Tanrının bir kişiliği olsaydı nasıl olurdu?

Tanrı, sırf ona tapmaları için canlıları yaratacak kadar egoist, onları kendine yalvartacak kadar sadist, duymamazlıktan gelecek kadar umursamaz, tüm bu acılara izin verecek kadar kötü, kendine has espri anlayışı olan bir mizahşör ve kadınla sanatı yaratacak kadar da estetik bir varlık.
 
Çok eski olmasına rağmen ve konunun başlığından sapmasından dolayı cevap olarak şunu bırakıyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hititler vb. medeniyetlerde çok farklı tanrı figürleri de görebilirsiniz. Söylemek istediğim kim neye inanıyorsa bırakın ona inansın. Yani üçgen peynire mi tapıyor bu onun kararı, onun hür iradesi. Geçipte insanlara kanıt sunmak vs. gibi şeylere insanlar nasıl düşüyor anlam veremiyorum. O zaman gidip hindistandaki insanlara da ineğin et deposu olduğunu, dini bir varlık olmacağını anlatalım farklı gelmiyor değil mi.

Yıl 2020 hala kuranı kerim açıp kuranda yazıyor bak şu oldu yanlış bir harekettir. Yani siz bir kitap alıyorsunuz ve sürekli bilimle iliştirmeye çalışıyorsunuz. O videodaki dağların harket etmesi örneği 1920ler de diyelim onaylandı. Kuran kaç yılında yazıldı? Madem öyle yazıyordu, neden önceden böyle bir tez konulup ispatlanmadı. Öne sürüyor ya videodaki arkadaş.

Bu tarz şeyler görünce aklıma gelen en büyük soru ise şudur. Neden 3 büyük din Kudüs de çıkmıştır?


Konuyu biraz ben de saptırmış olabilirim. Kusuruma bakmasın konuyu açan arkadaş.

Cevabına gelirsek tanrı bir yazılımcıdır ve onun geliştirdiği algoritmalar içersinde devam eden bir düzen işlemektedir. Yani bir programcının yazdığı kodda hata olduğunda duyduğu acı kadar duyar. ( hayvan örneğine ithafen) Bu tarz örneklerden kişilik analizi yapılabileceğini sanmıyorum.
 
Tanrı, sırf ona tapmaları için canlıları yaratacak kadar egoist, onları kendine yalvartacak kadar sadist, duymamazlıktan gelecek kadar umursamaz, tüm bu acılara izin verecek kadar kötü, kendine has espri anlayışı olan bir mizahşör ve kadınla sanatı yaratacak kadar da estetik bir varlık.
Bu görüş, kutsal kitaplar etrafında gelişmiş bir fikir olarak duruyor. Peki bir insan, kutsal kitaplara inanmadığı halde, onun üzerinden tanrı yorumu yapabilir mi? Belki tanrı dediğimiz şey, biz insanların delirmemek için kendine söylediği bir yalandan mı ibaret?

O kadar karamsar bir yazı okudum ki, bir şey yazmamak elimde değildi.
 
Bu görüş, kutsal kitaplar etrafında gelişmiş bir fikir olarak duruyor.
Muhtemelen.
Peki bir insan, kutsal kitaplara inanmadığı halde, onun üzerinden tanrı yorumu yapabilir mi?
Evet yapabilir.
Belki tanrı dediğimiz şey, biz insanların delirmemek için kendine söylediği bir yalandan mı ibaret?
Hemen hemen evet.

İnsanı diğer canlılardan ayıran düşünebilmesi değil yalan söyleyebilmesidir. İnsanı bu kadar geliştiren de temelde yalandır.
 
Son düzenleme:
Tanrı varsa eğer umursamaz bir kişiliğe sahip olurdu. Millet birbirini kırıp geçirirken League of Legends TR ormancıları gibi çekirdeğini alıp bir kenarda izlerdi.
 
Arkadaşlar lütfen size tanrının olup yada olmadığını sormuyorum. Kafanızda bir tanrı figürü oluşturun ve gözlemlerinizi bu tanrıya aktarıp sadece nasıl biri olduğunu söyleyin.
 
Kıskanç, sinirli, kaostan beslenen, cani, adaletsiz biri olması muhtemeldir.
Linç yersem diye yazayım önceden, ateist veyahut tanrıtanımaz değilim.
Eski ahit ve Kuran'ın tanrısı tamamen insanları ayrıştıran ve taraf tutan bir tanrıdır. Hakaret etmeden konuşacak biriyle bunu tartışabilirim lakin önceden eski Ahit'i okumanız lazım.

Burada dinleri yargılama veya onların inanç sistemindeki tartışılan konularını yargılamak değil. Olaya sadece psikolojik yönden bakıyorum

Bilirsiniz ki hristiyanlikta hem yeni ahit hem de eski ahit kutsal kitap kabul edilir. Ve yeni Ahit'deki bağışlayıcı, aşırı merhametli tanrı'nin oglu, sozu olan ısa figürü ile eski ahitdeki aşırı sert olan çok katı (hatta zalimlige yakın derecede acimasizlik) tanrı figürü pek uyuşmuyor karakter olarak.
 
Kisilik insana ozgudur, tanri gibi ustun bir varlikta nasil olacagini hayal edemeyiz. 3 boyutlu bir cismin golgesi 2 boyutludur, 3D ortamdan 2D sekle projeksyon yapilmis sekilde gorunur, dolayisiyla bilgi kaybi yasarsin, golgesinden cismin tamamini goremezsin. Tanri da boyledir, eger varsa; insansi bir "karakter" ile sinirlandirilamaz, hakkinda net yorum yapamaz. Tanriya insan ozellikleri projekte edilemez.
 
Yazar ya da senarist olarak nitelendirebilirim. Yine de büyük bir fark var. Sadece temelini oluşturmakla, oyuna girmek aynı şey değil. Tanrı, acıdan ya da sevinçten beslenmez. İnsanlara ya da diğer canlılara yön vermez. İyi insanlar için tanrıya teşekkür etmezken, kötülüklerle dünyayı cehenneme çevirenler için tanrıyı sık sık suçluyoruz. İstemeden de olsa yapıyoruz. Sadece bir evren olduğuna da şahsen inanmıyorum. Belki ben hatalıyımdır. Sonuçta bir insanım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı