Komunizm nedir?

Devletin olmadığı fikrini savunan ideoloji sosyalizm değil miydi?

Asıl sosyalizm devletin varlığını savunuyor. Sosyalizm bir geçiş aşaması kapitalist toplumdan sosyalizme geçiş, ardindan komünizme geçiş. Devlet vardır sınıf ayrımı çok belirgin olmasa da yine de sınıf ayrımı vardır komünist topluma geçilmeden önce halkı komünist topluma hazırlar.
 
Komünizm insan doğasına aykırı. Eşitsizlik yoksa rekabet yoksa insanlar yaşayamaz. Adalet olur ama eşitlik olmamalı. Bu güne kadar komünizmle ayakta kalan ülkeler kalmadı. Bugün Rusya veya Çin gibi kendini komünist/sosyalist olarak belirleyen ülkeler bile kapitalist şekilde hareket ediyorlar ki ayakta kalabilsinler.
Aslında komunizm bir devlet kapitalizmidir. Fakat rekabet ortamı olmaması ve üretilen ürünler için müşteri bulma ihtiyacının olmamamsı nedeniyle hep başarısız olmuş bir ideolojidir.
Hukukun olmadığı bir ülkeye kapitalizmi getirirsen ortaya dikta rejiminin hakim olduğu, enflasyonun hesaplanamadığı bir ülke oluşturmuş olursun.
O nedenle kapitalizmin uygulanması için hukuk çok önemlidir.
 
Üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen. Sosyalizm geçiş aşamasıdır.
 

Geri
Yukarı