Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
THH'ye başvuracağım. Ancak bunu konu başlığında açıkladığınız şekilde internetten mi yapmalıyım yoksa yetkili yere mi gitmeliyim.
İnternet üzerinden yaptığın başvurularda da en az fiziken gitmiş kadar etkili sonuç alırsın. Oturduğun yerden yapman en mantıklısı.
İsmi lazım değil bir siteden kasa aldım. Kutunun dışındaki hasarı fark etmeyip teslim aldım ve açınca panelin kırık olduğunu gördüm.

Siteye destek üzerinden hemen fotoğrafları attım ama hasarı kontrol ederken iş garipleşti. Ben sıfır aldığım kasa hasar görmüş sanırken disk kızaklarından biri yamulan, camın iç tarafı çizik ve ezik olan, ön camdaki koruma filmlerinden biri eksik olan bir ürünle karşılaştım. Hasarlı ürünle ortada kaldım bir de ayıpları eklendi. Ayıplı bölümlerin resmini de desteğe ilettim ama herhangi bir cevap yok 1 tam gün geçmesine rağmen...

Ürünü teslim aldığım halde ayıpları nedeniyle bir hak iddia edebilir miyim siteye veya çözüm bulunamazsa hakem heyetine karşı?

@BilgisayarKurdu

Eki Görüntüle 475902
Eki Görüntüle 475903
Eki Görüntüle 475904
Öncelikle tüketici hakları "Kargo paketinin içini açarak ürünü fiziken kontrol etmenize olanak sağlıyor". Her ne kadar kargo şirketleri imza bile attırmadan paketi bırakıp kaçsa da kutuyu açıp içine bakma hakkınız kesinlikle var.

Hepsini geçtim, bir kargoyu teslim alırken kutusunda ezilme - delik gibi durumlar olması durumunda tutanak tutturma veya ürünü kabul etmeme imkanız da mevcut. Kutuda ezilme gördüğün anda ürünü kontrol etmek istemeli, buna engel olunursa da tutanak tutturup iade talebi ile geri göndermelisin. Teslim aldığınız kutuyu mutlaka iyi inceleyin, dışında ezilme yoksa içerideki üründe de hasar yoktur; üreticiler gerekli köpük - havalı poşet ve kartonlar ile korumayı sağlıyor zaten.

Hikaye kısmını geçecek olursak mail yoluyla fotoğrafları da içeren bir mesaj çekeceksin satın aldığın sitenin resmi mail adresine. Resmi web sayfalarında belirtilen adrese durum ile alakalı bilgi aktar; mail olma sebebi kayıt altına olunabilir olması.
Devamında ilgili web sayfasının müşteri temsilcisini arayarak bilgi vereceksin ve iade talebi ile geri göndereceksin. Ürünün sana hasarlı şekilde geldiğini belirterek iade talebinde bulunacaksın.

2 hafta içerisinde elle tutulur bir karar aktarılmazsa, değişim veya iade seçenekleri sunulmazsa kanıtlar ve mail konuşmalarını da ekleyerek THH'ye başvuracaksın. Bu süreçte kargoyu kabul ettirmen aslında önüne problem olarak gelebilir ve kargo firmasını da ayriyeten şikayet etmen gerekebilir.

Daha önceden aynı durumu yaşayan ve hakkını alan kullanıcılarımız oldu, bu konu içerisinde derdini anlattığı, başvuru ve bekleme işlemini yaptığı; en sonunda ise hakkına kavuştuğu sürecin konuşmaları mevcut. Şu aşamada mail yolu ile resimleri de ekleyerek (Karton kutu da dahil) hemen haberdar et, ardından telefon ile görüşme sağla ve durumu bildir. Son olarak iade kodu alıp ücretsiz olarak geri yolla, yollarken güzelce paketle. Satıcının tutumuna göre süreç şekillenecek.
Hocam 3 veya 4. kez servise verdiğimde değişim istiyorum diye de not bıraktırırsam ürün değişiminden ziyade tamir ettilerse THH de servisi mi yoksa satıcıyı mı şikayet edeceğim? N11 de ki satıcım kapandı, başka yerde de göremedim. Adresi falan mesafeli sözleşmede ve faturada yazıyor tabi ki. THH'yi kazandım diyelim yeni ürünü kimden alacağım?
Satış sözleşmenizde ürünü tedarik eden ve garantisinden sorumlu firmanın adres ve iletişim bilgileri zaten yer alır. Aslında garanti süreçlerinde muhatabınız ilgili ürünün üreticisi ve ithalatçı veya ana distribütör servis ağlarıdır ancak THH başvurusunda faturada yazan satıcı bilgilerini girmeniz daha doğru olur; THH yetkilileri bana da bu şekilde bilgi aktardı. Satıcıdan kastım N11 mağazası değil, direkt olarak N11'i kast ediyorum; satış sözleşmenizde satıcı N11, tedarikçi olarak mağaza görünür. Siz N11 güvencesi ile alışveriş yaparsınız mağaza güvencesi ile değil.

Yalnızca başvuruda X ürünün resmi distribütörü olan X servisine ürün 3 defa gitti ancak seçimlik haklarımı kullanarak iadeyi tercih etmeme rağmen bu hakkımı kullanmama mani olundu şeklinde bilgi aktarırsın. Ürünü nereden aldığın - hangi servise yolladığın belli olduktan sonra süreç zaten lehine işler. İlk servise gidişi 6 ay içerisindeyse direkt olarak iade kararını çıkartmak çok daha basit olacaktır. 6 ayın sonrasında 3'den fazla kes servise gitmişse yine iade hakkınızı kullanabilirsiniz; yalnızca 3'ünde de elle tutulur problemler yaşanması ve parça değişimi gibi çözümler gerektiren gerçek sorunlar yaşanmış olması gerekmekte.

THH'yi kazanırsan bir nüsha size, bir nüsha firma adresine iletilir; hemen hemen aynı anda kararı her iki taraf da okumuş olur. Yeni ürünü genelde servis yönlendirir bu tip durumlarda, ilgili modele ait stok bulunamaması durumunda üreticinin onayladığı daha üst model cihaz verilmek durumunda kalınır. Karara uyulmazsa icra yoluyla, icra masraflarını da firmaya yükleyerek hakkını söke söke alabilirsin en kötü senaryoda.
 
Son düzenleme:
Süre konusunda kesın bısey yoktur. 31.01.2018 afyon THH verdıgım telefonum hala sonuclanmadı. Basvurdugumda THH dekı yetkılı 3-4 ay surer demıstı.


Öyle bir şey yok,

Kanuni süre 6 aydır.

Bence oraya git ve dosyanı sor bu kadar uzun sürmesi imkansız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı