçelen odasında ağlayarak oturur. Bu sesleri duyan babası Ertuğ ise sakince kızını yatıştırmak için uğraşır ve o patronun numarasını alarak, kendi cep telefonundan arayarak olayı sorar. Patron ise tüm sinirini bu kezde kızın babasından çıkartır. Ertuğ o adama sakin olmasını ve bu virüs yemiş bilgisayarı düzeltecek birisini tanıdığını ve o kişiyle iletişime geçireceğini söyler. Arkasından cep telefonu kapatır. O kişi aramak için Kişiler listesini açar. O kişiyi seçer ve onu arar. O deyip durduğum için sizi meraklandırmak istedim.

Diyar yeni uyanır ve odasından çıkmak üzereyken, telefonu çalar. Arayan Ertuğ'dur. Diyar telefonu açar ve Ertuğ'un anlattıklarını dinler. Diyar gülmeye başlar ve "Ertuğ, telefonun mikrofonunu açar mısın?" der. Ertuğ telefonun mikrofonunu açar ve kızının duyacağı kadar da sesi açar. Diyar, "Bu patron bozuntuları, yıllarca korsan programlar kullanarak hem yapımcının emeğini ve hem de senin gibi insanların emeklerini, zamanlarını ve hâyâllerini çaldılar. Kimse bana bu alanda kurallar böyle demesin. Bu olay İngiltere'de olsaydı. Emin ol, o tür şirketleri yaşatmazlar. Ben boşuna mı? İnsanların bilgisayarlarına lisanslı yazılımları veya alternatiflerini kurmuyorum. Bende biliyorum. Korsan yazılım kullanarak para kazanmayı. İnan bana, bu tür insanlar kul hakkı yiyorlar zerre kadar haberleri yok. Sen canını sıkma, ben sana kullandığın yazılımları senin için lisans alırım. Evinde bilgisayar var mı?" der. Ayçelen sakinleşmeye çalışır. Çünkü Diyar'ın dediklerini yaşıyor. Ayçelen karamsarlığı sevmez. Hemen sakinleşerek bir bilgisayarın olduğunu ve onda ise sistemin açılmadığını söyler. Diyar ona sakin kalmasını ve bugün o eve uğrayacağını söyler. Ona yeni bir işletim sistemini ve gereken yazılımlarını kuracaktır. Ona son bir soru olarak çizim tabletinin olup olmadığını sorar. Ayçelen, o soruya olumlu cevap verir. Sonra ise içinden "Sonunda, evden çalışacağım." diyerek sevinir. Diyar, Ayçelen'e bilgisayar hakkında bilgiler söylüyor. Ayçelen bunları merak ettiğini ve denemek istediğini beyan ediyor. Bu arada yazılımların adıysa Linux Mint olup, masaüstü ortamıysa Cinnamon'dur. Grafik programıya Krita'dır.

Diyar evinden çıkarak Ertuğ beyin evine gelir. Bu arada saat 12:00 gibidir. Diyar buraya gelmek için, otobüse biner ve 4 durak sonrasında iner. Biraz yürür ve o evin önüne gelir. Diyar içinden, bu eve en son küçükken girmiştim ama evdeki kız hep okulluydu. Ben ise serseriydim. Geçmişim niye geldi ki aklıma?" der ve sakinleşerek kapının ziline basar. Aslıhan kapıyı açar ve karşısındaki kişinin Diyar olunca çok sevinir. Onu içeri alır. Ayçelen odasının kapısını açarak, "Bilgisayarım bu odada ve kurmanı istiyorum bunları." der. Diyar üzülmemesini söyler ve onların hepsini 40 dk. içerisinde kurar ve oradan ayrılır. Bir sorun olması halinde yardım alacağı siteleri paylaşır. Arkasından evden çıkar ve içinden "Sonunda seni buldum." der ve oradan uzaklaşarak şirketine gider.

Ayçelen odasında çalışmaya devam eder. Biraz yeni işletim sistemine alışmaya başlar. Bir yanda da Krita programını inceler ve yeteneğini görünce çok sevinir. Kendi kendine "Ben boşuna ünlü yazılımlara zaman harcamışım. Asıl iş yazılımda değil, asıl iş kafada." diyerek sitem eder. Sonra işlerine odaklanır.

Ayçelen akşam saat 6 gibi bilgisayarını kapatır. Annesine yemek yapması için ona yardım eder. Aile büyüğü olan Ertuğ ise işten 6:40 gibi saatte eve gelir. Oturma odasına geçerek dini programları izler. Ramazan'daki tek eğlencesi bu adamın. Akşama kadar adamın pestilini çıkartıyorlar. Ezan vaktine kadar yemekler pişer ve aile reisi de TV'yi izler. Ezan okunmaya 5 dk. kala aile reisi TV'yi kapatır ve mutfağa geçer. Ertuğ kızına bakar ve ona günlük işlerini sorar. Kızı ise babasına bakarak, işlerini anlatır. Ayçelen ise dinler. Herkes ezan saatine göre bu şekilde konuşurlar. Akşam ezanı okununca herkes orucunu açarak, akşam yemeklerini yerler.

Diyar ise işlerini bitirir. Arkasından otobüse yetişir. Saat 6:40 gibi biner. Eve geldiğinde tüm ahali evdedir. Odasına gider ve kafasını yatağa gömer. Evin babası ona bakarak "Görende sırtında çuval taşıttırdı sanacak." diye sitem eder. Annesiyse "Yoruldu çocuk." der. Ertuğrul ise, "Ağabeyim benden az çalışıyor." diyerek güler. Diyar kapıyı kapatmak için kalkar. Tam kapıyı kapatacakken, Ertuğrul ağabeyine bakarak "Ezan saati yaklaşıyor." der. Diyar uyumak yerine oturma odasına oturur. Arkadaşlarıyla açık kaynak kodlu bir uygulama ile onlarla yazışır. Ezan saati geldiğinde Diyar oturma odasından kalkar. Akşam ezanına kadar hiç ses etmeden oturur ve bekler. Ezan okununca, evdeki herkes orucunu açar ve yemeklerini yerler.

İki aile bugünden itibaren Teravih namazlarına gitmeye başlar.

  1. Bölüm Sonu.

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
147472
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
514
Yorumlar
13
Son güncelleme

Hayat kategorisindeki diğer girdiler

147472 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı