13700k undervolt ve Core clock ayarları nasıl olmalı?

Sığar diye düşünüyorum. Asus tuf B660m plus anakart. Z690 Alamadım o ara kaldı öyle b660
Elzem de değil dostum. Belirttiğin değerlere göre yeterince besliyormuş. M olması sebebiyle bir darlık oluşturmuyorsa gayet iyi. TR contact frame gelmiş, salı günü montajlayıp paylaşacağım ..

Elzem de değil dostum. Belirttiğin değerlere göre yeterince besliyormuş. M olması sebebiyle bir darlık oluşturmuyorsa gayet iyi. TR contact frame gelmiş, salı günü montajlayıp paylaşacağım ..
Ekran kartına biraz daha yakın olacak diye düşünüyorum. Ama uyacak inşallah oc yapamıyorum anakartta uv yapmakta biraz karmaşık b660 olmasından kaynaklı. Ama şu an için oc düşünmüyorum zaten. Bu şekilde kullanırım uzun bir süre.
Sizin paylaşacağınız sonuçları merakla bekliyorum

Selam Saikaesu, TR contact Frame'i bugün kurdum. Açıkçası biraz hayal kırıklığı oldu Ne boşta iken ne de yük altında hiçbir derece fark etmedi. Ne diyelim artık işlemcinin sağlıklı olması için kullanmış olalım . Isı için alacaklara ben şahsen alacak arkadaşlara almalarını tavsiye etmem. Umarım sizinkiler etkili olur. İnternette kiminlerinde etki ettiği kiminlerinde etmediği belirtilmiş.
Yaptığım test sonuçları eklediğim fotoda yer alıyor. Sarı ile işaretlediğim mevcut kullandığım düzen. Isı değerleri aynı çıktı hep.

Kasa içindeki parçaların serin olması için son birkaç aydır farklı ufak tefek aparatlar aldım.
İlk olarak m2 soğutucusu aldım. Beni ziyadesiyle mutlu etti. Değerlendirmem şurada.

İkinci olarak, M.2 soğutucunun verdiği şevkle gpu fan bracket aldım. Ondan kısmen memnunum. Yük altında gözle görülür düşüşler yok, ancak boşta iken 47-48 düzeyinde çalışan ekran kartım fan hızlarına göre 39 derecelere kadar düştü.
Kasada şu şekilde duruyor:

Üçüncü olarak da TR contact frame aldım. Bu üründen memnun kalmadım, çünkü ısı derecelerinde hiç fark ettirmedi.
Son olarak da sıvı soğutma için (Arctic LF 360mm) 3 tane Noctua NF-A12x25 cb aldım. Isı değerleri açısından Arctic'in kendi fanlarından elde ettiğim değerlerle hiçbir farkı yok. Alacak arkadaşlara kendi adıma tavsiye etmem. Ama kasa için gerçekten premium hissiyatı veren bir fan. Arctic ve Noctua arasında kalan arkadaşlar Arctic'i tercih ederse pişman olmaz kanısındayım.
Dark Maxima V20'ye Arctic oluyor mu diye soran arkadaşlara fayda sağlaması açısından bunu da paylaşmak istedim. Kasanın önündeki 2 adet 20Cm'lik fanı çıkarttım. 3 adet 12'lik Noctua'yı koydum. Hemen arkasına radyatörü borular üste olacak şekilde koydum (Mecbur başka koyulmuyor). Radyatörün kasanın içine bakan bölümünde, üst kısımda (boru tarafında) boşluk olduğu için pull olacak şekilde bir Bionix P120 taktım. Benim ekran kartım 335mm o yüzden alt tarafa sığdıramadım. Ancak fotoğraftan da anlaşılacağı üzere ekran kartım 300mm civarı olsaydı bir "pull" olacak şekilde fan takabilirdim. Durum budur

Son düzenleyen: Moderatör:
Contact frame için bende beklediğim etkiyi göremedim. 10* düştü 15* derece düştü diye çok yazan vardı yabancı forumlarda ama hiç öyle bir etki görmedim. Sadece işlemci ile cpu cooler temas yüzeyi biraz daha etkili oluyor sanırım. O yüzden 2-3 / 3-5* derece fark edebilir diye düşünerek almıştım. Çokta bir etkisini bende görmedim. Dediğin gibi en azından bükülmemesi için bir tercihe dönüşmüş oldu.

Benimde elime DeepCool AK620 ulaştı. Şu anda
Core voltage: auto
Actual core voltage: -1.25
Global core voltage: -1.25
PL1 - PL2 200W Şeklinde kullanıyorum. C23 TT Testinde 200W Sabit çekiyor. P-CORE 5386MHz E-CORE 4788 MHz. Isı 7-8 dakika peek yaptığında 83*-85* dereceydi. Son dakikalara girince 90* gördü. Eski soğutucumda direkt TT oluyordu C23 10 dk TT testinde. AK620 Şu anda 85* civarlarında tutabiliyor. Ama puan 29500 civarlarında alıyordum önce ki testlerimde çok düşük geldi. Ona bir ince ayar çekmem gerekiyor sanırım. Eski soğutucuma göre ayarlar çekmiştim.

Oda sıcaklığı 29* - 32* Civarı.
Şu anda sadece 10 dakikalık C23 TT testi uyguladım.

Görsellerde bu şekilde. Tam oturdu diyebilirim Düşündüğüm gibi oldu GPU ya biraz daha yakınlaştı sadece üstte yine fazlasıyla boşluk kaldı. Noctua NH-D15S üstte ki fanlara değiyordu. Şimdi neredeyse 2-3 parmak boşluk var.

Çok detaylı şekilde testlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Her ayrıntıyı güzel şekilde deneyip, not etmişsiniz. Elinize sağlık. Sistemde çok yakışıklı duruyor maşallah

Bu arada RGB'siz bir setup yapmışsınız. Led ışık çekmişsiniz orada bir göz karmaşıklığı yaratıyor. Siyah sade görüntü daha güzel durabilir. Fotoğraftan öyle de gözüküyor olabilir gerçi tam emin olamadım. Yine de zevk sizin Yakışıklı GPU'nuz ile çok hoş bir görüntü olduğunu inkar edemem

Son düzenleme:
Selamlar Saikaesu, öncelikle hayırlı olsun soğutucun, İyi günlerde kullan. Çok oturaklı ve hoş gözüküyor. Değerlerde gerçekten iyi, ufak bir UV ile Cinebench skorun oldukça yüksek ve stabil olacaktır. Özellikle ID değerlerdeki ısı 30 derece yanlış görmediysem. Ona özellikle tav oldum . Ben boşta 38'in altına düşemedim. Air coolerlar idle'da daha mı düşük veriyor meraklandım )..

Bir UV yapıp, limit koymasanız dahi, çok iyi değerleri çok iyi ısı düzeyleri ile alırsınız eminim.

Kasanızın dizaynıda derli toplu, ben biraz üşengecim o konularda ).. Noctua'ya göre ferah olması iyi olmuş, hava sirkülasyonu da iyi olur. Fotodan anladığım kadarıyla bu boyuttaki bir soğutucu kullanırsak, m2'nin 1. slotuna soğutucu takmak zor gibi.

Ben teşekkür ederim. Diğer arkadaşlara da faydalı olur inşallah. Evet RGB fazla sevmiyordum aslında, ama daha sonra akşamları loş bir ortamın oluşması hoşuma gitti. O yüzden bu ledlerden aldım. kasamı masanın altında kullandığım için ışık rahatsız etmiyor sadece atmosferi hoş yapması için aldım ..

Selamlar Saikaesu, öncelikle hayırlı olsun soğutucun, İyi günlerde kullan. Çok oturaklı ve hoş gözüküyor.
Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi AK620 daha ferah durdu kasada. Bir öncekine Air Coolera göre daha sessiz ve performanslı. Güzelde duruyor. İçime sindi açıkçası.

Bios defult ayarlara çekip. Tekrardan kurcalayacağım. Bu gün sadece montajını yapıp. 10 Dakikalık test yapıp size değerleri yazmak istedim. Aynı ayarlarda daha düşük 2k gibi puan almak hoşuma gitmedi.

İşlemcinin Idle değeri gözünüze çarpmış. Size kötü bir haberim var odada klima çalıştırdığımda 17’-19’ dereceleri gördüğüm oldu boştayken Oda soğuk ve önden soğuk hava girişi olunca boşta aşırı soğuk bir 13700K ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz Ama normal oda sıcaklıklarında 30-35 civarlarında geziyor.

Benim oda haddinden fazla sıcak oluyor en üst kattayım. Tüm gün güneş görüyor. Ama sıcaklıklar çok aşırı olmuyor boşta iken. Air coolerın bir artısı varmıdır bu konuda bilgim yok. Ama klima açıkken daha da ısıların düştüğünü görüyorum.

Bu da 19’ gördüğümde ekran görüntüsü aldığım zamanlardan 17 dereceyide gördüde ss almamıştım.

Evet 1. Slota m2 soğutucusu takmak pek mümkün değil. 1,2 Parmaklık boşluk ya vardır ya yoktur. Bende sevmiyorum Corsair fanların rgbsi buz beyazı rengine çektim. ARGB şeklinde kullanıyorum. Gayet hoş sade siyah, gri uyumu yakaladım gibi hissediyorum Masanızda yer varsa yerden ziyade masada konumlandırmamız daha iyi olabilir. Toz açısındanda, havadar olmasından da ufak çaplı bir + katar. Öyle bir sistemi masa altında saklamak olmazz

Eve geçince stabil bir UV ayarlayabilirsem. Tekrardan burayı güncellerim

Son düzenleme:

İyi günlerde kullanın inşallah. Bios default iken benim de düşük 29k falan çıkıyordu. TT'ye girdiği için performans düşürüyor. Siz en kötü -0.010 bile UV yapsanız direkt 31000-30500 aralığında çıkacaktır. Fırsatınız olursa maksimum CPU Package Power kaç watt'a kadar stabil kaldırıyor soğutucunuz bakabilirseniz sevinirim. Ben en son 263'e kadar çıkartabildim. Benim anakart ile işlemci de bir durum var ama çözemedim. Default ayarlara çektiğimde Normal mod'da 220w civarı tüketiyor. Fast moda çekince PL1'i 253, PL2'yi unlimited yapıyor, extreme çekince PL1 ve PL2'yi unlimited yaptı. Çok çözemedim olayı . OC falan yapa yapa anca 263watt tüketimi görebildim. 263'ü sürekli besleyebiliyor. Acaba dahasını besler mi merak ediyorum. Benimki sadece merak tabiki, şuanda Maksimum 200w çekecek şekilde UV yaptım zaten.

Valla o idle değerlerini görünce "woww" baya iyiymiş dedim ). Ama sizin o değerler yine odanız 29-32 derece aralığındaykendi sanırım. Bence gerçekten çok iyi. Tabi rpm hızlarınız nasıl bilmiyorum. Şuanda akşam vakti ama benim oda 30 derece. Anadolu da pek nem yok ama kuru sıcak var işte

Bu da 19’ gördüğümde ekran görüntüsü aldığım zamanlardan 17 dereceyide gördüde ss almamıştım.
Aman hocam maşallah diyeyim nazarım değecek Gerçekten çok iyi. İçeri soğuk hava girmesi çok iyi ya )

Ya sizin m2 soğutucusuna ihtiyacınız yoktur Bu ısı değerleri ile gayet güzel bir sisteminiz var maşallah diyeyim. Evet kesinlikle uyumu çok tatlı olmuş. Allah ağız tadıyla kullandırmayı nasip etsin.

Aslında alanı daraltıyor ve hava sirkülasyonu azalıyor ama masaya koysam hanım beni evden kovar

Eve geçince stabil bir UV ayarlayabilirsem. Tekrardan burayı güncellerim
Merakla bekliyorum

Bu gün yaptığım testlerde klima açık değildi. Oda sıcaktı. Klimayı devreye aldığımda 29’ yazıyordu. +-3 derecede ben yazdım üstüne 29-32 aralığında bir sıcaklık vardı. Ama klima açıkken ıdle değerleri çok güzel Kasa masanın üstünde olduğundan dolayı klimada direkt olarak kasaya bakıyor. O yüzden soğuk hava sirkülasyonu daha fazla oluyordur. Boşta komple kasa buz gibi oluyor sadece işlemci de değil

İmkanınız varsa masa üstünde daha güzel olur. Hem sergilemek adına hemde tozlanmaması adına. Benim eski kasam hep masa altındaydı. Aynı süre zarflarında çalışır durumda olsunlar. Onda ki tozlar kalıp tutuyordu. Bu şekilde yarı yarıya düşüyor daha az toz tutuyor.

Fanların rpmlerine bakmadım malesef. Ama asus armory crate programında turbo modda çalıştırıyorum. 70’ geçince %100 fan devirlerinde çalışıyor olması gerekiyor.

Aslında bende 200wlarda gezecek şekilde yapacağım. 260w tdpsi olsa dahi bu soğutucu 253 waatlarda bile tutamaz ısıyı her halukarda TT olur. Bios’u defult yapıp. Biraz undervolt ve c-state ayarlarını yapıp bırakacağım. Gerçi bu c-state ayarlarını yapmadan önce 29,5kları görüyordu. Belki de o yüzden 27,5kları görüyor c23te. Sizin bir öneriniz var mı? Biosu resetledikten sonra.

Ben genelde silent modda kullanırım ama turboya alınca da pek farketmiyor bu aralar )..

Masanın üstüne çekme işini biraz nabız yoklayarak deneyebilirim )

Şöyle yapabilirsiniz. En azından işlemcinizin silikon kalitesini anlayabilmek adına UV'yı -.100 gibi bir değerden başlatabilirsiniz. İlk başta c-state hiç ellemeyin auto olarak kalsın. Daha sonra sadece cpu voltaja UV yapın daha sonra stabilite sağlanana kadar .010 düzeyinde arttırırın, -.090, -.080 .. şeklinde devam edebilirsniz. Daha serin olsun derseniz -.010 şeklinde azaltın, -.110, -.120 .. şeklinde yapabilirsiniz. Tabi nispeten performansta azalma olacaktır. Bir de sürekli biostan ayar yapmayın isterseniz. Intelin intel extreme tuning utility programını indirip onun üzerinden optiumum değerleri tespit ettikten sonra biostan o ayarları uygularsanız daha az yorulmuş olursunuz.

Bende şu şekilde:

Ayarları yapıp sol alt köşeden apply yaparak cinebench testini tekrarlayarak optimum ayarlara ulaşabilirsiniz. Daha önceki mesajlarımda kendi UV değerlerimi atmıştım, size fikir verebilir.

İntel extreme arayüzünü sanırım z ibareli anakartım yok diye kullanamıyorum. O yüzden biostan yapıyorum. XTU’den sadece PL1-2 gibi bir kaç daha ayar değiştirebiliyorum. Gerisini ellettirmiyor. En azından ben z ibareli olmadığı için yapamadığımı düşündüm. Bios resetten sonra ilk etapta dediğiniz gibi düşüre düşüre ilerler bakarım. Silikon kalitesi kesin kötüdür bu konuda bir bilgim yok ama kötüdür eminim

Bios sıfırladım. Önce ki ayarlarım bu şekildeymiş. Şimdi detaylı bir ayar yaparım bir tablo hazırlarım. Defult olarak c23te 29100 gibi bir skor geliyor. Ama TT oluyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…