Türk Hava Kuvvetlerinden İhraç Edildiler

@Jira Bölgemizde yalnız kalmak üzereyiz ve var oluşu güçlü bir orduya bağlı olan bir ülke olarak savaş jeti başta olmak üzere modern savunma platformlarımız yetersiz. Elde 400-450 tane F-16 olsaydı zaten F-4'lerin yerine başka bir uçak almak gereksiz olurdu hatta F-4'ler 10 yıl önce emekli edilirdi ancak maalesef bu F-4'lerin kullanımı kısa vadeli kalmayacak. Sorun da bu, envanteri modernize edip genişletmemiz gerekirken eski uçaklara belki de 15-20 yıl daha bel bağlamak durumunda kalabiliriz. Diyelim milli uçağımız çok gecikti (ki çok muhtemel) o zaman ne olacak? En iyi ihtimallerde bile 15-20 yıl arası diyoruz süreye, bu süre hiç değilse 2 filoluk daha modern bir uçak için HK'nin harcama yapması için çok kısa bir süre değil.

Gerçi nereye yanlayacağımızın belli olmadığı politikada bize kim uçak satar orası da ayrı bir konu. :D
 
Bize ambargo uygulayan İsveç'nin kapısına gidip 50 tane Gripen (örnek veriyorum) alacağım diye çal bakalım, kalıyor mu politika, ambargo görürsün :) ABD gibi ülkeler tok olduğundan inatlaşabilir ama İsviçre gibi ülkeler kazanacağı parayı düşündüğünde ılımlı politika izleyebilirler, hiç naz yapacaklarını sanmıyorum. Aynı şekilde Eurofighter'ı da paşa paşa satarlar.

Ama her şeyden öte bu uçaklar pahalı ve F-4'ün yerini dolduracak uçaklar değil. F-35'ler F-4'ün yerini aratmayacaktı ve bu yüzden emeklilik planları yapılmaya başladı ancak bu tarz uçaklar kapatamaz. SU-34 gibi bir uçak işimizi görürdü dediğin gibi. SU-34'ün en büyük rakibi batı tarafında F-15E. Maalesef muadil olabilecek uçak da hiç ucuza gelecek bir uçak değil verseler dahi.

Milli savaş uçağı projesinin zamanı çok, burada herkes hemfikirdir. Şu an zaten berbat olan ekonomimiz virüsle birlikte iyice folloş oldu/olacak. Artık kendimizi kaç yıla toparlarız muamma. Ki son 10 senede hep eksiye düştüğümüz de bir gerçek.

Bu arada F-4 eski bir uçak ama küçümsenecek bir uçak değil... Özellikle yaptığımız modernizasyonlar ile hiç kötü uçak değiller, bir tık yaşlılar :)
 
Son düzenleme:
Yani belki de 20 yıl hatta fazla bir zaman boyunca, geçen sürede iyice eskiyecek olan 250 civarı F-16 ve 1 filo F-4 ile idare etmemiz gerektiğini mi düşünüyorsun? Güçsüz kalma gibi bir lüksümüz yok, özellikle son 1 yılda atılan adımlar nedeniyle düştüğümüz durum kötü. Geçen 5 yılda mültecilere harcanan parayla 2 filoyu bırak, komple hava kuvvetleri yenilenebilirdi, atılabilecek bir sürü adım bir hiç uğruna heba edildi. F-4'ler zaten yaşlı bir platform, F-16'lar da yaşlanacak ve bu sürede olacak kazalar gibi etkenleri de göz önünde bulundurursan hava gücü giderek eriyecek. Ne olursa olsun en az 2 filo Rafale/F-16/F-15/F-18 fark etmez, modern diyebileceğimiz çok yönlü uçaklardan hangisini alabiliyorsak envantere katmamız gerektiğini düşünüyorum.
 
Geçen 5 yılda mültecilere harcanan parayla 2 filoyu bırak, komple hava kuvvetleri yenilenebilirdi.
Sinirlenmem için hatırlatıyorsun sanırım :D Senin vergin, benim vergim bu tiplere gitti. İlk fırsatta Avrupa'ya kaçmak için nasıl tepindiler herkes gördü. Herkes biz değil tabii. Yediler kafalarına Yunanistan'ın smoke'larını. Keşke gidebilselerdi de kurtulsaydık. Bu Araplar'dan ne zaman fayda gördük ki şimdi görelim?

İdare edebileceğimizi düşünmüyorum kesinlikle. Ama şu an ordu sineğin yağını çıkaracak bir konumda. S-400 alımları zaten büyük paralara mal oldu, yaşanan güncel olaylar da iyice üretimi olmayıp vatandaş vergisiyle parayı döndürerek geçinen bir ülkeyi mahvetti. Daha fazla konuşursam Silivri yolları taştan olacak bana, neyse :D

İlla alacaksak bile F-15E alınmasını isterim. Deniz donanmamız daha kuvvetli olsaydı F-18 de düşünülebilirdi.
 
Bir de keşke tek derdimiz modern savaş jeti olsaydı. Diğer alanlarda da çok fazla eksiğimiz var, alemin tek hayır sever ülkesi olarak kendi derdimize düşmek yerine milyarları başka şeyler için harcamasaydık şu anda hem bir kısmı kapanmış olurdu hem de devam eden projeler hızlanmış olurdu. İşte gelişmiş ülkelerle bizim gibileri ayıran en önemli fark bu. Herkesin kendi çıkarını ölümüne savunması gereken bir küresel yapıda bunu yapmayıp başkalarının çıkarlarına çalışıyoruz...

@saY Konumlarına hiç bakmadım çünkü o sistemleri doğru düzgün kullanmayacağımız (kullandırılmayacağımız) için araştırıp moralimi bozmak istemedim. :D
 
Aynı duruma biz düşseydik Türkiye gibi kanatsız bir meleğin çıkıp bizi kurtaracağını hiç düşünmüyorum. İyilik meleğiyiz adeta. Çok fazla siyasi çıkarlar var, bu konular derin gerçi. Yönetimimizdeki tutarsızlık buna çok fazla yol açıyor.

Bannerlord'da bile Aseraylılar ultra uyuz yapılmış. Adamların 2 şehri kalmış, barış yapıyorsun. 2 gün sonra savaş açıyorlar. Topunun soyunu kurutacaksın :D
 
Yalan olduğu gün kim şaka yapıyor görürüz artık:D 2019'da da milli yolcu uçağımız havadaydı değil mi:) Cidden güldürdün beni:) Daha ismi dışında doğru dürüst elle tutulur bir şey yok ortada gelmişsin YouTube videosu gösteriyorsun bana:) Korona sonrası kimin ne halde çıkacağı belli değil, ABD amca zaten bize tripli, İngiltere de kalkacak bizimle yola çıkacak öyle mi? Peki:)

Bunlar maket hatta CGI değil mi?

eff19d2d7f154884b705-08012023ecdc78e3.jpg


En üzüldüğüm nokta ise bu tür yorumların, havacılık ile içli dışlı insanlar tarafından yapılmış olması.
 
Bunlar maket hatta CGI değil mi?
Maalesef sen o mesajın yazıldığı zaman geçen konuyu bilmediğin için böyle önyargılı bir yorum yapıyorsun ama en üzüldüğüm de önyargı maalesef. Hiç açıklama ile uğraşmayacağım kusura bakma ama yazıldığı tarih ve konunun amacı bambaşkaydı. Boşver beni havacı olarak görmesen de olur. Daha iyi havacılar var nasıl olsa burada onlar anlatır artık bundan sonra bol bol. İyi forumlar.

En üzüldüğüm nokta ise bu tür yorumların, havacılık ile içli dışlı insanlar tarafından yapılmış olması.
Son bir şey söyleyim o da CGI mı diye sorduğun için. Bu resmin çıktığı tarih ve benim mesajı yazdığım tarihi karşılaştır. Ayrıca bahsi geçen konu daha da önceye dayanır. Çünkü o tarihte ben bu uçak 2023’te semalarda olamaz dediğim için büyüdü. Nitekim hala sözümün arkasındayım. Roll-out vs. değil semalarda olamaz dedim. Daha fazla da böyle konuların içinde kalmak istemiyorum.
 
Son düzenleme:
@painkiller dalga geçer tavırlarla kendinizden çok emin bir şekilde proje yalan oldu, artık ortaya çıkmaz demişsiniz. Projeye o zamanlarda da verilen Roll-Out tarihi 2023 idi. 2023 sonunda uçtuğunda, bu sefer de "Ama ben uçmaz demedim, filoya alınmaz dedim" mi diyeceksiniz?

Neyse, söylenen söylenmiş zaten zamanında.
 

Geri
Yukarı