Sizce karanlık var mıdır?

Zaten ışık sayesinde görmüyor muyuz biz? karanlık da ışığın olmamasıdır.
Işığın olmadığı ortamı görüyorsun, normal hayattaki gibi renklerin olmadığı bir ortam; dolayısıyla yansıma da olmadığı için her cisim siyah gözüküyor. Evet, ışık sayesinde görüyoruz ama ışığın olmadığı ortamı da görebiliyoruz. Sadece yokluk yani hiçbir şey yok, “karanlık”ın tanımı.
 
Işığın olmadığı ortamı görüyorsun, normal hayattaki gibi renklerin olmadığı bir ortam; dolayısıyla yansıma da olmadığı için her cisim siyah gözüküyor. Evet, ışık sayesinde görüyoruz ama ışığın olmadığı ortamı da görebiliyoruz. Sadece yokluk yani hiçbir şey yok, “karanlık”ın tanımı.
Yokluğu nasıl görebilirsin?
 
Evrenin hiçbir yerinde saf karanlık diye bir şey yoktur. Mutlak sıfırın üzerindeki herhangi bir sıcaklıktaki herhangi bir nesne, nesnenin sıcaklığına bağlı bir frekans dağılımı ile tüm frekanslarda elektromanyetik radyasyon olan kara cisim radyasyonu yayar. Güneş için, yaklaşık 5.800K'lik bir yüzey sıcaklığında, bu emisyon eğrisinin zirve yaptığı frekans (kesinlikle tesadüf değil) görünür ışık spektrumunun ortasındadır.

-Alıntıdır-

Peki mutlak sıfırın altında ne oluyor.
 
Peki mutlak sıfırın altında ne oluyor.
Gaz ne kadar soğuksa, parçacıklar o kadar yavaş olur. Sıfır Kelvin'de (eksi 273 Santigrat derece) parçacıklar hareket etmeyi bırakır ve tüm düzensizlik ortadan kalkar. Bu nedenle, Kelvin ölçeğinde hiçbir şey mutlak sıfırdan daha soğuk olamaz. Fizikçiler artık laboratuvarda yine de negatif Kelvin değerlerine sahip olan bir atomik gaz yarattılar. Bu negatif mutlak sıcaklıkların görünüşte saçma birkaç sonucu vardır.
 
Varlık felsefesine kayar bu. Karanlık ışığın olamaması durumudur. İnsan bazında karanlık, fiziksel niceliklerce baktığımızda aydınlık olabilir. Her frekansı algılayamıyoruz, malum. Gökyüzünden bahsedecek olursak örneğin, Bortle Ölçeği (Bortle Scale) adı verilen ölçek, karanlığı "ölçmeye" yarıyor. Sırf bir şeyi biz algılayamıyoruz diye "Bu karanlıktır!" demek doğru olmaz. Tüm boyutlarıyla bakmak lazım. Işık yok edilebilir ama enerjisi asla.
 
Yokluğu nasıl görebilirsin?

Işık her maddeden sekerek maddeye göre bize bir renk gosteriyor ve ışığın içinde tüm renkler var siyah dışında yani isigin olmadığı zaman her şeyi görüyorsun ama ışığın renkleriyle degil.

Gaz ne kadar soğuksa, parçacıklar o kadar yavaş olur. Sıfır Kelvin'de (eksi 273 santigrat derece) parçacıklar hareket etmeyi bırakır ve tüm düzensizlik ortadan kalkar. Bu nedenle, kelvin ölçeğinde hiçbir şey mutlak sıfırdan daha soğuk olamaz. Fizikçiler artık laboratuvarda yine de negatif kelvin değerlerine sahip olan bir atomik gaz yarattılar. Bu negatif mutlak sıcaklıkların görünüşte saçma birkaç sonucu vardır.

Güzel cevap ama benim sormak istediğim şey baska ve özür dilerim bunu anlamadym.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Evrenin hiçbir yerinde saf karanlık diye bir şey yoktur. Mutlak sıfırın üzerindeki herhangi bir sıcaklıktaki herhangi bir nesne, nesnenin sıcaklığına bağlı bir frekans dağılımı ile tüm frekanslarda elektromanyetik radyasyon olan kara cisim radyasyonu yayar. Güneş için, yaklaşık 5.800 K'lik bir yüzey sıcaklığında, bu emisyon eğrisinin zirve yaptığı frekans (kesinlikle tesadüf değil) görünür ışık spektrumunun ortasındadır.

-Alıntıdır-
Bu güneşin olduğu yerde var olduk değil mi peki bu durumda gözlerimizin bu ışığa göre gelişmiş olması tesadüf mü sence? Ayrıca bizim görebildiğimiz spektrumdan daha geniş görüşe sahip canlılar da mevcuttur. Örneğin, arılar morötesi ışığı görebilirler ve bazı yılan türleri kızılötesi ışığı algılayabilirler. Ayrıca bazı balıklar da ultraviyole ışığı görebilirler. Parantez içindeki yazıyı kaldırabilirsin. Olaya bi de öteki taraftan bak. Tek taraflı bakıyorsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı