2000-2500 TL'ye 3D Modelleme Ve Hızlı Render İçin Sistem Toplama

Os_man

Kilopat
Katılım
9 Ağustos 2014
Mesajlar
77
Yer
İzmir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, konu başlığında belirttiğim gibi bütçe 2000-2500 TL arası.

Amacım sadece 3D çizim yapan ve render alan verimli çalışabileceğım bir kasayı en uygun fiyat ve yüksek performans dahilinde toplamak. Oyun ve benzeri uygulamalardan şimdilik uzak duruyorum, ama 3-4 sene sonra belki daha iyi parçalar takarım diye "yükseltilebilir" bir sistem yapmak istiyorum. Kullanacağım programlar ise ArchiCad18 (3Dmodelleme için), birlikte çalıştığı render motoru olan CINEMA 4D, alternatifi olarak V-Ray veya Artlantis, bir ihtimal revit çizim programı, iki boyut çizim için de Autocad 2013.

Daha önce şöyle bir öneri aldım; fakat bazı soru işaretleri oluşunca sizlere danışmak istedim.
forum.png

Bu parçalar bana uygun mu? Değilse alternatifiniz-önerileriniz neler? Ayrıca her parça için aklımdaki soruları tek tek sormak istiyorum ki herhangi birisine yanıt vermeniz bile beni memnun eder. Bazı abileri bilerek takip ettim, yorum ve önerileriniz çok iyi, bu foruma da güveniyorum ;) Şimdi sorulardan ilk olarak kasadan başlamak istiyorum.

1-) Kasa, bu konuda net bir bilgim yok ama önerileriniz varsa duymak isterim.
http://www.vatanbilgisayar.com/carbide-serisi™-300r-80plus-600w-midt-atx-siyah-kasa.html

2-) Anakartım yükseltilebilir bir sisteme uygun olmalı, mesela ileride daha fazla ekran kartı-ram takabilmeliyim, bu ürün uygun mudur?
Gigabyte 970A-Ud3P Amd 970/Sb950 Am3+ Ddr3 2000Mhz (O.C.) Usb 3.0 Sata 3.0 Anakart - Vatan Bilgisayar

3-) İşlemci için AMD yerine Intel daha iyi olmaz mıydı? Bu işlemcinin yerine tavsiyeniz var mı?
Amd Fx X8 8320 Soket Am3+ 3.5Ghz 16Mb Cache 32Nm İşlemçi - Vatan Bilgisayar

4-) Soğutucu olarak tavsiye edilen bu, yorumlarda iyi soğuttuğu ve sessiz çalıştığı söyleniyor;
Cooler Master Hyper T4 Lga775/1155/1156/1366/2011 & Am2/Am2+Am3/Am3+/Fm1 İşlemçi Soğutucu - Vatan Bilgisayar
Fakat yerine biraz daha para verip "biraz sesli çalıştığı" söylenen bu sıvı soğutma sistemini alsam daha iyi olur mu?
SEIDON 120V PLUS SIVI SOĞUTMA SİSTEMİ - Vatan Bilgisayar

5-) Harddisk, "WD'nin harddiskleri iyidir" derler, benim durumuma da uygun gözüküyor.
Wd 3.5" 1Tb Caviar Blue Sata 3.0 7200Rpm 64Mb Cache Harddisk - Vatan Bilgisayar

6-) Ram, bolca ihtiyacım olan şey fakat marka ve modellerin farkını bilmediğimden karşılaştırmasını yapamıyorum. Siz ne dersiniz?
Gskill 8Gb (2X4Gb) Ripjawsx Ddr3 1866Mhz Cl9 1.5V Dual Kit Ram - Vatan Bilgisayar

7-) Ve ekran kartı, yorumları gayet iyi, lakin 128 bit olmasını eleştirenler var.
Asus Gtx750 Ti Gddr5 2Gb 128Bit Nvidia Geforce Dx11 Ekran Kartı - Vatan Bilgisayar
Ayrıca tek farkı "Dual Fan Cooling" olan aynı modelin bir başka versiyonunun farkı nedir? Çekirdek hızının biraz daha iyi olmasına rağmen fiyatının birkaç lira az olması beni biraz düşündürdü.
GTX750 Ti GDDR5 2GB 128Bit Nvidia GeForce DX11 Ekran Kartı - Vatan Bilgisayar
 
ArchiCAD grafik kartı olarak quadro istiyor. Quadro devri bir tek 3DS MAX için bitti henüz. Keşke ArchiCAD için de bitse. Neyse.

Geçen dönem final ödevi zamanında ram'im yetmediği için render alamamıştım. İki arkadaşımdan yardım istedim. Birinde eski Core i7 2600 var, diğerinde AMD 8320 4.2 ghz (OC) var. Aynı sahneyi intel 283 saniyede render etti, amd 243 saniyede. Tabi intel işlemcisi olan arkadaşım pegatron marka bir anakart kullanırken amd kullanan arkadaşım Asus Corshair V Formula Z kullanıyordu. Demem o ki, cpu render için intel alabiliyorsan amd bir gezsin dolaşsın. Bunun gibi bir çok tecrübe ile sabit. İntel bu konuda tartışmasız önde. Bu konuda tercih için referans alacağın şey Cinebench testleridir ayrıca.


  1. Amd kullanan arkadaşıma HAF 912 aldık. Gemi gibi kasa. Kocaman ve heybetli. Ayrıca buz gibi. 750Watt PSU ile iki tane GTX 760'ı bile rahat kullanabilirsin. İleride tek gpu en iyi kartı da alsan yeteceğini düşünüyorum. nVidia Pascal serisi çıkana kadar idare edebilirsen eğer, kartını güncellediğinde hissetceğin şeyin haddi hesabı yok tasarım yaparken, şimdiden söylüyorum.:)
  2. 2 yılda bir soket değiştiren intele yetişilmez, ama soket 1150 şuan için en ileriye dönük soket. Ayrıca ileride bütçen olursa SLI veya çift GPU grafik kartlarına yönelme. Tek gpu, en yüksek Vram ve cuda sayısı olan karta yönel her zaman. İleride ekran kartı takabilir miyim dediğin için söylüyorum. 4 slot ram yeri var, zaten işlemcin en fazla 32gb destek veriyor. ( Keşke X79, X99 gibi extreme serilerde olan bellek kontrolcüleri Z97 ve türevlerinde de olsa, aah ah).
  3. Neden intel olduğunu yukarıda açıkladım.
  4. Soğutucuya bütçe kalmadı. Stok ile yapabildiğin kadar oc yap, çok uzun süre idare edecektir. İlk para bulduğunda önce soğutucu sonra SSD almalısın.
  5. WD Black gerçekten çok iyi fakat tuzlu. Blue alacaksan eğer Barracuda ile daha ucuza aynı şeye sahip olabilirsin. Black değilse o kadar da önemli değil gerisi bence.
  6. Bütçe olsa 16 GB ekleyecektim fakat mecburiyetten 8 GB ekledim. 2400 mhz CL10 hem fiyat hem performans için en ideali tabii amaç tasarım programları ve render ise bu ayrıntıyı unutmamak lazım.
  7. Quadro ekleme şansımız olmadığı için 750Ti ekledim. O fiyata alacağın quadro'dan daha iyi performans vereceği aşikar. Cinema4D diyor ki, ''sistem gereksinimlerimiz sürekli değiştiği için en güncel grafik kartını almanızda fayda var''. Ayrıca anakart-vga aynı marka olursa daha iyi olur. Olmazsa kötü olmaz ama olursa iyi olur. :D Çizim esnasındaki performansını tahmin edemiyorum, Cinema4D ile 750ti kullanmadım hiç.
Sistemin burada ;
Tek kusuru 137 lirası :kararsız:.
render sistem.jpg
 
Kasa ve Ram tamam, gayet ideal.
Ekran kartında merak ettiğim şey, Gtx750 "Ti OC" yerine Gtx750 "Ti Twin Frozr Gaming" olması ne fark ediyor?
Anakart da gayet mantıklı fakat bu parçanın da yine "gaming" olması ne anlama geliyor? Oyunla bir alakası yok değil mi?
Harddisk olarak Seagate Barracuda işimi görür pek bir farkı yok zaten. Ben 1TB yerine az bir fiyat farkıyla 2 TB olanını tercih ettim.
Seagate 3.5" 2Tb Barracuda Sata 3.0 64Mb Cache 7200Rpm Harddisk - Vatan Bilgisayar

Hocam bu sistem genel olarak programlar için öncekine göre kuşkusuz daha iyi ve Intel serisi olması tabi ki önemli fakat işlemci olarak biraz daha düşük bütçeli bir ayara mı gitsek? Ekran +klavye+hoparlör... ile 3.000 TL yi bulacak. Sistem şuan tamam gibi ve çok fazla kurcalamak istemiyorum ama bu işlemciyi son çare olarak düşünüyorum. 3-4 sene gidecekse ideal gibi görünüyor.
Yine de ilk işlemci ile sizin öneriniz arasında fiyatı olan bir işlemci düşünebilirim, ne tavsiye edersiniz?
 
MSI'da overclock'lu olarak sunuyor. OC ibaresi olmadığı halde frekansı daha yüksek.

MSI GTX750Ti Twin Frozr Gaming = 1085Mhz
ASUS GTX750 Ti OC GDDR5 = 1072Mhz

2 HDD ile Raid yapıp bir nebze performans artışı sağlarsın.

Kullandığın render motorları tamamen CPU ve RAM'e dayalı. İşlemciyi bence elleme. Tahmin ettiğinden çok daha uzun süre götürecek seni. Sıvı soğutma eklersen tadından yenmez. Emin ol işlemci değiştirmek aklına gelmeyecek uzun süre. 8320 almaya değmez, bu bütçeye böyle bir sistem toplanabiliyorken hem de performans olarak aşırı geride kalacak.

Anakart özellikleri ;
  • LGA 1150 soketli 5. ve 4. nesil Intel® Core™ / Pentium® / Celeron® işlemcileri destekler.
  • DDR3-3200(OC) bellek desteği.
  • M.2 + USB 3.0 + SATA 6Gb/s.
  • Audio Boost 2: Kulaklarınızı gerçek kaliteyle ödüllendirin.
  • Killer Ethernet: Gecikmeye son!
  • USB Audio Power: USB üzerinden kararlı 5V güç ve daha iyi sinyal iletimi.
  • XSplit Gamecaster: Başarılarınızı ve yeteneklerinizi paylaşın.
  • Guard-Pro: Geliştirilmiş Koruma ve Güç Verimi.
  • OC Genie 4: Bir saniyede hızaşırtma.
  • Gaming App: Daha yüksek FPS.
  • Click BIOS 4: Sisteminize kolay ince ayar.
  • Multi-GPU: AMD CrossFire desteği.
  • Sound Blaster Cinema 2: Gerçekçi Surround Sound deneyimi.
  • Gaming Device Port: 3 kat altın kaplama ile oyun cihazlarında yüksek iletim oranı.
Gaming serisinin oyun odaklı olması sorun değil, bunun sadece avantajı var o da oyun oynarken. Gaming app vs. gibi şeyler yani.

Bence başka işlemci düşünme, bu sistemin yanına yüksek DPI bir mouse ve LED IPS monitör alarak harika bir tasarım bilgisayarı sahibi olabilirsin.

Bütçeyi 500 lira bile aşsan, bence sonuna kadar değecek.
 
Tekrar merhaba, öncelikle yukarıdaki bilgiler için emeğinize sağlık. Birkaç gündür bu parçaları Vatan'dan daha ucuza getirebileceğim bir yer bakıyordum. Nihayet bazı parçalar için daha hesaplı ve garantili bir yere rastladım. Daha hesaplı bulunmayan parçaları da Vatan'dan temin edeceğim. Böylece fiyatı ilk belirttiğim bütçe sınırına indiriyorum.

Fakat monitör ve klavye için pek araştırma fırsatım olmadı. Siz "render" ile uğraştığınız için sormak istedim. Yine fiyatı hesaplı (uçuk olmayan bir marka) ve çizim yaparken rahat görüş sağlayacak genişlikte (20-22 inch) bir monitör tavsiyeniz var mı?
Önerebileceğiniz bir özellik varsa bilmek isterim.

Klayve için de biz 3D modelleme ve render ile uğraşanlara kolaylık sağlayabilecek hangi özelliğine bakmalıyım?
Bu arada bütçe en fazla 400-450 TL :)
 
İri fareleri bu yüzden pek tercih etmiyorum. Logitech'in standart faresini 2 yıldır kullanıyorum, pratik ve ışıksız lazer sayesinde pilleri 4-5 ay dayanıyor. Başka fareler de deneyebilirim.
v2-55718-2_small.jpg
 
En fazla 60 TL, çok özel bir şey olması gerekmiyor. Pratik, sert olmayan tuşlar benim için yeterli ve ışıksız lazer de sevdiğim bir özellik. Aynı özellikte iki fare varsa ışıksız lazerli olanını tercih ederim.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı