Bu yeni nesil neden böyle?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben de bu soruyu soruyorum kendime bazen. Siyasal islamcı bir rejimle büyümüş, dinin etkilerini hayatın her alanında yüksek derecede yaşatmaya çalışan bir iktidarla çocukluğunu geçirmiş bir neslin, 'kindar nesil' olması gerekirdi. Ama bunlar sorguluyor, arayış içine giriyor ne kadar saçma!

Umarım hayatımın hiçbir döneminde bir şeyi sorgusuz sualsiz kabul etmektense merak edip araştıran birisi için 'bu neden böyle' diye düşünmem.
 
Eskiden kim tek tık ile 100 bilgi öğrenebiliyordu? Kimse. Şimdi ise hepsi bu kadar bilginin içine bırakıldı. Din sömürücülüğü de olunca ister istemez artık kendileri kendilerini her şeyden soyutlamaya çalıştırlar. Aslında amaçlar "cool" ya da havalı olmak değil. İstediklerini yapabilecek rahat bir yaşam. Bu durumda da hiç bir tanrıya inanmamak öne çıkıyor.
Ateist olduğunu iddia eden arkadaşımla aramızda geçen sohbet sonrası “Allah a emanet kardeşim” dediği andan sonra bu tür konuları bıraktım 😁
Yıllarca bağlı kaldığı bir inancı nasıl 3 haftada bıraksın? Belki de senin dinin o olduğu için sana öyle demiştir.
 
Bence değil, "X şey haram mı helâl mi?" tartışmaları hâlâ varsa burada bir eksiklik vardır. Ayrıca yeniden yorumlamak olayı da bence sağlıklı değil. Yorumlayarak bir cümleyi her türlü alana çekebilirsin.

İnsanlar araştırıp bulabilir bunu bu dinin geriliği ile alakası yok. Bunun sebebi insanlarda araştırma alışkanlığının olmasıdır.
 
Bu yeni nesil 2000 doğumluların dini sorguladığını düşünüp ateist olma çabalarını anlamıyorum. Böyle garip klişe sorularla aykırı olduklarını zannetmeleri buna bağlı olarak ateistlerin daha aklı başında olduklarını düşünüp inançlı kişilerin ise IQ seviyelerini düşük zannetmeleri, ateist gibi davranıp konuşmalarını o yönde yapmalarının nedeni sanırım kendilerini bu şekilde elit ve sıradan olmadıklarını kanıtlamak için. Bu konu hakkında ne diyorsunuz? Ne olacak bu yeni nesilin hali? Dini forum sitelerinde sorgulayan bir nesil yetişiyor ne diyorsunuz bu olaya?

2000'liyim ve çevremdeki çoğu kişi Müslüman olduğunu zannedip sadece annesinden veya babasından öğrenmiş olduğu bir şeyleri yapmaya çalışıyor. Kendisi oturup türkçesini bile okumayıp çok fazla tartışmalara giren arkadaşlarım vardı ve hatta bunlardan birisi bendim. Yetiştirilme tarzımdan ötürü böyle bir hataya düşmüştüm ama kendimi geliştirdikçe bunları yıktım ve artık her şeyi detaylıca araştırmaya ve doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum.

Ateist olma çabalarını:​

Bence çoğu 2000'li olanlar da ateist olma çabası değil de öğrenme çabası içinde. X kuşağı gibi koşulsuz sorgusuz bir şeye bağlanmak bana çok saçma geliyor. Zaten Kur'an-ı Kerim'de bile "Oku" diye bir ayet var. Belki benim çevremdekilerden dolayı böyle düşünüyorumdur ama sokak röportajlarından tutun Haberler'e kadar X kuşağının çoğunun böyle olduğunu düşünebiliriz. Tamamen kendi şahsi fikrimdir ve her X kuşağının böyle olduğunu da düşünmüyorum.

Ateistlerin daha aklı başında:​

Ateist olan çoğu kişiler gerçekten de aklı başında olan kişiler diyebilirim çünkü çoğu din ile ilgili Müslüman'ların yaptığından çok daha fazla araştırma yaparak ona vakit harcıyor. Genellikle ateist olan insanlar kitap okumaktan ve araştırma yapmaktan da sıkılmadıkları için daha fazla kitap okumuş ve daha bilgili insanlar oluyor.

İnançlı kişilerin ise IQ seviyelerini düşük zannetmeleri:​

IQ seviyesi inanç ile ölçülecek bir şey olmadığını düşünüyorum. İlber Ortaylı da inançlı ve bilgili birisi. Hatta Celal Şengör'ün din ile ilgili bir videosun da adını hatırlayamadığım bir kurumun başkanı da inançlı birisiymiş ama Celal Şengör iş içerisinde asla Müslüman olduğunu düşünmemiş. Yani inançlı olup akıllı olan insanlarda var. Mesela Stephen Hawking de ölmeden önce Allah'ın varlığının olduğunu söyledi.

Elit ve sıradan olmadıklarını kanıtlamak:​

Belki lise veya ortaokul zamanlarında olabilir ama şahsen 21 yaşında çoğu kişinin artistlik olması için ateist olacağını düşünmüyorum.
 
Böyle bir konu açan biriyle seviyeli bir sohbet ve tartışma ortamı olacağını sanmıyorum, herkesi kendi gibi sanıyor galiba.

Sohbet edelim seninle lütfen. Allah'ım ya 2002 doğumlularla genelde sohbet etmiyorum nasihat veriyorum. Kendi seviyendekilerle seviyeli bir tartışma ortamı yarat. Boyum 1.4 Uzar mı konunuz bu olabilir mesela.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı