Tanrı Sadist mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yszuf

Kilopat
Katılım
13 Temmuz 2019
Mesajlar
4.681
Makaleler
2
Çözümler
36
Yer
Marsilya
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Kaptan
Merhabalar, aklıma eğer tanrı'nın (varsa) sadist olabileceği fikri geldi. Eğer varsa İslam dinine inananlara göre Dünya'yı "O" yarattı ve O'nun istediklerini yapanlar cennete, yapmayanlar ise cehenneme gidecek. Hiçlikten bir şey canlı yaratıp sonrasında olacakları sen belirlemişken o yarattığın şeyin acı çekmesi hoşuna gider mi? Vikipedi tanımına baktığım zaman "Sadist, başkalarına acı çektirerek zihnen doyum sağlayan kimse anlamına gelir. Sadist sözcüğü, sadizmin fikir babası Fransız aristokrat ve yazar Marquis de Sade'nin isminden türetilmiştir. Fransızca kökenli bir kelimedir." yazıyor. Ama doyum sözcüğü tanrı için geçerli olmamalı, çoktan doyuma ulaşmış olması gerekli. Siz ne düşünüyorsunuz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İnsanlar sadist olurlar. Tanrı´nın insanlar gibi duyguları olmak zorunda değil. Tanrı´ya bir yaratıcı gözüyle bakmak lazım. Tanrı bir güç. İnsanüstü bir varlık. İnsanların tarih boyuncaki en büyük yanılgısı Tanrı´yı kendilerine benzetmeye çalışmış olmalarıdır.
O zaman insanları istediğin gibi değiştirebilme ihtimalin varken onlara acı çektirme isteğinin sebebi nedir?
 
Sen tanrıya, yeni her şeyin yaratıcısına insana ait bir özelliği yükleyemezsin. Ayrıca olacakları o belirlemiyor, senin neyi seçeceğini biliyor. Sana şans tanınmış ve sen onu değerlendirememişssen bunun sorumlusu asla tanrı değildir.

@Vâreste Feylesof, sizin yorumunuzu çok merak ediyorum hocam.
 
Tanrının ahlakını bilebilir misin? Hayır.
Fusillet 42-46, bakınız.
Tanrının sana ceza vermesi suç işleyenin hapse atılması gibi, sadistlik olmuyor.
Ayrıca bahsettiğin İslam da Allah, tevrat da olduğu gibi acımasız, her şeyi bilemeyen ve sürekli kanışan bir tanrı figürü değil. Zaten tanrının cinsel isteği veya cinsel ihtiyacı olmadığını ve dünyada normal bir insan gibi yaşamadığını herkes bilir.

O zaman insanları istediğin gibi değiştirebilme ihtimalin varken onlara acı çektirme isteğinin sebebi nedir?

İslam'da Allah kaderi yaratıyor ve genellikle Tevrat'daki gibi sıksık olaylara ve oluşturduğu çizelgeye müdahale eden bir tanrı figürü değil.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
O zaman insanları istediğin gibi değiştirebilme ihtimalin varken onlara acı çektirme isteğinin sebebi nedir?
Zamandan ve mekandan münezzeh denilen bir varlık için senin çekeceğin acının ya da duyduğun hazzın pek bir önemi yok zaten. Senin gözünde büyüttüğün duygular ve anlama biçimin tanrının gözünde çok farklı. İnsanca düşündüğün zaman bir tanrı, zalim, gaddar ve psikopattır. Ama tanırının düşünce biçimini bilmediğimiz için (eğer varsa) bu tarz konular somut değil daha çok felsefik oluyor. Ama genele yaydığımızda insan bakış açısına göre Tanrı egoist, narsist ve zalimdir.
 
O zaman insanların örneğin kadınlara tecavüz eden bir adamı linçlemesi de sadistliğe girmez mi? Allah yapılan her kötülüğün cezalandırılacağını, yapılan her iyiliğin de mükafatlandırılacağını söylemiş. Ayrıca inançsızlar hariç kimse cehennemde sonsuza kadar kalmayacak. Bir kimse günahı kadar cezasını cehennemde çektikten sonra cennete girebilecek.
 
Dini inancı olanlar hayır deyip geçecek fakat bahsedilen Tanrı Sadist ve Narsisttir. Kuran'da bile cehennemde nasıl işkenceler yapılacağına dair bir sürü ayet var. Sizin bir insana asla yapamayacağınızı cehennemde Allah size yapacak(?). Bazı insanları da direkt cehenneme gitmesi için yaratmış. Tanrı bir insanın kaderini belirler, sizin bir günah işleyip işlemeyeceğinizi o belirler. Tanrı'nın istemediği bir seçeneği seçemezsiniz, kader kavramı ile birlikte özgür irade de yok sayılır. Ayetlerde Allah insanları ruhundan üflediğini söyler, bizim insanlık olarak sahip olduğumuz bütün duygular Allah'tan gelir (Sevgi, Hüzün, Nefret, Kıskançlık vs).
 
Tanrı bir insanın kaderini belirler, sizin bir günah işleyip işlemeyeceğinizi o belirler. Tanrı'nın istemediği bir seçeneği seçemezsiniz, kader kavramı ile birlikte özgür irade de yok sayılır. Ayetlerde Allah insanları ruhundan üflediğini söyler.

Kur'ânın kader anlatyışı böyle değil, zorunlu döngüyü düşün tanrı olaya girene kadar güneşin doğudan doğup batıdan batması kader, ama senin sağ ile sol yön arasında kalıp tanrının solu seçmesi kader değil, olsa bile İslam inancında böyle değil.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı