Korsan yazılım kullanmak için bahaneler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

ctrlshift

Hectopat
Katılım
30 Kasım 2019
Mesajlar
457
Makaleler
1
Çözümler
13
Arkadaşlar; korsan oyun, uygulama vesaire yazılımlar hakkında sürekli birileri tartışıyor. Ben de tartışıyorum fakat anlatmak epey zor oluyor kimi insanlara. Bunun üzerine tane tane herkesin anlayabileceği şekilde düşüncelerimi anlatmaya karar verdim.

Özellikle korsan deyince sadece emek hırsızlığı sananları ve "asgari ücretle geçinen adam nasıl oyuna 300 TL versin" diyenleri görünce kan beynime sıçrıyor.

1) Emek hırsızlığı nedir?

Bir kişinin, üzerinden gelir elde etmediği ürününü, sanatını, fikrini, kodunu, ödevini çalmak emek hırsızlığıdır. Bunun dışında, satıp para kazandığı şeyleri (dijital ortamda bile olsa) çalmak bildiğiniz sözlük anlamıyla hırsızlıktır. Hiçbir dinde yeri olmadığı gibi, yasalarda da yeri yoktur. Dükkandan mal çalmaktan, kasadan para çalmaktan zerre kadar farkı yoktur.
1.a)
evet korsanlık hırsızlıktır. Ücretli oyunlar, programlar, yazılımlar birer üründür. Bir insanın/ şirketin gelir elde ettiği ürünü ıllegal yollarla, kaçak olarak kullanmak hırsızlıktır. hırsızlık. bu kelimenin ne kadar çirkin olduğunu anlatmama gerek yok diye düşünüyorum. Korsanlık emek hırsızlığı değil, ürün çalmaktır. Dinlerdeki kul hakkı bir yana, felsefi ahlak açısından etik değildir, kanunlarla da yasaklanmıştır.

2) Asgari ücret, dolar kuru, bi' oyuna o kadar para verilir mi?

Kıymetli dostlarım! Siz çıldırdınız mı? Bu cümleleri nasıl rahat rahat kurabiliyorsunuz anlamıyorum. hiçbir sebep, ne ürünün fiyatı, ne sizin ekonomik durumunuz, ne satıcının kötü biri olması ,7 yaşın altında olmadığınız sürece, hırsızlık yapmayı haklı çıkarmaz.

2.a)
Bazen Nike'ın çok şahane ayakkabılarını beğeniyorum. 500-600 lira. Asla şunu demedim: "Abi ben öğrenciyim 500 lira zaten aylık bursum nasıl alayım bu ayakkabıyı ya dükkana girip çalacağım. Napayım dolar kuru böyle olmasaymış." Ne kadar abes olduğu zaten fark ediliyor değil mi?
Param yok bu benim suçum değil,
Ekonomi berbat bu benim suçum değil,
Bir ayakkabının 600 lira olması benim suçum değil.
Bu sebeplerin hepsi kahrolsun.
Fakat hiçbiri ayakkabıyı çalmamı haklı çıkarmaz.

2.b) Y
ukarıdaki örneği çeşitli ürünlere uyarlayıp (market ürünleri, giyim, yemek, altın gibi) en son oyunlara uyarlayarak kafanıza mantığın iyice oturmasını sağlayabilirsiniz.
Mesela düğün yapacaksınız, altın lazım. Paranız olmasa da, altın fiyatları almış başını gitmiş olsa da, kızın babası bir türlü insafa gelmiyor olsa da :) eğer mental olarak sağlıklı ve ahlaklı biriyseniz kuyumcu soymazsınız.


3) İki üç saat oynayıp bıracakıcam zaten, neden para vereyim?
Arkadaşlar, yapmayın. :) Komik bir cümle bu.

Argümanlar genelde bu ve benzerleri oluyor. Aklıma gelenleri yazdım. Ancak,
"Evet ben korsan ürün kullanıyorum, yasal olmadığının farkındayım. Suçlu olduğumun, hırsızlık yaptığımın bilincindeyim. Yetkililer çok istiyorsa gelsin beni alsın." Deseniz artık size bir şey söyleyemem. O benim sorunum değil.
Sorunum yukarıda anlattığım gibi bu işi çeşitli bahanelerle haklı göstermeye, masumlaştırmaya çalışanlar. Yarın öbür gün ben de bu sektörlerden birinde çalışıyor olacağım. Kendi malımı, kendi hakkımı savunuyormuşum gibi düşünün.
Tartışmaya ve fikir alışverişine açığım.
Not: İnternetteki sitelerden dizi/film izlemenin de korsan kategorisine girdiğini düşünüyorum. Fakat bu epey detaylı, bulunamayan filmlerin olması gibi. Bu konuda da ayrıca fikir duymayı çok isterim.
 
Açık konuşuyorum. Tamam yaptığımız etik bir şey değil, iyi bir şey hiç değil. Ama 300 lira vereceğime 10 TL veyahut bedavaya getirmek daha işimize geliyor. (Sorsan bir 1.6'yı, bir de GTA4 kaçak indirdim. 1.6'dan çok çektim silene kadar, GTA4'de çalışmadı. Yani aslında (mobil hariç) temizim. )
 
"Steam hesabım ölünce kalacak değil mi? İçinde para verip aldığım oyunlar var, aldığım oyuncaklar kalıyorsa o da kalmalı." dediğim zaman diyorlar ki "Oyunlar sanal olduğu için öldüğünde silinebilir, oyuncak almaya benzemez."

Korsan konularında ise birden oyunlar sanallıktan çıkıyor, cep telefonları ve arabalar gibi somut şeylere dönüşüyor. "Alamıyorsan oynama! Arabaya/telefona paran yetmeyince çalacak mısın?" diyorlar.

Çok çelişkili adamlar var vesselam.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı