1x16 GB RAM'den 2x16GB'a geçmek ne kadar fark eder?

wennzy

Hectopat
Katılım
6 Mart 2022
Mesajlar
2.382
Makaleler
2
Çözümler
34
Yer
Bursa
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Anakart
MSI B560M PRO-VDH
İşlemci
Intel Core i5-11400F
Selamünaleyküm. Arkadaşlar sistemimi toplarken çoğu parçam hazırken RAM'im eksikti. Ağustos ayındaydık ve akakçe, incehesap tarzı sitelerde her gün, bir önceki güne göre RAM'lerin fiyatı zamlanıyordu. Bende forumda bir konu açtım ve RAM önerisi istedim. Şuan kullandığım RAM'in 8GB'lık versiyonundan 2 tane alıp dual channel şeklinde kullanabileceğimden bahsedildi. Bu fikir bana da yattı. Çünkü hem uygun fiyatlı hem de çip kalitesi olarak kendimi emanet edebileceğim bir firmanın ürünüydü. Bende o gün sipariş edecektim ama ürün herhangi bir internet mağazasında satılmıyordu. Yalnızca bölgeme 3-4 km uzaklıktaki MediaMarkt mağazasında ''Tükeniyor'' olarak gözüküyordu. Hemen metroya atlayıp mağazaya gittim. Ve baktım ki 8GB RAM'lerin stoğu bitmiş, aynı ürünün 16GB'lık versiyonundan yalnızca 1 tane kalmıştı. Hemen aceleyle foruma konu açıp ''Single Channel 16GB RAM alsam çok fazla FPS kaybı olur mu?'' diye bir konu açtım 🤣


(Ayrıca millet ürünü gelip almasın diye ürünün başında bekledim :D). Sonra sağolsun forumdaki arkadaşlar, doğal olarak kayıp olacağını; ancak ileride 32GB yapabileceğimden bahsettiler. Bende onlara güvenerek bu ürünü aldım. Taktım ve o gün bugündür sorunsuz kullanıyorum. İnternette ki karşılaştırmalara baktığımda RDR 2 gibi AAA bir oyunda bile 20-25FPS farkettiği gördüm 2x8GB'a karşın. Şimdide aklımda bir fikir var. Kenara koyduğum parayla aynı model 16GB RAM'den bir tane daha alıp, DUAL 32GB yapsam, 2x8GB kadar farkettirir mi? Eğer değmeyecek düzeydeyse 1.000TL gibi bir miktar ödemek istemiyorum. Forumlarda dolaştım, biri haritalardaki detayların daha hızlı yüklendiğini, pikselleşmelerin önüne geçtiğinden bahsederken, öbürü ise abartı olduğunu söyledi. Sizce ne yapmayalım? Yazıyı okumadan yalnızca, ''TABİ Kİ 2x16 YAP'' diyen arkadaşlara söylüyorum: ''Bende biliyorum fark yaratacığını. Ama değecek mi?''
Bahsettiğim VIDEO bu.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece oyun için 16 GB vs 32 GB RAM arasında uçurum fark olmaz fakat çift kanal RAM ile tek kanal RAM arasında kayda değer fark oluyor. Yani kabaca çift kanala geçeceğiniz için fark olur diye düşünüyorum.
Anladım. Benimde asıl sormak istediğim 2x16GB RAM, 2x8GB'taki kadar fark ettirir miydi.
 
Anladım. Benim de asıl sormak istediğim 2x16 GB RAM, 2x8GB'taki kadar fark ettirir miydi?

Daha fazla fark ettirir. Çünkü 2x16 GB RAM'ler Dual channel olmasının yanında aynı zamanda "Dual RANK"

2x8 RAM'ler Single rank.

Kısacası FPS açısından;
2x16>2x8>1x16

Bu arada RAM hızını belirtmemişsin.

Son olarak eğer +1000 TL vermeden performans artışı istersen elindeki 1x16 GB RAM'i ikinci el olarak sat ve 2x8 3600 MHz RAM al.
 
Son düzenleme:
@Shinya Kogami @Amanita İkinize de teşekkür ederim. İyi geceler diliyorum. Birde i5-11400f dual rank işlemci mi? Bazı yerlerde bu tarz bir söylem duydum. İşlemciler bazen single'a göre dual'de daha stabil çalışıyormuş.
Herhangi bir yeni nesil işlemcinin (11400F öyle bir işlemci), dual channel da single a göre kötü çalışma ihtimali olamaz, olursa fiyasko olur. Yani en kötü ihtimalle single channel ile aynı olacaktır stabilite.
 
Bazı yerlerde bu tarz bir söylem duydum. İşlemciler bazen Single'a göre Dual'de daha stabil çalışıyormuş.

Ne duyduğunu tam olarak bilmiyorum ama çift kanal RAM'e geçmek her zaman avantajlıdır ve senin sisteminde performansı arttırır.

Lütfen Dual channel ile Dual rank terimlerini karıştırma.
Yukarıdaki yorumumu düzenledim tekrar oku.

CPU Z indirip Memory ve SPD bölümlerinin bir ekran görüntüsü at istersen.
 
@Shinya Kogami @Amanita ikinize de teşekkür ederim. İyi geceler diliyorum. Bir de i5-11400F Dual rank işlemci mi? Bazı yerlerde bu tarz bir söylem duydum. İşlemciler bazen Single'a göre Dual'de daha stabil çalışıyormuş.

Dual channel genel manada daha stabil olur. İmkan varsa Dual channel yapın oyunlarda da ciddi FPS farkını hissedersiniz. Özellikle Online rekabetçi oyunlarda ciddi fark olabilir.
 
Ne duyduğunu tam olarak bilmiyorum ama çift kanal RAM'e geçmek her zaman avantajlıdır ve senin sisteminde performansı arttırır.

Lütfen Dual channel ile Dual rank terimlerini karıştırma.
Yukarıdaki yorumumu düzenledim tekrar oku.
Hmm. Hatamı düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Dediğiniz 2x8GB alma fikri aklıma yattı aslında. Teşekkür ederim.

1671320514992.png
1671320529473.png

RAM'imi 3600MHz yapınca sistem kafayı yiyor bu arada. RAM 3600 MHz'e nasıl OC yapılır? Bu konuda bir arkadaş yardımcı olmuştu.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı