1.5 senede ülkenin geldiği hal

Hocam daha kendi yazdıkları enflasyona bile yetişmiyor maaşa yapılan zamlar. Ne erimesi, yapıldığı anda yok hükmünde bir zam yalnızca.

Hocam çoğu yakın akrabam Almanya'da yaşıyor. Ortalama işlerde çalışıyorlar, mesela kuzenim pastanede çalışıyor, bir diğeri bir içki deposunda çalışıyor sabah 6 da iş başı yapıyor 3'te eve geliyor haftada 2 gün tatil, bir arabayı 3 seneden fazla kullanmıyorlar. Bindikleri arabaları burada ortalama bir memur maaşıyla almaya kalksak şuanki piyasada 6-7 sene maaşa hiç dokunmamak aç gezmek gerekecek.
 
Tüketime dayalı bir ülkeyiz. Şuanki iktidardan kaynaklandığını pek düşünmüyorum, düşünene saygım var.
Tüketime dayalı bir ülke olduğumuz doğru. İktidardan kaynaklandığını düşünmemene katılmıyorum. Zira tek tüketime dayalı ülke Türkiye değil. Diğer ülkelerin farkı üretimlerini de arttırmaları. Coğrafyamız üç tarafı denizler ile çevrili ve deniz canlısı çeşitliliğimiz oldukça fazla. Toprağımız ve iklimimiz verimli. Dört mevsim yaşıyoruz dört mevsim meyve ve sebzeleride ülkemizde kolaylıkla yetiştirilebilir durumda. Ülkemizin dört bir yani turistik olarak zengin. Tüm bunların üstüne genç çalışabilir arzulu bir nüfusumuz var. Peki herşey iyi gözükürken, bu kadar olanak varken bu durumda olmamızın sebebi nedir? Yanlış yönetim ve yanlış karar mekanizmaları mı? Yoksa sadece tüketime odaklı olmamız mı? Kendi fikrim ilk nedenden kaynaklandığı yönünde. Diğer ülkelerin tüketimlerini, aldıkları asgari ücretlerini ve satın alma güçlerini karşılaştırmak ne derece doğru olur bilmem ama veriler aşağıda.
 
Maalesef üretim (o anlamda değil :D) tüketime dayalıyız. Üretim için eğitim sisteminin iyi olması gerek, dolaylı yoldan eğitimin de katkısı oluyor ekonomiye. Ülkemizde eğitim sisteminin kötü olduğunu söylemek mümkün. E tüketim de olmayınca isteyen (Trump gibi) ülkenin ekonomisini çökertebiliyor.

Üzülüyorum... Geçenlerde 8.2K civarı olan i5-+1660Ti laptop şu an 10K, inanılmaz gelecek ama 2019' da 5300TL gibi fiyata Asus ROG G531GT laptop bulunabiliyordu (8GB RAM, i5-9300H, GTX 1650, 256GB SSD). Fakat 2021' de 10K bütçede ROG laptop ya var ya yok.
 
Beyefendi bu işler köşeye pısıp ağlamakla olmuyor. Eğer ki gidişattan memnun değilseniz hakkınızı arayın, tepkinizi gösterin. Ha eğer ki en doğal haklarınızı kullanmıyorsanız demek ki bu durumdan memnunsunuzdur. Öyle değil mi? Durum bunu gösteriyor çünkü. Veya birçok insanın yaptığı gibi yurtdışına gitmeye çalışın. Ülkedeki çoğunluk hala mevcut yönetimi seviyor, yapacak bir şey de yok. Bende inşallah uzun bir süre daha kalırlar diyorum.

KYK yurtlarında kalmak için ‘Cumhurbaşkanına hakaret suçundan mahkum olmamak’ şartı aranacak siz olsanız sesinizi çıkarmak ister miydiniz? Gelinen nokta İran.
 
600 lira asgari ücret vardı ama.
Asgari ücret düşüktü ama mesai ücretleri ödeniyordu, işinizde 1-2 yıl doldurduğunuzsa 2 katına kadar kazanabiliyordunuz. Biraz kendinizi geliştirmeye hevesliyseniz orta gelirli sınıfına dahil olmanız hızlı oluyordu. Vergiler bu kadar boğucu değildi.


Şimdi asgari ücret 2800TL ama mesai ücreti vermeyen tonla firma var, 1-2 yıl deneyiminiz olsa bile zam yapmıyor. Sizi istifaya zorluyorlar. Asla orta direk konumuna gelemezsiniz.

Asgari ücretin yüksek olması bir noktada sorun anlamına geliyor. O dönemin 600 lirası şu an alınan 3000 liradan değerliydi.

O dönem teknolojik ürünler pahalıydı, şu an ürünler ucuz ama TL değersiz. O dönemim mekanikleriyle şu zamanı bir tutmak şaçmalık fakat alım gücümüz daha yüksekti...
 

Geri
Yukarı