3 boyutlu görüşe sahip olabilmek mümkün mü?

Aslında doğrusu tek göz iki boyutlu görür beyin iki gözün farklı açılardaki görüntülerini birleştirerek 3. boyutu fark etmemizi sağlar.
 
Gözler farklı açıdan aldığı iki resim sinyalini sinirlerle beyine ulaştırır, burada iki farklı görüntü beyinin görme/işleme merkezinde birleştirilip 3 boyutlu tek bir görüntü elde edilir, insan gözünün piksel oranına yaklaşan yapay bir elektronik cihaz benim bildiğim kadarıyla henüz yapılabilmiş değil, çünkü bu piksel sayısı oldukça da yüksek rakamlardadır. 3 boyutu, derinliği, perspektifi algılamamızın tek nedeni de iki görüntü arasındaki açı farkından (farklı bakış açısından) ve beynin bunu anında ve yerinde değerlendirmesinden oluşuyor. Ancak tek gözü kalmış olan insanlar da tek gözün görselindeki derinlikle ilgili olabilecek bazı ipuçlarını çok iyi değerlendirip gördükleri bu mono görüntüyü 3 boyutlu gibi algılayabilir, kendilerini biraz fazla zorlayarak bunu kesinlikle de yapabilirler, bu mümkündür.

Başımızdaki kulakların arada bir baş kadar mesafesi olan bu farklı açılarla sesi kulak içlerindeki salyangoz içinde algılayıp beyinde bu iki farklı sesin birleştirilmesiyle 3D ses dediğimiz stereo sesleri algılayıp biz duyabilmiş oluruz. Başın iki yanında yer alan baş mesafesi kadar 2 adet mono mikrofon uygun açılarla bu sesi ayni anda değişik kanallardan kaydederse ayni insan kulağının stereo olarak duyabildiği seslerin bir simülasyonla yapay olarak ses kayıtlarını oluşturabilmiş oluruz. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
3 boyutlu film veya resim izlemede sağ ve solla ayrıştırılıp izlenecek mavi ve kırmızı renklerin içinde bulunduğu resim veya sinema filmlerinde bu 2 rengin ayni anda bulunmasıyla ve bunlara 3 boyutlu (mavi ve sarı camlı) gözlüklerle bakarak 2 boyutu (kağıt yüzeyi gibi) 3 boyutlu görebiliriz. Bu tip ayrı renkli resimlerle sinema filmlerini 3 boyutlu hissettiren mavi, sarı renk filtreli gözlüklerle 3D' nin dolaylı yoldan algılanması bu şekilde sağlanmış olur.

Resim yüzeyinden örnek verilmesi gerekirse, 3D'yi yine bazı ipuçlarıyla tek gözle bile hissetmek mümkündür. Çok uzaktaki cisimler küçük, yakındaki cisimler büyük olarak görünür. Resim bu şekilde kurallı çizilmemişse ve çizilen her nesne ayni büyüklükte ise çizilen nesneler kağıdın 2 boyutunda (eski kabartmalı yazılarda veya mağara duvarlarında ilk insanların yaptığı basit resimler gibi) kalır ve kesinlikle 3D olarak algılanamaz. Düz kağıda 2 yerine 3 boyutu yapay olarak kazandırabilmek için perspektik ve gelen ışığa göre uygun gölgelendirmeler yapılarak derinlik (perspektik) ve gelen ışığa göre yapılan özel gölgelendirmelerle (bu hacmi öne çıkararak) böylece 2 boyutta içi dolu olan bu hacimlerle 2 boyutlu resme 3D özellik kazandırılmış olur. Tren rayları gibi giderek travers aralıkları azalan bu yollar da derinlik yani 3 boyut algısını bize sadece 2 boyutu olan karakalem veya yağlıboya tablodan perspektif veya derinlikle ilgili önemli ipucu (kanıt) olarak eğer bu resimler resim kurallı olarak çizilip rakam veya harf gibi düz çizilmeyip çizime boyut ve hacim ile kazandırılmışsa 3D'yi bize verebilir. 4. boyut ise içinde olduğumuz ve sürekli ileri doğru işleyen veya çalışan zaman boyutudur.

Rus bilim adamlarının zamanı geriye aldıklarını aslında sadece dikkat çekmek amaçlı çok yanlış bir medya başlığı atılarak yanlış yanılgıya (yanlış anlamalara) sebep olabilmeleri neden olmuştu. Çünkü zaman boyutu hiçbir şekilde geriye alınamaz, bu şimdilik mümkün değildir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı