Savaş Uçaklarının Arkasında Oluşan Alevin Sebebi

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 25
  • Görüntüleme 4B
Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.487
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Ben çocukken TV'de F-16, F-4 gösterilince ya da filmlerde görünce bu motorlarının arkasında oluşan alevin neden oluştuğunu çok merak ederdim. Benim gibi merak edenler illa ki vardır, sebebini açıklayalım.

Savaş uçaklarında da, yolcu uçaklarında da güç arttırıcı sistemler kullanılır. Yolcu uçaklarında sistem farklı olsa da savaş uçaklarında genel olarak Afterburner sistemi kullanılır.

Afterburner sistemi kısaca türbinden geçen yanmış gazların üzerine yakıt püskürterek tekrar buji ile ateşlenmesi sonucu olarak 2. bir yanma oluşturmaktır. Böylece motora giren havanın hızı ile çıkış hızı arasındaki farkın artması ile ek thrust (itki) kazanırız.

İşte o gördüğümüz alev afterburner sisteminden dolayı kaynaklanıyor. Sistemin detayı çok ama bu kadar bilgi kafi, detayını merak edenler yorumda belirtirse açıklarım tabii ki :)

1200px-FA18_on_afterburner.jpg


e09de8fe99fd0c4b5d0945d6fbfb6f10.jpg


İşaretlediğim yer difüzör ve yanmanın gerçekleştiği kısımdır.

Screenshot_58.png


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Hocam çıkan o sıcaklığı tekrar enerjiye dönüştürebilir miyiz?
Nasıl bir enerjiye mesela? Böyle bir kullanım yok uçakta, amaç itkiyi arttırarak uçağın ses hızına bir an önce ulaşması, hızlı manevra yapabilmesi, füzelerden kaçabilmesi sadece. Sıcaklıkla çok işimiz yok, Bernoulli ilkesi ile statik basıncı düşürüp, gazların hızını arttırarak bize lazım olan şeyi sağlıyoruz.
 
Hocam bu kadar yakıtı nerede depoluyor? Çok büyük bir şeye benzemiyor da bu:)
Diğer konuda cevaplamıştım.

Afterburner sisteminden bahsediyorsun sanırım. Bu sistemi için ayrı bir yakıt tankı yok. Yanma odasına giden yakıtın aynısını difüzör üzerinde sprey barlar (20-25 adet) ile afterburner'a taşıyorlar.

Uçak için söylüyorsan gövde, kanat ve drop tank diye tabir edilen yerlerde.
 
Nasıl bir enerjiye mesela? Böyle bir kullanım yok uçakta, amaç itkiyi arttırarak uçağın ses hızına bir an önce ulaşması, hızlı manevra yapabilmesi sadece. Sıcaklıkla çok işimiz yok, bernoulli ilkesi ile statik basıncı düşürüp, gazların hızını arttırarak bize lazım olan şeyi sağlıyoruz.

Anladım hocam. Hocam çok özel değilse mesleğiniz nedir? Uçaklar ile pek ilgilisiniz sanırım.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı