Tanrı Sadist mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hâlâ olaya duygusal yaklaşıyorsun. İnsanlar duygusal varlıklardır. Dünya üzerinde yaşanan kötülükleri görüp suçu Tanrı´ya atmak az önca dediğim gibi Tanrı´ya bir insan gibi yaklaşıldığının göstergesi. Tanrı dünyaya müdahale etmek zorunda değil. Tanrı´nın yarattığı bir evrende fizik kurallarına uyan her olay gerçekleşebilir. İyilik ve kötülük biz insanlar için var olan bir kavram. Tanrı insanlar gibi iyi ya da kötü olmak zorunda değil.
 
Dini inancı olanlar hayır deyip geçecek fakat bahsedilen Tanrı Sadist ve Narsisttir. Kuran'da bile cehennemde nasıl işkenceler yapılacağına dair bir sürü ayet var. Sizin bir insana asla yapamayacağınızı cehennemde Allah size yapacak(?). Bazı insanları da direkt cehenneme gitmesi için yaratmış. Tanrı bir insanın kaderini belirler, sizin bir günah işleyip işlemeyeceğinizi o belirler. Tanrı'nın istemediği bir seçeneği seçemezsiniz, kader kavramı ile birlikte özgür irade de yok sayılır. Ayetlerde Allah insanları ruhundan üflediğini söyler, bizim insanlık olarak sahip olduğumuz bütün duygular Allah'tan gelir (Sevgi, Hüzün, Nefret, Kıskançlık vs).
Ama kaderi ne de olsa Allah yazdı cehenneme gireceksek de gireriz deyip tüm suçu ona atmak da mantıklı değil. Çünkü o bize bir irade ve akıl verdi. İyiyi ve kötüyü ayırt etmemizi sağlayan bir akıl. Bu nimeti de kullanmak bizim elimizde. Yaptığı şeyin günah olduğunu bile bile buna devam eden birisi tabii ki cezalandırılmalı.
 
O zaman insanları istediğin gibi değiştirebilme ihtimalin varken onlara acı çektirme isteğinin sebebi nedir?

İnananlara diğer boyutta, burada çektiği acılarla kıyaslanamaz bir ödül verecek olmasını hesaba katmayı unutuyorsunuz.
 
O zaman insanları istediğin gibi değiştirebilme ihtimalin varken onlara acı çektirme isteğinin sebebi nedir?

Şöyle o zaman knk.

"Bir öğretmen bütün öğrencileri sinavdan geçirip hepsini sevindirebilecekken neden sinava stresini onlara yaşatıp, saç baş döktürür ki"

gibi bir soru oluyor.

İslam inancinda sinav anlayisi vardir, o yuzden bu ornegi verdim.

Ayrica ben kendim deizme yakin biriyim, henuz tam islamdan uzaklaşmadım fakat hadisler konusunda güvenim sarsılmıştır
 
Ayrıca o işkenceleri anlatir ki gitmeyin diye, her şey zıttıyla bilinir arkadaşlar, siz bir şeyin zıttını ne kadar iyi bilirseniz o diğer zıttı da o kadar iyi anlarsınız.

Misal bir çocuk elini sobaya soktuğunda ona elin ufacık yanıcak demezsiniz, işte mecaz tabir olarak, kül olursun dersiniz. Ki buda elini sobaya sokmamış zıtlık durumunun değerini daha iyi anlar, gibi düşündüm ben
 
Ayrıca o işkenceleri anlatir ki gitmeyin diye, her şey zıttıyla bilinir arkadaşlar, siz bir şeyin zıttını ne kadar iyi bilirseniz o diğer zıttı da o kadar iyi anlarsınız.

Misal bir çocuk elini sobaya soktuğunda ona elin ufacık yanıcak demezsiniz, işte mecaz tabir olarak, kül olursun dersiniz. Ki bu da elini sobaya sokmamış zıtlık durumunun değerini daha iyi anlar, gibi düşündüm ben
Herkes müslüman değil, dünyada 5000 tane din var. Sırf iman etmediğin için de gidiyorsun cehenneme (sonsuza kadar). Ben averaj bir müslümandan daha iyi biriyimdir ama ben inanmadığım için cehenneme gideceğim islamiyete göre.
 
Sen tanrıya, yeni her şeyin yaratıcısına insana ait bir özelliği yükleyemezsin. Ayrıca olacakları o belirlemiyor, senin neyi seçeceğini biliyor. Sana şans tanınmış ve sen onu değerlendirememişssen bunun sorumlusu asla tanrı değildir.

@Vâreste Feylesof, sizin yorumunuzu çok merak ediyorum hocam.
Hocam kaderin seninle birlikte mi gelir yoksa her insanın kaderi önceden yazılmış mıdır? İnternette araştırdığım zaman kader önceden yazılmıştır diye şeyler görüyorum. Eğer böyle ise olacakları o belirliyor demektir. Eğer sen birisine şans adı altında bir yol daha gösterirsen ve o yolun nereye çıkacağını bilirsen pek şans olmaz.
Tanrı sadist olamaz. Eğer sadist olsaydı olumlu bütün duygular var olmazdı.
Hocam sadistlerin olumlu duyguları yok mu?
Tanrının ahlakını bilebilir misin? Hayır.
Fusillet 42-46, bakınız.
Tanrının sana ceza vermesi suç işleyenin hapse atılması gibi, sadistlik olmuyor.
Ayrıca bahsettiğin İslam da Allah, tevrat da olduğu gibi acımasız, her şeyi bilemeyen ve sürekli kanışan bir tanrı figürü değil. Zaten tanrının cinsel isteği veya cinsel ihtiyacı olmadığını ve dünyada normal bir insan gibi yaşamadığını herkes bilir.



İslam'da Allah kaderi yaratıyor ve genellikle Tevrat'daki gibi sıksık olaylara ve oluşturduğu çizelgeye müdahale eden bir tanrı figürü değil.
Hocam birisinde insan ahlak yasasına göre yapılması zaten yanlış olan şeyler oluyor. Mesela adam öldürürsen hapse gidersin ama senin yaptıklarından daha çok yapmadıklarından dolayı, hiç kimseye karışmamana rağmen cezalandırılman biraz...
Zamandan ve mekandan münezzeh denilen bir varlık için senin çekeceğin acının ya da duyduğun hazzın pek bir önemi yok zaten. Senin gözünde büyüttüğün duygular ve anlama biçimin tanrının gözünde çok farklı. İnsanca düşündüğün zaman bir tanrı, zalim, gaddar ve psikopattır. Ama tanırının düşünce biçimini bilmediğimiz için (eğer varsa) bu tarz konular somut değil daha çok felsefik oluyor. Ama genele yaydığımızda insan bakış açısına göre Tanrı egoist, narsist ve zalimdir.
O zaman neden sadece kendi varlığına inanmasa da diğer herkesle huzur içinde yaşayan, kimseye bir kötülüğü olmayan insanlara o kadar acı şeyler yapacağını belirtmiş? Zamanında ona da kendisi bir kitap yollayıp sonrasında başka bir kitap yollayıp en son yolladığına inanmayanlar cehenneme gidecek deniyor.
O zaman insanların örneğin kadınlara tecavüz eden bir adamı linçlemesi de sadistliğe girmez mi? Allah yapılan her kötülüğün cezalandırılacağını, yapılan her iyiliğin de mükafatlandırılacağını söylemiş. Ayrıca inançsızlar hariç kimse cehennemde sonsuza kadar kalmayacak. Bir kimse günahı kadar cezasını cehennemde çektikten sonra cennete girebilecek.
Eğer onu linçleyenler hakettiği için yapıyorsa sadistliğe girmez ama eğer canı acı vermeyi sevdiği için giriyor ise sadistlik sayılır. İnançsızlar neden sonsuza kadar cehennemde kalacak diye belirtiliyor? Bu yine de adil değil.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı