Ruh var mıdır?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

edelkrone

Decapat
Katılım
29 Temmuz 2021
Mesajlar
739
Makaleler
1
Çözümler
5
Daha çok bilimsel açıdan bakmaya çalışıyorum.
"Bilim dilinde "ruh" derken kastedilen, beynin faaliyetleri sonucu oluşan algıların ve davranışların tümüdür." (Evrim Ağacı'ndan alıntıdır.)
Ruh sözcüğü, çoğu yerde kullanılan içi boş bir sözcüktür. Sinir ağlarının birbirleriyle etkileşiminden ortaya çıkan bilinç vardır.
Bilinç, beyindeki elektriksel titreşimlerin sonucu ortaya çıkan algılama, kavrama yetisidir.
Yapay zekadaki yapay nöral ağlarla oluşturulan robotlar da ruhun değil bilincin var olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Sadece aramızdaki fark: Bizim sinir sistemimiz fiziksel acıya dayalıdır.
Hatta acıyı anlayabilen robotlar bile geliştirildi. Ama acı çekmiyorlar sadece anlıyorlar.
Siz ne düşünüyorsunuz? Ruh mu yoksa sadece bilinç mi vardır?
 
Son düzenleme:
aslında bu deney gerçek ama bilim insanlarının bir kısmı bunun insan öldükten sonra hücrelerin çalışmaya devam etmesi ve enerji harcamasıyla olduğunu söylüyor ama bu kanıtlanmadı
 
Dostum, ruh, soyut gerçekliği olan bir varlıktır ve insan bilinci yâni şuuru ile aynı anlama gelir diye zannediyorum. İnsanın biyolojik varlığı somut olduğu için bilimsel olarak ölçülebilir bir varlıktır ama ruh soyut olduğu için hiç bir ölçüm yöntemi ve cihazı ile her hangi bir "ölçüye gelmez, getirilemez!" Madde atomlardan meydana gelir ve biyolojik beden de bir madde olduğu için ölçüm kabûl eder ama ruh, madde olmadığı için onu ölçebilecek bir yöntem ve cihaz bulmak mümkün değildir. "Düşünüyorum o halde varım" sözü ile anlatılan düşünen varlık, aslında kişinin ruhudur yâni iç sesidir, vücudu değildir. Vücut sadece çok gelişmiş bir biyolojik araçtır. Bu aracı, ruhun kullanması için yaratan ve asla nasıl olduğu çözülemeyecek bir bağlantı ile, onu ruha bağlayan ise elbette Yaratıcıdır. Yaratıcı, insanların suretlerine yâni biyolojik yapılarına değil hükmî şahsiyetlerine yâni ruhlarına bakarak değerlendirme yapar.
 
Bir insan öldükten sonra 21 gram hafiflemiştir.

Öldükten sonra insan vücudunda hafifleme olabilir.

Ölümle birlikte idrar torbası gevşeyerek içeride bulunan idrar dışarıya çıkar. Rektum gevşeyerek bağırsaklarımızdaki dışkı dışarı çıkar. Akciğerlerimiz gevşeyerek barındırdıkları havayı dışarı bırakırlar vs.

Bunlar vücudun hafifleşmesine sebep olabilir ancak "ruh" ile bir ilgisi yoktur.

Zaten "fizikötesi" olduğu iddia edilen bir varlığın, fiziksel özelliklerle tanımlanması bile başlı başına bir çelişkidir.
 
Ruh, kader, dinler, burclar vs komple uydurma.
Yanlislanamayacak konseptlerin varligini tartismak da zaman kaybi. Ama zevkli, hepimiz yapiyoruz.

Ben inanırım bu tarz varlıklara açıkçası. Özelikle de küçükken yaşadığım bir olay nedeniyle kesinlikle inanıyorum. Kaldı ki sonsuz evrende sadece insanların olduğunu düşünmek büyük bir yanıldı.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı