17.000 TL programlama ve iş için uzun ömürlü laptop tavsiyesi

Öneriniz için teşekkür ederim fakat oyun bilgisayarı kullanmayı düşünmüyorum.

Nvidia olsun diye bir derdim yok, hatta RTX 30 sahip bir laptop almayı düşünmüyorum. Benim ilgilendiğim işlemcinin iyi olması. Fakat GTX 1650 gibi görece düşük bir kart olursa da sorun çıkarmaz. Zaten ana bilgisayarımda Pop!_OS gibi son kullanıcı odaklı bir dağıtımları kullanıyorum.
Karttan karta fark etmiyor ki. Nvidia kartları Linux'da sorunsuz kullanabilen kişi sayısı ya 1 ya da 5.

Bu parayı ben aşağıya bıraktığım bilgisayarı alarak değerlendirirdim. Windows 10 + WSL2 iyi iş çıkarır. Tensor çekirdekleri sayesinde de yapay zeka ile ilgili tüm işlemler oldukça hızlı olur. Bilgisayarın boyutları ve gücü oldukça güzel.

 
Gaming cihazlari is icin kullanmak uzun omurlu olmuyor. 5-6 sene kullanmaktan bahsedilmis.

Gaming laptoplarin TDP degerleri yuksek oluyor, fazla enerji cekiyorlar bu da batarya omrunu etkiliyor. Batarya suresinden degil, omrunden bahsediyorum.

50-60 watt enerji ile calisan ince bir ultrabook batarya sagligini 200+ watt enerji ile calisan gaming cihaza gore daha uzun sure korur.

O yuzden benim tavsiyem model mevzularina girmeden bastan entegre GPU su uzerinde oyun oynayabilecegin bir ultrabook alman yonunde.

Yoksa 3 sene sonra o gaming cihazla 2 saat sarj etmeden calisamazsin, prize mahkum kaldiktan sonra da o bilgisayar "is bilgisayari" diyemezsin.

Yeni nesil IGPU benchmarklara goz atmadim hic ama muhtemelen EU4 vs gibi oyunlari oynarsin. Zaten Linux'te sorunsuz calisan ender oyunlardan birisi.
 
Gaming cihazlari is için kullanmak uzun omurlu olmuyor. 5-6 sene kullanmaktan bahsedilmis.

Gaming laptoplarin TDP degerleri yuksek oluyor, fazla enerji cekiyorlar bu da batarya omrunu etkiliyor. Batarya suresinden degil, omrunden bahsediyorum.

50-60 Watt enerji ile calisan ince bir Ultrabook batarya sagligini 200+ Watt enerji ile calisan Gaming cihaza gore daha uzun sure korur.

O yuzden benim tavsiyem model mevzularina girmeden bastan entegre GPU'su uzerinde oyun oynayabilecegin bir Ultrabook alman yonunde.

Yoksa 3 sene sonra o Gaming cihazla 2 saat sarj etmeden calisamazsin, prize mahkum kaldiktan sonra da o bilgisayar "is bilgisayari" diyemezsin.

Yeni nesil iGPU benchmarklara goz atmadim hiç ama muhtemelen EU4 vs gibi oyunlari oynarsin. Zaten Linux'te sorunsuz calisan ender oyunlardan birisi.

Yorumunuz için teşekkür ederim. Açıkçası ben de öyle düşünüyorum. O yüzden Gaming laptoplardan uzak durmaya çalışıyorum fakat iyi işlemciler de Gaming laptoplarda oluyor. Yine de şu anda MacBook Air M1 aklıma yatıyor. Fakat ekranının hassas olduğuna dair yorumlar gördüm. Çok dikkatli kullanan biriyim ama sonuçta 5 yıl az değil. Fiyat olayı da var tabii. İşlemcisinin de uzun süreli yük altında kararsız olduğu ile ilgili birkaç inceleme okudum, çok oyun meraklısı biri değilim ama oynarsam da uzun sürer. Şimdilik daha tam karar veremedim.
 
Şu an bundan daha iyisi yok. Atmayın demişsiniz ama bu ürünü görüp de bundan kötüsünü atamazdım.

Benim farkına varamadığım bu kadar komik olan ne?
 
Gaming laptop önerenleri ciddiye almayın. Linux şart ise bu bütçede en iyi cihaz Dell XPS serisi. MacOS kullanırım Linux'a gerek yok derseniz M1 cihazlar şu an işlem gücü ve hız olarak rakiplerinden çok daha önde. Asus Zenbook serisi de var ancak Linux konusunda destekleri nasıl pek bir fikrim yok. Macbook ekranları hassastır ama kötü kullanmama rağmen sadece çerçevenin kenarında görünmeyen bir çizik oluşmuştu ki ona da bayağı kötü derecede tırnağımı takmıştım. En kötü ekran koruyucu kullanırsınız. Verimlilik açısından ARM işlemcili cihazlara pek rakip yok piyasada şu an. Eğitim indirimi ile alabilirsiniz ki öğrenci veya öğretmen değilseniz çevrenizdeki bir öğrenci adına alabilirsiniz. İyi bir indirim oluyor o şekilde.


 

Geri
Yukarı