2 yıllık mı 4 yıllık mı?

Açık konuşmak gerekirse mevcut şartlarda o bölümlerde okumanın hiçbir işlevi yok. 4 yıl okuyup 1 yıl iş arayacaksın onda da asgari ücret teklif edecekler. 2 yıl okursan da benzer şeyler yaşanacak ama süre kaybın daha az olur. DGS dışarıdan bakınca çok kolay gözüküyor ama çok az kontenjan olmasından ve çok yüksek yapma zorunluğundan dolayı o kadar da kolay bir yol değil ama mezuna kalıp tekrar denemekten daha kolay. Bana kalırsa 2 yıl oku daha sonra DGS yolunu da dene. DGS ile geçmiş bir mühendislik öğrencisi olarak diyebilirim ki şu an mühendislik okumanın bile pek bir espirisi kalmadı. İlk defa üniversiteye girecek biri olsaydım başka yollar arardım.

Kafam çok karışık bilgisayar programcılığı okusam da durum aynı mı? Asgari ücretle mi çalışırım ve altyapısı olmayan biri öğrenebilir mi sence? Sen hangi bölümden geçtin mühendisliğe?

Kafam çok karışık bilgisayar programcılığı okusam da durum aynı mı? Asgari ücretle mi çalışırım ve altyapısı olmayan biri öğrenebilir mi sence? Sen hangi bölümden geçtin mühendisliğe?
Bilgisayar programcılığı okuyup mezun olan bir arkadaşım var hiç altyapısı yoktu ama okudu sonuç olarak da programcılık hakkında hiç bir bilgisi hala yok.😄

Ben inşaat teknikerliği okuyup inşaat mühendisliğine geçiş yaptım.

Senin programcılık alanında ilgin varsa 2 yıl boyunca kendini okul haricinde geliştirirsin okul zaten çok yoğun olmaz daha sonra dgs ile mühendisliğe geçiş yaparsın okurken de bir yandan yazılımcı olarak çalışmayı denersin o zaman diploman daha çok anlam kazanır.

Anladım ben 2 yıllık okursam DGS ile 4 yıllığa geçerim diye düşünmüştüm iş bulabilir miyim grafik tasarım da işiz kalırsın diyenler var da. Önerebiliceğniz üniversite var mı?

DGS ile geçiş şansınız her zaman var doğru fakat DGS kontenjanlarına bakın. Kontenjanları az dolayısıyla yüksek puan yapmanız gerekiyor açık konuşmak gerekirse çok zor bu seçenek. İş bulabilirsiniz evet fakat kendinizi geliştirmeniz gerekmekte çünkü piyasada çok grafik tasarımcı var. Ben yerinizde olsam DGS seçeneğini değerlendirmem. Aynı şey bilgisayar programcılığı bölümü için de geçerli. Bu iki bölümde de kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Üniversite okumanın bir esprisi kalmadı artık. Bu iki bölümünde sıralamaları ortada. Benim girdiğim senede dahi 1 milyonları bulmaktaydı. Sonraki senelerde ne oldu bilmiyorum ancak eminim ki bu sayıları çoktan geçmiştir.

Bilgisayar programcılığından aldığım eğitimle bilgisayar mühendisinin yaptığı işleri yapabilir miyim? Yoksa yüzeysel bir eğitim mi verecekler?

2 yıllık bilgisayar programcılığı çok avantajlı bu sıralamalara göre. Neticede size güzel şeyler sunuyor. DGS gibi kolay bir sınavla YKS de erişemediğiniz sıralamadaki bölümlere kapı aralıyor.

Bilgisayar programcılığından aldığım eğitimle bilgisayar mühendisinin yaptığı işleri yapabilir miyim? Yoksa yüzeysel bir eğitim mi verecekler?
Bilgisayar mühendisliği çok geniş kapsamlı bir bölüm kesinlikle programcılık mezunu biri tamamen aynı şeyleri yapamaz. Zaten programcılıkta verilecek eğitim de ne kadar kapsamlı?

Benim tavsiyem yapsam bu senede yapardım demek yerine kendinizi ders çalışmaya odaklamanız. Yoksa bu sıralamalarla pişman olacaksınız gibi. Beklenti büyük puan düşük. Bende bu sene mezuna kaldım ve iyi ki de kalmışım. Ahım şahım sıralama yapmadım ama TYT sıralamamı baz alırsak 1 milyondan 190k ya indirdim. Yapsam ilk sene yapardım değil mi ha?

Bilgisayar mühendisliği çok geniş kapsamlı bir bölüm kesinlikle programcılık mezunu biri tamamen aynı şeyleri yapamaz. Zaten programcılıkta verilecek eğitim de ne kadar kapsamlı?

Hocam daha aza çalıştırmak için bilgisayar programcısı çalıştırıyorlarmış. Bende o zaman ikisi de aynı işi yapabiliyor gibi anladım.

Hocam daha aza çalıştırmak için bilgisayar programcısı çalıştırıyorlarmış. Bende o zaman ikisi de aynı işi yapabiliyor gibi anladım.
Bilgisayar mühendisi olan adamın sadece programcı vasfı olmaz ki onu demek istedim. Bilgisayar mühendisi donanım alanına da bilgisayarın temellerine de hakimdir programcılık mezunu adı üstünde sadece programlamaya yönelik eğitim alır.
Sizin için kendi okulumdaki bu iki bölümün de ders kataloğunu buraya ekliyorum.
Programcılık Ders Kataloğu
Bilgisayar mühendisliği ders kataloğu

İkisi de standart bir programcılık işi yapabilir tabii ki de hatta ikisinden de mezun olmayan biri kendisi öğrenip kendini geliştirip de programcılık yapabilir. Ama daha ilerisi olmaz tabii ki de.

Iktisat, ışletme, ekonomi, lojistik gibi bölümleri yazman daha mantıklı olur bence tüm Türkiye bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği yazıyor herkes kendisini Einstein sanıyor. Dedigim bölümlerde okurken kendini dil, para politikası, yatırımlar, finansal okuryazarlık gibi bölümlerde gelistirirsen çok iyi yerlere gelirsin. Yuksek lisans istersen de bir risk yönetimi yüksek lisansı yaparsın zaten yurt dışı şirketleri şiddetle risk yöneticisi arıyor. Ne bu bilgisayar yazılım furyasiymis alıp gitti.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı