Felsefeyle alakalı olan kişilerin çoğu neden Ateist, Deist veya Agnostik?

Francis Bacon'un aforizmasını buraya da bırakalım o vakit;

"Deneyimle de sabit olduğu üzere şurası çok açık ki, felsefenin tadına şöyle bir bakanlar tanrıtanımazlığa, kendisini onunla doyuranlar ise dine yönelmeye daha yatkın olur."
Felsefe insanların ateist olmasına neden sebep olsun ki?
 
Büyük İslam alimlerinin birçoğu felsefe ile uğraşmışlardır. Günümüzde özellikle genç kesimin bu denli ateizme yönelmesinin temel sebebi materyalizm (yani maddiyatın ön planda olması).
Genellikle bir veya birkaç konuda oluşan sorundan kaynaklı olarak farklı düşüncelere yöneliyorlar sorunda şöyle oluşuyor:
Yaptığı araştırma yarım yamalak bilgi sahibinin yazdığı uyduruk kitap birçok bilgiyi yanlış aktarmış veya tercüme edilerek bozulmuş. Dolayısıyla konuyu yanlış anlıyor ve yanlış yorumluyor sonra mantıksız geliyor ve aydınlanma yaşadığını zannederek toplumun büyük birçoğunluğunun yanlış düşündüğüne kendisinin yeni bir şey keşfettiğini sanıyor.
Mesela Celal Şengör bir konuşmasında doğada denge yoktur balıklar yüzlerce doğum yapıyor insanlar 1 tane dediğinde aslında doğada bir denge olduğunu söylemiş oldu çünkü balıklar 1 tane doğursaydı büyük balıklara yem olacağından neslini devam ettiremezdi öte yandan insanlar çok doğursaydı bu sefer yiyecek kıtlığı olurdu diğer canlı türleri tehlikeye girerdi.
 
Felsefe insanların ateist olmasına neden sebep olsun ki?

Yüzeysel ve taraflı sorgulama, her şeye sebep olabilir. Zıtların birlikteliği esası unutulursa, çıkarımlar da yarım yamalak olacaktır. Mühim olan, derinlemesine düşünmek ve sürekli olarak bulunduğun halden şüphe etmektir. İfrat ve tefritten uzak olan aklın, felsefe ile ilişkisi daha doğurgandır. Ama kesinlik yanılgısına hapsolan bir zihin, kendi düşüncesini ilahlaştıracaktır.
 
Son düzenleme:
Yaptığı araştırma yarım yamalak bilgi sahibinin yazdığı uyduruk kitap birçok bilgiyi yanlış aktarmış veya tercüme edilerek bozulmuş. Dolayısıyla konuyu yanlış anlıyor ve yanlış yorumluyor sonra mantıksız geliyor ve aydınlanma yaşadığını zannederek toplumun büyük bir çoğunluğunun yanlış düşündüğüne kendisinin yeni bir şey keşfettiğini sanıyor.
Şurası Türkiye'deki ateistlerin %70'inin özeti olmuş. Elinize sağlık. 2 kelime İngilizce bilmeyen insanlar Bertrand Russel'ın kitabının İngilizcesinden çevirdiğim yere sen bilerek farklı çeviriyorsun diye bana aptalın tekinin tweetini gönderiyor 🤣 .
 
Şurası Türkiye'deki ateistlerin %70'inin özeti olmuş. Elinize sağlık. 2 kelime İngilizce bilmeyen insanlar Bertrand Russel'ın kitabının İngilizcesinden çevirdiğim yere sen bilerek farklı çeviriyorsun diye bana aptalın tekinin tweetini gönderiyor 🤣.

Amaçları çoğunlukla haklı çıkmak veya farkli olmak oluyor, fikir edinmek isteyen kendine bir şeyler katmak isteyen pek olmuyor.
Bir de muhafazakar kesimin tutumuda etkili iki tarafın iki uç noktasıda aynı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı