Çin nasıl bir ülke?

Merhabalar, Çin nasıl bir ülke?
Baskıcı ve bazıları zorla işçi yapıyorlar ve Türklere ırkçılık yapıyorlar diye biliyorum. Doğru mu?
Nüfus aşırı kalabalık bir ülkeymiş ve bazıları yaşanmaz diyorlar.

Bu soruyu sadece meraktan sordum, gitme gibi nedenim yok.
oralarda social credi diye bir olay var eyer social credi azsa toplumdan dışlanıyorsun
 
15 gün Çin'de bulunmuştum. Internette Çinle ilgili yazılan şeylerin çogu yalan yanlış şeyler.

Halkın alım gücü Türkiyeden bir tık daha iyi. Ama eski Çinn gibi değilmiş. Özellikle pandemiden sonra Çin'e ticaret için gelen yabancı sayısında düşüş olmuş.

Havalimanında bir olumsuz durumla karşılaşmadım. Tabii ki WeChat hesabınız olmadan içeri geçemiyorsunuz. Wechat'ten uzunca bir form doldurmanız lazım ülkeye girebilmek için

İnsanları kendi halinde, etliye sütlüye karışmayan kişiler. Türkiye'deki gibi misafirperverlik beklemeyin tabii ama yabancı olduğunuzu gördüğünde çıkar sağlamaksızın yardımcı oluyorlar.

Yemek konusunda ise çok çeşitliler. Tabii ki yemek kültürü bize göre değil. Türk ve Arap lokantaları var ama oradaki Türk ve Arap lokantaları kazık fiyatlı olduğu için ben Uygur müslümanların lokantalarını tercih ediyorum. Hem yemekleri çok lezzetli hem helal kesim hem de fiyatı çok iyi.

Çin'de tek tük de olsa başı kapalı müslümanlar gördüm. Gittiğim Uygur Müslümanların lokantasında Çinli müslümanlar rahatlıkla namaz kıldıklarını ve kuran okuduklarını gördüm. Internette yazan her şeye inanmayın. Zaten halkın kendilerine zararı olmadıkça dinle ilgili şeylerle ilgilenmiyorlar.

Çinin yerel halkı kağıt parayı unutmuş durumda. Bir ciklet alımında bile WeChat'ten ödeme yapıyorlar. Wechatten konum olarak taksinin alıp götüreceği yeri seçiyorsunuz ve ödemeyi WeChat'ten yapıyorsunuz. Başka şekilde taksiye binemezsiniz. Taksilerin hepsi elektrikli araçlar. Haliyle taksiyle seyahat ucuz. 60 kmlik yola 300 yuan yani bin tlye yakın para verdim. Bin tl pahalı demeyin bizim paramız değersiz gecen şene 400 lira felan yapıyordu.

Ülkedeki arabaların yarısı elektrikli ve çok lüks arabalar. Benim orada gördüğüm en dandik araba 2010 model Passat falandı. Birçok Avrupa ve adını markasını hiç duymadığım arabalar vardı. Arabaları yayla gibi geniş. Gördüğüm her 10 araçtan 6'sı felan elektrikliydi. (elektrikli araçların plakası farklı renkte. Oradan çıkartıyordum)

Bizim gibi oranın halkıda çayı çok seviyor. Aynen bizim gibi gelen misafirlere durmadan çay ikram ediyorlar. Çayları acımsı biraz tatsızdı.

Eskiden Çin'de yabancı pek olmadığı için turistler çok dikkat çekermiş. Ama 10 yıldır bu durum değiştiği için çoğu turistlerden bıkmış durumda bile. Ama benim saçım kıvırcık olduğu için çoğu kişi bana ilgi alaka gösteriyordu.

Maalesef hem Türk lirasının değeri çok düşmesi hem Yuan'ın değeri global paralara karşı artmasından dolayı Çin bizler için eskisine oranla çok pahalılaştı. Mesela 2 3 yıl önce 10 tlye karnımı krallar gibi doyururdum. Şimdi ise orada karnımı 100 tlye zor doyurur oldum. Önceden 25 kurus felandı 1 yuan. Şimdi 3.70 TL. Ama buna rağmen birçok şey yine de Türkiye'den ucuz. Bu ekonomi koşullarda rahatça gezdiğim söylenemezdi ama.

Hijyen konusunda bazı yerlerde pek dikkat etmediğini söylemem gerekir. Ama bu Hindistan'daki gibi rahatsız edici düzeyde değil.

Halkı dışarıda yeme içmeye bayılıyor. Adım başı lokantalar var. Oraya gıda işi için gidenler bayağı para kazandığını söyleyebilirim.

Toplu ulaşımı çok az deneyimleyebildim ve fazlaca yoktu. Çünkü devlet vergi politikalarından dolayı özellikle elektrikli arabalarda vergi çok az alıyor. Hal böyle olunca araçlar çok ucuz orada. 2016 model Passat ( Türkiye'deki Passatlar Mercedesler gibi değil. Çok daha donanımlı ve geniş araçlar.) 5 bin dolar felandı.

Ben hiçbir ırkçılıkla karşılaşmadım. Sadece ben değil, birçok hintli pakistan afganistandan gelenler de vardı onların da ırkçılıkla karşılaştığını görmedim. Çin'in kendi halkı üzerinde herhangi bir baskı felan da hissetmedim. Ama Çin'de siyaset konuşanı göremezsin. Çin eski Çin değil zaten. Tanıdığım bir firma sahibi 400 dolarla bile işci bulamadığını söylemişti.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı