1000 yıl sonra neler olacak?

İnsanlık hızla değişiyor, teknoloji hızla gelişiyor, yarını bile tahmin etmekte güçlük çekerken 1000 yıl sonra insanlık neye benzeyecek? Nelere hükmede bileceğiz?

10.000 yıl önce metabolizmamız inek sütünü tolere edebilir hale geldi. Son 150 yılda boyumuz ortalama 10 cm uzadı ve yalnızca son 65 yılda ortalama ömrümüz 20 yıl uzadı. Peki 1000 yıl sonra?

Araştırmacılar dünyanın en gelişmiş bilgisayarlarından biri olan ve Japonya'da bulunan k bilgisayarı'nı insan beyninin aktivitelerini simule etmek için çalıştırdı. 705.024 işlemci çekirdeği, 1.4 milyon GB RAM ve 40 dakikalık çalışmanın sonunda insan beyninin 1 saniyede işlediği veriyi işleye bildi. Anlıyoruz ki her şeyi bilen yapay zekadan korkmak için henüz erken.

teknoloji ve tıp geliştikçe insanların yaşam ömrü her on yılda bir artmaya devam ediyor. Bilim kurgu fimlerin de tanık olduğumuz sahneleri gerçeğe dönüştürmeye başlayan dijital teknolojiler, insanların kilometrelerce uzunluğundaki gökdelenlerde yaşayacağı, havada ve karada gidebilen araçlara binecekleri, hastalanmayacakları bir geleceğe giden yolda ilk gelişmeler olabilir mi?

Bu olayları ele alarak ve inanılmaz kısa bir sürede bu noktaya geldiğimizi düşünürsek, 1.000 yıl sonra nasıl görüneceğiz acaba?

Bilim insanları gelecekte, bilgisayarların insan beyninin işlem hızına yetişeceğini ve konuşabilen, etkileşimde bulunabilen, dinleyebilen ve hatırlayabilen yapay zekâlar üretebileceğimizi düşünüyorlar. Yapay zekâların, sahip oldukları bütün bilgileri bize karşı kullanmamalarını ümit edelim.
Ayrıca bilgisayarlar zamanla insanlardan daha fazla geliştikçe, insanlar da robotlarla daha bütünleşmiş bir hale gelebilirmiş. Yani siber insan diyebiliriz.

transhümanizm, yeteneklerimizin, biyolojinin başarabilecekleri ile sınırlı olmadığını ve imkânların da ne kadar inanılmaz olduğunu söylüyor.

- İnsan ömrü 1.000 yıla kadar çıkabilecek. 1000 yıl içerisinde tıp mühendisleri, dokuların yaşlanmasına neden olan her bileşen için bir çözüm üretebilir.
- Konuşulan dillerde ciddi bir azalış olacak, tek bir dil konuşmakta ihtimal.
- Nanoteknolojiler çevresel zararları giderebilecek, su ve havayı arıtabilecek ve güneş'in enerjisini en ufak zerresine kadar değerlendirebilecek noktaya gelecek.
- Başka gezegene taşınmış olacağız.
- Uzay istasyonları olacak.
- Görünümlerimiz değişecek. Birbirimize benzemek de ihtimal.

En önemlisi insanlar neye benzeyecek? Gelişen teknoloji ile bireyler çocukların görünümünü seçebilecek mi?

Bundan 1000 yıl sonra doğup görebilseydik keşke.
Dünya'nın 88 seneden fazla ömrü yok.
 
Bence 2 ihtimal var insanlık o kadar gelişecek ki kendi soyunu tüketecek veya insanlık yıllar içerisinde evrim geçirerek insan harici başka bir canlıya evrilecek. Gözlerimiz, bacaklarımız, eller ve kollar başta olmak üzere tüm vücut şeklimiz değişecek. Artık üretmek yerine tüketmek yaygınlaşarak bazı mesleklerin sonu gelecek. Teknoloji çok gelişecek. Düşünebiliyor musunuz, sadece 15 yıl önce ilk dokunmatik telefon tanıtıldı. O günlerden bu günlere kadar ne kadar çok ilerleme kaydettik. Yaşam koşullarının iyileştirilmesi insanlığın ortalama ömrünün %40 civarı artacağı görüşündeyim. Asla yemek sıkıntısı çekmeyeceğiz. En azından zengin ülkeler için durum böyle. Kendi laboratuvarlarımızda kendi yiyeceklerimizi üreteceğiz. Hatta meyve sebzeye kadar bütün yiyecekleri. Yenilenebilir enerji kaynakları yaygınlaşacak. Artık enerjimizi güneş vb. Dışında başka şeylerden karşılamayı öğreneceğiz. Medeniyetimizi dünya dışına yaymaya kalkışacağız ama ne kadar başarılı oluruz bilemiyorum. Daha yazacak çok tahminim var ama yarıda kesiyorum çünkü yazmaktan parmaklarım ağırdı 😀
 
Para olmazsa herhangi bir imkandan hiçbir şekilde yararlanamayacağız büyük ihtimalle, borusu öten belirli.

İnsanın ömrü artarsa ya peşinden tembellik gelir ya da çiftleşme güdüsüne müdahele.

Ben 1.000 yıl sonra robotlarla birlikte yaşayabileceğimizi düşünüyorum. :)
 
Geçmiş bin yılı düşünüp 5 kat hızlı ilerleyebilecek bir dünya potansiyeli düşünüp hayal kurulabilir. Teşkkürler.
 

Geri
Yukarı