Neden felsefeyle uğraşanların çoğu ateist, deist, agnostik?

Buna dair bir kanıtınız var mı?

Mezhep ve benzeri oluşumlar Kur'an'da yasaklanmıştır.

Enam suresi 159:

Dinlerini parça parça edip fırkalara, hiziplere bölünenler var ya, senin onlarla hiçbir ilişiğin yoktur. Onların işi Allah’a kalmıştır. Allah onlara, yapıp ettiklerini haber verecektir

Mehdi, deccal, sünnet (tıbbi) ve daha bir ton zırvanın Kur'an'da yer almıyor oluşunu saymıyorum bile. Sünnilik farklı, İslam farklı bir dindir.
 
Mezhep ve benzeri oluşumlar Kur'an'da yasaklanmıştır.



Mehdi, deccal, sünnet (tıbbi) ve daha bir ton zırvanın Kur'an'da yer almıyor oluşunu saymıyorum bile. Sünnilik farklı, İslam farklı bir dindir.
Mezhep dinleri parça parça etmez, tefsirde mezhebin yanlışlığına değinmiyor, kaldı ki mezhepler Peygamber aleyhisselamın içtihat tavsiyesinden. Sahabelerin de mezhebi vardı.
 
Birinin helal dediğine diğeri haram diyor. Gayet de parçalıyorlar. Bunu anlamak için tefsire ihtiyaç yok.
Ancak mekruh der, hangi amel için bir mezhep helal diyor da diğeri haram diyor? Hadisleri kabul ediyorsanız içtihad yani mezhepleri oluşturan şeyin Peygamber tarafından teşvik edildiğini görürsünüz.
 
Allah'a inanmayanın ahlakının olması çok saçma zaten. Ahlak, İslam öğretisidir.
Bu mesaja gelene kadar bütün yanıtların ilgimi çektiği, beğendiğim konu. Elbet ki inanç konuları somut bir şekilde kanıtlanamaz dolayısıyla kişi kendisi için ne kadar "mantıksal" bir argüman sürse bile bu tartışmaya açıktır. Yine de izninizle kendi fikrimi belirtmek isterim.

Siz eğer ahlakı dinle bağdaştırırsanız ahlakınızın sebebi din olur. Yani şimdi siz eğer din olmasaydı, "amaan ne de olsa ceza almayacağım" diyip hırsızlık yapar mıydınız?

Bunu ben bir çobanın koyunlarına yön vermesi olarak görüyorum, peki biz neden ahlaklı davranmak için, güzel davranmak için çobana uymak zorunda kalalım? Eğer çobana uyup ahlaklı davranırsak çünkü bunu korkudan yaparız, sevgiden veya ahlaktan değil.

Dolayısıyla benim düşünceme göre ahlaklı biri olmak için dine ihtiyacımız yoktur. Benim ahlak ve etiğime göre de "din konusu özelinde" insanların dinine saygı duymamız, onların görüşlerini aşağılamamız yeterli. Bu tarz felsefi konular gerçekten keyifli oluyor bu arada.
 
Peygamber yalnızca elçi ve yol göstericidir.

Kuralları Allah koyar, peygamber de iletir.

Dolayısıyla İslam Kur'an'dan ibarettir. Başka bir kaynağa ihtiyaç yoktur. Bu sebeple hadisleri dikkate almıyorum.
Hadisleri sahabeler rivayet ediyor. Eğer hadisleri kabul etmiyorsanız sahabelerin güvenilirliğini de kabul etmiyorsunuzdur. O halde Kuranın doğruluğundan nasıl eminsiniz? Kuranı rivayet eden de sahabelerdir, peygamber okuma yazma bilmiyordu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı