Cyberpunk 2077 İncelemesi

Kemânkeş-

Megapat
Katılım
28 Mart 2016
Mesajlar
5.715
Makaleler
5
Çözümler
33
Yer
𐰇𐱅𐰇𐰚𐰀𐰤𐱅𐰇𐰼𐰚𐰃𐰾𐱃𐰀𐰣

Giriş​

Merhaba dostlar. Oyunu ön siparişle aldım ve çıktığı günden yani 10 aralıktan itibaren tam olarak 25,4 saat oynadım. Ne yalan söyleyeyim, ben beklentimi çok yüksek tutmadım. Cyberpunk 2077 ve CD Projekt RED'i çok severim ancak fanboyu değilim ve objektif bakarım. Şimdi kâh spoilerlı, kâh spoilersız genel bir eleştiri ve inceleme yapacağım. Merak etmeyin, spoiler içeren kısımları sürprizbozan içerisinde ele alacağım. Yazımı sonuna kadar okursanız memnun olurum.

Grafikler ve Atmosfer​

Evet, gelelim yapımcı firma CD Projekt RED'in en çok övündüğü noktaya. Buraya da izninizle değinmek isterim.

Grafikler​

Grafikler gerçekten güzel, olmuş yani. Ancak beğenmediğim bir şey var, arkadaşlar görüntü bulanık. DLSS kapalı, Ultra-Yüksek karışık ayarlarda, 1920x1080p
çözünürlükte, kumlanma gibi ayarlar kapalı vaziyette kontrol edildi ve görüntüde gerçekten bir bulanıklık var. Özellikle uzak çizim mesafesinde bu daha çok göze batıyor. Ancak kötü mü? Değil. Hatta uzakların bulanık olması, odaklanılmadığı için bulanık olduğu hissiyatı veriyor ve gerçeğe yakın bir deneyim sunuyor, oyun ayarlarından uzak mesafe bulanıklaştırmayı kapatabilirsiniz. Ancak yakınlarda bulanıklık olması hoş değil.

Atmosfer​

Atmosfer gerçekten çok hoş arkadaşlar. Night City'nin geceleri o hali, şehrin renkli ışıkları gerçekten bambaşka bir atmosfere sokuyor. Görevlerin mekân tasarımı, ışıklandırması, o karmaşa insanı moda sokan şeyler. Ancak geceleri o atmosferde bulunmanın FPS'inizi düşürdüğünü belirteyim.

RPG ve Aksiyon​

Gelelim CD Projekt RED'in tabiri caizse biraz abarttığı kısma. Artık aksiyon tarafını mı, RPG tarafını mı abarttığını incelememde görürsünüz. Sadece şunu belirteyim; RPG tarafı beklentimin bir altında, aksiyon ise beklentimin üstünde.

RPG​

  • Diyaloglar
Çıktığı günden beri herkesin dilinde, biraz klişe olacak ancak söylemeden edemeyeceğim. Arkadaşlar diyaloglardaki seçimleriniz hiçbir şeye etki etmiyor. Ya aldığınız cevabı
değiştiriyor ama etki etmiyor, ya da alacağınız cevabı geciktiriyor ve yine etki etmiyor. Hikayede her şey tek düze. Mesela oyuna bir ilişki sistemi eklenebilirdi, en azından verdiğimiz fevri cevaplar veya karşıdakinin suyuna gidecek cevaplar, onun kişisel özellikleri ve huyları doğrultusunda ilişkimize etki edebilirdi, Bannerlord'daki ilişki mekaniği gibi.

  • Yetenek ağacı ve Karakter geliştirme
Karakter geliştirme gerçekten çok ama çok işe yarıyor arkadaşlar. Teknik kabiliyetiniz, zeka, güç vs. ne kadar arttırabilirseniz o kadar iyi çünkü oyunun her yerinde karşınıza çıkıyor.
Sizin teknik kabiliyetiniz 15 olabilir ancak bir yere 20 teknik kabiliyet istediği için erişemezsiniz.
"Güç" özelliğiniz 10 seviyedir ama bir kapıyı kırarak açmak için 15 güç gerekebilir ve gücünüz karşılamadığı için riskli yoldan gitmek zorunda kalabilirsiniz.
Karakter geliştirmenin bir diğer yolu da Siberkasaplar. Saygınlığınız ve istenilen diğer özellikleriniz yeterli seviyedeyse, yeteri kadar avrodolar ile gittiğinizde istediğiniz implantı taktırıp karakterinizi çok güçlü bir yaratığa dönüştürebilirsiniz. Saygınlık, istenilen özellik değerleri ve avrodolar miktarı her Siberkasap'ta aynı değil, değişkenlik gösterebilir.

Oyundaki yetenek ağacı mekaniğini gerçekten çok başarılı buldum. Bir Assassin's Creed vakası değil ve işe yaradığını hissediyorsunuz. Bu konu hakkında çok fazla tecrübem olmadığından yorumlayamayacağım.

  • Karakter oluşturma
Karakter oluşturma mekaniğini beğendim. Oyununuza etki etmiyor tabii ki ancak bulunması hoş ve detaylı. Karakterinizin penis boyunu ayarlayabileceğiniz, sünnetli mi sünnetsiz mi karar verebileceğiniz kadar detaylı. Diğer yüz ve vücut seçenekleri de detaylı ve tatmin edici.

  • Hack mekaniği
Oyundaki hemen hemen her şey hacklenebiliyor, ancak böyle deyince aklınızda Watch Dogs canlanmasın, ondan daha farklı. Burada yaptığınız hack daha doğrudan, daha işinize yarar. Kameraları ele geçirip kontrol etmek veya sizi görmemeleri için devre dışı bırakmak, düşmanın dronlarını veya silahlarını ele geçirip onlara karşı kullanmak ve sonucunda düşmanı azaltmak, belirli aletleri hackleyip dikkat dağıtmak, bazı düşmanları hackleyerek onları bozmak örneklerini sunabilirim. Tabii ki istediğiniz an istediğiniz aleti hackleyemiyorsunuz. Bir nesneyi hackledikten sonra bir bekleme süresi var. Her nesneyi de hackleyemediğinizi belirteyim, nesnenin istediği RAM miktarını karşılamalısınız. Anlayacağınız hack mekaniği oldukça tatmin edici ve detaylı.

Aksiyon​

Geldik aksiyon kısmına. Bunu da alt başlıklara bölerek anlatmak durumundayım.
  • Şehir içi aksiyon
Şehir içinde, Assassin's Creed oyunları ve Marvel's Spider-Man oyununda rastlayabileceğiniz gibi bir hayli fazla, iki adam doğrayıp geçip gidebileceğiniz stres atmalık çeteler, suçlular mevcut. Bazen kafanıza göre bazen de polisten görev alarak yapabilirsiniz. Bazıları zorlayıcı oluyor ve ne olduğunu anlamadan bir boss-fight ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Kısacası şehir içinde aksiyon zevkli.

  • Görevlerde aksiyon
Görevlerdeki aksiyon sunumu güzel arkadaşlar. Düşmanlar dalga dalga gelebiliyor, boss-fightlar da eğlenceli. Ancak arkadaşlar, standart bir silah ile düşmanlar neredeyse ölmüyor. 8 mermili pompalının 5-6 mermisini adamın kafasına boşaltıyorum ancak yere düşüyor yine ölmüyor. Biraz daha insaflı davranılabilirdi diye düşünüyorum.
Yakın dövüş konusuna gelirsek dipte olan beklentilerimi yukarıya çekti. Katana kullanmak, balyozla adama saldırmak, Siberkasap'tan taktırabileceğiniz bıçaklı kollar ile çok seri bir şekilde düşmanın kolunu bacağını koparmak oldukça tatmin edici ve çok zevkli. Dodge mekaniği de yeterli seviyede.

Hikaye Sunumu​

Sıra geldi en merak edilen kısımlardan birine. İzninizle konuya girelim.

Hikaye güzel ancak anlamanız için her görevden sonra "Ne oldu şimdi?" sorusunu kendinize sormanız gerekli. Günün sonunda oynamayı bıraktığınızda ne yaptığınızı düşünmelisiniz. Oyunun hikaye sunumunu ve anlatımını çok beğenmedim, beklentimin altında kaldı.

Wakako Okada, Takemura, Arasaka ailesi ve bilumum gruplar, aslında hepsi birbiriyle önceden bağlıyken veya sonradan bağlanacakken sanki çok bağımsızlarmış hissi veriyor. Sanki anlatımda bir şey eksik, bir şey kopuk. Bağlantıyı ya ben kuramadım ya da oyun bağlantı kurduracak yeterli elementi bana sunmadı. Bu bağı yalnızca Takemura ve Arasaka arasında hissedebildim.

İlginç bir şekilde yan görevlerde de ufak ufak hikaye anlatımları var. Oyun zevkine etki eden hoş detaylar.

Oynanış​

Hikayeden de önce gelen, bir oyunun en önemli noktasına geldik. Bir oyuna oynanış mekanikleri her şeyden önce gelir ve olabildiğince iyi olmalıdır. İsterseniz yazıma geçelim.

Yapay zeka​

  • Karakter mekanikleri
Karakterimiz 1. şahıs görüş açısından oynandığı için yapılabilecek pe bir yorum yok. Diğer FPS açılı oyunlardan pek bir farkını göremedim. Karakterin hafifliği bu oyunda da var. İstediğiniz gibi atlayıp zıplayabiliyor, saçma hareketler yapabiliyorsunuz. Ancak bazen koşarken ayaklarıma baktığımdan karakterin ayaklarının hareket etmediğini gördüm. Hoş olmayan bir bug.

  • Araç mekanikleri
Araba sürmek cidden zevkli, bana GTA 4'ü hatırlattı. Ancak arabalar ne GTA V'teki gibi hafif RC araba hissi veriyor ne de GTA 4'teki kadar gerçekçi mekaniklere ve hantallığa sahip. Arada, kararlı bir mekaniği var.

Yapay zeka

Objektif bakalım. Arkadaşlar NPC'lerin yapay zekaları vasat değil ancak iyi de değil. Kötünün iyisi. Düşmanlar FarCry serisindeki düşmanlar kadar aptal değil, ondan 2-3 tık iyi ancak yine de mükemmel değil. Yeterli seviyenin altında kalıyor.

Optimizasyon, Sorunlar ve Buglar​

Optimizasyon​


Hepinizin malumu olduğu üzere oyunun optimizasyonu çok da iyi değil ancak her güncellemede topralıyorlar. Kendim, GeForce Experience'ın verdiği optimum ayarlarla, RTX ve DLSS açık vaziyette genelde 60-65 FPS alsam da Night City sokaklarında, şehrin en güzel olduğu saatlerde yani akşam saatlerinde 25-30 FPS alıyorum ve bu olay atmosferin içerisine girmeme engel oluyor. Grafik arttırıp düşürerek yerine göre bu sorunları çözmek mümkün anca bir oyuncu olarak stabil bir oyun deneyimi için bunlarla uğraşmamamız gerektiğine inanıyorum.

Sorunlar​

Oyunda çökme problemleri var(dı), doğru. Ancak 1.04 Hotfix'i ile çok büyük ölçekte çözüldü. Ufak tefek çökmeler yok mu? Var. Ancak 1.04 güncellemesinden önce 10 çöküyorsa şu an 1 çöküyor. Ancak 1.04 Hotfix'inin ardından bir tane kayıt dosyamın çöp olduğunu, girmeye çalıştığımda oyunun çöktüğünü ve oraya kadar eski kayıttan oynamak zorunda kaldığımı belirteyim.

Buglar​

Oyunda bug bulunuyor ancak abartıldığından daha az, ya da bana öyle denk geldi emin değilim. Ancak dediğim gibi yine de oyun zevkini etkileyecek, girdiğiniz oyun atmosferinden sizi "Bu ne lan?" deyip çıkartabilecek hatalar ile karşılaştım. Bir yayaya çarptığımda birden kaybolması, duvarın içinden araba çıkması, ara sahnelerde animasyonun geç girmesi, birden araba spawnlanması, ara sahnelerde karakterlerin animasyonlarının ve mimiklerinin bazen sanki ping varmışçasına ışınlanması, karakterlerin konuşurken bazen ağızlarının oynamaması bu hatalara örnek.

Sonuç ve Şahsi Fikrim​

Arkadaşlar incelemem burada sonra eriyor. Sorunların en fazla 1, bilemedin 1.5 aya çözüleceğine inanıyorum. Dediğim gibi verdiğim paradan pişman değilim, oyunu çok beğendim ve oynamaya devam ediyorum ancak almayı düşünen herkese oyunu en az 1 ay sonra almalarını öneririm.
İncelememi ve fikirlerimi okuduğunuz için teşekkür ederim. Benim fikirlerime ve incelememe ek olarak belirtmek istediklerinizi yazabilirsiniz. Yanlış bulduğunuz, orası öyle değil dediğiniz veya benim yanlış anladığım kısımlar varsa onları da saygı çerçevesi içerisinde belirtebilirsiniz.

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. İyi sosyaller!
 
  • Karakter oluşturma
Karakter oluşturma mekaniğini beğendim. Oyununuza etki etmiyor tabii ki ancak bulunması hoş ve detaylı. Karakterinizin penis boyunu ayarlayabileceğiniz, sünnetli mi sünnetsiz mi karar verebileceğiniz kadar detaylı.
O kadar detaylı olmasa mıydı ne, o kadar da şey yapmaya gerek yok.
 

Giriş​

Merhaba dostlar. Oyunu ön siparişle aldım ve çıktığı günden yani 10 aralıktan itibaren tam olarak 25,4 saat oynadım. Ne yalan söyleyeyim, ben beklentimi çok yüksek tutmadım. Cyberpunk 2077 ve CD Projekt RED'i çok severim ancak fanboyu değilim ve objektif bakarım. Şimdi kâh spoilerlı, kâh spoilersız genel bir eleştiri ve inceleme yapacağım. Merak etmeyin, spoiler içeren kısımları sürprizbozan içerisinde ele alacağım. Yazımı sonuna kadar okursanız memnun olurum.

Grafikler ve Atmosfer​

Evet, gelelim yapımcı firma CD Projekt RED'in en çok övündüğü noktaya. Buraya da izninizle değinmek isterim.

Grafikler​

Grafikler gerçekten güzel, olmuş yani. Ancak beğenmediğim bir şey var, arkadaşlar görüntü bulanık. DLSS kapalı, Ultra-Yüksek karışık ayarlarda, 1920x1080p
çözünürlükte, kumlanma gibi ayarlar kapalı vaziyette kontrol edildi ve görüntüde gerçekten bir bulanıklık var. Özellikle uzak çizim mesafesinde bu daha çok göze batıyor. Ancak kötü mü? Değil. Hatta uzakların bulanık olması, odaklanılmadığı için bulanık olduğu hissiyatı veriyor ve gerçeğe yakın bir deneyim sunuyor, oyun ayarlarından uzak mesafe bulanıklaştırmayı kapatabilirsiniz. Ancak yakınlarda bulanıklık olması hoş değil.

Atmosfer​

Atmosfer gerçekten çok hoş arkadaşlar. Night City'nin geceleri o hali, şehrin renkli ışıkları gerçekten bambaşka bir atmosfere sokuyor. Görevlerin mekân tasarımı, ışıklandırması, o karmaşa insanı moda sokan şeyler. Ancak geceleri o atmosferde bulunmanın FPS'inizi düşürdüğünü belirteyim.

RPG ve Aksiyon​

Gelelim CD Projekt RED'in tabiri caizse biraz abarttığı kısma. Artık aksiyon tarafını mı, RPG tarafını mı abarttığını incelememde görürsünüz. Sadece şunu belirteyim; RPG tarafı beklentimin bir altında, aksiyon ise beklentimin üstünde.

RPG​

  • Diyaloglar
Çıktığı günden beri herkesin dilinde, biraz klişe olacak ancak söylemeden edemeyeceğim. Arkadaşlar diyaloglardaki seçimleriniz hiçbir şeye etki etmiyor. Ya aldığınız cevabı
değiştiriyor ama etki etmiyor, ya da alacağınız cevabı geciktiriyor ve yine etki etmiyor. Hikayede her şey tek düze. Mesela oyuna bir ilişki sistemi eklenebilirdi, en azından verdiğimiz fevri cevaplar veya karşıdakinin suyuna gidecek cevaplar, onun kişisel özellikleri ve huyları doğrultusunda ilişkimize etki edebilirdi, Bannerlord'daki ilişki mekaniği gibi.

  • Yetenek ağacı ve Karakter geliştirme
Karakter geliştirme gerçekten çok ama çok işe yarıyor arkadaşlar. Teknik kabiliyetiniz, zeka, güç vs. ne kadar arttırabilirseniz o kadar iyi çünkü oyunun her yerinde karşınıza çıkıyor.
Sizin teknik kabiliyetiniz 15 olabilir ancak bir yere 20 teknik kabiliyet istediği için erişemezsiniz.
"Güç" özelliğiniz 10 seviyedir ama bir kapıyı kırarak açmak için 15 güç gerekebilir ve gücünüz karşılamadığı için riskli yoldan gitmek zorunda kalabilirsiniz.
Karakter geliştirmenin bir diğer yolu da Siberkasaplar. Saygınlığınız ve istenilen diğer özellikleriniz yeterli seviyedeyse, yeteri kadar avrodolar ile gittiğinizde istediğiniz implantı taktırıp karakterinizi çok güçlü bir yaratığa dönüştürebilirsiniz. Saygınlık, istenilen özellik değerleri ve avrodolar miktarı her Siberkasap'ta aynı değil, değişkenlik gösterebilir.

Oyundaki yetenek ağacı mekaniğini gerçekten çok başarılı buldum. Bir Assassin's Creed vakası değil ve işe yaradığını hissediyorsunuz. Bu konu hakkında çok fazla tecrübem olmadığından yorumlayamayacağım.

  • Karakter oluşturma
Karakter oluşturma mekaniğini beğendim. Oyununuza etki etmiyor tabii ki ancak bulunması hoş ve detaylı. Karakterinizin penis boyunu ayarlayabileceğiniz, sünnetli mi sünnetsiz mi karar verebileceğiniz kadar detaylı. Diğer yüz ve vücut seçenekleri de detaylı ve tatmin edici.

  • Hack mekaniği
Oyundaki hemen hemen her şey hacklenebiliyor, ancak böyle deyince aklınızda Watch Dogs canlanmasın, ondan daha farklı. Burada yaptığınız hack daha doğrudan, daha işinize yarar. Kameraları ele geçirip kontrol etmek veya sizi görmemeleri için devre dışı bırakmak, düşmanın dronlarını veya silahlarını ele geçirip onlara karşı kullanmak ve sonucunda düşmanı azaltmak, belirli aletleri hackleyip dikkat dağıtmak, bazı düşmanları hackleyerek onları bozmak örneklerini sunabilirim. Tabii ki istediğiniz an istediğiniz aleti hackleyemiyorsunuz. Bir nesneyi hackledikten sonra bir bekleme süresi var. Her nesneyi de hackleyemediğinizi belirteyim, nesnenin istediği RAM miktarını karşılamalısınız. Anlayacağınız hack mekaniği oldukça tatmin edici ve detaylı.

Aksiyon​

Geldik aksiyon kısmına. Bunu da alt başlıklara bölerek anlatmak durumundayım.
  • Şehir içi aksiyon
Şehir içinde, Assassin's Creed oyunları ve Marvel's Spider-Man oyununda rastlayabileceğiniz gibi bir hayli fazla, iki adam doğrayıp geçip gidebileceğiniz stres atmalık çeteler, suçlular mevcut. Bazen kafanıza göre bazen de polisten görev alarak yapabilirsiniz. Bazıları zorlayıcı oluyor ve ne olduğunu anlamadan bir boss-fight ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Kısacası şehir içinde aksiyon zevkli.

  • Görevlerde aksiyon
Görevlerdeki aksiyon sunumu güzel arkadaşlar. Düşmanlar dalga dalga gelebiliyor, boss-fightlar da eğlenceli. Ancak arkadaşlar, standart bir silah ile düşmanlar neredeyse ölmüyor. 8 mermili pompalının 5-6 mermisini adamın kafasına boşaltıyorum ancak yere düşüyor yine ölmüyor. Biraz daha insaflı davranılabilirdi diye düşünüyorum.
Yakın dövüş konusuna gelirsek dipte olan beklentilerimi yukarıya çekti. Katana kullanmak, balyozla adama saldırmak, Siberkasap'tan taktırabileceğiniz bıçaklı kollar ile çok seri bir şekilde düşmanın kolunu bacağını koparmak oldukça tatmin edici ve çok zevkli. Dodge mekaniği de yeterli seviyede.

Hikaye Sunumu​

Sıra geldi en merak edilen kısımlardan birine. İzninizle konuya girelim.

Hikaye güzel ancak anlamanız için her görevden sonra "Ne oldu şimdi?" sorusunu kendinize sormanız gerekli. Günün sonunda oynamayı bıraktığınızda ne yaptığınızı düşünmelisiniz. Oyunun hikaye sunumunu ve anlatımını çok beğenmedim, beklentimin altında kaldı.

Wakako Okada, Takemura, Arasaka ailesi ve bilumum gruplar, aslında hepsi birbiriyle önceden bağlıyken veya sonradan bağlanacakken sanki çok bağımsızlarmış hissi veriyor. Sanki anlatımda bir şey eksik, bir şey kopuk. Bağlantıyı ya ben kuramadım ya da oyun bağlantı kurduracak yeterli elementi bana sunmadı. Bu bağı yalnızca Takemura ve Arasaka arasında hissedebildim.

İlginç bir şekilde yan görevlerde de ufak ufak hikaye anlatımları var. Oyun zevkine etki eden hoş detaylar.

Oynanış​

Hikayeden de önce gelen, bir oyunun en önemli noktasına geldik. Bir oyuna oynanış mekanikleri her şeyden önce gelir ve olabildiğince iyi olmalıdır. İsterseniz yazıma geçelim.

Yapay zeka​

  • Karakter mekanikleri
Karakterimiz 1. şahıs görüş açısından oynandığı için yapılabilecek pe bir yorum yok. Diğer FPS açılı oyunlardan pek bir farkını göremedim. Karakterin hafifliği bu oyunda da var. İstediğiniz gibi atlayıp zıplayabiliyor, saçma hareketler yapabiliyorsunuz. Ancak bazen koşarken ayaklarıma baktığımdan karakterin ayaklarının hareket etmediğini gördüm. Hoş olmayan bir bug.

  • Araç mekanikleri
Araba sürmek cidden zevkli, bana GTA 4'ü hatırlattı. Ancak arabalar ne GTA V'teki gibi hafif RC araba hissi veriyor ne de GTA 4'teki kadar gerçekçi mekaniklere ve hantallığa sahip. Arada, kararlı bir mekaniği var.

Yapay zeka

Objektif bakalım. Arkadaşlar NPC'lerin yapay zekaları vasat değil ancak iyi de değil. Kötünün iyisi. Düşmanlar FarCry serisindeki düşmanlar kadar aptal değil, ondan 2-3 tık iyi ancak yine de mükemmel değil. Yeterli seviyenin altında kalıyor.

Optimizasyon, Sorunlar ve Buglar​

Optimizasyon​


Hepinizin malumu olduğu üzere oyunun optimizasyonu çok da iyi değil ancak her güncellemede topralıyorlar. Kendim, GeForce Experience'ın verdiği optimum ayarlarla, RTX ve DLSS açık vaziyette genelde 60-65 FPS alsam da Night City sokaklarında, şehrin en güzel olduğu saatlerde yani akşam saatlerinde 25-30 FPS alıyorum ve bu olay atmosferin içerisine girmeme engel oluyor. Grafik arttırıp düşürerek yerine göre bu sorunları çözmek mümkün anca bir oyuncu olarak stabil bir oyun deneyimi için bunlarla uğraşmamamız gerektiğine inanıyorum.

Sorunlar​

Oyunda çökme problemleri var(dı), doğru. Ancak 1.04 Hotfix'i ile çok büyük ölçekte çözüldü. Ufak tefek çökmeler yok mu? Var. Ancak 1.04 güncellemesinden önce 10 çöküyorsa şu an 1 çöküyor. Ancak 1.04 Hotfix'inin ardından bir tane kayıt dosyamın çöp olduğunu, girmeye çalıştığımda oyunun çöktüğünü ve oraya kadar eski kayıttan oynamak zorunda kaldığımı belirteyim.

Buglar​

Oyunda bug bulunuyor ancak abartıldığından daha az, ya da bana öyle denk geldi emin değilim. Ancak dediğim gibi yine de oyun zevkini etkileyecek, girdiğiniz oyun atmosferinden sizi "Bu ne lan?" deyip çıkartabilecek hatalar ile karşılaştım. Bir yayaya çarptığımda birden kaybolması, duvarın içinden araba çıkması, ara sahnelerde animasyonun geç girmesi, birden araba spawnlanması, ara sahnelerde karakterlerin animasyonlarının ve mimiklerinin bazen sanki ping varmışçasına ışınlanması, karakterlerin konuşurken bazen ağızlarının oynamaması bu hatalara örnek.

Sonuç ve Şahsi Fikrim​

Arkadaşlar incelemem burada sonra eriyor. Sorunların en fazla 1, bilemedin 1.5 aya çözüleceğine inanıyorum. Dediğim gibi verdiğim paradan pişman değilim, oyunu çok beğendim ve oynamaya devam ediyorum ancak almayı düşünen herkese oyunu en az 1 ay sonra almalarını öneririm.
İncelememi ve fikirlerimi okuduğunuz için teşekkür ederim. Benim fikirlerime ve incelememe ek olarak belirtmek istediklerinizi yazabilirsiniz. Yanlış bulduğunuz, orası öyle değil dediğiniz veya benim yanlış anladığım kısımlar varsa onları da saygı çerçevesi içerisinde belirtebilirsiniz.

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. İyi sosyaller!
Harika inceleme olmuş, teşekkürler. Herkes "balon" vb ifadeler kullanmış ancak yapımcı firma ne bir Rockstar Games, EA Games kadar tecrübeli, ne de o kadar bütçesi var. Ellerindeki imkanlarla yapabileceklerinin en iyisini yapmışlar bence. Birden fazla platforma bu kadar büyük çaplı bir oyun yapmak herkesin harcı değil. İnsanlar umarsızca eleştiriyor gibi geldi bana. 1-2 aya kadar da oyunun tamamen her anlamda oturacağını düşünüyorum.
 
Harika inceleme olmuş, teşekkürler. Herkes "balon" vb ifadeler kullanmış ancak yapımcı firma ne bir Rockstar Games, EA Games kadar tecrübeli, ne de o kadar bütçesi var. Ellerindeki imkanlarla yapabileceklerinin en iyisini yapmışlar bence. Birden fazla platforma bu kadar büyük çaplı bir oyun yapmak herkesin harcı değil. İnsanlar umarsızca eleştiriyor gibi geldi bana. 1-2 aya kadar da oyunun tamamen her anlamda oturacağını düşünüyorum.
Gereksiz eleştirilere tabi tutuluyor oyun. Özellikle de CD Projekt RED gibi bir firmayı, neredeyse yarım asırdır oyun yapan Rockstar Games ile karşılaştırmak büyük saçmalık.
 
Elinize sağlık çok beğendim yazınızı. Oyunun sebepsiz 2 kitlesi bulunuyor. Biri düşüşünden zevk alan her hatayı abartan diğeri de hiçbir hatayı görmeyen. Ortasında her şeyin hakkını veren bir yazı olmuş umarım daha fazla insan sizin gibi düşünür.
 
Gereksiz eleştirilere tabi tutuluyor oyun. Özellikle de CD Projekt RED gibi bir firmayı, neredeyse yarım asırdır oyun yapan Rockstar Games ile karşılaştırmak büyük saçmalık.
Doğru, fakat oyun o kadar geniş kitlelere yayıldı ki, herkes bu detaylara takılmıyor normal olarak. "İkisi de oyun firması değil mi kardeşim? Bu niye iyi bu niye kötü?" şeklinde bir düşünce oluyor genelde. Zaten bu konulara hakim olan biri bu tarz yorumlar yapmaz bence. Benim asıl sinirlendiğim nokta bazı insanlar bu kadar emeği umursamayıp direkt kestirip atıyor. "Boş", "balon". Şu kelimeleri duymak bile irrite ediyor beni.
 
Doğru, fakat oyun o kadar geniş kitlelere yayıldı ki, herkes bu detaylara takılmıyor normal olarak. "İkisi de oyun firması değil mi kardeşim? Bu niye iyi bu niye kötü?" şeklinde bir düşünce oluyor genelde. Zaten bu konulara hakim olan biri bu tarz yorumlar yapmaz bence. Benim asıl sinirlendiğim nokta bazı insanlar bu kadar emeği umursamayıp direkt kestirip atıyor. "Boş", "balon". Şu kelimeleri duymak bile irrite ediyor beni.
"Boş", "balon" gibi lafları söyleyip gitmeleri peki? Açıklamasız. Oyun gayet güzel, en fazla 1.5 aya toparlarlar.
 
Gereksiz eleştirilere tabi tutuluyor oyun. Özellikle de CD Projekt RED gibi bir firmayı, neredeyse yarım asırdır oyun yapan Rockstar Games ile karşılaştırmak büyük saçmalık.
"Boş", "balon" gibi lafları söyleyip gitmeleri peki? Açıklamasız. Oyun gayet güzel, en fazla 1.5 aya toparlarlar.
O değil de moruk CyberPunk diye bir oyun çıkmış ama balon, fıs puf.
 

giriş​

Merhaba dostlar. Oyunu ön siparişle aldım ve çıktığı günden yani 10 Aralıktan itibaren tam olarak 25, 4 saat oynadım. Ne yalan söyleyeyim, ben beklentimi çok yüksek tutmadım. Cyberpunk 2077 ve CD PROJEKT RED'i çok severim ancak fanboyu değilim ve objektif bakarım. Şimdi kâh spoilerlı, kâh spoilersız genel bir eleştiri ve inceleme yapacağım. Merak etmeyin, spoiler içeren kısımları sürprizbozan içerisinde ele alacağım. Yazımı sonuna kadar okursanız memnun olurum.

grafikler ve atmosfer​

Evet, gelelim yapımcı firma CD PROJEKT RED'in en çok övündüğü noktaya. Buraya da izninizle değinmek isterim.

grafikler​

Grafikler gerçekten güzel, olmuş yani. Ancak beğenmediğim bir şey var, arkadaşlar görüntü bulanık. DLSS kapalı, Ultra-yüksek karışık ayarlarda, 1920X1080P.
Çözünürlükte, kumlanma gibi ayarlar kapalı vaziyette kontrol edildi ve görüntüde gerçekten bir bulanıklık var. Özellikle uzak çizim mesafesinde bu daha çok göze batıyor. Ancak kötü mü? Değil. Hatta uzakların bulanık olması, odaklanılmadığı için bulanık olduğu hissiyatı veriyor ve gerçeğe yakın bir deneyim sunuyor, oyun ayarlarından uzak mesafe bulanıklaştırmayı kapatabilirsiniz. Ancak yakınlarda bulanıklık olması hoş değil.

atmosfer​

Atmosfer gerçekten çok hoş arkadaşlar. Night City'nin geceleri o hali, şehrin renkli ışıkları gerçekten bambaşka bir atmosfere sokuyor. Görevlerin mekân tasarımı, ışıklandırması, o karmaşa insanı moda sokan şeyler. Ancak geceleri o atmosferde bulunmanın FPS'inizi düşürdüğünü belirteyim.

RPG ve aksiyon​

Gelelim CD PROJEKT RED'in tabiri caizse biraz abarttığı kısma. Artık aksiyon tarafını mı, RPG tarafını mı abarttığını incelememde görürsünüz. Sadece şunu belirteyim; RPG tarafı beklentimin bir altında, aksiyon ise beklentimin üstünde.

RPG​

  • diyaloglar
Çıktığı günden beri herkesin dilinde, biraz klişe olacak ancak söylemeden edemeyeceğim. Arkadaşlar diyaloglardaki seçimleriniz hiçbir şeye etki etmiyor. Ya aldığınız cevabı.
Değiştiriyor ama etki etmiyor, ya da alacağınız cevabı geciktiriyor ve yine etki etmiyor. Hikayede her şey tek düze. Mesela oyuna bir ilişki sistemi eklenebilirdi, en azından verdiğimiz fevri cevaplar veya karşıdakinin suyuna gidecek cevaplar, onun kişisel özellikleri ve huyları doğrultusunda ilişkimize etki edebilirdi, Bannerlord'daki ilişki mekaniği gibi.

  • yetenek ağacı ve karakter geliştirme
Karakter geliştirme gerçekten çok ama çok işe yarıyor arkadaşlar. Teknik kabiliyetiniz, zeka, güç vs. ne kadar arttırabilirseniz o kadar iyi çünkü oyunun her yerinde karşınıza çıkıyor.
Sizin teknik kabiliyetiniz 15 olabilir ancak bir yere 20 teknik kabiliyet istediği için erişemezsiniz.
"Güç" özelliğiniz 10 seviyedir ama bir kapıyı kırarak açmak için 15 güç gerekebilir ve gücünüz karşılamadığı için riskli yoldan gitmek zorunda kalabilirsiniz.
Karakter geliştirmenin bir diğer yolu da siberkasaplar. Saygınlığınız ve istenilen diğer özellikleriniz yeterli seviyedeyse, yeteri kadar avrodolar ile gittiğinizde istediğiniz implantı taktırıp karakterinizi çok güçlü bir yaratığa dönüştürebilirsiniz. Saygınlık, istenilen özellik değerleri ve avrodolar miktarı her Siberkasap'ta aynı değil, değişkenlik gösterebilir.

Oyundaki yetenek ağacı mekaniğini gerçekten çok başarılı buldum. Bir Assassin's Creed vakası değil ve işe yaradığını hissediyorsunuz. Bu konu hakkında çok fazla tecrübem olmadığından yorumlayamayacağım.

  • karakter oluşturma
Karakter oluşturma mekaniğini beğendim. Oyununuza etki etmiyor tabii ki ancak bulunması hoş ve detaylı. Karakterinizin penis boyunu ayarlayabileceğiniz, sünnetli mi sünnetsiz mi karar verebileceğiniz kadar detaylı. Diğer yüz ve vücut seçenekleri de detaylı ve tatmin edici.

  • hack mekaniği
Oyundaki hemen hemen her şey hacklenebiliyor, ancak böyle deyince aklınızda Watch Dogs canlanmasın, ondan daha farklı. Burada yaptığınız hack daha doğrudan, daha işinize yarar. Kameraları ele geçirip kontrol etmek veya sizi görmemeleri için devre dışı bırakmak, düşmanın dronlarını veya silahlarını ele geçirip onlara karşı kullanmak ve sonucunda düşmanı azaltmak, belirli aletleri hackleyip dikkat dağıtmak, bazı düşmanları hackleyerek onları bozmak örneklerini sunabilirim. Tabii ki istediğiniz an istediğiniz aleti hackleyemiyorsunuz. Bir nesneyi hackledikten sonra bir bekleme süresi var. Her nesneyi de hackleyemediğinizi belirteyim, nesnenin istediği RAM miktarını karşılamalısınız. Anlayacağınız hack mekaniği oldukça tatmin edici ve detaylı.

aksiyon​

Geldik aksiyon kısmına. Bunu da alt başlıklara bölerek anlatmak durumundayım.
  • şehir içi aksiyon
Şehir içinde, Assassin's Creed oyunları ve Marvel's spider-man oyununda rastlayabileceğiniz gibi bir hayli fazla, iki adam doğrayıp geçip gidebileceğiniz stres atmalık çeteler, suçlular mevcut. Bazen kafanıza göre bazen de polisten görev alarak yapabilirsiniz. Bazıları zorlayıcı oluyor ve ne olduğunu anlamadan bir boss-fight ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Kısacası şehir içinde aksiyon zevkli.

  • görevlerde aksiyon
Görevlerdeki aksiyon sunumu güzel arkadaşlar. Düşmanlar dalga dalga gelebiliyor, boss-fightlar da eğlenceli. Ancak arkadaşlar, standart bir silah ile düşmanlar neredeyse ölmüyor. 8 mermili pompalının 5-6 mer misini adamın kafasına boşaltıyorum ancak yere düşüyor yine ölmüyor. Biraz daha insaflı davranılabilirdi diye düşünüyorum.
Yakın dövüş konusuna gelirsek dipte olan beklentilerimi yukarıya çekti. Katana kullanmak, balyozla adama saldırmak, Siberkasap'tan taktırabileceğiniz bıçaklı kollar ile çok seri bir şekilde düşmanın kolunu bacağını koparmak oldukça tatmin edici ve çok zevkli. Dodge mekaniği de yeterli seviyede.

hikaye sunumu​

Sıra geldi en merak edilen kısımlardan birine. İzninizle konuya girelim.

Hikaye güzel ancak anlamanız için her görevden sonra "ne oldu şimdi?" Sorusunu kendinize sormanız gerekli. Günün sonunda oynamayı bıraktığınızda ne yaptığınızı düşünmelisiniz. Oyunun hikaye sunumunu ve anlatımını çok beğenmedim, beklentimin altında kaldı.

Wakako okada, takemura, arasaka ailesi ve bilumum gruplar, aslında hepsi birbiriyle önceden bağlıyken veya sonradan bağlanacakken sanki çok bağımsızlarmış hissi veriyor. Sanki anlatımda bir şey eksik, bir şey kopuk. Bağlantıyı ya ben kuramadım ya da oyun bağlantı kurduracak yeterli elementi bana sunmadı. Bu bağı yalnızca takemura ve arasaka arasında hissedebildim.

İlginç bir şekilde yan görevlerde de ufak ufak hikaye anlatımları var. Oyun zevkine etki eden hoş detaylar.

oynanış​

Hikayeden de önce gelen, bir oyunun en önemli noktasına geldik. Bir oyuna oynanış mekanikleri her şeyden önce gelir ve olabildiğince iyi olmalıdır. İsterseniz yazıma geçelim.

yapay zeka​

  • karakter mekanikleri
Karakterimiz 1. şahıs görüş açısından oynandığı için yapılabilecek pe bir yorum yok. Diğer FPS açılı oyunlardan pek bir farkını göremedim. Karakterin hafifliği bu oyunda da var. İstediğiniz gibi atlayıp zıplayabiliyor, saçma hareketler yapabiliyorsunuz. Ancak bazen koşarken ayaklarıma baktığımdan karakterin ayaklarının hareket etmediğini gördüm. Hoş olmayan bir bug.

  • araç mekanikleri
Araba sürmek cidden zevkli, bana GTA 4'ü hatırlattı. Ancak arabalar ne GTA V'teki gibi hafif RC araba hissi veriyor ne de GTA 4'teki kadar gerçekçi mekaniklere ve hantallığa sahip. Arada, kararlı bir mekaniği var.

yapay zeka

Objektif bakalım. Arkadaşlar NPC'lerin yapay zekaları vasat değil ancak iyi de değil. Kötünün iyisi. Düşmanlar Far Cry serisindeki düşmanlar kadar aptal değil, ondan 2-3 tık iyi ancak yine de mükemmel değil. Yeterli seviyenin altında kalıyor.

optimizasyon, sorunlar ve buglar​

optimizasyon​


Hepinizin malumu olduğu üzere oyunun optimizasyonu çok da iyi değil ancak her güncellemede topralıyorlar. Kendim, GeForce Experience'ın verdiği optimum ayarlarla, RTX ve DLSS açık vaziyette genelde 60-65 FPS alsam da night City sokaklarında, şehrin en güzel olduğu saatlerde yani akşam saatlerinde 25-30 FPS alıyorum ve bu olay atmosferin içerisine girmeme engel oluyor. Grafik arttırıp düşürerek yerine göre bu sorunları çözmek mümkün anca bir oyuncu olarak stabil bir oyun deneyimi için bunlarla uğraşmamamız gerektiğine inanıyorum.

sorunlar​

Oyunda çökme problemleri var(dı), doğru. Ancak 1.04 Hotfix'i ile çok büyük ölçekte çözüldü. Ufak tefek çökmeler yok mu? Var. Ancak 1.04 güncellemesinden önce 10 çöküyorsa şu an 1 çöküyor. Ancak 1.04 hotfix'inin ardından bir tane kayıt dosyamın çöp olduğunu, girmeye çalıştığımda oyunun çöktüğünü ve oraya kadar eski kayıttan oynamak zorunda kaldığımı belirteyim.

buglar​

Oyunda bug bulunuyor ancak abartıldığından daha az, ya da bana öyle denk geldi emin değilim. Ancak dediğim gibi yine de oyun zevkini etkileyecek, girdiğiniz oyun atmosferinden sizi "bu ne lan?" Deyip çıkartabilecek hatalar ile karşılaştım. Bir yayaya çarptığımda birden kaybolması, duvarın içinden araba çıkması, ara sahnelerde animasyonun geç girmesi, birden araba spawnlanması, ara sahnelerde karakterlerin animasyonlarının ve mimiklerinin bazen sanki ping varmışçasına ışınlanması, karakterlerin konuşurken bazen ağızlarının oynamaması bu hatalara örnek.

sonuç ve şahsi fikrim​

Arkadaşlar incelemem burada sonra eriyor. Sorunların en fazla 1, bilemedin 1.5 aya çözüleceğine inanıyorum. Dediğim gibi verdiğim paradan pişman değilim, oyunu çok beğendim ve oynamaya devam ediyorum ancak almayı düşünen herkese oyunu en az 1 ay sonra almalarını öneririm.
İncelememi ve fikirlerimi okuduğunuz için teşekkür ederim. Benim fikirlerime ve incelememe ek olarak belirtmek istediklerinizi yazabilirsiniz. Yanlış bulduğunuz, orası öyle değil dediğiniz veya benim yanlış anladığım kısımlar varsa onları da saygı çerçevesi içerisinde belirtebilirsiniz.

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. İyi sosyaller!

giriş​

Merhaba dostlar. Oyunu ön siparişle aldım ve çıktığı günden yani 10 Aralıktan itibaren tam olarak 25, 4 saat oynadım. Ne yalan söyleyeyim, ben beklentimi çok yüksek tutmadım. Cyberpunk 2077 ve CD PROJEKT RED'i çok severim ancak fanboyu değilim ve objektif bakarım. Şimdi kâh spoilerlı, kâh spoilersız genel bir eleştiri ve inceleme yapacağım. Merak etmeyin, spoiler içeren kısımları sürprizbozan içerisinde ele alacağım. Yazımı sonuna kadar okursanız memnun olurum.

grafikler ve atmosfer​

Evet, gelelim yapımcı firma CD PROJEKT RED'in en çok övündüğü noktaya. Buraya da izninizle değinmek isterim.

grafikler​

Grafikler gerçekten güzel, olmuş yani. Ancak beğenmediğim bir şey var, arkadaşlar görüntü bulanık. DLSS kapalı, Ultra-yüksek karışık ayarlarda, 1920X1080P.
Çözünürlükte, kumlanma gibi ayarlar kapalı vaziyette kontrol edildi ve görüntüde gerçekten bir bulanıklık var. Özellikle uzak çizim mesafesinde bu daha çok göze batıyor. Ancak kötü mü? Değil. Hatta uzakların bulanık olması, odaklanılmadığı için bulanık olduğu hissiyatı veriyor ve gerçeğe yakın bir deneyim sunuyor, oyun ayarlarından uzak mesafe bulanıklaştırmayı kapatabilirsiniz. Ancak yakınlarda bulanıklık olması hoş değil.

atmosfer​

Atmosfer gerçekten çok hoş arkadaşlar. Night City'nin geceleri o hali, şehrin renkli ışıkları gerçekten bambaşka bir atmosfere sokuyor. Görevlerin mekân tasarımı, ışıklandırması, o karmaşa insanı moda sokan şeyler. Ancak geceleri o atmosferde bulunmanın FPS'inizi düşürdüğünü belirteyim.

RPG ve aksiyon​

Gelelim CD PROJEKT RED'in tabiri caizse biraz abarttığı kısma. Artık aksiyon tarafını mı, RPG tarafını mı abarttığını incelememde görürsünüz. Sadece şunu belirteyim; RPG tarafı beklentimin bir altında, aksiyon ise beklentimin üstünde.

RPG​

  • diyaloglar
Çıktığı günden beri herkesin dilinde, biraz klişe olacak ancak söylemeden edemeyeceğim. Arkadaşlar diyaloglardaki seçimleriniz hiçbir şeye etki etmiyor. Ya aldığınız cevabı.
Değiştiriyor ama etki etmiyor, ya da alacağınız cevabı geciktiriyor ve yine etki etmiyor. Hikayede her şey tek düze. Mesela oyuna bir ilişki sistemi eklenebilirdi, en azından verdiğimiz fevri cevaplar veya karşıdakinin suyuna gidecek cevaplar, onun kişisel özellikleri ve huyları doğrultusunda ilişkimize etki edebilirdi, Bannerlord'daki ilişki mekaniği gibi.

  • yetenek ağacı ve karakter geliştirme
Karakter geliştirme gerçekten çok ama çok işe yarıyor arkadaşlar. Teknik kabiliyetiniz, zeka, güç vs. ne kadar arttırabilirseniz o kadar iyi çünkü oyunun her yerinde karşınıza çıkıyor.
Sizin teknik kabiliyetiniz 15 olabilir ancak bir yere 20 teknik kabiliyet istediği için erişemezsiniz.
"Güç" özelliğiniz 10 seviyedir ama bir kapıyı kırarak açmak için 15 güç gerekebilir ve gücünüz karşılamadığı için riskli yoldan gitmek zorunda kalabilirsiniz.
Karakter geliştirmenin bir diğer yolu da siberkasaplar. Saygınlığınız ve istenilen diğer özellikleriniz yeterli seviyedeyse, yeteri kadar avrodolar ile gittiğinizde istediğiniz implantı taktırıp karakterinizi çok güçlü bir yaratığa dönüştürebilirsiniz. Saygınlık, istenilen özellik değerleri ve avrodolar miktarı her Siberkasap'ta aynı değil, değişkenlik gösterebilir.

Oyundaki yetenek ağacı mekaniğini gerçekten çok başarılı buldum. Bir Assassin's Creed vakası değil ve işe yaradığını hissediyorsunuz. Bu konu hakkında çok fazla tecrübem olmadığından yorumlayamayacağım.

  • karakter oluşturma
Karakter oluşturma mekaniğini beğendim. Oyununuza etki etmiyor tabii ki ancak bulunması hoş ve detaylı. Karakterinizin penis boyunu ayarlayabileceğiniz, sünnetli mi sünnetsiz mi karar verebileceğiniz kadar detaylı. Diğer yüz ve vücut seçenekleri de detaylı ve tatmin edici.

  • hack mekaniği
Oyundaki hemen hemen her şey hacklenebiliyor, ancak böyle deyince aklınızda Watch Dogs canlanmasın, ondan daha farklı. Burada yaptığınız hack daha doğrudan, daha işinize yarar. Kameraları ele geçirip kontrol etmek veya sizi görmemeleri için devre dışı bırakmak, düşmanın dronlarını veya silahlarını ele geçirip onlara karşı kullanmak ve sonucunda düşmanı azaltmak, belirli aletleri hackleyip dikkat dağıtmak, bazı düşmanları hackleyerek onları bozmak örneklerini sunabilirim. Tabii ki istediğiniz an istediğiniz aleti hackleyemiyorsunuz. Bir nesneyi hackledikten sonra bir bekleme süresi var. Her nesneyi de hackleyemediğinizi belirteyim, nesnenin istediği RAM miktarını karşılamalısınız. Anlayacağınız hack mekaniği oldukça tatmin edici ve detaylı.

aksiyon​

Geldik aksiyon kısmına. Bunu da alt başlıklara bölerek anlatmak durumundayım.
  • şehir içi aksiyon
Şehir içinde, Assassin's Creed oyunları ve Marvel's spider-man oyununda rastlayabileceğiniz gibi bir hayli fazla, iki adam doğrayıp geçip gidebileceğiniz stres atmalık çeteler, suçlular mevcut. Bazen kafanıza göre bazen de polisten görev alarak yapabilirsiniz. Bazıları zorlayıcı oluyor ve ne olduğunu anlamadan bir boss-fight ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Kısacası şehir içinde aksiyon zevkli.

  • görevlerde aksiyon
Görevlerdeki aksiyon sunumu güzel arkadaşlar. Düşmanlar dalga dalga gelebiliyor, boss-fightlar da eğlenceli. Ancak arkadaşlar, standart bir silah ile düşmanlar neredeyse ölmüyor. 8 mermili pompalının 5-6 mer misini adamın kafasına boşaltıyorum ancak yere düşüyor yine ölmüyor. Biraz daha insaflı davranılabilirdi diye düşünüyorum.
Yakın dövüş konusuna gelirsek dipte olan beklentilerimi yukarıya çekti. Katana kullanmak, balyozla adama saldırmak, Siberkasap'tan taktırabileceğiniz bıçaklı kollar ile çok seri bir şekilde düşmanın kolunu bacağını koparmak oldukça tatmin edici ve çok zevkli. Dodge mekaniği de yeterli seviyede.

hikaye sunumu​

Sıra geldi en merak edilen kısımlardan birine. İzninizle konuya girelim.

Hikaye güzel ancak anlamanız için her görevden sonra "ne oldu şimdi?" Sorusunu kendinize sormanız gerekli. Günün sonunda oynamayı bıraktığınızda ne yaptığınızı düşünmelisiniz. Oyunun hikaye sunumunu ve anlatımını çok beğenmedim, beklentimin altında kaldı.

Wakako okada, takemura, arasaka ailesi ve bilumum gruplar, aslında hepsi birbiriyle önceden bağlıyken veya sonradan bağlanacakken sanki çok bağımsızlarmış hissi veriyor. Sanki anlatımda bir şey eksik, bir şey kopuk. Bağlantıyı ya ben kuramadım ya da oyun bağlantı kurduracak yeterli elementi bana sunmadı. Bu bağı yalnızca takemura ve arasaka arasında hissedebildim.

İlginç bir şekilde yan görevlerde de ufak ufak hikaye anlatımları var. Oyun zevkine etki eden hoş detaylar.

oynanış​

Hikayeden de önce gelen, bir oyunun en önemli noktasına geldik. Bir oyuna oynanış mekanikleri her şeyden önce gelir ve olabildiğince iyi olmalıdır. İsterseniz yazıma geçelim.

yapay zeka​

  • karakter mekanikleri
Karakterimiz 1. şahıs görüş açısından oynandığı için yapılabilecek pe bir yorum yok. Diğer FPS açılı oyunlardan pek bir farkını göremedim. Karakterin hafifliği bu oyunda da var. İstediğiniz gibi atlayıp zıplayabiliyor, saçma hareketler yapabiliyorsunuz. Ancak bazen koşarken ayaklarıma baktığımdan karakterin ayaklarının hareket etmediğini gördüm. Hoş olmayan bir bug.

  • araç mekanikleri
Araba sürmek cidden zevkli, bana GTA 4'ü hatırlattı. Ancak arabalar ne GTA V'teki gibi hafif RC araba hissi veriyor ne de GTA 4'teki kadar gerçekçi mekaniklere ve hantallığa sahip. Arada, kararlı bir mekaniği var.

yapay zeka

Objektif bakalım. Arkadaşlar NPC'lerin yapay zekaları vasat değil ancak iyi de değil. Kötünün iyisi. Düşmanlar Far Cry serisindeki düşmanlar kadar aptal değil, ondan 2-3 tık iyi ancak yine de mükemmel değil. Yeterli seviyenin altında kalıyor.

optimizasyon, sorunlar ve buglar​

optimizasyon​


Hepinizin malumu olduğu üzere oyunun optimizasyonu çok da iyi değil ancak her güncellemede topralıyorlar. Kendim, GeForce Experience'ın verdiği optimum ayarlarla, RTX ve DLSS açık vaziyette genelde 60-65 FPS alsam da night City sokaklarında, şehrin en güzel olduğu saatlerde yani akşam saatlerinde 25-30 FPS alıyorum ve bu olay atmosferin içerisine girmeme engel oluyor. Grafik arttırıp düşürerek yerine göre bu sorunları çözmek mümkün anca bir oyuncu olarak stabil bir oyun deneyimi için bunlarla uğraşmamamız gerektiğine inanıyorum.

sorunlar​

Oyunda çökme problemleri var(dı), doğru. Ancak 1.04 Hotfix'i ile çok büyük ölçekte çözüldü. Ufak tefek çökmeler yok mu? Var. Ancak 1.04 güncellemesinden önce 10 çöküyorsa şu an 1 çöküyor. Ancak 1.04 hotfix'inin ardından bir tane kayıt dosyamın çöp olduğunu, girmeye çalıştığımda oyunun çöktüğünü ve oraya kadar eski kayıttan oynamak zorunda kaldığımı belirteyim.

buglar​

Oyunda bug bulunuyor ancak abartıldığından daha az, ya da bana öyle denk geldi emin değilim. Ancak dediğim gibi yine de oyun zevkini etkileyecek, girdiğiniz oyun atmosferinden sizi "bu ne lan?" Deyip çıkartabilecek hatalar ile karşılaştım. Bir yayaya çarptığımda birden kaybolması, duvarın içinden araba çıkması, ara sahnelerde animasyonun geç girmesi, birden araba spawnlanması, ara sahnelerde karakterlerin animasyonlarının ve mimiklerinin bazen sanki ping varmışçasına ışınlanması, karakterlerin konuşurken bazen ağızlarının oynamaması bu hatalara örnek.

sonuç ve şahsi fikrim​

Arkadaşlar incelemem burada sonra eriyor. Sorunların en fazla 1, bilemedin 1.5 aya çözüleceğine inanıyorum. Dediğim gibi verdiğim paradan pişman değilim, oyunu çok beğendim ve oynamaya devam ediyorum ancak almayı düşünen herkese oyunu en az 1 ay sonra almalarını öneririm.
İncelememi ve fikirlerimi okuduğunuz için teşekkür ederim. Benim fikirlerime ve incelememe ek olarak belirtmek istediklerinizi yazabilirsiniz. Yanlış bulduğunuz, orası öyle değil dediğiniz veya benim yanlış anladığım kısımlar varsa onları da saygı çerçevesi içerisinde belirtebilirsiniz.

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. İyi sosyaller!

Beni üzen tek şey hikayenin erken bitmesi oldu. Grafikler, combat, araba sürüşü, atmosfer, hikaye, yan görevler özellikle birçok ana hikayeden daha detaylı. Keşke daha uzun sürşeymiş en azından jackie gibi harika yazılmış bir karakterle daha uzun oynayabilseydik. Güzel bir yazı olmuş. 100 üzerinden 90 verdim oyuna.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı