Redragon K553 Usas RGB TKL İnceleme | Nasıl Bir Markadır? Alınır mı?

15.08.2023: Uzun kullanım incelemesi eklendi. İnceleme güncellendi.
(En altta)

İyi günler. Bugün size 2 aydır kullanmakta olduğum QP bilişimin tedarik ettiği Redragon markasının K553 Usas model klavyesini Türkiye'de ilk defa kapsamlı inceleyeceğim.

Forumda klavye konularında beni gördüyseniz biliyorsunuzdur. Etiket basılmış Çin klavyelere karşı çıkanlardan biriyimdir. Bu yüzden bu zamana kadar Gamepower, Rampage, JamesDonkey almak yerine aynı fiyatta olan marka ama mekanik olmayan Corsair K55, Logitech G213, Cooler Master MK110, Cooler Master Masterkeys Lite L Combo, HyperX Alloy Core RGB klavyelerini kullandım. Bu sefer yeni sistemime klavye almak istediğimde bunlardan farklı model bir klavye aramaya başladım. Razer Cynosa Chroma alacak iken QP'nin sitesinde Redragon diye bir marka gördüm. Araşırmam sonucunda satın aldım.

Redragon alınır mı? Rampage, Everest, Gamepower, JamesDonkey, gibi markalardan farkı nedir?

İlk belirtmek istediğim şey şu: Redragon etiket basan bir firma değil. Yukarıda yazdığım Gamepower, JamesDonkey, Rampage, GameBooster VS. gibi markalar Çin'deki OEM klavyelere etiket basıp Türkiye'de kendi markaları adı altında satıyorlar. Yurt dışında bu markaları gördünüz mü hiç? Hayır. Ama Aliexpress gibi Çin sitelerini kontrol ederseniz aynı görünüşlü fakat farklı marka olanlarını bulabilirsiniz. Redragon ise öyle değil. Etiket basmıyor, kendi klavyesini üretiyor.

Peki aradaki farklar neler?
-Bahsi geçen etiket basılmış klavyelerde artık en dandik parti ürünler mi kullanılıyor yoksa QC (Quality Check [kalite kontrol]) geçmeyen parçalar mı kullanılıyor nedir bilmiyorum ama 50 milyon tıklama ömrü vermesi gereken mekanik klavyeler nedense membran kadar bile dayanmıyor. Birkaç ay içerisinde çift tıklama, algılamama, lehim çatlamaları, tuş başlıklarının kırılması veya yerinden fırlaması VB. sorunlarla karşılaşıyoruz

Redragon bilindik bir marka mı?
-Amazon.com ve diğer yabancı satış sitelerine ve Youtube'ye girip Redragon K552 Kumara diye aratmalarını tavsiye ediyorum. Örneğin Amazon.com'da; Redragon'un bazı çevre bileşenşerinin "Amazon's Choice" olduğunu ve binlerce yorum yapıldığını göreceksiniz. Youtube'de pek çok dilde pek çok farklı klavye videosu mevcut. Redragon'un sosyal medya hesaplarını kontrol ettim: Redragon USA, Redragon Argentina, Redragon Chile, Redragon Brasil, Redragon Latam, Redragon Adria, Redragon EU, Redragon İndonesia, Redragon South Africa, Redragon İran, Redragon Paraguay, Redragon SA, Redragon Nepal, Redragon Thai, Redragon De... Yani sonuç olarak Redragon dediğimiz marka Türkiye'de çok bilinmese de yurt dışında pek çok yerde satış yapan bir marka. İngilizce dildeki incelemeleri ve yorumları okuduğum kadarıyla en uygun fiyatlı mekanik klavyeleri satan marka olarak biliniyor. Yani mekanik klavyeye giriş diyebiliriz.

Redragon K553 USAS RGB TKL klavye incelemesi

Kutu içeriği ve klavye resimleri:

Redragon K553 Usas_21.jpg
Redragon K553 Usas_20.jpg
Redragon K553 Usas_15.jpg
Redragon K553 Usas_16.jpg
PC İlk_10.jpg
Redragon K553 Usas_06_Edited.png
Redragon K553 Usas_05.jpg

Garanti belgesi, klavyenin aydınlatması için tuş kombinasyonlarını anlatan bir kağıt (atmayın), aynı kitapçığın farklı dilleri bir başka kitapçık (siyah olan), bir adet tuş başlığı sökücü, bir adet anahtar sökücü ve bir adet Redragon Sticker'ı geliyor. Klavyenin iç paketlemesi pek güvenilir değildi ancak QP sağ olsun dışını tamamen köpükle kaplamıştı ve bayağı sağlamdı. Kutu hasarsız geldi.

Uygun fiyata klavye alıyorsanız içinden çıkaran aparatlar önemli. Klavyeyi 350TL'ye aldıktan sonra tuş çıkarıcı ve switch sökücüye 50'şer TL vermek istemezsiniz. Yalnız şunu belirteyim: bu klavyeyle gelen tuş çıkarıcı bir işe yaramıyor. Resimde gördüğünüz gibi demir telli olanlardan değil plastik olandan geliyor. Çok sert olduğundan takıp çıkarırken tuş başlıklarını çıkarıyor. Tuşa takıp çıkardıktan sonra tuşu, tuş çıkarıcıdan çıkarmak da ayrı bir mesele.

Boyutlar:

output-onlinepngtools.png

Maalesef Türkiye'de uygun fiyatlı TKL (tenkeyless=numpadsiz) ve %60 (numpadsiz+fonksiyon tuşsuz) klavyeler yok. Marka + TKL bir klavye istiyorsanız servet harcamanız gerekiyor. Eğer düşük bütçeli olsun ama TKL olsun diyorsanız Redragon'a bakabilirsiniz. Büyüklük ve küçüklüğü bir artı veya eksi olarak değerlendirmiyorum. Çünkü kişisel bir tercih. Ben numpad kullanmıyorum diyorsanız TKL, F tuşlarını kullanmıyorum taşınması kolay olsun diyorsanız %60, her şeyi kullanıyorum diyorsanız tam boy tercih edebilirsiniz.

output-onlinepngtools (1).png

Referans olarak devasa Logitech G213'ün boyularını da söyleyeyim: yükseklik 218mm, genişlik 452mm, derinlik 33mm.
Not: Redragon TKL modellerin tam boyutlusunu da satıyor (Örneğin K551 Vara) ama incelemeyi yazdığım tarihte nedense fiyatları fazlasıyla yüksek olduğundan tercih edilmemeli.

Tasarım:

1692108865598.png

Klavye "floating keys" yani "uçan tuşlar" dizaynına sahip. Yani tuş kapağının altındaki anahtarlar tamamen açıkta, etrafını kaplamıyor:

1692042436597.png

Yabancı dizilimlerde harfler uygun fiyatlı klavyelerde gördüğümüz Gaming yazı fontuna sahipken Türkiye'ye tedarik eden ve Türkçe Q dizilimini yaptıran firma bunu normal fonta çevirmiş. Alışık olduğumuz büyük Enter'li Türkçe Q olmasını ve fontun düzeltilmesini kesinlikle artı olarak kabul ediyorum. Bu saçma "gAmEr" font çok kötü duruyor. Yalnız yazılar tasarlanırken hata yapılmış ve sayılar yerine semboller üste konulmuş. Bu yüzden arka ışık sayılar yerine sembolleri aydınlatıyor ve gece harfleri bulmak zor oluyor. Bunu da bir eksi olarak değerlendiriyorum.

Klavyede harici medya kontrol tuşları yok. Bunun yerine Fn+F tuşlarını kullanıyoruz. Tamamen susturma, ses yükseltme, ses alçaltma ve medya kontrolleri bulunuyor. Tuşların üzerine resimleri koyulduğundan kullanması gayet kolay olmuş. Harici medya tuşu olmamasını eksi olarak değerlendirmiyorum çünkü kişisel bir tercih. Ben medya tuşları olmasındansa küçük olmasını tercih ederim.

1692108619409.png

Klavyede bilek desteği bulunmuyor. Fiyatını göz önüne alırsak normal. Ayrıca biraz kişisel bir tercih olduğundan eksi yerine nötr olarak değerlendreceğim. Bilek desteği benim için olmazsa olmaz, elim rahat etmiyor diyorsanız ya almayın ya da ekstra bilek desteğini kendiniz yapın/satın alın.

1692108507361.png

Tasarımda vidalara eksi vereceğim. Klavyenin etrafında bir kaplama olmadığından üst alüminyum plaka ile alt plastik plakayı birleştiren vidalar, güzel gizlenmesine rağmen açılı bakınca görünüyor. Renkleri siyah olduğundan çok dikkat çekmiyor ama yine de eksi olarak yazıyorum.


image.png

Alt ayaklar tek kademeli. Kaç derece yükseltiyor bilmiyorum. 2 kademeli ayak bu fiyatta görmedim. Ancak basit bir şey olmasına rağmen koyulmamış. Eksi olarak yazıyorum.

Malzeme kalitesi:

dznl.png

1692042995902.png

Klavyenin üst tarafı ve kıvrımların tümü fırçalanmış alüminyum. Kasanın altı taraf sert plastik (ABS). Klavyeyi elimle bükemiyorum. Pahalı klavyelerde gördüğünüz "uçak gövdesi sınıfı alüminyum" da ucuz klavyelerde gördüğünüz "alüminyum üst gövde" de tamamen pazarlama taktiği. Klavyeyi yumruklamıyorsanız ya da yere çarpmıyorsanız bir önemi yok. Kaldı ki plastik bir klavye de aynı şekilde ya da daha fazla sağlam olabiliyor. Klavyenin dış gövdesinin malzemesi sağlamlığa göre değil istenilen tuş sesine göre seçilir. Örneğin ileride değineceğim: K553 ile K552 aynı anahtarları kullanmasına rağmen K553'ün gövdesi alüminyum olduğundan yay sesi daha fazla geliyor.

Klavye 760 gram. TKL olmasına rağmen 760 gram olmasının nedeni alüminyum üst plaka. Klavyeler çok hafif olmamalı yoksa kullandığınız yerde kayar. Çok ağır olursa da dizüstü bilgisayarla kullandığınızda VS. taşınması zor olabilir. 760 gram ne çok hafif ne 1 kg'lik klavyeler gibi çok ağır diyebilirim. Kararında.

Açı veren ayakların ucu kauçuk. Ayrıca kasanın alt tarafına 2 adet küçük kauçuk konulmuş. Bunlar klavyenin kaymasını engellemekle görevli. Ancak alt tarafı da üst tarafı da beğenmedim. Üst düzgün kavramıyor. Yuvarlak olmasından diye tahmin ediyorum. Alttaki iki küçük ise düzgün yapıştırılmamış.

Kablo örgü değil. Bunu bir eksi olarak değerlendirmeyeceğim çünkü kablosu fazlasıyla kalın ve ağır. Kablolar zamanla aşınıp bağlantı noktaları temassızlık yapabiliyor. Bu yüzden birleşim yerlerine dikkat edilmesi önemli. Bu klavyede öyle bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum zira USB uç yeterince kalın yapılmış, klavyeden çıkan taraf ise kalınlaştırılarak güçlendirilmiş. USB uç ise altın kaplama yapılmış. Bunun bir işe yaradığı yok. "Uçak sınıfı alüminyum" gibi pazarlama taktiği

Bunları bir kenara koyun. Çoğu klavyede bu özellikleri bulursunuz zaten. Klavyenin malzeme kalitesini ölçmek için asıl tuş başlıklarının kalitesine bakın. Türkçe klavye incelemesi yapan kanallar hiç bahsetmiyor ama bir klavyede benim için anahtarlardan sonra en önemli konu tuş başlıklarının kalitesi. Tuş başlıkları 2 çeşit malzemeden yapılabiliyor: her yerde gördüğünüz ABS veya şekil vermesi daha zor, aşınmaya karşı daha dayanıklı ve pahalı olan PBT. Büyük oyuncu ekipmanları üreten Steelseries, Logitech, Razer bile pahalı klavyelerine PBT koymazken bu klavyede aramak mantıklı değil zaten. Ancak kalite yalnızca ABS ve PBT olarak ayrılmıyor. ABS ve PBT'nin de kendi içinde kalite çeşitlilikleri var.

1692044767697.png

Bütün plastikler kullanıldıkça zamanla aşınır. Parmağınız tuş başlıklarına zımpara etkisi yaratır. Klavyeyi kullandıkça tuşlar dokularını kaybeder ve bu şekilde parlak bir hal alırlar. Sadece parlak olsa yine sıkıntı değil. Ancak dümdüz ve kaygan bir yüzeyleri oluşur. Eliniz yağlı olmasa bile sürekli kayarlar. Bu da ciddi anlamda rahatsızlık verir. İşte tuş başlığının kalitesi burada devreye girer. Ne kadar kaliteliyse, tuşların aşınması o kadar zaman alır. Daha dokulu olan PBT tuşlar büyük çoğunlukla ABS'lere göre daha yavaş aşınır. ABS'de kötü olanlar ise kısa sürede bu hale gelebilir.

11İnceleme999.jpg

Redragon bu klavyede ne kadar kaliteli bir ABS kullandı bilmiyorum ama fiyatına göre tuş başlıklarının kalınlığı yerinde diyebilirim. Uygun fiyatlı bazı klavyelerdeki gibi kağıt hissi veren başlıklar kullanılmamış. Ama kalın da diyemeyeceğim. Bu kadar uygun fiyatlı klavyede beklentiyi pek yüksek tutmamak lazım. Umarım başlıklar 2 yıl götürebilir. Uzun kullanımdan sonra bakmak gerektiğinden şimdilik artı veya eksi olarak kabul etmiyorum. Aynı şekilde tuşlarda kırılma, fırlama olacak mı takip ediyorum. Bunu da uzun kullanım incelememde değerlendireceğim.

1692044659661.png
1692043709540.png
1692044632066.png

Başlığın malzemesinin türü yanında yazıların nasıl yapıldığı da tuş başlığı kalitesine etki ediyor. Bu alanda da birkaç çeşit olsa da en çok kullanılan 3 tür: lazer kesim, dye-sub yani boyama ve double-shot. Bu klavye double-shot injection kullanıyor.
-Double-shot (resim 1) 2 plastikten meydana gelir: siyah dış kısım ve beyaz (ya da şeffaf) iç kısım. Yani yazıları aslında içerideki 2. plastik oluşturur. Bunun avantajı şudur: bu yazılar asla silinmez.
-Laser (Resim 2) bildiğimiz lazer. Tek plastik var. Buna harfleri lazer ile kazıyorlar. Harfler solup soyulabileceğinden tercih etmemelisiniz.
-Dye-sub (resim 3) ise bildiğimiz boyamadır. Genellikle tuş başlıklarına karışık desenler vermek için kullanılır. Onun dışında pek görmezsiniz. Double-shot kadar uzun ömürlü olmaz. Kalitesizler soyulabilir, solabilir. Baskısı kötü olursa üzerindeki resim cansız ve kötü durur. Kaliteli olanlar tercih edilebilir.

Bu klavyede double-shot kullanılmış. Yani yazılar asla silinmiyor. Ama zorlarsanız siyah plastiğin boyasını kaldırabilirsiniz. Dikkatli olun.
Double-shot tuşları önceden çok görmüyorduk ama şu anda çoğu oyuncu klavyesi doble-shot tuşlarla geliyor. Yine de artı olarak kabul edeceğim.

1692110372211.png

1692045097952.png

1692123220833.png

1692123227666.png
1692123240802.png
1692123245273.png
Mekanik klavyeler birkaç parçadan oluşur. Tuşların çalışmasını sağlayan anahtar mekanizmaları (Switch), bu mekanizmalara basmanızı sağlayan tuş başlıkları (Keycaps), anahtarların bağlantığı kart (PCB) ve bütün bunların oturduğu kasa (case). Klavyenin malzeme kalitesini değerlendirirken anahtarlar, tuş başlıkları, kasa, kablo VS.'nin yanında PCB'ye de bakmak lazım. Anahtarlara bir sonraki başlıkta ayrı değineceğim fakat PCB'yi burada ele alayım.
Ben PCB'den anlamadığımdan yorum yapamayacağım. Sadece almadan önce pek çok inceleme okudum ve ölen karttan ya da çatlayan lehimlerden şikayet edeni duymadım. Dolayısıyla anahtarlarınızdan sonra öleceğini varsaymak doğru olur diye düşünüyorum.
Not: K553 PCB resimleri @EmreCanTuna adlı arkadaşa aittir. Onunki 2017 üretim PCB'ymiş. Benimki de 2017'ydi.

Anahtarlar:

giphy.gif

Son zamanlar pek çok markanın pek çok türü çıkmış olsa da klavyede temel anahtar tipleri 3 tanedir: Lineer, tactile ve clicky. Anahtarların rengi bu türleri belirtir. En sık 4 rengi görürsünüz: kırmızı, siyah, kahverengi ve mavi. Kırmızı ve siyah anahtarlar Lineer, kahverengi tactile, mavi ise clicky türdür. Bu türler ve renkler anahtarın özelliklerini belirtir. Lineer anahtarlar tuşa basıldığı andan dibine kadar engelle karşılaşmadan aynı hissiyatı verdiğinden lineer (düz, doğrusal) olarak adlandırılırlar. Tactile anahtarlar tuşun aktive olduğu noktada bir engele sahiptir. Biraz daha fazla güç uygulayarak engeli geçtiğinizde tuş aktif olur. Bu engel sayesinde bastığınız tuşların aktif olup olmadığını ekrana bakmadan anlayabilirsiniz. Yani tuşlar size dokunsal bir geri bildirim verir. Mavi ise tactile ile aynı şekilde bir engel içerir fakat bu engeli geçtiğinde klik diye bir ses çıkarır. Hem dokunsal hem ses ile geri bildirim verir.

1692107317248.png

Az önce söylediğim aktivasyon noktasını da açıklayayım. Herkesin bildiği eski zarlı klavyelerde devrenin üzerinde bir zar, bu zarın üstünde de tuş kapağı bulunur. Tuşa basıp dibe kadar götürdüğünüzde zar devreye değer ve tuş aktif olur. Mekanik klavyelerde ise tuşun aktif olması için dibe kadar götürmenize gerek yoktur. Tuş, aktivasyon noktası dediğimiz noktaya geldiğinde aktif olur. Ardından itmeye devam edebilir ya da geri çekebilirsiniz. Bu aktivasyon noktasının uzaklığı anahtarın marka modeline göre değişebilir. Örneğin Outemu marka kırmızı anahtarlar 2.0mm'de aktif olurken Outemu mavi'ler 2.2mm'de aktif olur.

Peki hangi anahtar modelini tercih etmelisiniz? Amacınıza uygun anahtarı tercih etmelisiniz. Örneğin oyun oynuyorsanız kısa mesafede aktif olan hafif tuşları, yazı yazıyorsanız yanlış yazmanızı engelleyen daha ağır ve aktif olduğunu anlamanızı sağlayan geri bildirime sahip anahtarları tercih edebilirsiniz.
Böyle desem de pahalı optik veya aktivasyon noktası ayarlanabilir oyuncu klavyeleri almıyorsanız aslında oyun için hangi tür anahtarı aldığınız pek bir önemi yok. Çünkü kırmızı anahtarların vereceği avantaj o kadar küçük ki oyun performansınıza etki edeceğini düşünmüyorum. "Hangisi oyunda iyi olur"dan ziyade hangisi ihtiyaçlarınızı karşılıyorsa onu tercih edin. Örneğin sesli sevmiyorsanız kesinlikle maviden uzak durun, kırmızı anahtarlar yazı yazarken hafif olduğundan yanlış yazmanıza neden oluyorsa daha ağır anahtarlar bakın VS...

İncelediğim K553 klavye her ne kadar oyuncu klavyesi olsa da fiyatındaki diğer giriş seviye oyuncu klavyeleri gibi mavi anahtarlara sahip. Türkiye'de K553 için başka seçenek yok ancak K552 Kumara için kırmızı anahtar seçeneği de var. Mavi anahtarlar 55G aktivasyon kuvveti ve 2.2MM aktivasyon mesafesine sahipler ve clicky tür olduğundan bayağı sesliler. Etrafınızdakiler ya da siz klavye sesinden rahatsız oluyorsanız ve sessiz bir klavye arıyorsanız K553'ü direk eleyebilirsiniz. Ancak bunu eksi olarak değerlendirmeyeceğim çünkü mavi anahtarların özelliği bu. Bunu istemiyorsanız kırmızı veya kahverengi gibi farklı anahtar opsiyonlarına bakarsınız. Bu opsiyonların bu kadar uygun fiyatta tek bir klavyede olmaması da normal.

1692110001853.png

Redragon K553 Usas_03.jpg


Bu anahtarlar yabancı incelemelerde Outemu marka olarak belirtilmiş (Resim 1). Fakat benimkinde Redragon yazıyor (Resim 2). Yurt dışında incelemelerde son satılan klavyelerde de aynı şekilde Redragon yazdığını fark ettim. Redragon kendi anahtarlarını üretmiyor. Yani farklı markaya ürettirip kendi markasını bastırdığını varsayabiliriz Tahminen Redragon etiketi basılmış Outemu anahtarlar. Çünkü pinler Outemu'lar ile birebir aynı. Yalnız bunların düz Outemu olmadığını Outemu dust-proof (toz geçirmez) olduğunu da belirteyim. Bunu bir artı olarak değerlendiriyorum çünkü anahtarlara zamanla toz girip temassızlığa (algılamamaya) neden olabiliyor. Bu anahtarlarda olacağını sanmıyorum.

Outemu anahtarlar pek kaliteli denemez. Bu şekildeki giriş seviye klavyelerde kullanılıyor. Yay sesi fazla, tolerans değerleri fazla ve Cherry gibi kaliteli markalara göre ömrü daha az. Ancak fiyatına göre Outemu kullanılması normal. Aslında yazının başında gömdüğümüz etiket basılan klavyelerde de Outemu kullanılıyor. Outemu'lar da kendi içinde kalite olarak ayrılıyor. Bu etiket basılan klavyelerdekiler kısa sürede bozulabiliyorlar. Tıpkı tuş başlığı konusundaki gibi bunu da zamanla gözlemleyip ona göre artı veya eksi vereceğim.

Outemu anahtarlarda yay sesi olması normal demiştim. Ancak bu ses K553 için daha fazla. Özellikle yüksek olmasının 3 sebebi var: birincisi metal plakanın üzerinde olması, ikincisi mavi anahtarlar olması. Maviler genellikle aynı marka farklı renk anahtarlara göre daha çok yay sesi çıkarır. Üçüncüsü ise Switch'lerin etrafının açık olması (floating Keys dizayn). Aynı Switch'leri kullanan K552'nin plastik kasası ve etrafı çevrili olmasından dolayı yay sesi daha az. Bunu bir eksi olarak değerlendiriyorum.

11İnceleme9999.jpg

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Enter, Shift, boşluk tuşu gibi büyük tuşlarda Cherry dengeleyicilere (stabilizer) sahip. Bu dengeleyiciler büyük tuşlara uçtan bastığınızda ucun çökmesini engelliyor ve nereden basarsanız basın tuşun aktif olmasını sağlıyor. Bunların kalitesi ve yağlanıp yağlanmadığı önemli. Steelseries, Razer, Logitech bile üst seviye klavyelerinde bile yağlanmadan gönderirken bu klavyede olmasını beklemek pek mantıklı değil. Sonuç olarak büyük tuşlara bastığınızda dengeleyicinin altındaki metal demir çın çın yüksek bir ses yaratıyor. Cidden rahatsız edici bir ses. Attığım Youtube videosunun 2:19. saniyesinde bu sesi gösteriyor. Şu an hoparlörüm olmadığından Redragon'unki kadar sesli mi bilmiyorum ama en azından nasıl bir ses olduğu hakkında fikir verir.

1692122710999.png

1692122718691.png

Redragon klavyelerde anahtarların en büyük eksisi gecikme süreleri. Pahalı optik anahtarlı klavyelerin gecikme süreleri 1ms'nin altında olabiliyor. 10ms'nin altında pek çok oyuncu klavyesi bulunuyor. Redragon klavyelerle aynı fiyattaki membran klavyelerden bazılarının gecikme süreleri de şöyle: G213 0.8ms, HyperX Alloy Core 15ms, Corsair K55 RGB Pro 2.6ms... Redragonların hepsinin gecikme süresi birbirine yakın ve ortalama 25ms.
Benzer fiyattaki diğer mekanik klavyelerin (James donkey, Gamepower, Rampage VS.) gecikme sürelerini kontrol edemiyorum çünkü yurt dışında satılmıyorlar. Türkiye'de bunu ölçebilecek bir donanım kanalı da bulunmuyor maalesef. Ancak onlar da benzer tip anahtarlar kullandığından onların da gecikme süreleri Redragon ile benzerdir diye düşünüyorum. Bu gecikme değerleri çok iyi oyuncu değilseniz sizi rahatsız edeceğini düşünmüyorum. Ben kullanırken fark etmemiştim. Daha sonra klavye gecikme tablosunu incelerken "Aa Redragon'lar bu kadar yüksek miymiş?" demiştim. Yine de FPS oyunları ağırlıklı oynuyorsanız tekrar düşünmenizde fayda var.

Bu anahtarlar "N-Key Rollover", diğer adıyla "NKRO", diğer adıyla %100 Anti-Ghosting özelliğine sahipler. Mekanik klavyelerdeki standart bir özelliktir. Bu şu demek: klavyede aynı anda kaç tuşa basarsanız basın hepsini algılayacaktır. Bu membran klavyelerde sınırlı sayıda tuşla yapılabilir. Genellikle kaliteli zarlı (membran) klavyeler aynı anda 8 ya da 12 tuşu algılayabilirler. Kötüleri 4-5 tuşa düşebilir. Bu da oyunda aynı anda birden fazla tuşa bastığınızda algılanmamasına yol açabilir. Örneğin Apex Legends'te koşarken (W + Shift) sağa gitmeye bastınız (D) ve bunu yaparken kaymak istediniz (CTRL). Düşman geldiğini fark edip bir de 1. silaha geçmek istediniz (1). Toplamda 5 tuş etti. Aynı anda 4 tuş algılayabilen klavye 5. tuşu algılayamayacaktır. Yani silahı elinize alamadınız.
Ya da bir arkadaşınız geldi ve 2 kişilik bir oyun oynuyorsunuz. Kişi başı 4-5 tuştan rahatlıkla toplamda 8-10 tuş kullanabilirsiniz.
Elbette örnek olarak verdim bunları. Biraz ekstrem durumlar. Ama tüm tuşların algılanabilmesi iyi bir şey sonuçta. Mekaniğin zarlılara göre avantajı.


Değiştirilebilir (Hot-swap) anahtarlar:

1692046427104.png

11İnceleme6.jpg

1692123338159.png

Ayrı bir başlığı hak ettiğini düşündüm. Bu klavyenin en can alıcı özelliği bu. Daha önce Türkiye'de muhtemelen az ve pahalı klavyelerde olduğundan görmediğim özellik.
Tuş kapaklarının altında, bastığınız tuşun algılanmasını sağlayan anahtar mekanizmaları bulunduğunu ve bu klavyede mavi anahtarlar bulunduğunu daha önce söylemiştim. Yine bu anahtarların altındaki karta yani PCB'ye bağlı olduğunu da söylemiştim. Ancak anahtarlar normalde bu karta lehimli olur. Bu klavyede ise çıkarılıp takılabilen soket şeklinde yapılmış. Buna hot-swap deniyor. Bu özellik sayesinde anahtar mekanizmasını değiştirebiliyorsunuz. Kutu içeriği başlığında kutudan anahtar sökücü geldiğini söylemiştim. O sökücü bu bahsettiğim özellik için. Metal iki ucundan tutup anahtarı söküyoruz ve yerine yenisini takıyoruz. Örneğin bir tuşunuz mu bozuldu? Yerine internetten uyumlu anahtarlardan alıp takabilirsiniz. Ya da kullanmadığınız bir tuşun anahtarıyla değiştirebilirsiniz. Böylece bir tuş için bir klavyeyi garantiye yollamanıza ya da çöpe atmanıza gerek kalmaz. Uygun fiyatlı bir klavyede olması gerçekten mükemmel. Çünkü bu tarz klavyelerde tuşlar sık sık bozulabiliyor. Her ne kadar Redragon kendi klavyesini üreten bilindik bir marka da olsa almayı düşünmüyordum. Aldıran bu özellik oldu. 10 tane anahtar kaç TL ki? Tuşlar bozulursa nasıl olsa kolayca değişebilirim diyerek satın aldım.
Örnek: 3. resimde @EmreCanTuna adlı arkadaş K553 Usas'ın bazı mavi anahtarlarını Aliexpress'ten aldığı kırmızı anahtarlar ile değiştirmiş.

Aydınlatma ve yazılım:

1692047244315.png

Düşük bütçedeki marka membran klavyelerin tamamı size bölgesel aydınlatma sunuyor. Örneğin 5 bölgeli aydınlatmada o 5 bölgeyi farklı farklı ayarlayabiliyorsunuz. Ancak mekanik klavyelerde her tuşun kendi aydınlatması var. Her tuş farklı renk olabiliyor. Bu da çok daha güzel ve çeşitli efektlere olmasını sağlıyor. Ancak K553 için durumun bu olduğunu söyleyemeyeceğim. 2 nedeni var:
1) 4 kademeli aydınlatma var. Ancak en yüksekte bile aydınlatma yeterince parlak değil. Gündüzleri aydınlatma zayıf kalıyor.

1692047398546.png

2) Bazı K553'lerde aydınlatma soldaki gibiyken bazılarında sağdaki gibi:
Bana sağdaki denk geldi. RGB diyor ama dalga efektinde (bildiğimiz sağ-sol RGB efekti) sanki yalnızca mavi kırmızı ve yeşil var. Diğer renkler çok az var. Ve bu mavi kırmızı yeşilin de kötü bir tonu. Bazıları ise soldaki gibi normal RGB. Hangisinin geleceği şans işi. Evet her tuşa farklı renk atayabiliyorsunuz, bir sürü mod var VS. ama yine de sağdaki gelirse RGB'sinden gerçekten tat alamıyorsunuz. Örneğin @EmreCanTuna adlı arkadaşın K553'ü olması gerektiği gibi gelmiş. Bu şekilde aydınlatma güzel gözüküyor. Bendeki böyle değildi:
1692123443684.png

1692123448329.png


Yazılım başta gömdüğümüz etiket basılmış OEM Çin klavyeleri ile aynı yazılım. Yalnızca arayüz teması değiştirilmiş. Kurması da bir ayrı işkence. İngilizce genellikle hata veriyor kurulmuyor. Farklı dilden kurup İngilizce programının skin dosyalarını o dile atmak gerekiyor. Ben de bu sorunu yaşamıştım ve çözümünü buldum:
Evet yazılıma eksi veriyorum. Ancak açık konuşayım bu kadar uygun fiyatlı bir klavyede yazılıma ihtiyacınız olmuyor çünkü o kadar özelliği yok. Aydınlatmanın tüm ayarlarını klavye üzerinden yapabiliyorsunuz. Ve gayet kolay. Başta atmayın diye bahsettiğim kitapçıkta tuş kombinasyonları gösterilmiş. Oradan bakarak yapabilirsiniz. Eğer makro kullanmayacaksanız hiç yazılımla uğraşmayın derim. Belirteyim makrosunu kaydedebileceğiniz dahili bir hafızası da yok. Windows'a kaydediyor. Bu fiyatta beklendik bir şey. Yine de eksi yazıyorum.

Not: İncelemeyi yazdığım tarihte Türkiye'de K553 için sadece RGB versiyon var. K552 için ise kırmızı ve gökkuşağı (Rainbow) seçenekleri var.

GARANTİ:
Bu tarz uygun fiyatlı mekanik klavyeler arıza verebildiğinden garantisi olması önemli. Gerçi klavye hot-swap olduğundan diğer markalara göre daha az önemli ama yine de garantisi olması gerekiyor. Elektronik şans işi. Sıfır aldığınız parça bile bozuk gelebiliyor. Klavyenin kutusundan çıkan kağıda göre Redragon'un tedarikçisi FSP Türkiye'ymiş. Bizzat herhangi bir deneyimim olmadı. O yüzden yorum yapamayacağım.


Son Değerlendirme. Artı ve eksiler, kime hitap ediyor?

Türkiye'de Redragon klavyeler yukarıda yazıda belirttiğim üzere sadece mavi Switch'ler ile geliyor. Ve bayağı sesliler. Sessiz bir klavye tercih ediyorsanız, bol bol FPS oyunları oynuyorsanız, bilek desteği veya medya kontrolleri sizin için olmazsa olmaz ise, numpad kullanıyorsanız bu klavye size göre değil. Redragon'un tanınan bir marka olduğunu söyledim ama yine de ilk defa duyduğunuz bir markaya güvenmeniz pek mümkün değil. Eğer bu fiyatta marka olsun istiyorsanız (Cooler Master, Corsair, Razer VS.) yine bu klavye sizlik değil. Mekanik özelliğinden feragat etmeniz gerek.

Eğer uygun fiyata mekanik klavye arıyorsanız; ancak Rampage, Gamepower, Everest, James Donkey gibi olmasın diyorsanız bu sizlik bir klavye.

---> Artılar:
+Bu klavyenin en büyük özelliği Hot-swap olması.
+Uygun fiyatlı TKL klavye.
+Double-shot Türkçe Q dizilim, büyük enter ve düzgün font.
+Toz geçirmez (dust proof) anahtarlar.
+Double-shot tuş başlıkları.
+Her tuşta tek tek ayarlanabilen RGB aydınlatma.
+Kullanımı kolay medya ve aydınlatma tuşları.
+USB uç kalın ve sağlam. Kabloların çıktığı yer güçlendirilmiş.
+Kutudan anahtar, tuş başlığı sökücü ve sticker gelmesi.
+Güvenli paketleme (QP için geçerli).
+Benzer fiyattaki Rampage, Everest, Gamepower, James Donkey'in aksine etiket basan değil üreten bir firma. Ayrıca yurt dışında bilinen bir marka.


---> Eksiler:
-Outemu anahtarlar. Keşke biraz daha kaliteli bir marka görebilseydik. Fiyatına göre normal.
-Yüksek yay sesi.
-Gecikme süresi fazla (20-25ms)
-Dengeleyicilerden yüksek metal sesi.
-Bazılarında düzgün RGB geliyorken bazılarında ara renkler baskılanmış.
-Türkçe Q versiyonda aydınlatmanın altında sayılar değil karakterlerin olması. Sayılar az aydınlanıyor.
-Aydınlatma parlaklığı zayıf.
-Düzgün yapıştırılmamış alt kaydırmaz kauçuklar.
-Kutudan çıkan tuş başlığı çıkarıcı bir işe yaramıyor.
-Açılı bakınca vidalar gözükebiliyor.
-Tek kademe ayaklar.
-Yazılımı kurmak çok zor. Hata veriyor.
-Yazılım dandik. Diğer Çin klavyelerle aynı standart yazılım.
-Makro Windows üzerinden kaydediliyor. Dahili hafıza yok. Fiyatına göre normal.

---> Nötr özellikler:
+- Kompakt TKL boyut.
+- Bilek desteği olmaması.
+- Harici medya tuşlarının olmaması.
+- Örgü kablo olmaması, ona rağmen sağlam kablo.
+- Uçan tuşlar (floating keys).
+- "Altın kaplama" uç. Bir işe yaradığı yok. Pazarlama.
+- Alüminyum kasa. Ağırlık katması iyi, yay sesini arttırması kötü. Pazarlama.
+- 760 gram ağırlık.
+- Tuş başlıklarının kalitesi uzun kullanımda belli olacak.
+- Anahtarların kalitesi uzun kullanımda belli olacak.

K553 Usas, K552 Kumara, K551 Vara Arasındaki Farklar Neler?

K553 ile K552 arasındaki fark tasarım, aydınlatma ve kasa malzemesi. K552'de Switch'lerin etrafı kapalı iken K553 uçan tuşlar (floating keys) tasarımını kullanıyor. Ayrıca K552'de üst taraf K553'ün aksine plastik. Kasa kalitesi yine de iyi. Çok az esneme var. Hatta yay sesini azalttığından bence daha iyi. Ayrıca K552'nin kırmızı aydınlatma ve kırmızı anahtar seçenekleri var.

K551 Vara ise K552'nin numpadli hali.

K568 içlerinden en alt model. Görünüş olarak K553'e benzese de üst yüzey plastik. Vidalar açıkta ve özenilmemiş. Yine de tahminimce Redragon'un üst seviye klavyelerinden almıyorsanız anahtar, tuş başlığı, PCB kalitesi modelden modele değişmiyor. Arada ufak farklılıklar var. Eğer fiyat farkı çok ise K568 de tercih edilebilir.

15.08.2023 Uzun Kullanım İncelemesi
Klavyeyi Ocak 2023'te Technopat Sosyal üzerinden birine sattım. Aldığım zamandan satana kadar (2.5 yıl kadar) aktif olarak kullandım. Daha önce incelemede bahsettiğim "uzun kullanımda göreceğiz" dediğim kısımlara değinmek istiyorum.
Anahtar kalitesi:
İncelememde şunu belirtmiştim: etiket basılmış Gamepower, James Donkey gibi klavyeler de Outemu kullanıyor, bu da Outemu kullanıyor. Fakat Outemu'lar da kendi içinde kalite olarak ayrılıyor. Bakalım bu klavyenin anahtarları bahsi geçen kötü klavyeler gibi bozulacak mı?
- Hiçbir anahtar bozulmadı. Çift tıklama, algılamama VS. sorunlarla karşılaşmadım. Forumdan beraber aldığımız diğer pek çok kişininki de bozulmadı. Bugüne kadar yalnızca 3 adet Redragon klavyenin anahtarının bozulduğuna dair konu gördüm. Ancak tuş hissiyatları pek iyi değildi. İlk aldığım güne göre anahtarların hafiflediğini hissettim. 2.5 yıl yoğun kullanımda beklenebilecek bir şey. Yine fiyatına göre gayet iyi dayandı.
Bu da demektir ki Gamepower, JamesDonkey VB. markalar yerine tercih edilebilir.

Tuş başlıklarının kalitesi:

Tuş başlıkları hakkında şöyle söylemiştim: tuşlar double-shot ve çok ince değil. Ancak ABS kalitesini bilmiyorum. Umarım parlama yapmadan 2 yıl gider.
- Klavyeyi bu süre zarfında (2.5 yıl) bayağı yoğun kullandım denebilir. Açıkcası tuş başlıklarının kalitesine fiyatına göre normal diyebilirim. Sattığım zamanki durumu şöyleydi:
1692119750018.png

Redragon K553 Usas_22.jpg

Redragon K553 Usas_23.jpg
1. ve 3. resimde rastgele gördüğüm parlamaları işaretledim.
2. resim az kullandığım tuşlar. 3 resim ise kullandığım tuşlar. Aradaki farkı görebiliyorsunuz. Resimde ufak bir farkmış gibi gözükse de kullanırken rahatsız ediyor. O zaman aynı fiyattaki diğer mekanik klavyeleri kullanmadım. Çünkü kronik sorunlu olanlar vardı ve anahtarları sık bozuluyordu. Tuş başlıklarının kalitesi anlamında da bu klavyeden iyi olacaklarını düşünmüyorum. Bu parlamalar sizi rahatsız edeceğini düşünüyorsanız ya üzerine ekleyip daha iyisini alacaksınız ya da yedek tuş başlığı seti alacaksınız. Ama "fiyat çıkamıyorum, bu para membrana da verilmez mecbur bunlardan birini alacağım" diyorsanız dandik markalara kıyasla bu klavyeyi alabilirsiniz.

Hala alınır mı?

Alamazsınız çünkü K553 Usas modeli stoklarda yok. Diğer Redragon klavye modellerine baktım. Ucuzdan pahalıya 15.08.2023 itibariyle fiyatlar:
1) K552 Rainbow (RGB değil) kırmızı anahtar 909TL
2) K551 Vara RGB mavi anahtar 959TL
3) K565 Rudra Rainbow (RGB değil) mavi anahtar 959TL
4) K568 Dark Avenger Rainbow (RGB değil) mavi anahtar 999TL

Bir defa K568'i direk eleyin. K552'nin alt modeli olmasına rağmen daha pahalı. K565 hakkında pek bir şey bulamadım ama üst plaka plastikse K568'in, metalse K553'ün tam boyut halidir. Redragon klavyelerde benzer fiyatlı klavyeler arasında ufak tefek farklar dışında bir fark olmuyor. Aynı fiyata K551 Vara RGB dururken K565 Rudra almak mantıklı değil. Yani 2 seçenek var: K552 Kumara Rainbow kırmızı veya K551 Vara RGB mavi. RGB sizin için önemli değilse Rainbow yeterliyse ve sesli mavi anahtarlardan hoşlanmıyorsanız K552; RGB önemliyse, tam boy olsun diyorsanız, sesli tuşları önemsemiyor ya da istiyorsanız K551 alabilirsiniz.

Gördüğüm kadarıyla 15.08.2023 itibariyle benzer fiyatta yine Gamepower, Rampage VB. markaların mekanik klavyeleri ile Corsair, Logitech gibi markaların zarlı klavyeleri bulunuyor. Bunlar arasından rahatlııkla Redragon tercih edilebilir. Ancak ben klavyeyi aldığım zamandan bu yana bayağı bir vakit geçti. Ve bu vakitte Türkiye'ye Custom tarz klavyeler girdi. Yurt dışı %60, TKL, tam boy uygun fiyatlı klavyeler geldi. Fiyatları da şu anda 1200'den başlıyor olması lazım. Redragon'a 1000 vereceğinize biraz daha ekleyip onları almak daha mantıklı. Garantisi olmayacaktır elbette ama neredeyse hepsi hot-swap olduğundan sorun olacağını düşünmüyorum. Klavye önerisi için Technopat Sosyal'de konu açabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
@FantastikTürk merhabalar, K552 Kumara ve Usas K553 arasında kaldım. Aralarında performans farkı var mıdır acaba?

Not: Bütçem 330TL tasarımı önemsemiyorum.
O bütçeye harika bir klavyedir ancak Outemu Blue Switch. Belli bir süre son cidden kafa ütüleyip, baş ağrıtıyor. Ek olarak o klavye İngilizce Q, incelemede olan K553 Türkçe Q.

Ayrı konu açın bütçenizi ve isteklerinizi belirterek, yardımcı olurum musaitken.

Merhabalar, bütçem 350TL rica etsem Redragon TKL klavye önerisi yapmanız mümkün mü?
 
Arkadaşlar yaklaşık 5 gündür kullanıyorum, çok memnun kaldım tavsiye eden herkese teşekkürler.
Yalnız sağ üst köşeye dokununca klavye oynuyor sanırım tam dengede değil ayaklar sizde durum nedir?
aynı problem bende de var. ama yinede memnumun 350 tl fiyat bandında böyle klavye bulmak zor
 
@FantastikTürk Hocam öncelikle merhabalar. İncelemesini yaptığınız Redragon K553 model klavyeyi aldım. Mavi switchlerden yazı yazarken memnunum ancak oyunlarda istediğimi bulamadım. Bu yüzden klavyeyi melez bir hale getirmeyi düşünüyorum. Oyunlarda kullandığım tuşları kırmızı switch yapmak istiyorum. Switch olarak kesinlikle outemunun gaote modelini mi almalıyım ? Yoksa standart outemu da alsam uyar mı sizce bilginiz var mı ? Almak istediğim switchleri link olarak bırakıyorum. Uygun zamanınızda inceleyip fikrinizi belirtebilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ederim.
Standart Outemu Red Switch
Gaote Outemu Red Switch
 
Klavyeyi yaklaşık 2.5 haftadır kullanıyorum. Tuş kapaklarının mat bir boyayla kaplı olması güzel bir hissiyat veriyor. Bana gelen üründe hafif bir sallantı söz konusu. Doğrudan masaya koyduğum zaman bir tarafı boşta kalıyor ve klavyeyi kullanırken sallanıyor. Ben XL mousepad kullandığım için doğrudan masaya koyarak kullanmıyorum ve sallantı da olmuyor. Ayrıca boşluk ve bazı tuşlarda hafif yay sesi çıkıyor. Klavyede numaralar tuşların yukarısına değil aşağısına yazılmış. Haliyle ledler yukarıda olduğundan numaralar biraz soluk gözüküyor. Ayrıca ledlerin konumu biraz derinde olduğundan gündüz vakti hafif yetersiz bir ışıklandırması olduğunu söyleyebilirim. Bana göre klavyenin en büyük artısı mekanik anahtarların kutudan çıkan cımbız yoluyla pratik bir şekilde sökebilmeniz. Bu sayede garantisi bittikten sonra bozulan bir tuşunuz olursa klavye üzerinde kullanmadığınız bir tuşun anahtarıyla değiştirmeniz 2 dakikanızı almaz. Ayrıca modlamaya da müsait. Aliexpress gibi sitelerden klavyeye uygun anahtarları bularak oyunlarda sık kullandığınız tuşların anahtarlarını kırmızıya vs. çevirebilirsiniz.
 
Çok güzel bir inceleme olmuş. Ben de laptop için almayı düşünüyordum. Halihazırda Vigor GK80 kullanıyordum masaüstünde, laptop için TKL daha iyi olur diye düşünüyorum. Yükseklik (kalınlık) olarak nasıl?
 

Geri
Yukarı