Taraftar nedir? Neden sebep olmaktadır?

Andar Han

Megapat
Katılım
17 Aralık 2019
Mesajlar
8.120
Makaleler
3
Çözümler
55
Taraftarlık, birbirine karşıt olanlardan herhangi birinin yanında olmak olarak ifade edilmektedir. Bu anlamın; ayrımların şekillenmesinde herhangi bir etkisi yoktur ya da herhangi bir hudut belirlemediği için, yanında olunanın doğruluğu veya yanlışlığı ile alakalı bir ayrımı mevcut değildir. Tek başına "taraftar" sıfatı kabullenildiği vakit diğer tüm ayrımların göz ardı edilmesi söz konusudur, fakat bu davranış şekli de kavramdan sebep değildir. Ayrım ve ayrımın destekçisi olunması zarurettir ki tüm ayrımları en aza indirgemeyi başardığımızda ulaşılacak olan iyi ve kötü sorununun çözülebilmesi için ya da çözüldüğünde devamlılığının sağlanması ve insanın olduğu ortamda varlığını sürdürebilmesi için desteğe ihtiyaç duyacaktır. Peki nüans nedir? Bizim taraf olduğumuzu, taraf olarak desteklediğimizi; diğerlerinden ayıran sebep nedir?
 
Taraftar deyince aklıma futbol taraftarları geliyor. Fanatikleri daha doğrusu.
Sebebinin, insanların kendilerini bir yere aitmiş gibi hissetmeleri gerektiğinden kaynaklandığını düşünüyorum.
Nasıl ufak çocuklar Enes Batur ailesi deyip, kendilerini bir yere ait hissediyorlarsa, aynı durummuş gibi geliyor bana diğer konularda da.
 
Taraftar deyince aklıma futbol taraftarları geliyor. Fanatikleri daha doğrusu.
Sebebinin, insanların kendilerini bir yere aitmiş gibi hissetmeleri gerektiğinden kaynaklandığını düşünüyorum.
Nasıl ufak çocuklar Enes Batur ailesi deyip, kendilerini bir yere ait hissediyorlarsa, aynı durummuş gibi geliyor bana diğer konularda da.

Verdiğiniz örneği hayatın pek çok yerinde görüyoruz. Aslında soru; "taraftar olduğumuz unsur, gerçekten taraftarlığı hak ediyor mu? Ya da biz doğru tarafta mıyız? Bunu belirleyen nedir?"
 
Aslında soru; "taraftar olduğumuz unsur, gerçekten taraftarlığı hak ediyor mu? Ya da biz doğru tarafta mıyız? Bunu belirleyen nedir?"
Farklı kişilikler, düşünce yapıları, yetiştirilme şekli, çevresi...
Karşı taraflar olabilmesi için herkesin aynı düşünceye sahip olmaması gerekiyor. Farklı düşünceler olduğu için de doğru taraf kişiden kişiye göre değişiyor.

Taraftar olduğumuz unsurun, gerçekten taraftarlığı hak edip etmediğini veya doğru tarafta olup olmadığımızı okuyarak, araştırarak, düşünerek bulabiliriz. Ama dediğim gibi, herkesin düşünceleri aynı olmuyor.
Sonuçta hala karşısındakinin ten rengi, kendi ten renginden farklı olduğu için, karşısındakini öldürmesi gerektiğini düşünen insanlar var.

Savunduğumuz düşünceyi gerçekten de savunmamız gerekiyor mu? Düşündüğümüzün aksini düşünenlerin de kendilerince haklı nedenleri var mı? Ya da biz yanlış mı düşünüyoruz? Empati yapmak ve sorgulamak.
 
Eric Hoffer'nda The True Believer'de vurguladığı gibi, taraf olmak ya da fanatik olmak için ortada mantıklı bir gerekçenin olması gerekli değildir. Yanı taraftarlıkta aslında mantık yoktur. Gerçekte mantık tarafsızlığı gerektirir.

Bilişsel muhakemenin bir şeyi daima doğru görmesi pek olası değil. Bazen doğru bazen yanlış olduğuna karar verir. Burada genelde Halo Effect denilen psikolojik durum devereye giriyor. Bir özelliğinden etkilendiğiniz şeyi, zihniniz mükemmele tamamlıyor. Taraf olduğunuz şey her ne ise, ideoloji, spor takımı, siyasi parti vs. Örneğin siyasi parti olsun, bir partinin milliyetçi söylemleri sizi o partiye taraf yaptı. Aynı parti ekonomi konusunda ise bir mahalle bakkalı kadar derinliğe sahip olmasa dahi, siz o partinin ekonomi politikalarının da destekçisi olursunuz.

Hayranı olduğunuz ses sanatçısının sesi nedeniyle hayranlık besleseniz dahi, o sanatçının hukuk ile ilgili söylediği şeyleri de destekliyor olursunuz mantıklı olup olmaması önemli değildir. Zihninize göre en güzel ses onundur, o mükemmeldir, kusurlardan muaftır, bu yüzden söylediği her şey de mükemmeldir.
 
Hayranı olduğunuz ses sanatçısının sesi nedeniyle hayranlık besleseniz dahi , o sanatçının hukuk ile ilgili söylediği şeyleri de destekliyor olursunuz mantıklı olup olmaması önemli değildir. Zihninize göre en güzel ses onundur, o mükemmeldir, kusurlardan muaftır, bu yüzden söylediği her şey de mükemmeldir.
Bence bu taraftarlık değil, direk ilahlaştırmak oluyor :D Özellikle Türkiye'de bol bulunan cinsten :D
 
@Mavi Lotus hayat içinde, mantığın dışında olabilen herhangi bir kavram yanlışa vesile olmaya gayet açıktır. Durumun tahlili sonuca etki edemiyorsa çok da değer verilesi değildir. Sonuçta olanları görebilmek de bir yetidir. Lakin olasılıklar içinden, önlenebilecek kötü sonuçları bertaraf etme yöntemini aramak daha elzemdir.

@183206 un da dem vurduğu üzere hayatta bizim dışımızda gelişenleri tarafsız değerlendirebilme güdüsü de mevcuttur.

Bir de mesajınızın son paragrafında belirttiğiniz husus kabul edilemez. Eğer ben bir insanın sadece sesi güzel diye onun fikrini de kabul ediyorsam, benim algımda ve yargımda büyük bir sorun vardır.
 
İnsan, sosyal bir canlıdır. Grup olmayı sever. Bir topluluğa ait olmayı. En basitinden futbol taraftarı olmak basittir. Ben Beşiktaş'lıyım diyerek, kendini milyonluk nüfusu olan bir gruba atıyorsun. Oraya ait olduğunu düşünüyorsun.
 
İnsan, sosyal bir canlıdır. Grup olmayı sever. Bir topluluğa ait olmayı. En basitinden futbol taraftarı olmak basittir. Ben Beşiktaş'lıyım diyerek, kendini milyonluk nüfusu olan bir gruba atıyorsun. Oraya ait olduğunu düşünüyorsun.

Bu bakış zaten var olan ve soru da bu bakıştan sebep oluşan ayrımların manasızlığı ile ilgili.
 
Çocukken Galatasaray'ın renklerini sevdiğim için o takımı tutuyordum. Bildiğim başka nedeni yoktu. Vaktimin çoğu da sokakta arkadaşlarımla top oynamakla geçtiğinden futbolla ilgilenmemek gibi bir seçeneğim de bulunmuyordu. Şimdi 21 yaşıma geldim, takım oyunlarına ilgim azaldı ve takım tutmuyorum. Sevdiğim renkler ise aynı kaldı: kırmızı, siyah, sarı...

Düşününce, en azından Türk halkı arasında çocuklara sürekli hangi takımı tuttukları sorulduğu için durum bir norma dönüşmüş sanırsam. Çocukların verecekleri cevap da az sayıda anıları ve bilgileri dışında boş olan zihinlerinde kalan diğer tek şeyle belirleniyor genelde: kişilik özellikleri. Benim için bu sevdiğim renkti, başkaları için takımların sembol hayvanları (aslan, kartal vb.) ya da takımlara özgü herhangi başka bir şey olabilir. Sonradan takım değiştirmek ihanet olacağından çocukluktaki takımlarımızı tutuyoruz herhalde.
 

Geri
Yukarı