Linux'u anlatmak

phanmetal

Picopat
Katılım
26 Mart 2021
Mesajlar
992
Çözümler
2
Evet kardeşler bir Linux konusuna daha hoş geldiniz. Linux hakkında konuşmayı çok seviyorum ve şu an kullanmadığım için kendimi çok kötü hissediyorum.
En kısa zamanda tekrar geçeceğim.

Şimdi bu platformda Linux'u, aşağıdaki sorulara göre bana anlatabilirsiniz;

1. Neden Linux'u seviyorsun?
2. Hangi GNU/Linux dağıtımını veya tabanını neden seviyorsun?
3. GNU/Linux'ta hakkında yıkıcı/yapıcı eleştirilerin nelerdir?

Not: başka işletim sistemleri yazmak isteyen, "Linux" veya "GNU/Linux" yerine kendi istedikleri işletim sistemlerini yazıp, paylaşabilir.

Ben cevaplayım hemen;
1. başka platformların sağladığı kolaylıklar, kendi isteklerimizin değeri azaltırken, onları daha bir yüceltiyor.
Bizi bunlara dönüştürebiliyor;

1623188679457.png

İşte ben kendi isteklerimin daha önemli olduğunu farkına vardığımdan beri, GNU/Linux fanı ve taraftarı oldum. Çünkü benim istediğim ortamı, Linux bana ayarlıyor.
Her şeyinin erişimine izin veriyor.

2. Elementary OS'u çok seviyorum. Hem özelleşebiliyor, hem kullanımı çok pratik, hem Debian tabanı olduğu için nimetleri bol hem de çalışma ortamı muazzam. Ama yakında arc tabanında beğendiğim bir Openbox De'li bir dağıtım var. Ona geçmeyi planlıyorum.

3. Uygulama desteğinin, sürücü desteğinin biraz az olması, oyunlara çaba sarf ederek ulaşılması da üzüyor.
Tamam bu program geliştiricilerin suçudur lakin Linux'ta kabul etmeliyim ki sıkıntılı bir durum benim için. Çünkü başka platformların oyunlarını genellikle oynuyor. FPS kaybı değil de, oyunu açmak veya düzgün kullanabilmek sıkıntılı oluyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
  1. Her konuda(stabilite, performans, güvenlik, gizlilik, kullanışlılık, çeşitlilik, özgürlük, özelleştirilebilirlik...) Windows'tan daha iyi olduğu için.
  2. Debian (testing) GNOME kullanıyorum çünkü alışkanlık. Arch Linux da kullanabilirim fakat Debian bana hep daha yakın gelmiştir. Debian'ın stable sürümü pek de kullanılabilir olmasa da testing olanı güzel. Sadece birazcık tecrübe gerektiriyor.
  3. Hiçbir eleştirim yok. GNU/Linux mükemmel. Çok memnunum.
 
1- hem açık kaynak felsefesi hoşuma gittiğinden dolayı, hem de sürüden farklı takılma hissinden dolayı Linux'u seviyorum.

2- arayüzü oturmuş ve kitlesi büyük / forumunda birçok sorunun cevabı olduğu için Ubuntu seviyorum.

3- maalesef sürücü, program, oyun desteği olmaması ve genel olarak her kafasına esenin dağıtım çıkarması bence çok kötü. Bugün Huawei tek bir işletim sistemi ile tüm cihazları birbirine bağlamak üzere, Windows, macOS falan tamamen bir işletim sistemine odaklanmış ve yürürken Linux geliştiricileri maalesef dağılmış aynı çekirdeğe farklı farklı şeyler ekleyip distro çıkarıyor. Eğer birleşip Ubuntu veya Mint gibi bilindik bir distro üzerinde hep beraber bilgilerini birleştirseler bugün telefonda da PC'de de, Linux tabanlı OS kullanırdık. Birçok kişinin hoşuna gitse de 100'lerce distro olması zarardan başka bir şey değil bence. Bunun yerine geliştirici ekipler Wine gibi Windows programlarını linuxa entegre edebilirlerdi veya şirketlerle anlaşıp program/driver/oyunların Linux versiyonlarını çıkarırlardı. Maalesef son kullanıcı olarak baktığım zaman Linux'u kullamak için sebep bulamıyorum, lazım olan programlar ve oyunlarım hep Windows üzerinde çalışıyor, GPU driverları da Linux'ta stabil olmadığı için PC çok ısınıyordu. Dual Boot kullanıp karşılaştırdım, benim laptopta Windows Ubuntu'dan daha tasarruflu ve hafif çalıştı. Mecburen sildim.
 
Linux aşktır, hayatı; aşkla, hayatı; GNU/Linux'la yaşayın!
 

Yeni konular

Geri
Yukarı