Işık hızında zamanda yolculuk mümkün mü?

Işık hızında bir makine ile dünyayı 5 sene boyunca turladığını düşün. Şu an 20 yaşındasın diyelim 5 sene sonra dünyaya döndügünde arkadaşların 70 yaşında olacak çünkü dünyada 50 sene geçti ama sen aynı yaştasın çünkü zaman senin için ışık hızında daha yavaş akıyordu. Geleceğe yolculuk mümkündür. Tabii ışık hızına ulaşabilirsek.
 
Işık hızında bir makine ile dünyayı 5 sene boyunca turladığını düşün. Şu an 20 yaşındasın diyelim 5 sene sonra dünyaya döndügünde arkadaşların 70 yaşında olacak çünkü dünyada 50 sene geçti ama sen aynı yaştasın çünkü zaman senin için ışık hızında daha yavaş akıyordu. Geleceğe yolculuk mümkündür. Tabii ışık hızına ulaşabilirsek.

Hocam bu dediğinizi biraz daha iyi düşünün. Siz sadece farklı bir yere gidip farklı bir şekilde geçen zamandan etkilenip geri geliyorsunuz. Bu durumda siz mi zamanda geleceğe gittiniz? Yoksa sadece aradaki zaman farkından dolayı mı oradaki insanlar yaşlı? Aradaki farka bakınca siz zaman ile oynamıyorsunuz. Sadece zamanın farklı aktığı bir yeri kullanıyorsunuz.
 
Farklı bir yere gidip farklı bir şekilde geçen zaman diyorsun ama zaman herkes için aynı akmıyor mu? Diyelim ki beraber aynı anda yolculuğa çıktık ben ışık hızıyla X şehrine 1 saniyede gittim sen uçakla 1 haftada gittin. Zaman kimin için yavaş aktı? Böylece zamana müdahale ettim. Dedin ya zaman farkından dolayı mı insanlar yaşlı anlattım işte onlar 50 sene geçirdiler dünyada ben ise 5 sene ışık hızına ulaşarak yaşadım. Zaman benim için daha yavaş aktı sadece yoksa zaman normalde herkes için aynı akıyor.
 
Görebildiğimiz şeyler ışığın cisme çarparak yansıması ile görünür oluyor. Zamanda yolculuk dediğiniz olay geçmişi gözlemleyebilmektir, dokunabilmek yada geleceğe gitmek değil. Mesela dünyadan 1 ışık yılı uzaktaki gezegendesiniz ve görebildiğiniz şeyler ışığın cisme çarpıp geri yansıması ile oluştuğu için bulunduğunuz gezegene ulaşana kadar belirli bir süre geçiyor. Yani siz 1 ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon km uzaktasınız ve ışık saniyede 300bin km, saatte 1.080.000.000 km olduğuna göre 9 trilyon km/1.080.000.000 km/saat dersek 8333 saat yani 347 gün yapar. Bunu yorumlarsak siz 1 ışık yılı uzaktan dünyaya bakarsanız 347 gün önceki halini görebilirsiniz.
 
Einstein'ın özel görelilik teorisine göre v hızıyla hareket eden bir cisimin zamanı eylemsiz (sabit) bir referans sistemin zamanına göre farklı akar. Yani v hızıyla giden bir trenin içinerisnde zaman daha yavaş akar. Bunu basitçe lorentz dönüşümlerini kullanarak görebilirsiniz. Sorunuza gelirsek siz ne geçmişten ne gelecekten gelirsiniz. Siz şu anki zamandasınız fakat hızınız eğer ışık hızının %99, 9999 ise sizin için zaman öylesine yavaş akar ki 1 saniye belki de 7 yıla denk gelir. Eğer bununla ilgili deney istiyorsan atmosferik müonlara bakabilirsin.
Ek olarak kütleli cisimlerin hızı asla ışık hızına ulaşamaz ve geçemez.
 
Merhaba dostlar, soruya direk giriyorum ışık hızında 10 sene dursam sonra dünyaya gelsem ben geçmiştenmi gelmiş olacağım gelecekten mi? Sonuçta zaman yavaşlıyor ve akan zamandan önce veya sonra geliyoruz?

Kafam karisti.

Kütleli maddeler ışık hızına çıkamıyor ancak çıkabildiğini hayal edersek senin için zaman durmuş olacağı için bir anda 10 sene geleceğe seyehat etmiş olurdun. Işığın zamanı yavaşlamaz, direkt olarak durur. Bu yüzden kaynaktan çıktıktan sonraki hallerini yansıtırlar. Dolayısıyla senin için 10 sene değil 1 saniye bile geçmemiş olacak.
 

Geri
Yukarı