Macaristan GP Sıralama

Gerçekten şu haterlıktan da, fanatizmden de, her şeyden komplo çıkarılmasından da çok sıkıldım. Hadi alın F1 de sizin olsun futbol ve tenisten sonra.
Hocam öylesine sohbet ediyorduk ne gerek vardı ki böyle kızmaya :(.
Komplolar falan hep işin eğlencesi aslında, o tip bir şey olsa da olmasa da eğlenen biz oluyoruz rekabette daima son kullanıcı kazanır mantığı.
 
Hocam öylesine sohbet ediyorduk ne gerek vardı ki böyle kızmaya. :(
Bıktım artık komplolardan, biraz şu komplo eğlencesinden vazgeçip fiziksel olasılıkları düşünün biraz. Sana ben monokok şasili ve kapalı kokpit bir arabada git X'e 70 km/s hızla çarp desem yapamazsın. Bu adamlar açık kokpitte, üstelik de kaskına her şeyin gelebileceği açık tekerlek serisinde bilerek bu boyutlarda kaza yapar mı? Arabanın patlamasını daha yeni gördünüz, viraj sonunda yola yan dönmüş arabaya çarpan sürücünün ağır yaralanıp diğerinin öldüğünü yeni gördünüz, en basit bir yerden zıplatan alt temasta bu arabaların uçurtma gibi havalanıp başkalarının üzerine ters düşebildiğini yeni gördünüz, basit bir kerb hatasında bile uçup beton duvara 75G ile girip sonrasında taklalar atıldığını da eskiden takip edenleriniz gördü. Yıllardır yarışan sürücü de bütün bu olasılıklara rağmen gidip zincirleme kaza yaptırayım da, belki şansa Verstappen de yarış dışı kalır diye ölümü göze alıyor yani?

Bottas daha önce de gördüğümüz gibi ıslak pistte çok yavaş kalkış yaptı, 2 arka sıradaki Norris'in müthiş kalkışı ve Perez'in de soldan geçişi sırasında sıkışmamak için gaz kesip geride kalıyor. Norris'in arkasındayken de sıçrayan sulardan dolayı Bottas'ın görüşünün yüzde kaçının kapandığını tahmin edebiliyor musun? O durumda bile görüşün en az yarısını kaybediyor sürücüler, bu yüzden de ıslak pist yarışlarının başlarında bu tür zincirleme kazalar sık oluyor.

Bottas doğrudan gidip Verstappen'e kendisi çarpsa hadi yine takım talimatıyla olamayacağını bile bile bir şey söylemem burada ama Bottas gidip Norris'e çarpıyor. Norris o temasta kontrolünü kaybetmeyebilir ve Bottas yarış dışı kalabilir, sağa doğru kayabilir, sola doğru kayabilir, direkt spin atıp Bottas ve arkasındaki herkesin durmasına neden olabilir, ön kanat Norris'in difüzörünün altına kaçarsa Norris takla atıp ters şekilde gridin ortasına düşebilir. Bunların hepsi geçmişte çok defa olmuş ve bu temasta da olabilecek ihtimaller. Bu kadar ihtimal içinden Bottas gidip Norris'e bilerek vuracak, Norris'in de hiç hız kesmeden kontra vereceğini tahmin edip ileride soldaki Verstappen'e gireceğini tahmin edecek ve bunu yaparken de yaralanma hatta ölme riskine girecek diyorsunuz öyle mi? Bu olayın ortaya çıkması durumunda Mercedes'in bütün çalışmasının çöpe gidip takım şampiyonasından diskalifiye olma riskine girmiyorum bile.
 
Hocam öylesine sohbet ediyorduk ne gerek vardı ki böyle kızmaya :(.
Komplolar falan hep işin eğlencesi aslında, o tip bir şey olsa da olmasa da eğlenen biz oluyoruz rekabette daima son kullanıcı kazanır mantığı.
Bu size degil. Bundan onceki cogu konuda boyle komplolar ile gelen cok kisi oluyordu. Insanlik hali olarakta @Yararsız Üye sinirlenmis dogal olarak. Emin olun bu sporda boyle komplolara yer yok. Burada bu komplolari soyleyen kisiler bir F1 arabasina binse ya ivmelenmeden korkacak ya da ilk virajda boynunu kiracak. Bu insanlar daha okuma yazma bilmeden bu spora basladilar. Bu suruculer boyle tehlikeli seyleri yapmazlar. Lutfen komplolarinizi kendinize saklayin.
 
Bu suruculer boyle tehlikeli seyleri yapmazlar.
Hocam bu hariç dediklerinize katılıyorum, bunun aksi kanıt olarak da zamanının MSC olayları, Senna-Prost çekişmesi ve Crashgate 2008'i örnek verebilirim. Her şey %100 komplo ve önceden planlı diye bir şey tabii ki yok ama F1 sütten çıkmış ak kaşık da değil maalesef.
 
Hocam bu hariç dediklerinize katılıyorum, bunun aksi kanıt olarak da zamanının MSC olayları, Senna-Prost çekişmesi ve Crashgate 2008'i örnek verebilirim. Her şey %100 komplo ve önceden planlı diye bir şey tabii ki yok ama F1 sütten çıkmış ak kaşık da değil maalesef.
Sutten cikmis ak kasik oldugunu kimse iddia etmedi. Benim burada tehlikeli seylerden kastettigim sey kendilerini oldurtecek kadar tehlikeli seyler yapmamalari. Ornek verecek olursak Imola ve bugun ki Bottas kazalari. Ikisinde de Bottas'in olum riski vardi. Sizce bilerek mi yapti bu kazalari?
 
Sadece araç için harcanan masraflar yok ki. Bunun sürücü maaşları var, korkunç lojistik maliyetleri var, kira/fatura giderleri var, takım işletme/yönetme maliyetleri var. Var da var, bunlar o limite dahil değil... Gerçek maliyet o 145 milyonun çok üzerinde oluyor ilk 5 takım için.


Mercedes 2014-2016 dönemlerindeki 3 sezonda Ros - Ham çekişmesini yaşadı. Mercedes'in kendi sürücüsünü yedirmeme yönelimi olduğundan dolayı da Rosberg'i engellemediler. O süreçte öyle şeyler yaşandı ki Rosberg şampiyon olduktan hemen sonra aynı mücadeleyi tekrar veremeyecek kadar mental olarak zayıfladığı için emekli oldu. O yüzden Mercedes, sürücülerinin rekabetini istemiyor, dayanışmayı tercih ediyor. Ferrari gibi 1. sürücüsünü sürekli zor duruma düşürmek gibi bir alışkanlıkları yok. Yalnız Bottas artık tamamen gidici, Russell gibi genç ve yetenekli sürücünün gelmesi ve rekabetin yaşanması gerekiyor.




Tamam o zaman, bir gün sen de o açık kokpite oturup açık tekerlek serisinde yarışırken bilerek büyük bir kaza yap bakalım cesaret edebiliyorsan. En basit temasta bile her şey olabiliyor, araban bile patlayabiliyor. Öndeki aracın süspansiyon parçası kaskına isabet edip öldürebiliyor. Spin atarken arkandan gelen hızlı sürücü çarptığı için ölebiliyorsun ya da ağır yaralanabiliyorsun. Bunların hepsinin yaşanmışlığı var, sen ve senin gibi komplo sevenler de "görevini yaptı" diyor.

Önceki yarışta tek suçlu Hamilton değildi, hepiniz başarılı olana o kadar nefretle bakıyorsunuz ki geçen yarışta Hamilton'ın tek suçunun yanlış virajda yanlış kişiye karşı burnunu sokma kararı vermesi olduğunu göremedi. Açın o kazayı tekrar seyredin, Hamilton en iç çizgide hiçbir şekilde sola kaymamışken kendi çizgisini kesen Verstappen çarpıyor orada. Çarpan ve öncesinde sıkıştıran Verstappen olduğu için zaten Hamilton ağır ceza almıyor.

Bu kazada olan olay ise 20 yılda izlediğim 400 civarı yarışta en az 20 defa gördüğüm acemice yapılan basit bir ıslak pist kazası işte. Sizler hangi yarışı izlediniz bilmiyorum. Bottas gidip Verstappen'e çarpmış gibi konuşuyorsunuz, Bottas orada Verstappen ile alakası olmayan Norris'e çarpıyor. Çarpmadan sonra kendisinin ve arkasındakilerin bazılarının yarış dışı kalacağı kesin, Norris'in sola doğru kontrolünü kaybedeceğini de mi falda görüyor? Verstappen'e çarpan, araç kontrolünü kaybedip sola doğru kayan Norris oluyor istemeden. Bottas Dünya'nın açık ara en iyi bilardo oyuncusu herhalde sizlerin mantığına göre, üstelik geleceği de görüp önündeki arabanın kime doğru kontrolünü kaybedeceğini de görüyor. Malum oluyor o zaman... Ayrıca açık kokpitte ıslak pistte öndeki arabanın sıçrattığı suyun görüşü ne kadar kapattığından da haberiniz yok. Bu kadar acemice kazaların ıslak pistlerde olmasının 2 ana nedeninden biri de bu.

Gerçekten şu haterlıktan da, fanatizmden de, her şeyden komplo çıkarılmasından da çok sıkıldım. Hadi alın F1 de sizin olsun futbol ve tenisten sonra.
D-dostum biz sadece şaka yapıyorduk.
 
Emin olun bu sporda boyle komplolara yer yok.
Bu sporda komplosu kurulacak yerler var, kurulmayacak yerler var. Mesela araç geliştirmede bırakılan gri alanların sınırını zorlayıp yapılan bazı şeylerin komploları kurulur, en az yarısı da doğru çıkar. Casuslukla ilgili komplolar kurulur, bunların da bazıları doğru çıkar. Takım arkadaşına avantaj sağlamak için bilerek "basit bir" darbe alarak bayrak çıkarılmasına komplo kurulabilir ki bu da oldu geçmişte. Yalnız gidip sürücüye talimat verilip de o sürücünün "hem kendi hem başkalarının hayatını tehlikeye atacağı" bir kazayı isteyerek yapacağını iddia etmek komplonun ötesine geçiyor.

Crashgate 2008'i örnek verebilirim.
Oradaki olayın, önündeki ve arkasındaki arabayla mesafe varken ve viraj çıkışında yavaşken tam dik darbe alınmayan bir kaza olduğuna dikkat ettin mi? Bu olay ortaya çıktığında Renault'ya neler yapıldığını da biliyor musun? Mercedes de şu anda olduğu konumda kalkıp her şeyini, yıllarını çöpe atacak ve en az 2 yıl men yiyeceği bir olayın takım talimatını verecek diyorsun buna göre.

Zamanında MSC gidip kasti yarış engellemesi yaptığında ya da pist üzerinde "rakibinin hayatını" tehlikeye attığı durumda cezasız bırakılmadı. Sürücüler şampiyonasından diskalifiye edildi, aslında şampiyon olabileceği sezon sonuncu kabul edildi. Hamilton hiçbir zaman pist üzerinde Schumacher kadar saldırgan ve pervasız bir sürücü olmadı, döneminde MSC'nin yaptıklarını görsen şu anda griddeki tüm sürücülere bu konuda teşekkür edersin. Şimdiki sürücülerin bu çirkin sürüşlerinde bile centilmenliklerini konuşuruz burada geçmişteki olaylara bakarsak.

2007 yılındaki casusluk skandalında McLaren rekabetçi olduğu sezonda takımlar şampiyonasından diskalifiye edildi. Sürücülerin toplam puanı Ferrari'yi geçseydi bile o sezon takım şampiyonluğunu alamayacaklardı.

O eski olayların sonrasında takımlara ve sürücülere verilen men cezaları ortada, Mercedes bu durumda 5-6 saniye sonrasını görebilen Nostradamus Bottas'a da Norris'e çarpma talimatı verip Verstappen'i yarış dışı bırakma talimatı verdi demeye getiriyorsunuz. İlginç yöntem gerçekten, Norris'e çarp ki alakasız yerdeki Verstappen yarışamasın... Olur da gelecek yıl (belki bu yılın son yarışlarından birinde) paddock'ta denk gelirsem Bottas'tan bana fal bakmasını isteyeyim.
 
Memur görevini yaptı. 2 Red Bull'u birden biçti. Tam görev adamı ya.
Kasıtlı bir müdahale değil, öyle bir hamle yaparsan kime çarpıp çarpmayacağını bilemezsin, kestiremezsin.
 

Geri
Yukarı